^

Здраве

Масажист

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

А масажист е човек, който професионално мечета, изстисква, изтрива тялото. Компетентният масажист знае, че за всеки клиент е необходима определена техника и техника, в съответствие с диагнозата. Освен това, масажът трябва да има правилната доза, само в този случай тялото се чувства приятно топло, спокойно, забележимо подобрява благосъстоянието и тоновете.

Лошото задържане на масажа заплашва със слабост и чувство за слабост след сесията. Ако такава реакция се наблюдава при сравнително здрави хора, тогава в лице, което е отслабено от заболяване или дете, чиято чувствителност към нервната система е много по-висока, последствията могат да бъдат много по-лоши.

При избора на масажист мнозина се ръководят от съветите на приятели, но освен добрите препоръки, квалификацията на масажиста е много важна, на която ние се доверяваме на нашето здраве. Подобен показател като квалификация на масажист е доста важен критерий, тъй като прехвърлянето на специалист на определена квалификация се извършва стриктно съобразно нормативните медицински документи след преминаване на определени изпити.

Масажист от трета класа е завършил образователна институция или курсове по специалност "масажист", може да използва някои масажни техники, изпълнява основен или хигиенни масажи на цялото тяло или на част от него.

Масажът от II категория - отлично познава техниката на масажа, може да извършва масаж според определена техника (с фрактури, с хипертония и др.). Освен това той може да забележи реакцията на тялото на пациента към техниките на масаж и да коригира своето действие навреме.

Специалист от категорията I, с предишните плюсове, е добавена способността за самостоятелно определяне на необходимата техника, както и масажист от 1-ва категория може да диагностицира, да формулира метод за лечение и в резултат на това да предприеме успешен курс за възстановяване.

Специалист от най-високата категория. В този случай човек вече има собствено развитие в областта на масажа, може да публикува книги, да има свое собствено училище.

Кога трябва да отида при масажиста?

Професионален масажист понякога е способен на чудо. Лечебният ефект на масажа при определени обстоятелства има по-голям ефект от лекарствата. Добрият лекар, ако е възможно, просто не може да посъветва пациента си да премине курс на масаж като алтернатива на медицинското лечение. Но, за съжаление, сега повечето лекари предпочитат да не се срамуват от традиционните средства и се препоръчва масаж като допълнително средство.

Ако решите, че ви е необходим курс от процедури за масаж, тогава трябва да намерите добър масажист, професионалист във вашата област. Ако масажистът е посредствен, тогава наистина добър масаж на резултатите няма да донесе, както физически, така и морално. Когато търсите масажист, не разчитайте само на рекламата, в този случай е по-добре да слушате отзивите за специалист. Сега масажът е доста популярен, за да можете да опознаете вашите приятели, познати и т.н.

В залата за масажи обърнете внимание на оборудването, особено на масата за масаж, която трябва да е за всеки добър специалист. Понастоящем широко се използват и стационарни и преносими маси за масаж. Последният вариант е удобен, защото, ако е възможно, като се вземат предвид състоянието на пациента или финансовите му възможности, масажистът може да се прибере вкъщи.

В какви случаи е необходим масаж? Като лечебна процедура се препоръчва масаж за всички нарушения на нервната система. Масажът може да бъде отпускащ или, обратно, тонизиращ. Релаксирането се препоръчва за безсъние, нервна свръхекспирация и т.н., а тониката е необходима за сънливост и апатия.

Периодичният курс на масаж е необходим за тези, които работят, е свързан с монотонна дейност, изискващ постоянен стрес на някои части на тялото (работа на компютъра). В този случай често се появяват проблеми с гърба, причинени от нарушаване на позата (сколиоза, кифоза и т.н.).

Понастоящем един на всеки пет души на възраст след 30-годишна възраст страда от остеохондроза (тежко увреждане на гръбначния мозък). Следователно, 2 курса масаж на година ще облекчат тежките симптоми на това заболяване и ще ви помогнат да поемете активен начин на живот.

Препоръчителен масаж за заболявания на дихателната система: чести настинки, хроничен бронхит и т.н. В този случай е идеално да се направи меден масаж, както и да се използват различни фитопрепарации.

Масажът напълно възстановява функциите на много от системите на тялото, особено имунитет, препоръчва се да се извършва след дълги заболявания, както и с често главоболие, наднормено тегло.

Масажът има определен психологически ефект върху човек. Усещането за удоволствие придружава всяка процедура на масаж, човек се отстранява от проблеми, тревоги, работа. Масажът работи добре с депресивни състояния (чудесна алтернатива на антидепресантите). Специалните методи за антистрес масаж ще ви помогнат да се отървете от хроничната умора, да укрепите имунитета, да нормализирате съня. 99% от жителите на големите градове се нуждаят от антистрес масаж. Умора, раздразнителност, лошо настроение, ниска ефективност - всичко това ще изчезне след един курс на лечение, както и пълния курс на масаж ще се върне жизненост и ще помогне в бъдеще да се преодолее стресови ситуации с най-малък риск да ви нервна система. Този ефект на релаксиращ масаж се постига чрез активиране на процесите на естествено саморегулиране в тялото. Релаксиращ масаж ефект не само успокоява, подобрява психическото и физическото здраве, и води тялото в състояние на "Сигнал" преди важна среща, изпит, хирургия (освен ако не е противопоказан), и т.н.

Като цяло, масажът се препоръчва не само за някои заболявания на опорно-двигателния апарат, той ще бъде полезен и за всеки, който е ангажиран с тежка и упорита работа, е склонен към нервен стрес и стресови ситуации. В допълнение към лечебния и лечебен ефект, масажът се използва като отлична козметика. Стареенето на кожата, целулита, мускулна слабост и други подобни проблеми се отстраняват чрез специални масажни техники и процедури.

Какви тестове трябва да правя, когато отида при масажист?

Когато става въпрос за масаж-терапевт, всъщност не се изисква да се предават специални тестове. Но има редица противопоказания за техниките за масаж, така че е по-добре да се вземат тестове и да се изключат възможни противопоказания, за да не се навреди на собственото ви тяло.

Не се препоръчва масаж, ако имате:

 • треска и остри възпалителни процеси. В този случай е необходимо да се направи общ кръвен тест, който да показва активни възпалителни процеси в тялото.
 • кървене и пристрастяване към тях. Масажът може да се започне само след консултация с гинеколог.
 • туберкулоза. За да изключите болестта, трябва да направите рентгеново изследване на белите дробове.
 • сифилис. За да се изключи диагнозата, кръвта се дава за анализ.
 • онкологични заболявания (преди хирургично лечение).
 • разширени вени, трофични язви.
 • аневризма на кръвоносните съдове.

Преди да вземете курс по масаж, най-добре е да се консултирате с лекар относно възможните последици. Освен това е необходимо преди процедурите за масаж да предупредите масажиста за съпътстващите заболявания, така че да може да настрои техниката си и да не ви навреди.

Какви диагностични методи използва масажистът?

Масажът, на първо място, е необходим за здрави хора за превантивни цели. В този случай не се изисква допълнителна диагноза.

В случай на заболяване, масажистът разчита на данните, получени при диагнозата на заболяването, на която се предписва терапевтичен масаж.

Масажът се предписва най-често с болки в гърба. Честите причини за болка в гърба са остеохондрозата, може да има нарушение на позата. За диагностициране на заболявания на гърба се извършва рентгеново изследване на болната част на гърба, което може да бъде цервикалната, гръдната, лумбалната, сакралната част. Също така, рентгеновите лъчи се извършват с различни наранявания (натъртвания, навяхвания, фрактури). В този случай се предписва възстановителен масаж, чиято цел е да се възстанови нормалното функциониране на увредените части на тялото.

Рентгеновото изследване се предписва в повечето случаи на проблеми на мускулно-скелетната система. Ако масажът е показан при заболявания на други органи, масажистът често използва готови резултати от изследвания и, като се вземат предвид състоянието на пациента и болестта, развива масажни техники.

Практически винаги масажистът диагностицира болната част с метод на палпиране. Той внимателно сондира мястото, идентифицирайки най-болезнените области.

Какво прави масажистът?

Масажът отдавна е известен като терапевтична и профилактична процедура, може да се направи практически без изключение: за деца и възрастни, за здрави и болни. Днес са известни повече от сто разновидности масаж, всички те се формират през вековете в различни страни, затова във всяка масажна техника има отпечатъци от традициите на хората, които са характерни за една или друга култура. Но в която и да е страна има техника за масаж и как всички те не се различават един от друг - всички те имат едно общо качество - неоспорима полза за тялото.

Днес са широко използвани следните масажни техники:

 1. Класическият масаж включва различни техники за засягане на тялото: потискане, триене, месене, елиминиране, вибрации и др. Изборът на техника за масаж във всеки отделен случай се извършва индивидуално, като се има предвид заболяването. Класическият масаж помага да се възстановят функциите на органите или системите. Той забележително облекчава болката, отпуска, облекчава нервното напрежение. Като правило класическият масаж обикновено се предписва заедно с лекарства, поради което процесът на възстановяване се извършва по-бързо.
 2. Профилактичен масаж. Целта на този масаж е да се предотврати развитието на различни заболявания (сърдечно-съдови, атеросклероза, гинекологични и др.). Периодичният курс на превантивния масаж позволява подобряване на кръвообращението, метаболизма, увеличаване на защитата на тялото.
 3. Кинезитерапия се използва широко в различни медицински области :. Неврология, козметологията, стоматология, гинекология, ортопедия и другите медицински масаж възстановява здравето и е част от рехабилитацията комплекс, чиято цел е да се възстанови функциите на тялото, в разбивка по различни причини. Използва се за наранявания или патологични състояния.
 4. Спортният масаж подобрява общото състояние и предотвратява заболяванията на мускулно-скелетната система. Има два типа спортен масаж: подготовка, в която се тонизирана мускулите, по-силна, тя обикновено се извършват преди упражняването (производителност, обучение) и възстановяване, която се използва след тренировка, за да се подмлади и да се отпуснете мускулите.
 5. Хигиеничен масаж. Специалните техники на масаж (триене, изстискване, месене, вибрации и др.) Спомагат за укрепване на здравето, както и за запазване на функциите на тялото. Високата ефективност се наблюдава в ежедневните процедури, сутрин или вечер.
 6. Козметичен масаж. В този случай е по-добре да се повярва на професионален масажист, тъй като експертът е запознат с процеса на физиологичните процеси в тъканите, поради което рискът от нарушаване на тези процеси с професионален масаж е намален до нула. Този вид масаж има местен характер, той е необходим като средство за грижа за кожата, за да се предотврати стареенето, както и за тонуса на кожата. Козметичният масаж може да бъде хигиеничен, превантивен, лечебен.
 7. Антицелулитният масаж показва добър ефект при системно дългосрочно използване. Резултатът от специалните масажни действия е разрушаването на мастните отлагания, повишаването на еластичността и еластичността на кожата. Когато анти-клетъчен масаж използване на триене, месене, повлияе техники, както и нарязани, за употреба вибрации и т.н., и кръгла месене. След масаж на място масажиране може да изглежда като кратко възпаление болка, зачервяване, подуване и т.н.
 8. Релаксиращият масаж е добър начин за възстановяване и укрепване на тялото. Техниката е насочена към отпускане на мускулите. Релаксиращият масаж с правилната техника ви позволява да постигнете състояние, близко до медиацията. Има няколко вида релаксиращи масажи, повечето от които са с произход от източните страни. Вероятно поради тази причина с релаксиращ масаж е важно да се създаде определена атмосфера, например, ароматът на масла за масаж.
 9. Детският масаж е полезен за всяко дете, без изключение. Масажът регулира работата на нервната система, укрепва мускулите, помага при формирането на правилната поза. Масажните техники могат да предотвратят развитието на заболявания, свързани с мускулно-скелетната система. Детският масаж се препоръчва за деца, със съществуващи заболявания и абсолютно здрави деца, като профилактика и общо подобряване на тялото.
 10. Тайландски масаж. Тази техника е традиционна за източните страни. Масажът е насочен към възстановяване на правилния енергиен поток в тялото. За такава техника е характерно, че пациентът и масажистът трябва да дойдат до пълно единство, физическо и духовно. За физически контакт се използва специален масаж, а именно прехвърляне на тялото на масажиста в определена част от тялото на пациента. За постигането на духовно сближаване се използва успокояваща атмосфера, аромати и др.

Какви заболявания обработва масарето?

Терапевтичният масаж е показан за много заболявания. При някои видове масаж се постига положителен резултат при лечението на определена болест.

В случай на хипотрофия (хронично разстройство на храненето) се назначава специален тип терапевтичен масаж, който увеличава тонуса, нормализира обмяната на веществата, активира защитните сили на организма. Масажът се извършва с гладки, нежни движения, за да не се предизвикват възпалителни процеси. Когато заболяването е с умерена тежест, се използват методи за потискане.

Дисплазия (анормално развитие на органи, тъкани, части от тялото) се лекува с помощта на процедури за масаж, които включват гладки, триене, меко омесване на глутеалната зона. Тук не е излишно да се прави масажиране на глутеалните мускули. Също така, при дисплазия се използва активно вибрационният метод.

С вродения масаж терапевт използва специални техники за масажиране на краката, гърди.

Вродена мускулна тортиколис (се развива поради травма на раждане). Добрата ефективност се осигурява от акупресура. В вродена тортиколис масажира метод точка в областта на съединения с мускулна ключицата, особено мастоидната кост разположена зад ухото, но, както е известно, ушите са голям брой точки. Познаването на техниката на акупресура ви позволява да лекувате почти всяка болест.

Важно е масажът за група мускули на краката, пръстите, гърдите. За външните мускули на дланите и краката се използват три масажни техники: потушаване, триене, вибрация.

Доста често се използват масажни техники за лечение на заболявания на вътрешните органи, например черния дроб - в този случай са възможни два вида масажи: директен и непряк масаж на чернодробната тъкан. При непряк масаж се използва триене, треперене, потискане, но този тип рядко се използва. За предпочитане е непряк масаж, който се извършва чрез натискане на диафрагмата на черния дроб с дълбоко дъх и налягане на коремното дишане при издишване.

За лечение на синузит се използват техники за масаж на лицевите синуси. Обикновено процедурата по масаж трае около минута, процесът използва натиск, триене, точкови техники.

Специална масажна техника е разработена за лечение на възпаление на простатата. Масажните действия се осъществяват чрез действие (потупване, натискане) на възпалената област в ректума.

При заболявания на храносмилателните органи се използват и процедури за масаж. Обикновено се използва масаж в областта на гърба, корема и страничните участъци. В този случай всички движения трябва да бъдат гладки, меки, без остри смокини. Много внимание трябва да се отдели на потупване и триене, след което може да има значително облекчаване на синдрома на болката. След като болката постепенно намалява, можете да използвате техники за месене и перкусии.

Хроничните възпаления на матката и други гинекологични заболявания се лекуват с гинекологични масажи. Такъв масаж значително подобрява състоянието на пациента, особено при силна болка в костната кухина, матката.

Добрият масаж помага при артроза на глезенната става. Процедурата се състои от три действия: триене, потапяне, гребенки.

С помощта на масажни техники можете да повишите или намалите налягането, като повлияете на някои точки в горната част на гърба. Ако трябва да намалите налягането - не използвайте ударни техники, в противен случай можете да постигнете противоположния резултат.

Масажът може да се използва за много заболявания, но това не е единственото лечение. Обикновено, техниките за масаж се използват като анестетик и помощни средства за лечение на заболявания. Масажните процедури се препоръчват за комбиниране с други видове лечение.

Съвети на лекар

Когато имате нервни, раздразнителни състояния, първо трябва да се отпуснете. Приятна музика, топла баня ще се успокои малко, ще облекчи напрежението в мускулите. Ако наблизо има близък човек, той може да масажира раменете си малко, с меки, гладки движения. С нервна вълна това болка е раменете и горната част на гърба. Ако няма човек наблизо, можете да направите самомасаж, което е доста трудно да направите сами в тази област. Можете да използвате различни масажисти, например дървени.

Масажът е не само метод за лечение, но и профилактика на различни заболявания, а детският масаж е отлично средство за въздействие върху малък организъм. Естествено, терапевтичните упражнения и масажи са подходящи за всяка възраст, но за малките деца масажът е най-важната процедура.

Уелнес масажът подобрява не само физическото състояние на детето, но и умственото. Масажирайте добре да се справят с такива детски болести като чревни спазми, хипертония, хипотония, дисплазия и др. Масажирайте бебето развива умения и способности, насърчава наддаване на тегло, здрав и спокоен сън, да се стимулира имунната сила. Навременният масаж помага за предотвратяване на плоски крака, кърлежи и тортиколи. Не се препоръчва за деца масажни кремове, лосиони със силна миризма, като алергични реакции, най-добре е да се използва нормално бебе сметана. За масаж най-добрите в добре проветрено помещение, ръцете трябва да бъдат чисти и топли, най-добре е да се премахне пръстени, гривни, защото те могат да нараните нежната бебешка кожа. За да се измъкне тялото на бебето е оптимално, просто смазване собствен крем за ръце, не обилно смазване на кожата на детето, тъй като това може да запушва порите, и това не е много добра. Масажът трябва да се извършва твърдо, например върху маса покрита с пелена или одеало. Движенията трябва да бъдат меки, нежни, гладки. В този случай трябва да избягвате остри, належащи техники.

Както всяко лекарство, масажът трябва да се "яде" дозиран. За терапевтични и профилактични цели курсът на масажиране се препоръчва да се извършва два пъти годишно в продължение на 10-15 сесии, в зависимост от клиничната картина.

Масажист наскоро придоби доста популярност, тя е адресирана не само за лечебен масаж, както и за почивка, козметични и др. Днес, разпределени голям брой масажни техники, с помощта на които максималното отпускане на тялото, което е важно в съвременния ни живот, изпълнен с напрежение , Постоянното нервно напрежение води не само до умора, депресия, раздразнителност, безсъние, но може да предизвика различни заболявания, дори онкологични. Ето защо, масаж, при сегашните условия на живота ни, играе важна роля не само в лечението, но и за предотвратяване на много болести, не само тялото, но и душата.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.