^

Здраве

Нарушаване на слюноотделяне: причини, симптоми, диагноза, лечение

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Усещането за сухота в устата - ксеростомия, sialoschesis (условията често се използва за обозначаване намалена секреция на състояния без различни клинични прояви откриваем експериментално) - или излишък слюнка (sialoreya, хиперсаливация) - може би в неврогенно справяне секреция (органична или психогенна характер) и при различни соматични заболявания. Хипо- и хиперсаливацията може да бъде постоянна или пароксизмална; тежестта на смущенията, както и степента на слюноотделяне, обикновено зависят от функционалните състояния на мозъка в цикъла сън-буд. Обемът на секрецията в една мечта е много по-малък, а също така намалява с насочено внимание. Когато ядете храна, производството на слюнка се увеличава в резултат на кондиционирани и безусловни рефлекси. Некондиционираните рефлекси възникват от обонятелните, вкусовите и тактилните рецептори. Обикновено един ден произвежда 0,5-2 литра слюнка.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Кратка физиология на слюноотделянето и патогенезата на нарушенията

Участието на симпатиковата и парасимпатикова инервация в регулирането на слюноотделянето не е същото, водещата роля принадлежи на парасимпатиковите механизми. Сегментната парасимпатикова инервация е представена в багажника от секреторни слюнни ядра (пр. Salivate rius sup.et inf.). От мозъчния парасимпатичните влакна са съставени VII и IX глософарингеална нерв, прекъсване в submandibulyarnom синаптично и ухо ганглии съответно. Субндиндибуларните и сублингвалните слюнчени жлези получават постганглионни влакна от субмундибуларния ганглий и паротидните жлези от ухото на ганглиите. Симпатичните постганглионни влакна идват от горната част на цервикалния ганглий и завършват само в съдовете и секреторните клетки на подмандибуларните слюнчени жлези.

На симпатиковата и парасимпатиковата инервацията на слюнчените жлези все още няма взаимни връзки, т.е.. Е. Периферна симпатична активиране не причинява периферната подтискане секреция. Всяко потискане на секрецията, като по време на стрес, медиирано от централните инхибиторни ефекти чрез намаляване еферентни пътища активиране. Прилепналите влакна отиват в нервите, които инициират дъвчещите мускули и вкусовите влакна. Обикновено, рефлекс секрецията на слюнка се извършва с разпространението на парасимпатетичните импулси, което води до повишена секреция на слюнка и вазодилатация като част от секреторния процес. Медиатори в окончания на парасимпатичните нерви са ацетилхолин, вазоактивен интестинален полипептид (VIP) и субстанция Р. Ефектът на симпатична активиране постига чрез норепинефрин невротрансмитер, което има течност мобилизация не, но променя структурата на протеин чрез увеличаване на слюнка екзоцитоза на някои клетки. Симпатичните влакна се прекратяват главно в тези клетки, които получават парасимпатикова инервация, която осигурява синергичен ефект. Въпреки че някои симпатични влакна регулират съдовия тонус, той е по-зависима от независима централна контрол и не участва пряко в секреторните рефлексни механизми.

Рефлексната активност на слюнчените жлези може да се промени, ако се наруши някаква връзка на рефлекса (аферентна, централна или ефрементна част), както и в случай на увреждане на ефекторния орган.

Неадекватното афериране от маскиращите мускули обяснява ксеростомията в напреднала възраст и възниква с дълготрайна диета. В тежки случаи е възможно атрофия на слюнчените жлези.

Слюноотделяне рефлекс е под контрол на сложни високи мозъчни региони, ефектът от което се реализира по-специално промени в секрецията на слюнка в зависимост от функционалното състояние на мозъка в един цикъл на сън - будност. Примери suprasegmentar ефекти върху слюнчените функция могат да бъдат психогенна хипо- и хиперсаливация, едностранно потискане на секрецията с полусферични тумори централните хипотензивно действие на лекарства, аноректици.

Загубата на еферментиращи вегетативни пътища обяснява ксеростомията в синдрома на прогресивна автономна неуспех; По същия начин, сухота в устата причинява фармакологична деванвация с антихолинергици. Поражението на ефекторния орган, т.е. Слюнчените жлези, се дължи на сухота в устата при синдрома на Sjögren, след радиална ксеростомия. Сухота в устата при захарен диабет се свързва с намаляването на секрецията на течната част на слюнката, дължащо се на плазмената хиперсомоларност, както и във връзка с полиурията.

Слюноотделянето е възможно не само при увеличаване на секрецията на слюнка, но и при нормално изтичане на слюнката. Така че, дискоординирането на оралните мускули причинява накисване при деца с детска церебрална парализа; субклинични трудности с преглъщането, поради повишен мускулен тонус Максимален поток може да доведе до sialoree паркинсонизъм (при това заболяване, обаче, има и друг механизъм - активиране на централните холинергични механизми); при пациенти с булбарен синдром слюноотделянето се причинява от нарушение на рефлексния акт на преглъщане.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Капе

Слюноотделянето може да бъде както с повишено, така и с нормална секреция на слюнчените жлези; докато в зависимост от първичното активиране на парасимпатиковите или симпатиковите механизми се наблюдава секреция на течност или плътна слюнка. По-долу са най-известните форми на слюнка.

Психогенна хиперсаливация

Рядко се наблюдава. Няма явна причина и отсъстват признаци на органично увреждане на нервната система. Слюноотделянето понякога е драматично; пациентът е принуден да носи бурканче с него, за да събира слюнка. Психоанализата, особеностите на демонстративността при представянето на симптома, комбинацията му с други функционално-неврологични прояви или стигми са важни.

Хиперсеритация на лекарства

Повечето лекарства, които оказват влияние върху слюнката, причиняват лека до умерена ксеротомия. В същото време, приложението на някои лекарства може да бъде придружено от страничен ефект под формата на солюция. Подобен ефект се наблюдава при приемане на литий, нитразепам, антиконвулсант, използван за лечение на различни форми на епилепсия. В последния случай, спускането се развива в резултат на нарушаването на рефлекторната функция на преглъщането. Отмяната или намаляването на дозата на лекарството обикновено елиминира хиперсалигацията на лекарството.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Хипереализиране при паркинсонизъм

Най-често срещаната форма на хиперсеривация, често комбинирана с други вегетативни разстройства, характерни за паркинсонизма (себорея, лакримация), може да е една от най-ранните прояви на болестта. Силореята при паркинсонизъм е най-силно изразена през нощта и легнала. По правило, приемането на антипаркинсонови лекарства (особено антихолинергични средства) намалява слюноотделянето.

Слюноотделяне при булбарен и псевдобабларен синдром

Когато булбарна и псевдобулбарна синдром на различни етиологии (тумор siringobulbiya, полиомиелит, съдово заболяване, дегенеративно заболяване) може да се наблюдава отделяне на слюнка, степента на което зависи от тежестта на разстройства мехурчести. Слюноотделянето може да бъде обилно (до 600-900 ml / ден); слюнка дебела. Пациентите са принудени да държат хапче с кърпа или кърпа. Повечето автори обясняват sialoreyu нарушение рефлекс акт на поглъщане, в резултат на слюнка се събира в устата, въпреки че е възможно и дразнене таблоид център слюноотделяне.

Слюноотделяне при пациенти с детска церебрална парализа

Той е свързан с дискоординиране на оралните мускули и затруднено преглъщане на слюнката; често това много усложнява живота на пациентите.

Хиперсалитация в соматичната патология

Повишена секреция на слюнката се наблюдава при улцеративен стоматит, хелминова инвазия, токсикоза на бременни жени.

Керостомия или сухота в устата

Ксеростомия при синдрома на Sjogren

Изразената постоянна сухота в устата е една от основните прояви на синдрома на Sjögren ("сух синдром"). Болестта се отнася до системно автоимунно страдание, е по-често при жени на възраст над 40 години. Паротидната слюнчена жлеза набъбва от време на време. В този случай ксеростомията се комбинира с ксерофталмия, суха назална лигавица, стомаха и други лигавици, синдром на ставите, промени в реактивността.

Лечебна ксеростомия

Приемането на медикаменти е най-честата причина за хипофункция на слюнчените жлези. Подобен ефект може да причини повече от 400 лекарства (анорексиенти, антихолинергици, антидепресанти, седативи и хипнотици, антихистамини, антихипертензивни средства, диуретици и др.). Обикновено в устата има лека или умерена сухота - в зависимост от дозата, продължителността и начина на приемане на лекарството. Хипофункцията на слюнчените жлези е обратима.

Пост-радиационна ксеростомия

Наблюдава се след облъчване на слюнчените жлези с лъчева терапия на тумори на главата.

Психогенна ксеростомия

Преходно усещане за сухота в устата с възбуда, стресови ситуации. Обикновено се наблюдава при тревожни, емоционално лабилни хора.

Сухота в устата също е описана за депресивни състояния (сухотата не е свързана с приемането на лекарства).

Ксеростомия при остра преходна тотална дезавтономия

През 1970 г., за първи път описано избирателния поражението на вегетативната (симпатикови и парасимпатикови) влакна инфекциозен характер aplergicheskoy възстановени по-късно. На парасимпатиковата дисфункция, в допълнение към сухота в устата, проявява намалена секреция на сълзи, липсата на реакция на ученици към светлина, намалена активност на стомашно-чревния тракт, детрузорна мехур, което води до недостатъчно изпразване, и така нататък. D. Симпатична дисфункция проявява достатъчно мидриаза на тъмно, ортостатична хипотония с синкоп, сърдечен пулс фиксиран, и липсата на пот др.

Ксеростомия при глосодиния

На 80% от пациентите с глосидиния се наблюдават нарушения на слюноотделянето; най-често тези нарушения са хипосалацията, което може да е първото проявление на болестта (преди развитието на алергични явления). Повечето сухота в устата се разстройват през нощта.

Ксеростомия при вродено отсъствие на слюнчените жлези

Вродената липса на слюнчените жлези е рядка патология, която понякога се комбинира с намаляване на образуването на сълзи.

Ксеростомия с ограничено дъвчене

Недостатъчната слюнка и усещане за сухота в устата могат да се развият при хора, които следват диета и използват само пюре и течна храна, например, след чернодробни операции, при възрастните хора. При продължително спазване на такава диета е възможно атрофия на слюнчените жлези.

Ксеростомия при захарен диабет

Сухота в устата може да бъде една от първите прояви на болестта; в същото време има жажда, повишен апетит, полиурия и други прояви на диабет.

Ксеростомия при заболявания на стомашно-чревния тракт

При хроничен гастрит, хепатохолецистит, може да се наблюдава глипосаливация.

Спиране при някои фокални мозъчни лезии

Секрецията на слюнката в полусферичните тумори и мозъчните абсцеси намалява отстрани на фокуса, а при субтентното тумори има двустранно обостряне на секрецията, по-изразено отстрани на тумора. Най-ярко потискане на секрецията се отбелязва при пациенти в тежко състояние, очевидно поради ефекта на тумора върху мозъчния ствол. Пълното потискане на секрецията е изключително неблагоприятен прогностичен признак. Трябва обаче да се има предвид, че експериментално откритото намаляване на секрецията на слюнката в клиничната картина отнема много скромно място на фона на груби неврологични дефекти.

Лечение на слюнчените разстройства

Изборът на терапия за хиперсеривация и нейния ефект до голяма степен зависят от формата на хиперсеривация.

Хиперсалигацията на лекарства обикновено изисква само отнемане или намаляване на дозата на лекарството.

Когато психогенни хиперсаливация използване фармакологични средства (транквилизатори, антидепресанти - амитриптилин предпочитани, защото има holinoliticheskoy активност), различни форми на лечение, например, както е описано подобрение в хипноза.

Слюноотделянето при паркинсонизъм обикновено намалява значително на фона на антипаркинсонова терапия (особено при употреба на антихолинергици при дози, обичайни за това заболяване), но понякога е трудно да се лекува.

За да се коригира слюноотделянето при детската церебрална парализа, са създадени специални програми за образоване на деца. В тежки случаи е показано хирургично лечение. Различни методи за хирургично лечение включват отстраняване на слюнчените жлези, субсидиране на каналите, тяхното транспортиране, различни процедури за денатуриране на слюнчените жлези.

Лечението на ксеростомия може да бъде насочено към:

  1. за премахване на причинно хипофункцията слюнчената жлеза (лечение на основното заболяване при синдром на Сьогрен, намаляване на дозата, промяна на начина на приема на лекарствата или тях, инсулин диабет, разширяване на диета, упражнения, включваща дъвчене мускулите в deafferentatsionnoy ксеростомия неутрализиране);
  2. върху стимулирането на функцията на слюнчените жлези: пилокарпин (капсули 5 mg веднъж дневно сублингвално: при тази доза няма видими ефекти върху кръвното налягане и сърдечната честота); никотинова киселина (0,05-0,1 g три пъти дневно), витамин А (50,000-100,000 IU / ден), калиев йодид (0,5-1 g 3 пъти дневно като лекарство);
  3. за промяна на консистенцията на слюнката: бромхексин (1 таблетка 3-4 пъти на ден).

Като използвана заместваща терапия: различните състави на изкуствена слюнка с неефективността на други форми на лечение (главно в синдрома на Sjögren, тежки форми на пост-радиална ксеростомия).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.