^

Здраве

A
A
A

Открита фрактура на долния крак

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Откритата фрактура на пищяла е опасна, патологична травма. Помислете за причините, основните симптоми, видовете, методите за диагностициране, лечение и рехабилитация.

Частта от крака от коляното до глезена е шия. Състои се от две кости: тибията и пищяла. Прекъсването на тяхната цялост е повратна точка. Най-често се поправя увреждането на пищяла, като същевременно се запазва целостта на перонал, но е възможно да се повредят и двете. Уврежданията на фибулата се срещат изключително рядко.

Нарушението има различно ниво на сложност, което зависи от такива фактори:

 • Локализиране на щетите
 • Как се намират фрагментите
 • Тежест на разкъсване на меките тъкани, ставите и съдовете
 • Наличие на усложнения

Това е такава патология, която е доста сложна, но степента на нейната тежест се оценява поотделно за всеки пациент. Лечението се извършва от хирург и травматолог. Пациентът чака операция, която ще позволи на костите да се сгънат и да ги фиксират с спици, щифтове, болтове или гипс. След продължителна обездвижване пациентът ще има труден период на рехабилитация, насочен към пълно възстановяване на функциите на краката.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Епидемиология

Честотата и честотата на появата на открити фрактури на долната част на крака са по-тясно свързани с възрастовите и сексуалните фактори. Епидемиологията се основава на общото състояние на тялото и вида дейност. Много често нараняванията се откриват при спортисти и хора с патологични заболявания, които причиняват крехки кости.

Според изследването мъжете страдат от фрактури на долния крак повече от жените. В рисковата зона има хора, чиято работа е свързана с автомобилния транспорт, тъй като това е вероятността от злополуки, спортисти, работници. Но не можете да сте сигурни 100%, че нараняването няма да настъпи при хора, които не са в тази категория. Това означава, че от открити наранявания на крака, никой не е имунизиран.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Причини открита фрактура на гръдния кош

Основната причина за откритата фрактура на пищяла е насоченото действие на голяма сила. Костите не издържат на силен натиск и се счупят. Най-често това се случва, когато пада върху крака, фиксирано или огъната в неудобно положение. Натъртвания, падащи тежки предмети, аварии, спортни наранявания, патологични и хронични процеси (подуване, остеомиелит, туберкулоза) предизвикват костни увреждания.

Съществува определена класификация на откритите наранявания, която се основава на мястото на увреждане, местоположението и броя на костните фрагменти, естеството и степента на увреждане на меките тъкани, ставите. Помислете за основните видове лезии:

 • Единична и множествена - с една кост, счупена на едно място и има два фрагмента, а за множество на няколко места, поради това, което се образува повече от два фрагмента.
 • Прави, спираловидни, наклонени - зависят от дефектната линия. Ако костта е напукана, тя е права, диагонално - наклонена. Ако линията е неравномерна, това е спирална травма.
 • С изместване и без пристрастия - зависи от местоположението на костните фрагменти. Ако нараняването не се измести, се наблюдава нормално положение на фрагментите един към друг. При преместване има промени в положението на костите и ако се сравняват, те няма да формират нормална кост.
 • Шпинтер и плоски равномерни имат една и съща грешка, раздробени - неравномерни ръбове, зъби с различни форми и размери.
 • Вътреартикуларни и извънартикуларни - ако ставите са включени в патологичния процес, тогава това е тежка вътреставна травма. Ако гръдният кош удари само гръдния кош, а ставите са непокътнати, то това вътреочно увреждане.

В допълнение, травмите на едната и двете кости, горната, средната или долната трета се различават:

 • Проксималната част на пищяла или горната трета от пищяла и малки кости - тази категория включва нараняванията на кондилите, главата и шията на фибулата и тубиалната туберкулоза.
 • Средната или средната трета на пищяла - увреждане на диафизата.
 • Дисталната част или долната трета на пищяла са фрактури на глезена. По правило нараняванията на тази група са съпроводени от наранявания на глезена или коляното, което значително усложнява цялостната картина.

Най-сложните наранявания най-често са причинени от наранявания при инциденти и падане от височина. Но независимо от причината за патологията, колкото повече части от костта са увредени, толкова по-дълъг е процесът на лечение и рехабилитация.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Патогенеза

Механизмът на развитие на фрактури се основава на прякото действие на сила, която е перпендикулярна на оста на костта. Патогенезата е свързана с тежки удари. В медицинската практика тази патология се нарича "броня-фрактура", тъй като удар на бронята на автомобила почти винаги причинява отворена травма на двете крайници. Характерна особеност на повредата е посоката на ударна вълна. По правило травмата има клиновидна форма с много отрязани части в областта на раната.

Спортистите по-често са диагностицирани с наранявания на десния гръден кош, тъй като много от тях имат подкрепа и джогинг. Ако силата е била насочена по оста на костта, тогава се развиват наранявания на глезена, тибиални кондили и разкъсвания на кръстосани връзки.

Повредите се различават в зависимост от посоката на силата на удара върху костта: спирална, напречна, спирална, наклонена. Най-лошата тенденция е надлъжната. Това се дължи на лошо кръвоснабдяване на пищяла. Друго сериозно нараняване, това е вибрационна фрактура. Те се появяват с ротационните движения на глезена с фиксирането на крака. Придружен от костни фрагменти, силни мускулни и разкъсвания на кожата.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Симптоми открита фрактура на гръдния кош

Както всяко нараняване, увреждането на костите има характерни признаци. Симптомите на фрактура на отворените гънки зависят от местоположението на дефекта, причината за него и редица други фактори. Първото нещо, пред което е изправена жертвата, е силна болка, кървене и подуване. Когато се опитате да преместите крайниците или да ги опиете, има струпване на костни фрагменти, които се търкат един срещу друг. Невъзможно е да се опрете на крака, както и да извършите активно движение на гърба. От раната се вижда, че стърчат от кости, се наблюдава удължаване или съкращаване на крака.

Уврежданията на долния крак имат редица подобни признаци с други наранявания на долните крайници:

 • Анатомични и функционални нарушения.
 • В областта на фрактурата се появява прекомерна подвижност на крака.
 • На мястото на травмата има силна болка и подуване, е възможно разкъсване или изкълчване на ставите на глезена.
 • Ако травмата със смяна, тогава има синини и синини.

Ако костта е повреждала перновия нерв, краката виси и не може да бъде огъната. При раняване на фрагменти от кръвоносни съдове кожата става синя.

Основните симптоми на фрактура на отворения гръб:

 • Тежко кървене
 • Отворена рана с кости, пробиващи меки тъкани и кожа
 • Остра болка
 • Ограничения на мобилността
 • Травматично шоково състояние
 • Замаяност, слабост, загуба на съзнание

За да се диагностицира степента на увреждане и тяхното местонахождение, на жертвата се дава рентгеново, магнитно резонансно или томографско сканиране. Ако травмата падне върху диафизата, тогава има оток и цианоза със силна болка. Грънчарката е силно деформирана, в тъканите се чува скръб от кости, краката се извива навън. С наранявания на тибията на крака е невъзможно да се опре на, докато, както при фрактури на фибулата, подкрепа е възможно. Дисталните наранявания се характеризират с тежка болка и подуване, краката се обръщат навън или навътре, опора на крайника е невъзможна.

Първи признаци

Може да се подозира патологично увреждане на перонеалната или пищяла, знаейки първите признаци на фрактура. Жертвата има по-къс крак и деформация на крайника. Скъсяването се дължи на факта, че мускулните тъкани около счупената кост се опитват да я свържат, така че крайникът е изтегнат. Друга характерна особеност е болката и кървенето, които се усилват, когато се опитвате да преместите крака или да го докоснете.

Първите признаци включват появата на подуване в областта на травмата. Тя се свързва с кръвоизлив в ставата. В този случай се наблюдава спазъм на костите и повишена подвижност на стъпалото. Невъзможно е да разчитате на повреден крайник, а шок на болка може да доведе до загуба на съзнание.

trusted-source[23], [24], [25]

Открита фрактура на фибулата

Фибулата се състои от две епифизи, тя е тънка, дълга и тубуларна. Основните компоненти на глезена са долният край на костта (външен, страничен глезен), който действа като стабилизатор на ставата. Има няколко вида отворени фрактури на фибулата, които могат да се формират на различни нива. Но в повечето случаи, в областта на страничния глезен се появяват увреждания, придружени от дислокация и съкращаване на крака, скъсване на дисталната синдемоза.

Тялото на костта има триъгълна форма и три повърхности: странично, средно, задно. Те са разделени помежду си чрез гребане. Повредите са напречни, частични, спирални и наклонени. Диагнозата на патологията не е трудна, защото травмата има ясна клинична картина:

 • Силно чувство за болка и кървене от тъкани, разкъсвани от кости.
 • Напукване и ограничаване на движението.
 • Увреждане на перновия нерв (възможно с фрактура на шията и главата на костта).
 • Окачването на крака и неспособността му да се огъне (се появява, когато нервът е напълно разкъсан).

Най-често има увреждане на диафизата, което е възможно с пряко въздействие върху външния крак, поради завиването на крака, падане от височината. Редица патологични заболявания на костите провокират тяхната крехкост, която също може да причини нараняване. Фрактура на диафизата увеличава риска от увреждане на нервите на фибулата.

Диагнозата на щетите се основава на симптоми. За идентифициране на пострадалия район, жертвата се изпраща на рентгенови лъчи (изображенията се правят на две проекции). Ако има нужда от по-задълбочено изследване, се извършва КТ или ЯМР.

Лечението е продължително и зависи от тежестта на нараняването. Основната опасност от открити наранявания е възможността за инфекция на раната, което значително усложнява процеса на възстановяване. Рискът от инфекция се увеличава по време на постоперативния период, когато тялото на пациента е отслабено. Без навременна медицинска помощ откритата фрактура на фибулата може да доведе до ампутация на увредения крайник или част от него.

Обмислете възможностите за лечение за нараняване:

 • Ако вредата е настъпила в средната трета от костта, тогава върху крака се поставя гипс от средата на бедрото. В допълнение, обездвижването на коляното и глезена се извършва за 2-3 седмици.
 • Ако фрактура в горната половина, без да се повреди пероналният нерв, след това наложи гипс учител за един месец. Но в продължение на 2-3 дни, жертвата може да ходи, облегнат на патерица.
 • Увреждането на фибуларната глава с увреждане на нервите е придружено от тежки кръвоизливи и синини. Пациентът получава гипсова превръзка в средата на бедрото и фиксира крака под прав ъгъл.

Задължително се назначават лекарства, физиотерапевтични процедури, масажи и терапевтична гимнастика. След 3-4 седмици гипсната превръзка се заменя с подвижна дългичка за коляното. Ако терапевтичният метод не дава желаните резултати (неправилен терапевтичен режим, наличие на сериозни съпътстващи заболявания), тогава пълно възстановяване и възстановяване не може да възникнат. В този случай жертвата губи способността си да се движи нормално.

trusted-source[26], [27], [28]

Открита фрактура на пищяла

Тибията е дълга тръбна кост, която причинява повечето наранявания на краката. Като правило се получава фрактура, деформация и пернообразно натоварване. Открита фрактура на пищяла е възможна при наранявания с висока консумация на енергия, т.е. Инциденти, падащи от височина или със спортни наранявания. Много често патологията се комбинира с фрактури на таза, ребра, други крайници, коремни и гръдни травми.

Симптоми:

 • Остра болка
 • Кървене от мястото на нараняване
 • Оток и деформации на крака
 • Криптитация и патологична мобилност на крайниците
 • Натъртване на кожата
 • Чрез раната можете да видите фрагменти от кости

За потвърждаване на диагнозата гръдният кош е с диаграми. Според снимките, лекарят определя броя на фрагментите, наличието на пристрастия и увреждане на фибулата, глезена или колянната става. Ако има увреждане на ставите, се извършва допълнително КТ сканиране. Ако нервите или кръвоносните съдове са повредени, трябва да се консултират неврохирург, невролог и съдов хирург.

Първата помощ се състои в анестезия и обездвижване на крайниците. Кожата около раната трябва да бъде почистена от чужди тела и замърсяване, покрита със стерилна превръзка. Ако има силно кървене, поставете турникет на бедрото. При травматичен шок са показани антишокови мерки.

Стационарното лечение може да бъде оперативно и консервативно, зависи от сложността на увреждането. Ако фрактурата е без изместване, се индикира имобилизирането на крайника и обработката на раната. В други случаи се извършва скелетна тяга. Чрез петата кокал поставете спицата и нанесете гума. В това положение кракът е разположен за един месец, след което се прави контролен рентгенов лъч. Ако картината показва признаци на калус, тогава тягата се отстранява и мазилката се прилага за 2-3 месеца. Задължително е да се използва лекарствена терапия, която се състои от аналгетици и лекарства за спиране на инфекцията от открита рана.

В особено тежки случаи и фрактури с фрагментация се извършва хирургична интервенция. Лечението е насочено към възстановяване на нормалното положение на костните фрагменти. Също така се предотвратяват посттравматични контрактури. Операцията се извършва 7-10 дни след приемането на пациента в болницата. През това време отокът намалява и общото състояние се нормализира. Целият предоперативен период на пациента прекарва върху скелетен тракт.

По време на операцията, лекарят избира метода на остеосинтеза, като се фокусира върху природата и нивото на фрактурата. За тази цел се използват различни метални конструкции: заключващи пръти, щифтове, плочи. Много често, извънболничната остеосинтеза се използва от апарата на Илизаров. Периодът на адхезия на пищяла с неусложнена фрактура отнема 3-4 месеца. При раздробена травма лечението може да продължи шест месеца или повече. През целия период на терапията се извършва физиотерапия и тренировъчна тренировка. След прилепването на костите на пациента се очаква рехабилитационен курс.

Открита фрактура на пищяла с изместване

Директен шок в напречната посока е основната причина за фрактури с изместване. Поради увреждането се формират костни фрагменти, които се движат в различни посоки. Изместването им може да бъде периферно, ъглово, странично, фрагменти могат да се вмъкнат и да се придвижват един към друг.

Откритата фрактура на пищяла с изместване се характеризира със следните симптоми:

 • Болка и криза, когато се нарани.
 • На мястото на лезията се образуват синини и отоци с изразени смущения на двигателната функция на стъпалото.
 • Поради изместването на фрагменти меките тъкани и кожата се разкъсват.
 • На мястото на движението на фрагментите се образува депресия или депресия.
 • Раненият крайник е по-кратък от здравия.
 • Движението на гръдния кош се извършва в неестествена посока.

Много често подобни травми причиняват травматичен шок. Лечението започва със сравнението на изместените кости. Това е необходимо, за да се даде на крайника нормална форма и нормалното й сливане. Процедурата се извършва ръчно или с помощта на специални инструменти. За да не пострада жертвата от болката, той се настани на гърба си и анестезира. След това пациентът се хваща за бедрото, а вторият - докосва крака, като държи петата и задната част на крака. В това положение лекарите бавно протягат крайника и определят позицията на изместените фрагменти.

След преместването лекарят проверява дължината на повредения крак със здравословен. Ако техните параметри се сближат, тогава лекувайте отворената рана и имобилизирайте гръдния кош. След 10 дни пациентът трябва да бъде подложен на контролен рентгенов анализ. Това е необходимо, за да се потвърди нормалното сливане. Ако не може да се извърши повторно позициониране, за фиксиране на преместването се използват метални конструкции.

Счупена фрактура на отворения гръб

Нарушаването на целостта на костта с повече от три фрагмента и разкъсването на меките тъкани е отворена фрактура на гърлото. Смята се за едно от сложните наранявания, тъй като носи риск от проникване на меките тъкани, компресиране на нервите и съдовете. С голям брой фрагменти по време на репозициониране възникват трудности, тъй като фрагментите не могат да бъдат сравнявани.

Симптоми на раздробено увреждане на краката:

 • Болка и кървене
 • подпухналост
 • хематом
 • Деформация на крака и патологична мобилност

За диагностика се извършва рентгеново изследване. Лечението започва с създаването на условия за сливане на фрагменти и последващо възстановяване на функционирането на крайника. На първия етап костните фрагменти се преместват и фиксират, за да се предотврати повторното преместване. Методът на лечение зависи от характера и местоположението на нараняването, неговата тежест, общото здравословно състояние на жертвата, наличието на съпътстващи наранявания и заболявания.

С голям брой фрагменти, лечението се извършва чрез хирургично възстановяване на повърхността. За тази цел се използват различни методи: апаратът на Илизаров, остеосинтезата с винтове, плочи и щифтове. При комплексни мултилобулни вътрешнорозитни наранявания с изместване операцията е абсолютна индикация. В някои случаи, с увреждане на пищяла и фибула, операцията се извършва само на първата. Когато се възстанови, ще се получи сливането на втората кост.

Продължителността на имобилизирането зависи от тежестта на нараняването, но като правило това е 3-5 месеца. Рехабилитацията за възстановяване на нормалното функциониране на крака и неговите двигателни функции отнема 3-4 месеца. Пациентът чака тренировка за упражнения, масажи, специална гимнастика.

Открита фрактура на долната трета от долната част на крака

Най-често фрактурите на краката падат върху долната трета на гърба. Ако механизмът на директно нараняване (насочени подутини, автомобилни злополуки), тогава има напречна фрактура на една или две кости. При непреки наранявания (преобръщане, завъртане на глезена с фиксиран крак) се получава спирална форма, която е наклонена повреда.

Откритата фрактура на долната трета от пищяла е много опасна, тъй като има пасивно положение на крайниците. В особено тежки случаи е толкова изразено, че повърхността на крака може да бъде поставена на всяка равнина. При палпация се появява тежка болезненост, се определят странични отклонения на долния крак. Ако двете кости са счупени, тогава има крепитация и подвижност на фрагментите.

За точно определяне на положението на дефекта се извършват рентгенови лъчи. Лечението зависи от тежестта на фрактурата, наличието на изместване, състоянието на меките тъкани. Отворената рана се почиства и дезинфекцира, фрагментите се отстраняват хирургично. За да ги оправите, използвайте игли за плетене, болтове или плочи. За 1-1,5 месеца се прилага V-образен гипс, но преди това използвайте автобуса "Белера" и системата за скелетно напрежение, за да излекувате раната и подпухналото е слязло. Повредите в долната трета на глезена растат бавно, за разлика от нараняванията в надлежащите области. Пълното възстановяване на крайниците отнема 4-5 месеца.

Двойна открита фрактура на коляното

При честотата на двойните наранявания на тубуларните кости, двойно отворената фрактура на пищяла заема първо място. Механизмът на произхода му е директен в повечето случаи, но е съпроводен от големи увреждания на околните тъкани. Междинният костен фрагмент влиза в основното кръвоснабдяване, деформирайки артерията. Тя трябва да бъде изключена от кръвообращението, тъй като това причинява бавна консолидация и чести случаи на недопускане. Продължителността на имобилизирането се удължава и може да достигне 4-6 месеца.

В зависимост от характеристиките на изместването има четири вида рани с двойно отворено гърло:

 • Без пристрастия
 • С отместване на нивото на дисталното нараняване
 • С изместване на нивото на проксималното нараняване
 • С изместването на междинния фрагмент

Всички тези видове имат типична клинична картина с повече или по-малко изразени признаци на руптура на меките тъкани и кървене. Диагнозата се извършва с помощта на радиография в различни проекции. Лечението зависи от естеството на увреждането:

 • Когато се измести, имобилизирането се извършва с кръгла форма, която обвива колянната става за 4-5 месеца.
 • Ако има отклонение на нивото на дисталната фрактура, тогава се показва повторно позициониране със скелетна сила в рамките на 1.5-2 месеца. Това е необходимо, за да се премахне изместването по дължината. След удължаване на крайника, кръгъл гипс се прилага към горната трета на бедрото в продължение на 3.5-4 месеца.
 • Когато междинният фрагмент е изместен или на нивото на проксималната фрактура, се извършва отворена репозиция. Поради нарушено кръвоснабдяване, хирургическата интервенция трябва да бъде с минимална травма. За тази цел се използват апарати за екстра-остеосинтеза или остеосинтеза с пръчковиден фиксатор. Продължителността на консолидацията на наранявания от този тип е 2 пъти по-дълга от периода на сливане на единични фрактури. Пълното възстановяване на крайниците идва от 7-10 месеца.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33]

Усложнения и последствия

Най-трудният терапевтичен ефект е откритите фрактури. Това се свързва с риска от възможни изменения, фрагменти, разкъсвания на кръвоносните съдове и нервите. Всички последици и усложнения се разделят на три големи групи, в зависимост от това кога се появиха.

 1. Директно - наблюдавано по време на травмата.
 2. Рано - се появяват няколко дни след фрактурата.
 3. Късно - се появяват след дълго време след повреда.

Директен

Рано

Късно

Система

Хиповолемичен шок

Хиповолемичен шок

Дебел емболизъм

Тромбоза на дълбоките вени

Сепсис

Инфекция

Неправилно сливане на костите

Nesrastanie

Напречно слят

Местен

Повреда на големи кръвоносни съдове

Увреждане на мускулите, сухожилията, ставите

Инфекция

Синдром на травматичната компресия

Асептична некроза

Скъсяване и скованост на ставите

Остеомиелит

Исхемична контрактура

Остеоартрит

Дистрофия Зудека

При открити фрактури на долната част на крака, пострадалите могат да се сблъскат с такива последствия и усложнения:

 • Увреждане на нервите и съдовете - деформацията на голяма артерия може да причини ампутация на целия крайник, който е под фрактурата. Възможно е да има аномалии в походката и движението на крака.
 • Инфекция - отворената рана причинява гноя, гнойно увреждане на краищата на костните фрагменти, съкращаването и бавното им излекуване. Инфекцията е възможна след операция.
 • При преждевременно или неправилно хирургично лечение се наблюдава деформация на крайниците.
 • Дебел емболизъм - частиците на мастната тъкан, които са влезли в съдовете, могат да мигрират с кръвния поток, нарушавайки кръвоснабдяването в различни органи.
 • Формирането на фалшива връзка е възможно, ако между удебелените тъкани между космите на космите, които не се сливат, са налице странни тъкани, но между тях остава мобилност.
 • Усложнения възникват след използването на апарата Ilizarov - инфекция в областта на игли, увреждане сухожилия, кръвоносни съдове и нерви, крайници, кривина, нарушена слети на отломки поради неадекватна фиксиране.

Особено тежки наранявания, както и преждевременно или неправилно лечение могат да причинят ампутация на крайниците. В този случай, решаващи фактори са: степента на увреждане, степента на нарушение на кръвоснабдяването на гърдите и краката, обемът на увредената кожа. Колкото по-дълго се взема решение за метода на лечение или ампутация, толкова по-голям е рискът от развитие на гангрена.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38], [39]

Диагностика открита фрактура на гръдния кош

Ако подозрението за фрактура е много важно за правилното диагностициране, тъй като правилното лечение зависи от по-нататъшното лечение и възстановяване. Диагнозата на откритата фрактура на пищяла се основава на характерни признаци, показващи патологична травма. Жертвата се изследва от травматолог или хирург, използвайки клинични и инструментални методи, ги разглежда:

 • Проверка и анамнеза на пациента
 • Сравнение на увредения крайник с ненарушена
 • Palpation и ударни
 • Оценка на обема на ставната мобилност
 • Проверка на кръвообращението
 • Определяне на чувствителността и мускулната сила

При визуална инспекция откритата фрактура не може да бъде объркана с други наранявания. Тъй като фрагментите на костите изпъкват от отворена рана, има кръвотечение, подуване, крепитус. Краката не изпълнява поддържащата функция. Механизмът на нараняване може да бъде пряк и косвен, от който зависи естеството на фрактурата: напречно, наклонено, раздробено, спирално, с изместване, двойно. За да се изясни диагнозата, се извършват допълнителни проучвания.

Инструментална диагностика

При определянето на степента на травматичните увреждания се обръща специално внимание на инструменталната диагностика. Ако има съмнение за наранявания по ръбовете, е показана радиография. Картината е направена на две проекции. За да се изясни тежестта на фрактурата на компресията, се извършва компютърно томографско сканиране. Това е специално рентгенова снимка, която предоставя пълна информация за естеството на нараняването и наличието на допълнителни наранявания.

В допълнение към рентгеновите лъчи и CT, може да се използва магнитно резонансно изображение и други методи, които визуализират областта на лезията. По правило няколко метода се използват по време на диагностиката едновременно. Това се дължи на високата честота на вътреартикуларни лезии с фрактури на отворените гънки. Унищожаването на ставите на сухондонските пластини затяга процеса на третиране и влошава прогнозата за пълно възстановяване. Данните, получени в резултат на сложната диагностика, позволяват да се определят тактиките на лечение и да се избегнат възможни грешки.

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44]

Какво трябва да проучим?

Диференциална диагноза

Линията на фрактурата е характерно рентгеново доказателство, така че в редки случаи се извършва диференциална диагноза и представлява трудности. Това се дължи на факта, че патологичните и здрави изображения на тъканите в някои случаи симулират линии на фрактури, пукнатини или костни фрагменти.

 • Може да се направи грешна диагноза в присъствието на epiphyseal линии. В този случай осификацията е възможна в много варианти, което усложнява тълкуването на природата на сянката. За тази цел се извършва контролен рентгенография на здрав крайник, на който може да има и линии, симулиращи фрактура.
 • Псевдоепифзата е друга причина за диференциална диагноза. От голямо значение са допълнителните кости. Отличителна черта на патологията са контурите на тъканите. С фрактури те са фино назъбени и неравномерни, допълнителният връх е заоблен и има гладки контури.

Наличието на отворена рана с разкъсани тъкани и изпъкнали костни фрагменти от нея изключително рядко причинява трудности с диагнозата или изисква диференциация. Следователно, диагнозата се основава на рентгенови и CT данни.

Лечение открита фрактура на гръдния кош

Различните видове фрактури на шията изискват различни терапии. Лечението се състои от набор от процедури, насочени към нормално сливане на увредени кости и изцеление на открита рана.

Алгоритъм на лечението:

 • Сравнение на костните фрагменти, за да се получи нормална позиция. Това е необходимо за правилното сливане. Процедурата се провежда при локална анестезия, ръчно или с помощта на скелетна система по време на операцията.
 • Лечение на открита рана с задължително въвеждане на няколко дренажни системи. Раната е фиксирана с рядък шев. Ако руптурата на кожата не се образува веднага, а поради пробиването на костни фрагменти и е вторична, тя се третира с антибактериални средства и шевове без дрениране. Ако отворената фрактура е придружена от голямо увреждане на кожата, тогава се изисква трансплантация.
 • Закрепване на костни фрагменти с помощта на спици, болтове, странични вериги, различни апарати (Илизаров, Ткаченко, Калнербер, Хофман).
 • Имобилизация на глезена с прилагане на longi, инсталирането на апарат за разсейване на компресията в продължение на няколко седмици или месеци. Това е необходимо, за да се развият фрактурите заедно.

За всеки конкретен случай се използват различни методи и материали. Ако някои методи са неефективни, те се заместват от други. Продължителността на лечението е от 4 месеца.

Първа помощ с фрактура на отворения гръб

Откритата фрактура е сериозно нараняване, при което се нарушава целостта на костите и на околните тъкани. Много е важно да се осигури навременна помощ, предупреждаваща за възможни усложнения. Травмата може да бъде придружена от такива опасности:

 • Травматичен шок - отворената рана причинява силна болка, което може да предизвика временна загуба на съзнание.
 • Тежко кървене - важна задача е да се спре кървенето. Тъй като тежката загуба на кръв, това е заплаха за живота.

Ако подозирате, че имате костна травма, трябва да се обадите на линейка, която ще отведе пострадалия до травмата и ще осигури професионална медицинска помощ. Но преди докторите да пристигнат, за да сведат до минимум или напълно да предотвратят всякакви усложнения, се показва първата помощ. Когато фрактурата на долната част на крака е отворена, се препоръчват следните мерки:

 1. За да поправите повреден крак. За тези цели, всички полезни материали (дъски, фитинги, дърво клонове) ще направи. За тях е необходимо отново да прикрепите крайника с превръзка или дълги парчета тъкан. Ако е възможно, е по-добре да направите гумата под формата на буквата G, това ще позволи да се фиксира коляното и крака. Ако нямате никакви материали под ръка, тогава раненият крак ще бъде pribinthovuyut на повредените.
 2. Винаги изваждайте обувките си. Патологичната травма причинява подуване, така че обувките могат да причинят кървене в крайниците. Плътните обувки ще донесат още по-болезнени усещания. Ако жертвата не отмени, тогава по-късно ще бъде трудно.
 3. Дайте упойка. Това ще помогне за преодоляване на шока от болка. За да направите това, всички лекарства, които са на разположение (Analgin, Sedalgin, Nimesulide), ще направят. Ако е възможно, по-добре е да се направи интрамускулно инжектиране (Novocain, Lidocaine), колкото по-близо до фрактурата ще бъде инжекцията, толкова по-добър е аналгетичният ефект. При пристигането на лекарите е необходимо да се докладва кои препарати са били използвани и в каква дозировка.
 4. Спрете кървенето. Откритите фрактури често се съпровождат от тежки кръвни загуби. За да оцените степента на щетите, трябва да намалите дрехите, които покриват увредения крак. При разрушаване на големи съдове кръвта изтича със силен поток. За да я спре на раната, трябва да се постави тампон от памучна вата и превръзка, както и превръзка върху тях. Турникетът не се препоръчва, тъй като мускулите под него ще бъдат напрегнати, а ако фрактурата бъде раздробена, фрагментите ще бъдат допълнително изместени. Съществува и риск от увреждане на други плавателни съдове. Ако кръвта тече бавно, то тампонът не се прилага, но се извършва антисептично лечение на раната. Като антисептик можете да използвате: йод, зелен, водороден пероксид и всякаква течност, базирана на алкохол. Необходимо е да се лекуват само краищата на раната, е невъзможно да се излее антисептика вътре.

Това са основните правила, които трябва да се следват при предоставяне на първа помощ. Освен това, студено или кърпа, напоена с вода, може да се приложи към мястото на нараняване. Много е важно да се избягват движения и опити за заставане на крака. Това ще доведе до още по-травмиране, изместване на фрагменти, увреждане на нервите и съдовете. Също така, не можете да направите нищо, това може да се направи от травматолог и само след рентгенография.

trusted-source[45]

Оперативно лечение

Увреждането на шията може да се случи на различни места, затова се използва комбинация от различни техники за лечение. Оперативното лечение е най-трудно, тъй като резултатите от резултатите му зависят от правилността на костното снаждане и по-нататъшното възстановяване. Основните индикации за операцията:

 • Сравнението на костите е невъзможно без допълнително отваряне на раната.
 • Двойна фрактура на пищяла със значително изместване на фрагментите.
 • Свиването на нервите и кръвоносните съдове с костни фрагменти.
 • Тълкуване на тъканите

Ако и двете кости са повредени, операцията се извършва само на пищяла, тъй като в процеса на нейното възстановяване, пероналният синтез расте самостоятелно. Хирургическата корекция на фрагментите е възможна само с тяхното допълнително фиксиране.

Има определена последователност от действия, помислете за това:

 • Сравнение на костните фрагменти. Процедурата се извършва от хирурга под локална анестезия. За това се използва скелетна тяга.
 • Костните фрагменти се фиксират с помощта на най-подходящото устройство.
 • Работеният крайник трябва да бъде имобилизиран със специален апарат или мазилка.

Основните видове хирургично лечение на тибиалните и фибуларните кости на долния крак:

Вид фиксиране

Удобства

Продължителност на лечението и възстановяване

Пръти

В гръбначния канал се вкарва заострен стоманен прът. За достъп до костите в кожата направете рязане. Острата част на сърцевината се вкарва в костта и тъпата част остава под кожата. Това ще го премахне след прилепването на нараняването.

След операцията краката може да даде не повече от 25% от натовареното телесно тегло. След 2 седмици можете да започнете да ставате от леглото и да се движите с патерици. След 3-4 седмици можете да опитате напълно да се изправите. На всеки 2 месеца те правят контролни рентгенови лъчи. Пръчките, винтовете и плочите се отстраняват 1-2 години след нараняването.

Винтове

С помощта на специални винтове от хирургическа стомана, фрагментите се фиксират един към друг.

Плаки

Стоманени плочи с отвори, закрепени към костите с винтове. Този метод не се използва за лечение на деца, тъй като може да причини увреждане на периоста и нарушен растеж на костите.

Апарата на Илизаров

Операцията се извършва под местна или обща анестезия (зависи от възрастта на жертвата). Чрез костите прости метални спици, образуващи структура от пръчки, болтове и гайки. Лекарят стяга гайките, като регулира степента на напрежение за прилепване.

Зареждането на крака е разрешено в ранните етапи, тъй като устройството държи костта здраво. Пълното възстановяване е възможно след 3-4 месеца.

По време на хирургичното лечение, предимството се дава на по-малко травматичен метод. Това ще направи възможно правилното сливане на костите и благоприятно въздействие върху процеса на възстановяване. За да може кракът да функционира нормално и да поеме теглото си в бъдеще, костите на гърба трябва правилно да растат заедно. Ако процесът на лечение е погрешен или нарушен, това би причинило увреждане на жертвата и увреждане.

Двустепенно лечение на открити фрактури на долната част на крака

За да се премахне увреждането на крайниците, е необходим интегриран терапевтичен подход. Двуетапна лечение на отворени фрактури на остеосинтеза прът тибия се състои от външни фиксиращи устройства, последвано от мазилка и лечение на отворени рани, за които, в повечето случаи изисква autoplasty.

 1. Остеосинтезата е хирургическа операция, чиято същност е фиксирането на костни фрагменти с различни структури. Тази процедура ви позволява да комбинирате всички фрагменти в правилната позиция, като запазите функционирането и мобилността на увредената зона след изцеление.

Има няколко типа остеосинтеза:

 • Външен (транзисторен) - Определям мястото на повреда с игли за плетене без нанасяне на гипс.
 • Потапяне - лостът се вкарва в засегнатата област, не се изисква прилагане на гипс.
 • Транс-крайниците или други фиксатори се изтеглят през костта, т.е. През лезията.
 • Вътреосесните - дебелото черво или заострена стволовица се потапят в костта, която се намира до пълното сливане. Изисква пълно обездвижване на крайника.
 • Кумулативна - вътрешна хирургия, бравите се поставят около или близо до нараняването.

Остеосинтезата е основното показание с открити фрактури. Цялата процедура е под анестезия, така че жертвата не изпитва болка. При правилната работа адхезията се извършва в рамките на 3-4 месеца.

 1. Автопластика на увредена кожа - трансплантация или транспортиране на собствените тъкани. Клапите, използвани по време на операцията, са разделени на прости и сложни. При наличие или липса на кръвоснабдяване в мястото на нараняване зависи от опцията за трансплантация. Обикновените клапи се отличават с тъкан, принадлежаща: кожа, фасциална, мускулна, сухожилия, кости, мазнини, съдови и др. Те не се произвеждат чрез трансплантации. Тяхното присаждане зависи от разпространението на хранителните вещества.

За автопластиката с помощта на обикновени фасциални клапи има малка дебелина с запазване на кожата в мястото на донора. Този вариант на трансплантация е ограничен до малък обем тъкани. В бъдеще пластмасовата дерматомия се използва за затваряне на трансплантираната фасция. Този метод е отличен за лечение на открити фрактури на пищяла с дефекти на кожата.

Рехабилитация

По време на лечението на отворена фрактура на пищяла и след прилепването му пациентът се очаква да има дълъг курс на възстановяване. Рехабилитацията се състои от набор от мерки, насочени към възстановяването на функциите на увредения крайник. Неговите основни цели са:

 • Елиминиране на мускулна атрофия, подпухналост и други застояли явления в меките тъкани
 • Възстановяване на еластичността и тонуса на телето мускулите
 • Нормализиране на кръвоснабдяването
 • Развитие на мобилността на глезена и колянната става

Рехабилитацията се състои от следните етапи:

 1. На първия етап на засегнатото лице се предписват масажи и триене на гърдите с ръце, като се използват кремове и мехлеми, които включват вещества, които ускоряват ремонта на тъканите (Chondroxide, Collagen Plus). В допълнение към масажа показва сеансите на магнитотерапията. През този период заболелия крайник не може да бъде натоварен с упражнения, тъй като това предизвиква силна болка. Можете да опитате да преместите крака, да огънете крака в коляното, да се напречите и да отпуснете мускулите на телето. Тази фаза на рехабилитация продължава до отстраняването на устройството, крепежната кост или гипсовата превръзка.
 2. Вторият етап е насочен към възстановяване на функциите на крайниците. За да направите това, прилагайте масажи, триене, специални тави и упражнения. Комплексът се състои от такива упражнения:
 • Маки стъпва от стоящо положение до страни, напред и назад
 • Разхождайки се по най-достъпните темпове
 • Повдигане на чорапите от седяща и изправена позиция
 • Ротационни движения на крака в различни посоки

Упражненията се извършват в различни варианти, но редовно, т.е. Всеки ден. Втората фаза започва веднага след първата и продължителността му е 2-3 месеца.

 1. На този етап на пациента се предписва курс на тренировъчна терапия за укрепване на мускулите. Успехът на рехабилитацията зависи от правилното хранене. Диетата трябва да е продукти, които съдържат големи количества калций и силиций (мляко, сирене, ядки, боб, зеле, касис хляб и трици), C витамини, D, Е. Това ще ускори изцеление и подобряване на общото здравословно състояние. Този етап продължава 1-2 месеца след завършване на предишния.

Специално внимание трябва да се обърне на физиотерапията. През първата седмица след нараняване се препоръчват такива процедури:

 • УВ лъчи - предотвратява инфекцията на открита рана, тъй като разрушава патогенните бактерии.
 • Интерферентни токове - разтваряне на синини, отстраняване на подпухналост и болезнени усещания.
 • Бромова електрофореза - използва се за силна болка.

В бъдеще през месеца се провеждат следните физиотерапевтични процедури:

 • Масаж и ултравиолетово облъчване.
 • UHF - укрепва локалния имунитет, подобрява кръвообращението, възстановява нормалната структура на костите.
 • Интерферентните токове - се използват за нормализиране на метаболизма и ускоряване на костната адхезия.

Описаните по-горе техники за рехабилитация се използват, докато крайникът не бъде напълно възстановен под наблюдението на хирург или специалист по травма.

Предотвратяване

Предотвратяването на фрактури на костите на долния крак се основава на предотвратяването на наранявания, които могат да го провокират. Предотвратяването се състои от следните дейности:

 1. Медицинска гимнастика - всеки ден трябва да изпълнявате физически упражнения с избран товар. Помага за възстановяване и поддържане на мускулната структура, нормализира кръвообращението, премахва възпалението и предотвратява атрофията на мускулите.
 2. Физиотерапията е необходима, за да се намали възпалението, да се ускори лечението и да се възстанови тъканната структура. Помага за подобряване на кръвоснабдяването и метаболизма.
 3. Масаж - ежедневните процедури на триене и масажи помагат за предотвратяване на скованост на ставите, дистрофия на мускулите на краката, появата на белези в меките тъкани.
 4. Диета - терапевтичното и превантивното хранене трябва да се състои от продукти, богати на витамини и минерали, особено калций, желязо, магнезий.

Предотвратяването е насочено към предотвратяване на усложнения след травма. След пълното сливане на костите, лекарят предписва препоръките на пациента за развитието на мобилността на краката и възстановяването на нормалното й функциониране.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Прогноза

Откритата фрактура на пищяла се счита за най-сериозното увреждане. Прогнозата за възстановяване до голяма степен зависи от навременността и правилността на предоставената медицинска помощ. Качеството на първичното антисептично и антибактериално лечение е от голямо значение. Тъй като отсъствието му може да предизвика инфекция на раната. Също така, важно е правилното обездвижване на увредения крак, техниката за фиксиране на костните фрагменти и заздравяването на отворената рана. Отлагането на всеки етап от терапията може да причини ампутация на крайниците, което прави невъзможно прогнозата за пълно възстановяване.

trusted-source[53], [54], [55], [56], [57]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.