^

Здраве

Малини за подагра: Възможно ли е или не?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Подавата е вид болест на ставата, при която има метаболитно разстройство с последващо отлагане в ставите на кристали от натриев урат, т.е. Соли на пикочната киселина, които могат да доведат до разрушаване на ставите. Тази патология е била известна още във времето на Хипократ и е получила друго име - "болест на царете". Днес подагра се среща при около 3 от 1 000 души, най-често при мъже над 40 години и при жени след менопаузата. Причината за болестта е нарушаването на бъбреците, които не могат да се справят с преработката на пикочна киселина, освободена в големи количества. Яркият признак на подагра е появата на странни наранявания на крайниците на фона на значително увеличение на количеството пикочна киселина. Пациентът чувства силна болка в засегнатото ставане и дискомфорт по време на движенията. Една от мерките на терапията е преразглеждане на начина на живот и строго спазване на диета № 6, чиято основна цел е да се намали нивото на пикочната киселина. Използването на продукти, съдържащи основи на урината, е ограничено: риба и месо, както и бобови растения, гъби, маринати и пушени продукти, карфиол и др.

Малините не се препоръчват за подагра, защото съдържат пурини и, когато се консумират в големи количества, могат да причинят разграждане в организма на метаболизма на пурина. Ето защо, в храната на хората, страдащи от подагра, е необходимо да се ограничи плодовете на малини. В 100 грама червени плодове съдържа 18 мг пурини.

Като цяло, малините са полезни в съдържанието на глюкоза, фруктоза, органични киселини, които са стимуланти на храносмилането, насърчаване на по-добро усвояване на хранителните вещества. Благодарение на ябълчната киселина, метаболизмът на въглехидратите се активира, "мазнините" се "изгарят". Въпреки това, поради съдържанието на малини в малините на соли на пикочната киселина и оксалова киселина, че лекарите не препоръчват този продукт.

При подагра трябва да се прави диета, отнасяща се до продуктите, препоръчани за артрит. Основното правило е да се вземат лекарства, които намаляват нивото на пикочната киселина. Задължително приемане на течност в достатъчни количества (чай, минерални води, плодови напитки и компоти) - до 2-3 л / ден. Препоръчителни дни за разтоварване - мляко, ябълка, компот, извара и т.н.

trusted-source[1]

Възможно ли е да се ядат малини с подагра?

Малини с подагра не се препоръчват поради простата причина, че плодовете съдържат пурини, които, когато се унищожават от пикочна киселина. При проблеми с бъбреците нивото на пурините се увеличава и натрупването на пикочна киселина се появява в ставите, сухожилията, вътрешните органи. По този начин се развива болест, наречена "подагра". Обикновено нивото на пикочната киселина при възрастни достига 5.5-6.5 mg / dl. За един ден тялото произвежда средно 400-600 mg пикочна киселина, същото количество трябва да бъде оттеглено. Когато се използва голям брой продукти, съдържащи пурин, включително малини, има увеличение на количеството натриев урат (натриева сол). Разбира се, няма да има никаква вреда от няколко плодове, така че можете да опитате малини през сезона без излишен страх.

Възможно ли е да се ядат малини с подагра? Да, но само в малки количества. Някои лекари не препоръчват да се яде малини, както и редица други продукти, които увеличават нивото на пикочна киселина: киселец, карфиол, спанак, фъстъци, боб, смокини, гъби. Спазването на строга диета изпълнява една от основните функции при успешната терапия, помага за предотвратяване на обостряния и значително подобрява здравето. Лечението на подагра трябва да е насочено към ускоряване на екскрецията на пикочната киселина от тялото.

Тъй като малината е диуретик, нейното използване в големи количества допринася за дехидратацията на организма и съответно увеличаването на концентрацията на пикочната киселина.

Защо не могат да се ядат малини с подагра?

Малини с подагра трябва да се използват много внимателно, защото плодовете съдържат пурини. При проблеми с бъбреците и обостряне на уролитиазата употребата на пурин съдържащи храни може да доведе до развитието на това сериозно заболяване.

Възможно ли е да се ядат малини с подагра? Лекарите препоръчват да се намали използването на този продукт до минимум. Трябва да се отбележи, че малините са забранени, ако има проблеми с храносмилателния тракт (язва, гастрит). Сок от малина или мъст може да се използва само в разредена форма. Хората, страдащи от подагра, трябва да избягват храни, които повишават нивото на пикочната киселина в кръвта, включително малини. Необходимо е да се придържате към диета номер 6, да организирате дни на разтоварване, да се откажете от алкохола.

В допълнение към малините, не можете да включите в диетата на подагра на Калина, която също съдържа голям брой пуринови съединения. Трябва да се отбележи, че малините и вибринумите принадлежат към продукти с диуретичен ефект, а при подагра на тялото не трябва да се дехидратира, а се напълва с вода. Естествено, ако пациентът иска да яде няколко зрънце от малини за десерт или да изпие чаша чай, можете да направите изключение.

За да се диагностицира подагра просто, за това е необходимо да се направи кръвен тест за съдържанието на пикочна киселина в човешкото тяло. При развитието на болестта играе роля ролята на постоянно преяждане с продукти, съдържащи пуринови съединения. От другите фактори, които провокират болестта, можем да забележим наследствено предразположение, както и заседнал начин на живот.

Малини с подагра са сред забранените храни, въпреки факта, че процентът на пурините в плодовете е доста нисък. Въпреки това, когато се използват малини в големи количества, концентрацията на пикочна киселина се увеличава значително и това на свой ред води до влошаване на състоянието на пациента.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.