^

Здраве

Недостиг на въздух

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Оценката на оплакванията от диспнея трябва да започне с мониторинг на дихателните движения на пациента в покой и след физическо натоварване.

Определението на понятието за недостиг на въздух предизвиква противоречия и двусмислени интерпретации. Диспнеята се определя като усещане на дихателна недостатъчност, дихателни затруднения, извършващи движения, липса на въздух и други. Важно е да се подчертае, че диспнея е чисто субективно явление и не може да бъде определено в термините, използвани при оценяването на кръвни газове и разстройства вентилатор. Недостиг на въздух е често срещан, като част от невротични разстройства, тя може да бъде неразделна част от синдром на хипервентилация или предхожда нейното развитие. Липсата на въздух е централен феномен в клиничните прояви на психогенна диспнея. Тежестта може да варира по време на амплификация усещания на диспнея хипервентилация симптоми възникват които се добавят към клиничната картина на множество симптоми. Недостиг на въздух или диспнея е най-честият, водещ симптом на панически атаки. Според предварителните проучвания, при пациенти с различни автономни нарушения неприятни усещания в областта на дихателните пътища, дихателни проблеми, включително и недостиг на въздух, има повече от 80% от случаите.

Американското торакално общество предлага следната дефиниция: диспнея е понятие, което характеризира субективното преживяване на дихателния дискомфорт "и включва качествено различни усещания, които варират в интензивност. Това субективно преживяване представлява резултат от взаимодействието на физиологични, психологически, социални и екологични фактори и може да доведе до вторични физиологични и поведенчески реакции.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Най-честите причини за диспнея

 1. Заболявания на белите дробове и дихателните пътища
  • Хроничен бронхит и емфизем
  • Бронхиална астма
  • Бронхоектазна болест
 2. Болести на белодробния паренхим
  • Респираторна недостатъчност на всякаква етиология
  • пневмония
  • Тумори на белите дробове
  • Alveolitı
  • Саркоидоза (I, II етап)
  • Състояние след екстензивна пулмонектомия
 3. Други държави
  • пневмоторакс
  • Емболизъм на белодробната артерия
 4. Болести на сърдечно-съдовата система
  • Сърдечна недостатъчност на всяка етиология
  • ИХД: ангина пекторис, миокарден инфаркт
  • Аритмии с различни етиологии
  • миокардит
  • Сърдечни дефекти.
 5. Патология на гръдния кош
  • Плеврален излив
  • Невромускулни заболявания (включително тези, придружени от пареза или парализа на диафрагмата)
 6. анемия
 7. Изразено затлъстяване
 8. Психогенни фактори

Как се развива диспнея?

Диспнеята  (диспнея)  -  скорост нарушение честота и дълбочина на дишане, придружено от увеличаване на работата на дихателните мускули и обикновено е субективни усещания липсва на въздух или затруднено дишане, често - цианоза (с белодробни заболявания обикновено "топло" поради вторична компенсаторна еритро и дилатация на малките кръвоносни съдове поради хиперкания). Обективният признак на недостиг на въздух е бързината на дишането (повече от 18 на минута). Често задух преживява като чувство на стягане в гърдите при дишане, невъзможност да се дълбоко въздух и пълно освобождение от въздуха, когато издишвате.

В основата на недостиг на въздух е прекомерната или патологична активност на дихателния център. Тя възниква в резултат на раздразнение с рецепта, разположена в дихателните пътища, белите дробове, дихателните мускули. Въпреки това, като цяло, причините за неприятни субективни усещания по време на диспнея остават неясни.

При пациенти с белодробни заболявания, диспнея е тясно свързана с нарушаването на дихателния механизъм. По този начин много усилия по време на вдишване, наблюдавано, например, чрез увеличаване на твърдостта на бронхите и белите дробове на (затруднено бронхиална обструкция, белодробна фиброза) или когато голям обем на гръдния кош (белодробен емфизем, бронхиална астматичен пристъп) води до увеличаване на работа на дихателните мускули (в някои случаи с включването на допълнителна мускулатура).

При заболявания на дихателната система, диспнея има различен произход. Тя може да бъде свързана с пречка за нормалното преминаване на въздуха в дихателните пътища. Друга причина може да бъде да се намали белодробна дихателната повърхност (компресия под течност или въздух натрупване в плевралната кухина, на разстояние от газовия обмен част на белия дроб по време на възпалителни инфилтрати, ателектаза, инфаркт, туморни, thoracoplasty, белодробни резекции, частична загуба на еластичност на белите дробове). Всичко това води до намаляване на вентилацията, намаляване на VL. В резултат на това концентрацията на въглероден диоксид в кръвта се увеличава, ацидозата се развива. В интерстициална пневмония, белодробен оток ситуация може да влоши появата на алвеоларна-капилярна единица.

При сърдечни заболявания недостигът на въздух е проява на недостатъчно кръвообращение и се дължи на редица фактори, които предизвикват възбуждане на дихателния център. Диспнея се случва, когато има смущение в обмяната на газ, натрупване на недоокислени продукти в кръвта. Това води до увеличаване и задълбочаване на дишането. Особено тежки нарушения на обмяната на газ възникват, когато кръвта застане в малък кръг на кръвообращението. При остра левокамерна недостатъчност първоначално се развива интерстициален оток, а след това алвеоларен оток.

Представени са три патофизиологични механизми на респираторна недостатъчност.

 1. Хипервентилация за намаляване на кислородното насищане на артериалната кръв (хипоксемия) или неговата свръхнасищане с въглероден диоксид (хиперкапния) по време на тренировка, престой при висока надморска височина, сърдечна недостатъчност, както и повишено търсене кислород в тиреотоксикоза, треска.
 2. Относителна хипервентилация с намаляване на дихателната повърхност на белите дробове.
 3. Механични разстройства вентилационни (стеноза на горните дихателни пътища, бронхиална обструкция, емфизем, диафрагмен нерв парези и други заболявания на дихателните мускули, сърдечна недостатъчност, kyphoscoliosis).

На централния център има увеличение на напрежението на въглеродния диоксид и намаляване на съдържанието на кислород и промяна на рН до киселинната страна. Натрупването на въглероден диоксид е от първостепенно значение. При продължителна хипоксемия се включва механизмът на ефекта на кислорода върху каротидния синус. В допълнение към химичните фактори, обемът на дишането регулира рефлекторни ефекти от белите дробове, плеврата, диафрагмата и други мускули.

В крайна сметка, чувството на липса на въздух може да бъде генериран от следните механизми: укрепване на чувство дихателните усилие, стимулиране дразнещи дихателните пътища рецептори, хипоксемия, хиперкапния, динамична компресия на дихателните пътища, дисбаланс аферент стимулиране на baroreceptors съдове на белите дробове и дясното предсърдие на.

Епидемиология

В САЩ повече от 17 милиона пациенти годишно търсят медицинска помощ във връзка с недостиг на въздух. Преобладаването на диспнея в общата популация е различно и зависи от възрастта. В населението от 37-70 години тя варира от 6 до 27%. Диспнея при деца поради патофизиологични особености в детството може да достигне 34%. През първите месеци от живота, недостигът на въздух е много рядък. След два месеца от живота на честотата на диспнея първи път се появява значително увеличава, достигайки пик между второто и петото месеца от живота, и в повечето случаи задух по време на първите три месеца от живота е свързана с респираторен синцитиален вирус. В епидемиологичните изследвания на деца се смята, че до шестгодишна възраст задухът остава при около 40% от децата, които са страдали от нея през първите три години от живота си.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Видове диспнея

Недостигът на въздух може да бъде субективен и обективен: също е възможно да се комбинират. Субективната диспнея се разбира като субективно усещане за липса на въздух при пациенти с дишане. Обективната диспнея се определя от обективни методи на изследване и се характеризира с промяна в честотата, дълбочината или ритъма на дишането, както и продължителността на вдъхновението или изтичането.

Вариантът на диспнея или къс вятър може да се приеме още при изучаване на анамнезата; Физическият преглед предоставя важна допълнителна информация. Разберете вдъхновяващо (затруднено вдишване), издишване (затруднено издишване) и смесена диспнея.

 • Инспираторна диспнея се появява, когато има препятствия за въздушния поток в трахеята и големите бронхи (подуване на гласните струни, тумори, чуждо тяло в лумена на бронхите).
 • Експираторен диспнея най характеристика на емфизем или бронхоконстрикция (например, астма атака). В емфизем диспнея, свързана с т.нар експираторен колапс бронхите: тъй като инспираторния налягане белодробен паренхим (с голям остатъчен обем на въздух) в бронхите от малък и среден калибър значително по-малко от експираторен, тогава недостатъчна твърдост тъкан труп бронхите, което е типично за емфизем, те са паднали надолу, това води до трудността за отстраняване на въздуха от алвеоларните части на белите дробове. Когато бронхоспазъм трудно отстраняване на въздуха от алвеолите, което е свързано с увеличаване на налягането на въздуха по време на издишване па е намаляла (спастичен) бронхи на среда и малък калибър.
 • Смесен вариант на диспнея се наблюдава най-често; това е характерно за хроничната респираторна и хронична сърдечна недостатъчност, която се развива в късните стадии на респираторни и циркулаторни заболявания.

Специално се отличава специален вариант на недостиг на въздух, наречен задушаване, - атака на екстремна диспнея, когато в максимална степен са нарушени всички параметри на дишането (честота, ритъм, дълбочина). Най-често такава диспнея съпътства атака на бронхиална астма и остра левокамерна недостатъчност (сърдечна астма).

Необходимо е да се назоват още един вид нарушения на дишането - временното му спиране (апнея), което понякога се наблюдава при затлъстели хора, обикновено по време на сън, което се придружава от силен хъркане (синдром на Пиквик). Това състояние се случва обикновено при отсъствие на първично белодробно заболяване и е свързано с дълбока хиповентилация на алвеолите, дължаща се на изключително изразено затлъстяване.

Според честотата на дишането, недостигът на дишане се отличава с повишаване на дихателната честота (тихйпнея), с нормална дихателна честота и с намаление на дихателната честота (брадийпнея).

Затруднено дишане в легнало положение се нарича ортопения (обикновено се свързва с венозна белодробна конгестия). Платипнеа - диспнея в изправено или седнало положение (по-често свързана с интракардиални и интрапулмонални шънтове и увреждане на мускулите на гръдния кош); trepposnoe - в положение, разположено на неговата страна (обикновено възниква при застойна сърдечна недостатъчност).

Диспнея може да бъде физиологична (с повишено физическо натоварване) и патологична (с болести и отравяне с определени отрови).

Тежестта на диспнея при хронични заболявания се оценява от Международната скала за диференциални заболявания (Медицински изследователски график на диспнеална скала).

Към кого да се свържете?

Как се разпознава диспнея?

Данните за анамнезата за различни заболявания отразяват преди всичко основната патология.

Диспнея със сърдечно-съдови заболявания отразява липсата на кръвообращение, така че поради своята сериозност може да се прецени степента на недостатъчност. Така че в началните етапи на сърдечната недостатъчност недостигът на въздух се получава само при физическо усилие, катерене по стълби или нагоре, при бързо ходене. Често най-ранните признаци за напредване на левокамерната недостатъчност са атаките на мъчителна кашлица през нощта. С прогресирането на заболяването, диспнея се проявява дори при минимална физическа активност (по време на разговор, след хранене, при ходене). В тежки случаи има постоянно недостиг на въздух в покой. В най-тежките случаи се развиват типични нощни атаки на пароксизмално задушаване, което може да доведе до белодробен оток. Въпросникът обикновено идентифицира връзката на тези пристъпи с физически усилия. Те могат да се появят директно по време на тренировка или няколко часа след края. В зависимост от тежестта на състоянието, получената ортопения може да трае от няколко часа до няколко дни. Като правило, едновременно с ортопенията има болка в областта на сърцето. При пациенти с аортна недостатъчност, недостигът на въздух понякога се придружава от обилно изпотяване (изпотяване на пот). При пациенти със сърдечна недостатъчност обикновено се наблюдава анамнеза за сърдечно-съдова патология (исхемична болест на сърцето, продължителна или висока артериална хипертония, сърдечни дефекти).

Диспнея с емфизем също се появява първо със значително физическо усилие, след което постепенно се развива. Понякога се счита за сърдечен и се лекува със сърдечни гликозиди за дълго време, като правило, безуспешно. Данните за анамнезата с емфизем могат да говорят за наличието на хроничен бронхит, продължителен тютюнопушене, продължителен контакт с замърсители, увреждащи инхалационни професионални фактори. Първичната емфизем е по-често наблюдавана при мъже в средна и млада възраст. При втората емфизем, по-характерна за възрастните хора, се развива белодробно сърце. Във връзка с данните от проучването, диагнозата обикновено не създава затруднения.

При обструктивния бронхит, в повечето случаи е възможно също така да се открие продължителен опит за пушене или контакт с агенти, увреждащи дихателните пътища, както и повтарящи се екзацербации на бронхит срещу респираторна инфекция.

Задух при бронхиална астма обикновено се свързва с пристъпи на задух и кашлица (анамнестични характеристики, представени в статиите "Кашлица", "респираторен дистрес" и "бронхиална астма"). Усещането за недостиг на въздух при пациенти с астма обикновено съответства на степента на бронхиална обструкция. При пациенти с обструктивен бронхит няма връзка между задух и величината на FEV1. При пациенти в напреднала възраст с астма често излизат на преден план не са атаки, както и продължителен недостиг на въздух, подобен на този в обструктивен бронхит, емфизем на белите дробове. Диференциалните диагностични признаци на бронхиална астма и хроничен обструктивен бронхит са представени в статията "Бронхиална астма".

За бронхиектазията се характеризира с голям брой гнойни храчки, често срещана връзка с бактериална инфекция.

Облекчаващият бронхиолит се развива в млада възраст, обикновено при контакт с киселинни и алкални пари. Няма ясна комуникация с тютюнопушенето. Понякога се открива ревматоиден артрит.

При онкологичното увреждане на трахеята основният симптом е интермитентна диспнея, прикрита като пристъпи на астма. В същото време, придружаващите симптоми, като кашлица, хемоптиза, треска и загуба на тегло. Тези същите симптоми могат да се появят и при други туморни лезии на дихателните пътища.

Tracheabronchomegalia (вродени аномалии) се проявява през целия живот на пациента: в допълнение към недостиг на въздух, той е много силен, упорита кашлица, усложнения като пневмония, бронхит, бронхиектазии.

Психогенната диспнея обикновено се проявява при пациенти на възраст под 40 години и често се комбинира с неврози. Той често има прекъсвания, не е свързан с физически стрес, може да бъде придружен от възбуда, замайване, нарушена концентрация, сърцебиене, умора.

Физическо изследване

Прислушават се аускултивация при пациенти с бронхиална астма, сухота на експираторния (понякога вдъхновяващ) тип. Те могат да бъдат високи, високи или ниски, бас, различен тембър и сила на звука. Ако храчката натрупва храчки, аускулационната картина (броят и тембърът на хриптене) може да се промени след кашлица. Във фазата на ремисия, промените по време на физически преглед не могат да бъдат открити.

За емфизем, характеризиращ се с: цевта, се намира в положение вдъхновение гръдния кош куполообразни издатини в ями на надключична обградени гърдите екскурзия, заградената ударни звук, ниската мобилност на диафрагмата, намаляване на границите на сърдечна тъпота (в резултат на сърдечна капак напомпани белите дробове), слаб gons сърце и отслабва дишане с аускултация на белите дробове.

При фиброзен алвеолит се проявява понякога промяна в пръстите и изскачане под формата на "барабани" и "часовници".

Подобни клинични признаци могат да бъдат открити при системна патология с увреждане на белите дробове.

При бронхиектазията, пациентът може да идентифицира "барабанни пръчки", аускулаторни - груби, влажни, различни рали.

При пациент със сърдечна недостатъчност по време на физически преглед се появяват признаци на основната сърдечна патология, а в случай на аускултация на белите дробове, хрипове се появяват в долните части.

Когато стенозата на големия дихателен тракт се определя от дишането на стридовете.

Лабораторни изследвания

Диспнея се придружава от лабораторни промени, съответстващи на тези заболявания. Така че, ако се развие диспнея срещу анемия, се разкрива намаляване на хематокрита и други признаци на определен вид анемия. Ако това е инфекциозен процес, е възможно да се открие левкоцитоза с промяна на формулата вляво, увеличаване на ESR. Процесът на тумора може да бъде придружен и от увеличаване на ESR, появата на анемия. При системни лезии се разкриват съответните признаци на автоимунен процес, нивото на протеините в острата фаза на възпалението се увеличава. Тиротоксикозата проявява повишено ниво на тиреоидни хормони, автоантитела към тиреоглобулин и тироидна пероксидаза при автоимунен тироидит.

При психогенна диспнея лабораторните параметри отговарят на нормата,

Инструментално изследване

Бронхиалната астма може да не бъде придружена от някакви рентгенографски промени. В остра атака фаза се открие наличието на емфизем (повишена прозрачността на полетата на белодробни и ограничаване на мобилността на диафрагмата), и с продължително времетраене (често с не-атопични варианти или с едновременно бронхит) - феномена на белодробна фиброза и емфизем. Spirographic идентифицират нарушения на белодробната вентилация на обструктивна тип, както и при хроничен обструктивен бронхит. Разликата между астмата и обратимостта на бронхиалната обструкция

Рентгенови признаци на емфизем с нисък диафрагмен статус, намаляване на неговата мобилност, повишена прозрачност на белодробните полета; симптом на емфизем при мъжете е значително намаляване на разстоянието от долния край на щитовидния хрущял до гръдната кост.

При брооктокти на радиографията или по компютърна томография се разкрива бронхиална дилатация и удебеляване на стените им.

На роенгенграма със сърдечна недостатъчност, разширяване на контурите на сърцето, стагнация (до белодробния оток), спирограма - ограничаваща белодробна вентилация. Различни аномалии (нарушения на ритъма, проводимост, признаци на хипертрофия и нарушаване на кръвоснабдяването на миокарда) могат да бъдат открити на ЕКГ. Сърдечните дефекти ще бъдат отразени в EchoCG и FCG.

При туморните процеси правилната диагноза се подпомага от рентгенови находки и бронхоскопия.

При пациенти с психогенна диспнея не се открива инструментално изследване на патологията; спирограма нормална или със симптоми на хипервентилация.

Индикации за консултации от специалист

Бронхиалната астма, отокът на Quincke служат като индикатор за консултация с алерголог.

При остър бронхиолит, прах бронхит, емфизем, плеврални лезии, интерстициални белодробни заболявания, кистозна фиброза на белия дроб специалист консултация показано, хроничен обструктивен бронхит - белодробно и алергия.

Появата на стридор, заподозрян стеноза на ларинкса, ретрофарингеални абсцес, чуждо тяло изисква консултация Отоларинголог.

За подозира патология система показано консултация ревматолог, Pa тумор процес онколог за туберкулоза и саркоидоза - phthisiatrician, анемия - хематолог, диспнея при централен произход - психиатър невролог показано консултация с психогенна диспнея.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.