^

Здраве

Оригване

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ерутацията е внезапното изпускане на газове от стомаха или хранопровода, придружено от характерен звук. Потокът е включен в обхвата на явленията, обединени от общия термин "пневмоза на стомаха".

Регургитация - регургитация придружава от освобождаването на храна или стомашен сок в гърлото или в устната кухина и не е придружено от гадене или други вегетативни нарушения, без да намаляване отвор.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Причини за изгаряне

Ако оригване доста устойчиви и е свързано с поглъщане на обичайното болни въздух, който излиза, до известна степен улеснява състоянието на пациента, в тези случаи става дума за aerophagia (нервна оригване). С аерофагия, процесът на поглъщане на въздуха се ускорява, има неприятни усещания, които намаляват с врязване. Еруктацията може да се превърне в обсесивно явление, придружено от значителни звукови прояви, които естествено предизвикват стрес при пациентите.

В рамките на тези заболявания трябва да разпределят синдром gastrocardiac Remhelda (наречена стомашно невроза), който проявява aerophagia, дискомфорт и болка в стомаха във връзка с kardialgicheskimi прояви. Всички тези заболявания се случи на фона на поредица от вегетативни нарушения - хипервентилация, тахикардия, аритмия, хипотония, и разстройства на афективни сфера депресивно кръг.

Клинична анализ на тези явления следва да включва цялостно изследване на соматични пациенти, тъй като е особено необходимо поради причината, че феноменологията на въпросното нарушение често вдъхновява лекар, гастроентеролог, дори и идеята за възможността от психогенни разстройства изключването на органично заболяване.

Често появата на регургитация е свързано с определени характеристики на хранене пациенти нарушения: за бързо хранене с недостатъчно дъвчене храна, поглъщане на големи парчета от пушенето по време на хранене, употреба на напитки с голямо количество разтворени газове в тях. При някои пациенти наличието на хроничен фарингит е придружено от чести преглъщане на въздуха-Дух; често са възможни преглъщащи движения и при пушене, при хиперсаливация.

Патогенезата на тези заболявания се дължи основно на проникването на въздух в стомашно-чревния тракт. Както е известно, всяко поглъщане се придружава от вкарване на въздух в стомаха. За кратко време е възможно да се поглъща голямо количество въздух, което лесно се определя чрез перкусия върху лявата страна на диафрагмата. При емоционални и автономни разстройства, особено когато има синдром на хипервентилация в структурата, поглъщането на движенията стават по-чести и процесът на поглъщане на въздух рязко се ускорява. Този механизъм изглежда е водещата патогенеза, въпреки че се отчита и нарушаването на процеса на стомашно разграждане с голямо количество еволюирани газове. Такива механизми играят роля в рязкото увеличаване на обема на корема в рамките на истеричните разстройства, причинявайки добре известния феномен "въображаема бременност" - синдром на Alvarez.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Към кого да се свържете?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.