^

Здраве

Нарушаване на движенията на очите при удвояване

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Наличието на двойно виждане в очите на пациент с достатъчна зрителна острота предполага включването на очните мускули или окуломоторните нерви или техните ядра в патологичния процес. Отклонението на очите от неутралната позиция (strabismus) винаги се отбелязва и може да бъде открито чрез директен преглед или с използване на инструменти. Такъв паралитичен страбизъм може да възникне при следните три лезии:

A. Загуба на мускулно ниво или механично увреждане на орбитата:

 1. Очна форма на мускулна дистрофия.
 2. Синдромът Кърнс-Сейр.
 3. Остър очен миозит (псевдотуморен).
 4. Тумори на орбитата.
 5. Базедовата болест.
 6. Кафяв синдром.
 7. Miasthenia сериозно.
 8. Други причини (травма на орбитата, дистероидна орбитопатия).

B. Лезия на окуломотор (един или повече) нерви:

 1. Травма.
 2. Компресиране от тумор (често параселарен) или аневризъм.
 3. Артериовенозна фистула в кавернозния синус.
 4. Общо повишаване на вътречерепното налягане (otvodyaschy и окуломоторни нерви).
 5. След лумбална пункция (отвличащ нерв).
 6. Инфекции и параинфекционни процеси.
 7. Синдром на Tholos-Hunt.
 8. Менингит.
 9. Неопластична и левкемична инфилтрация на менингеални мембрани.
 10. Краниални полиневропатии (като част от синдрома на Guillain-Barre, изолирани черепни полиневропатии: синдром на Фишер, идиопатична черепна полиневропатия).
 11. Захарен диабет (микроваскуларна исхемия).
 12. Офталмоплегична мигрена.
 13. Множествена склероза.
 14. Изолирана лезия на нерв или окуломоторния нерв от идиопатичен характер (напълно обратим).

В. Загуба на окулторни ядра:

 1. Съдови удари (ONMC) в мозъчния ствол.
 2. Тумори на мозъчния ствол, особено глиоми и метастази.
 3. Травма с хематом в областта на мозъчния ствол.
 4. Сирингобульбия.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

А. Победете на мускулно ниво или механично увреждане на орбитата

Такива процеси могат да доведат до увреждане на движенията на очите. С бавното развитие на процеса двойното виждане не се открива. Мускулната лезия може да се развива бавно (окуломоторна дистрофия), бързо прогресиращ (очен миозит), внезапен и прекъсващ (синдром на Браун); тя може да бъде с различна интензивност и различна локализация (миастения гравис).

Очната форма на мускулна дистрофия прогресира от години, винаги се проявява чрез птоза, по-късно става въпрос за шия и мускулите на раменния пояс (рядко).

Синдромът Kearns-Seyr, който включва, в допълнение към бавно прогресивната външна офталмоплегия, пигментна дегенерация на ретината, сърдечна блокада, атаксия, глухота и малък растеж.

Остър очно миозит, наричан още псевдотумор на орбитата (бързо нарастващ през деня, обикновено двустранен, периорбитален оток, протоза (екзофталмос), болка.

Тумори на орбитата. Поражението на едностранното, води до бавно нараства proptosis (exophthalmos), ограничение на движението на очната ябълка, а по-късно - до нарушаване на инервацията на зеницата и участието на зрителния нерв (нарушено зрение).

Хипертиреоидизмът се проявява чрез екзофталмос (с екзофталмос, изразено понякога има ограничение на обема на движенията на очната ябълка с удвояване), което може да бъде едностранно; положителен симптом на Греф; други соматични симптоми на хипертиреоидизъм.

Синдром на Браун (strongrown), което е свързано с механична пречка (фиброза и скъсяване) горните косо мускулните сухожилия (отбелязани внезапно, преходно, повтарящи се симптоми невъзможни движения на очите нагоре и навътре, което води до двойно виждане).

Miasthenia gravis (включване на очните мускули с различна локализация и интензивност, обикновено с подчертана птоза, натрупване през деня, обикновено включващи мускули на лицето и преглъщане).

Други причини: травма на орбитата, включваща мускулите: дисстероидна орбитопатия.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

B. Лезия на окуломотор (един или повече) нерви:

Симптомите зависят от това кой нерв е засегнат. Такива щети причиняват парализа, която лесно се разпознава. Пареза на нерва околомоторна в допълнение към страбизъм да изпитате леки exophthalmos причинени хипотония ректус мускулния тонус съхранява в косите мускули, които допринасят за развитието на очната ябълка навън.

Следните причини могат да доведат до поражение на един или повече очни моторни нерви:

Травмата (подпомагана от данни за анамнеза) понякога води до двустранни орбитални хематоми или, в екстремни случаи, руптура на окуломоторния нерв.

Компресиране на тумор (или гигантска аневризма), особено parasellyarnoy причинява бавно растящите мускули пареза околомоторна и често се съпровожда с участието на зрителния нерв, а първият клон на троичния нерв.

Други обемисти лезии като supraclinoid или infraklinoidnaya аневризма каротидна артерия (характеристика на всички по-горе, бавно увеличаване зацепване околомоторна нерв, болка, нарушение на чувствителност в областта на първата част на тригеминалния нерв, рядко калцификация аневризма, което се вижда на прост рентгенова на черепа, по-късно - остра субарахноиден кръвоизлив).

Артериовенозна фистула в кавернозен синус (вследствие на повтарящи наранявания) в крайна сметка води до пулсиращо exophthalmos, синхронизирани с шум импулс, който винаги е звуков, конюнктивална конгестия във вените и в фундуса. При компресиране на окуломоторния нерв, ранният симптом е мидриаза, която често се появява преди парализата на движенията на очите.

Общо повишаване на вътречерепното налягане (обикновено първият се отстранява от нерва, по-късно от окуломоторния нерв).

След лумбална пункция (след това понякога има картина на афективно увреждане на нервите, но със спонтанно възстановяване).

Инфекции и процеси на параинфекция (спонтанното възстановяване също се отбелязва тук).

Tolosa-лов синдром (paratrigeminalny и синдром на Рейдър) - много болезнени състояния проявяват външно офталмоплегия непълна и понякога, включваща първата част на тригеминалния нерв; спонтанната регресия е характерна за няколко дни или седмици; ефективна стероидна терапия; са възможни рецидиви.

Менингит (включва симптоми като треска, менингизъм, общо неразположение, поражение на други черепни сили, може да бъде двустранен, синдром на алкохол).

Неопластичната и левкемичната инфилтрация на менингичните мембрани е една от известните причини за поражението на мотор-моторния нерв в основата на мозъка.

Краниален невропатия като тип част spinalnyhpoliradikulopaty синдром на Guillain-Barre; izolirovannyekranialnye полиневропатия: синдром Miller Fisher (често се проявява само непълен двустранно външен офталмоплегия; белязана атаксия, арефлексия, парализа на лицевите мускули, в протеин-клетъчна дисоциация цереброспиналната течност), идиопатична краниална невропатия.

Захарен диабет (диабет рядко усложнение, отбеляза, дори когато му лека форма, обикновено участва околомоторна нерви и освобождаване без смущения зеницата, синдром се придружава от болка и завършва с спонтанно възстановяване в рамките на 3 месеца от ядрото - микроваскуларни исхемия нерв ..

Офталмоплегична мигрена (рядко проявление на мигрена, диагнозата се подпомага от индикация за мигрена в анамнеза, но винаги е необходимо да се изключат други възможни причини).

Множествена склероза. Загубата на очни моторни нерви често е първият симптом на заболяването. Признаването се извършва въз основа на общоприетите критерии за диагностициране на множествена склероза.

Идиопатично и напълно обратимо изолирано поражение на отвличащия нерв (най-често срещан при деца) или окулторния нерв.

Инфекциозни заболявания, като дифтерия и интоксикация с ботулизъм (забелязва се парализа на поглъщане и разстройство при настаняване).

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

В. Загуба на окулторни ядра:

Тъй околомоторна ядра, разположени в мозъчния ствол, наред с други структури, поражението на тези ядра се проявява не само пареза на мускулите на външни очите, но и други симптоми, които могат да ги отличават от съответните нервни лезии:

Такива разстройства почти винаги са придружени от други симптоми на централната нервна система и обикновено са двустранни.

При ядрена окуломоторна парализа различни мускули, инервирани от окулумния нерв рядко показват същата степен на слабост. Ptosis обикновено се появява само след парализа на външните очни мускули ("завесата пада последно"). Вътрешните очни мускули често са пощадени.

Интрануклеарната офталмоплегия води до страбизъм в определена посока на зрение и диплопия, когато се гледа отстрани. Най-честите причини за ядрени нарушения на движенията на очите са:

Ход на мозъчния ствол (внезапно начало, стволови придружена от други симптоми, предимно напречно симптоми и вертиго. Стволовите симптоми, обикновено включително разстройства ядрени околомоторна проявяват известна променлив хемиплегия.

Тумори, особено ставни глиоми и метастази.

Краикоцеребрално увреждане с хематом в областта на мозъчния ствол.

Syringobulbia (не напредва за дълъг период, симптоми на лезия по дългата линия, дисоциирани нарушения на чувствителността по лицето).

Размиването на цветовете може да се наблюдава при някои други заболявания, като хронична прогресивна офталмоплегия, токсична офталмоплегия в ботулизъм или дифтерия, синдром на Guillain-Barre, енцефалопатия на Wernicke, синдром на Lambert-Eaton, миотонична дистрофия.

И накрая, диплопията е описана, когато лещата е замъглена, неправилната корекция на рефракцията, заболяванията на роговицата.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24]

Г. Монокулярно двойно виждане (двойно виждане, когато се гледа с едно око)

Интригуващият за невролог винаги е монокулярна диплопия. Такова състояние често може да бъде или психогенна или причинени от пречупване грешка в окото (астигматизъм, нарушена прозрачността на роговицата или лещата, дистрофични изменения на роговицата, модификация на ириса, чуждо тяло в ретината на окото медии дефект, цистообразуващи в него, дефектни контактни лещи).

Други възможни причини (редки): щети тилен лоб (епилепсия, инсулт, мигрена, тумори, травми), тоник поглед отклонение (приятелски), спиране на комуникация между предната областта на очите и тилната област palinopsia, едното око oscillopsia (нистагъм, mokimiya горен наклонен мускул , потрепване на века)

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Вертикално вертикално сондиране

Тази ситуация е рядкост. Нейните основни причини: фрактура на основата на орбитата с участието на по-ниско ректус мускул; щитовидната orbitopathy с участието на по-ниско ректус мускул, очна миастения гравис, трето поражение (околомоторна) на черепномозъчни нерви, четвъртото поражение (блок) на черепномозъчни нерви, наклонен отклонение (кос отклонение), миастения гравис.

По- редки причини: psevdotumor орбита; миозит на окуломоторните мускули; първичен тумор на орбитата; нарушение на долния ректус мускул; невропатия на 3-ия нерв; анормална ренарнерация след увреждане на III нерв; Синдромът на Браун е силна форма на страбизъм, причинена от фиброза и съкращаване на сухожилието на горния наклонен мускул на окото; двойна парализа на асансьора; хронична прогресираща външна офталмоплегия; Синдром на Милър Фишър; ботулизъм; монокулярна супрануклеарна парализа на окото; вертикален нистагъм (осцилоскопия); миксия на горния наклонен мускул на окото; разединено вертикално отклонение; енцефалопатия Wernicke; синдром на вертикален синдром и половина; монокулярна вертикална диплопия.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.