^

Здраве

Невроза на страха

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Всеки психически симптом, отразявайки несъвършена, човешки лоша адаптация към неговата социална среда, може да се нарече проява на условие като невроза, при условие че те са били внимателно изключени органични причини, като например психоза и психопатия. Не е необходимо да се изключва депресията, тъй като симптомите на неврозата трябва да допринесат за бързото диагностициране на депресията като основа за развитието на невроза. Когато планирате лечение, решавайте за себе си въпроса какво е по-важно в конкретния случай - страх или депресия.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Причини за страх

  • Стрес (прекомерна умора или липса на работа, неблагоприятна среда, например рязък шум, безкрайни кавги в семейството).
  • Напрегнати моменти в живота (детето отиде на училище, човек се променя работни места или да взема на работа за първи път, оставете познатите околностите, къща, да се оженят, да се оженят, да се пенсионират, има едно дете в семейство, в близост до страдание фатално заболяване).
  • В съответствие с интрапсихичните теории (например, усещането за страх е излишък от психическа енергия и проявление на потиснато враждебност или противоречиви мотиви). Според тази теория, невротични поведение се разглежда като начин да се отървете от излишните психическа енергия, а според психоаналитичната теория често възниква, ако този човек не е минал през нормален орален, анален и genigalnuyu етап на развитие.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Връзката между неврозите и престъпността

От клинична гледна точка сред тези, които са извършили престъпления, най-честите са невротични състояния, като тревожност и невротична депресия. Най-честите са фобиите и натрапчивите състояния.

Високите нива на неврозни симптоми при престъпниците изобщо не предполагат причинно-следствена връзка между симптомите и престъпността. Наказателното поведение и невротичните симптоми са свързани със същите социални и лични обстоятелства, така че те могат да възникнат в едно и също лице, без непременно да взаимодействат помежду си. Изследванията на невротичните симптоми сред лишените от свобода показват значително повишени нива на невротични симптоми сред лицата с нарушения на личността. Значителните нива на злоупотреба с вещества са свързани със симптоми на невроза и личностно разстройство. Като се има предвид взаимодействието на тези заболявания, е изключително трудно да се изясни точният принос към престъплението точно невротични разстройства.

Неврози и убийства

Реактивни неврози (депресия и / или тревожност), могат да бъдат толкова силни, че спътник напрежение може да предизвика емоционален експозиция завършва убийство, дори и когато не е разстройство на личността. Съдилищата приемат хронична реактивна депресия и умерена депресия като основа за прилагане на защита поради намалена отговорност.

Неврозата може да има значителен ефект в комбинация с нарушения на личността, например невротична депресивна реакция в лице с експлозивна или антисоциална личност. Тя може да се освободи спирачката на обекта в напрегната ситуация, следвана от светкавицата, в резултат на убийството - или да унищожи източник на разочарование, или с цел да прехвърли напрежението върху невинен човек.

Неврози и кражби

Кражба може ясно да се свързва с невротични депресивни състояния (това се вижда от примера на кражба), ако те се появят, вероятно с цел да привлече вниманието към лошото състояние на този въпрос, или да се успокои. Тази мотивация се наблюдава и при кражбите, извършени от нещастни и неспокойни деца. Стресът, свързан с невротично състояние, може да доведе до кражба като психологически разрушително действие. Субектът може да има картина на продължителна депресия, въпреки че в някои случаи съпътстващото поведенческо разстройство може да бъде изразено по такъв начин, че да отклонява вниманието от основното разстройство на психическото състояние.

Неврози и нападения

Връзката между невроза и палеж е добре установена. Това е особено вярно за състоянията на стрес. Пожарът може да действа като начин да се освободите от стреса, да облекчите чувствата на депресия и символично да унищожите източника на болка. В случаи на палеж, известната коморбидност на невротично разстройство с злоупотреба с вещества и личностно разстройство може да бъде особено значима.

Неврози и престъпления, свързани с алкохола

Алкохолът може да предизвика състояние на меланхолия. Престъпността може да бъде предшествана и от депресия или безпокойство - при чувствителни хора, както и алкохолно пиене. Тази комбинация може да доведе до извършване на престъпление; докато алкохолът действа като дезинфектор.

Неврози и заключение

Задържането както преди съдебния процес, така и във връзка с изтърпяване на наказанието може да доведе до появата на симптоми на невроза, като тревожност и депресия. Следователно е много важно да се отделят симптомите, които са възникнали след арест, от разстройство, което е съществувало преди и е свързано с извършването на престъпление. Заключението е опит, който води до страх, който включва загуба на автономия, отделяне от семейството и приятелите и влиянието на прякото напрежение в това институция. Проучването на Службата за национална статистика идентифицира четири от най-често срещаните невротични симптоми, свързани с затворници сред затворниците: тревожност, умора, депресия и раздразнителност. Затворниците сигурно по-често се нуждаят от консултация с лекар, отколкото от хора в общото население.

Има един особено изолиран синдром - синдром на Ganser, който е описан като реакция към заключението и е класифициран в ICD-10 като форма на разстройство (F44.8).

Ганзер през 1897 г. Описва трима затворници със следните характеристики на психическо разстройство:

  • недостатъчност правилно да отговори на прости въпроси, дори и техните отговори, посочени някаква степен на разбиране на проблема (Q: "Колко крака кон?" - А: "Три"; V: ". И на слона?" - А: "... Пет ");
  • някакво объркване на съзнанието (дезориентирано на място и време, разсеяна, объркана, бавна реакция и чувство за "отсъствие", сякаш бяха някъде в сън);
  • синдроми на истерична конверсия (например загуба на чувствителност към болка в цялото тяло или в области с повишена чувствителност към болка);
  • халюцинации (визуални и / или слухови);
  • временно внезапно спиране на разстройството с изчезването на всички симптоми и връщане към състояние на пълна яснота на съзнанието, последвано от дълбока депресия и възобновяване на симптомите.

Ганзер беше сигурен, че това състояние не е симулация, а истинско истерично заболяване. Той отбелязва, че в делата, описани от него, е имало предишно заболяване (тиф и в два случая - травма на главата). Оттогава насам се води дебат за истинското естество на това състояние. Този синдром рядко се появява в разгънатата му форма и се забелязва не само сред затворниците, но индивидуалните симптоми могат да се проявят в различни психически разстройства. Имаше различни възгледи за този синдром: че това е истинска преходна психоза или дори симулация, но може би най-разпространеното вярване е, че това е истерична реакция в резултат на депресия. Трябва да се разграничава от симулацията, псевдодегментацията, шизофренията и причинените от наркотици състояния.

Симптомите на тревожната невроза (страх)

Разтреперан, усещане глава, трепереща от появата на "настръхнеш", чувството, че "летяща пеперуда" в стомаха, синдром на хипервентилация (например, придружени от шум и шум в ушите, склонност към периодични спазми, болки в гърдите), главоболие , повишено потене, сърцебиене, лош апетит, гадене, усещане за буца в гърлото, дори без да се опитва да преглъщане (Глобус hystericus), трудности при заспиване, безпокойство, прекомерно внимание към функциите на собственото си тяло и физическото здраве на други наложени на Alikhan'yan сътр мисли, компулсивно (неконтролирано) двигателната активност. При децата се проявява чрез смучене на палеца, ухапване на ноктите, уринарна инконтиненция през нощта, перверзен апетит и заекване.

Преобладаването на престъпленията в неврозите

Броят на разпространението е неизвестен. В проучването на хората, които са извършили кражба на дребно, 10% от групата са били класифицирани като невротични, но нямаше контролно проучване. Служба за национална статистика съобщи присъствието на невроза в 59% от лицата в предварителния арест, 40% от мъжете затворници излежават присъди, 76% от жените в ареста и 40% от жените затворници излежават присъди. Тези цифри са много по-високи, отколкото в общото население. Хората с невроза също често изпитват съсирване с нарушения на личността и злоупотреба с вещества. Посттравматичен стрес се определя на 5% от мъжете в ареста, 3% от мъжете, изтърпяващи присъди, 9% от жените в предварителния арест, а 5% от жените, които са лежали в затвора.

Лечение невроза тревоги и страха

Ефективен начин да се намали чувството на тревожност е просто да се слуша внимателно на пациента. Една от целите на психотерапевтичното лечение на такива пациенти е да ги научи да управляват симптомите на невроза или да бъдат по-толерантни към тях, ако не могат да ги управляват. Освен това е необходимо да се подобри връзката на пациента с други хора и да се помогне за решаване на най-болезнените проблеми за пациента. Трябва да поискате помощ от социалните работници. В някои случаи могат да се покажат анксиолитици, които ще направят работата на терапевта с пациента по-ефективна.

Приблизителни дози: диазепам - 5 mg на всеки 8 часа вътре в продължение на не повече от 6 седмици. Проблеми, свързани с лечението на бензодиазепини. Както се вижда от текста, ползите от тях са много ограничени.

Прогресивно учене на релаксацията

Пациентът е обучен да разтяга и отпуска мускулните групи в определен ред - например, започвайки с пръстите на краката с постепенното включване на всички мускули на тялото в процеса според възходящия принцип. В същото време вниманието на пациента се концентрира върху извършването на горните упражнения, а чувството за безпокойство (както и мускулния тонус) се намалява. Дълбоките дихателни движения имат подобен ефект. Пациентът трябва да изпълнява тези упражнения доста често, за да се получи подобрение. Пациентите могат да закупят търговски налични касети с запис на учебния процес за горните упражнения и да ги използват отново.

Хипноза

Това е друг мощен метод за лечение на пациенти с невроза на безпокойство и страх. Първоначално лекарят терапевт предизвиква прогресивно състояние на транс, използвайки техники, каквито му разказва въображението му, и съсредоточавайки вниманието на пациента върху различни усещания на тялото, например върху дишането. Тогава самите пациенти се научават как да индуцират тези състояния на транс (състоянието на амбулаторния автоматизъм под хипноза).

Медико-правни аспекти на неврозата

Ако в основата на престъплението ясно се крие невроза, която не се усложнява от никакво антисоциално личностно разстройство, съдилищата могат да разгледат въпроса за препоръката за психиатрично лечение. Това важи и за най-тежките престъпления, например, когато младият мъж е обвинен в депресия при убийството на жена си. Ако невротичното състояние на субекта е усложнено от психопатично разстройство, тогава загрижеността на съда за обществената безопасност или липсата на съпричастност към субекта може да доведе до сериозни присъди в тежки случаи. В случаите, когато обществото не е в опасност (например кражби от страна на лице в депресия) и не се изисква стационарно лечение, пробацията обикновено се използва при условието за извънболнично лечение.

Дисасиативните феномени (включително дисоциативни явления, свързани с пост-травматично стресово разстройство) могат да бъдат основа за прилагане на защита, дължаща се на автоматизацията. Правни критерии за защита на заявление до базовата автоматизма много строг, а за дисоциативни състояния обикновено присъстват частично частичното признаване и памет, което усложнява използването на база защита на автоматизъм. ПТСР може - при условията на повтарящи се травми, сред които най-известни "синдром на малтретираните жени" (на английски жените, бити синдром.) - до такава степен, senzitizirovat жертва, която е относително слаб провокация може да доведе до насилие, когато увреденото лице реагира на слабата среда сигнал , което по-рано посочи заплахата от насилие. По-специално, в САЩ за използването на такива доказателства е завършен с помощта на синдромите защита въз основа на провокация, включително в случаите на убийство - като "самозащита".

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.