^

Здраве

Ортези на ръката

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Като правило, с възпалителни процеси в ставите и периартикуларните меки тъкани, статичната ортезия на китката (учител, палмова гума, дърводелец) облекчава болката.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Защо да използвате ортеза на четката?

Ортезата на китката намалява локалното възпаление и болка, осигурява правилното положение на китката и ставите на ръката по време на сън (предотвратяване на порочни инсталации и контрактури).

Индикация: артрит на китката, метакарпални и интерфалангеални стави; не-фиксирани степени на улнарна отклонение на пръстите на етапи I-III съгласно Zeyfrid; тендонит и тенсосиновит в областта на китката; синдром на карпалния тунел; стентозис на теодосиновита на флексора на пръстите ("счупващ пръст"); страничен епикондилит.

Противопоказания: персистиращи деформации на ставните повърхности.

Подготовката не е необходима.

Методи и последваща грижа

Ортезите върху четката могат да бъдат произведени серийно или индивидуално. За индивидуално производство се използват различни термопластични и полимеризиращи материали. Като модел, използвайте страна в неутрална позиция: удължаване при ставата на китката под ъгъл от 25-30 °, палец разпределени, metacarpophalangeal и интерфаланговите фуги в огъване под ъгъл от 15-20 °. Необходимо е да се премахне нестандартното улнарно отклонение на пръстите. При остър период на артрит, ортезата на ръката се използва постоянно, с изключение на времето на тренировъчната терапия. Целта му е да запази пълния обем на ръчните движения. В подокия период учителят се използва няколко часа през деня и през нощта.

Превантивната роля на статичните ортези върху ръката по отношение на прогресията на улнен отклонение е изследвана малко. В редица творби обаче е показано, че в ранните стадии на заболяването ноктуалната имобилизация намалява вероятността от улавяне на улана.

Фактори, влияещи върху ефективността. Използването на ортези на ръката е най-ефективно в ранните стадии на заболяването.

Усложнения. Дългосрочната непрекъсната имобилизация може да доведе до развитие на мускулно недохранване.

Алтернативни методи. Ортезата на китката често се използва на фона на локална глюкокортикоидна терапия. Ако консервативните мерки са неефективни, е показано хирургично лечение.

Ортезата на китката и първия пръст

Възпалителни и деструктивни промени в I metacarpophalangeal и на метакарпална-карпалния става, а периартикуларни структури също са склонни да доведе до значително влошаване на функцията на ръка поради изразено болката и нестабилността на палеца.

Насочете. Намаляване на болката, подобрение на функцията и предотвратяване на развитието на контузии чрез стабилизиране на метакарпалогазалната и метакарпалната става.

Показания: поражение на ставите на първия пръст с ревматоиден артрит; "Счупване" на пръста; Болестта на Де Куварин.

Не се изисква подготовка.

Методи и последваща грижа. В артроза и артрит прилага полутвърда или твърда подпора на четката, вълнуваща I metacarpophalangeal и карпометакарпална става, оставяйки палец свободен китката.

Когато болестта на Де Кервен се използва, за да подпре Комбинираната четка имобилизиране карпометакарпална става на контактите на палеца позиция и умерено radiocarpal - в положение на малък разширение и радиално отклонение. Интерфалангеалната връзка е оставена свободна. Режим, използващ редуване с упражнение.

Ефект. Намаляване на болката и подобряване на функцията.

Фактори, влияещи върху ефективността. Използването на устройства за фиксиране е ефективно в ранните стадии на заболяването. Няма значителни разлики в ефективността на техните модификации.

Не са описани усложнения.

Алтернативни методи. В 80-90% от случаите локалното приложение на глюкокортикостероидите е ефективно. Ако ортезата на китката е неефективна, е показано хирургично лечение.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.