^

Здраве

A
A
A

Лямблиоза

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Giardiasis (гиаридиоза, английско име - Giardiasis) е протозойна инвазия, която се среща по-често като асимптоматичен носител, понякога с функционални чревни нарушения.

Код по МКБ-10

A07.1. Giardiases (гиаридиоза).

Епидемиология на ламблиолиза

Източникът на инфекция е човек, който освобождава гъбични кисти с изпражнения. Възможността за човешка инфекция с щамове Giardia lamblia от животни (патогенът, открит при кучета, котки, зайци и други бозайници), понастоящем не разполага с достатъчно доказателства. Механизмът на инфекция е фекално-орален. Основната предавателна пътека е водата. Степента на замърсяване с фекалиите на околната среда е решаващ фактор за нивото на натоварване на населението с ламбли. В детските институции контактът и ежедневият начин на инфекция са от голямо значение. Груповите огнища обикновено са причинени от фекално замърсяване на водата, по-рядко храна. Ластичните кисти се намират в червата на някои насекоми (мухи, хлебарки, брашнени гъби), които могат да допринесат за тяхното разпространение.

Giardiasis е повсеместна, но най-големи щети за населението се наблюдават в страни с тропически и субтропичен климат. В тези страни ламблията е един от най-честите патогени на пътуващата диария. Заболяването се регистрира във всички възрастови групи. Инфекционистите предполагат, че възрастните в ендемични огнища развиват определен защитен имунитет. В нашата страна повечето от заразените (70%) са деца от предучилищна и начална училищна възраст. Най-осезаемото пролетно-лято сезонност, най-малкият брой регистрирани случаи през ноември-декември.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Какво причинява гърди?

Глардиаза причинява Lamblia intestinalis (Giardia lamblia), които се отнасят до Subkingdom протозои, подтип Mastigophora, чета Diplomonadida, семейство Hexamitidae.

В цикъла на развитие на най-простия се разграничават два етапа: вегетативната форма и кистата. Вегетативната форма е трофозоит с размери 8-18x5-10 микрона, крушовидна форма. Задният край е тесен и удължен, предният разширен и заоблен; вентрална страна плосък, гръбначен - изпъкнал. За трофзозита е характерна двустранно симетрична структура. Той има четири двойки флагели, две ядра с кариозоми и т.нар. Смучещ диск - вдлъбнатина, през която е прикрепена към повърхността на епителната клетка на червата на гостоприемника. Ламблията се подхранва осмотично по цялото тяло, като абсорбира хранителни вещества и различни ензими директно от четката. Максималният брой паразити е в проксималната част на тънкото черво (първоначално 2,5 м), където интензитетът на параетичното храносмилане е най-висок. Ламблиите не се паразират в жлъчните пътища, тъй като концентрираната жлъчка има вредно въздействие върху паразитите. Възпроизвеждането се извършва чрез надлъжно разделяне на трофозоит. Процесът на формиране на киста отнема 12-14 часа. Зрялата яйвна киста е с размер 12-14х6-10 микрона. Съдържа четири ядра. Кисти, екскретирани с изпражнения, са устойчиви на фактори на околната среда: те остават жизнени до 3 месеца във вода при температура от 4 до 20 ° С. Като кисто amoeb, устойчив на хлор.

Патогенезата на гърди

Симптомите на гирдиаза зависят от инфекциозната доза, функционалното състояние на стомашно-чревния тракт и имунния статус на тялото. Увеличаването на броя на ламблите се насърчава от храни, богати на въглехидрати, резекция на стомаха при анамнеза и намаляване на киселинността на стомашния сок. Предотвратява възпроизводството на протеина ламблия. Трофозоидите живеят в дванадесетопръстника, прикрепени чрез всмукателни дискове към епителните клетки на вили и криптове. Те не проникват в лигавицата на червата, но смукателните дискове образуват жлебове върху микроскопичната повърхност на епителните клетки. Паразитите се хранят с продукти от параитното храносмилане и могат да се размножават в червата в огромни количества. В местата на паразитизъм ламблията, митотичните процеси и зрелите, функционално пълни клетки се заменят с млади, незрели (честа промяна на епитела); като резултат, абсорбцията на хранителните компоненти е нарушена. Тези промени са обратими, след възстановяване от Giardiasis, процесът на засмукване се нормализира. Джиардията често е придружена от чревна дисбиоза, особено броя на аеробната микрофлора. Продуктите от метаболизма на lamblia и веществата, образувани след смъртта им, се абсорбират и предизвикват сенсибилизация на тялото. Морфологичните промени с гардиаза се характеризират със съкращаване на папилите на лигавицата на дуоденума и йеюнума, намаляване на дълбочината на криптата. 

Масивна инвазия на lamblia се случва с имунен дефицит, особено при деца с първична хипогамаглобулинемия, селективен IgA дефицит. Ламблиите са способни да произвеждат IgA протеази, които разрушават имуноглобулините от този клас. Може би това е важно при формирането на постоянен повтарящ се курс на гигардия. Устойчиви на антипаразитни лекарства.

Симптомите на гигардия

Ламблията се отличава латентно (без клинични прояви) и се проявява. По-голямата част от инфектираните симптоми на ламбли се отхвърлят. Инкубационният период на гризя продължава от 7 до 28 дни. Клинично проявените форми са относително редки. Остра период обикновено продължава няколко дни, след което лямблиоза често става подостър или хроничен стадий с кратки обостряния като редки изпражнения и чревна подуване на корема, загуба на тегло, умора.

Най-често срещаните симптоми на гардерия с първична инфекция са гадене, анорексия, подуване на корема и подуване в корема. Столът е ускорен, обиден, мазен, пенис; възможно е повръщане, болка в областта на епигастрикта. Тази форма на гиадиаза при хигиенични условия е спряна в рамките на няколко дни, тя е добре подхожда на химиотерапия, но без специфично лечение може да отнеме много време. Някои хора имат предразположение към повторна инфекция и персистираща гиардиаза. В тези случаи заболяването гирдиазия продължава месеци и години с периодични обостряния под формата на гастродуоденит, йеюнит, дискинезия на жлъчния мехур. Известни клинични форми с алергични прояви под формата на уртикария със сърбеж на кожата, атаки на бронхиална астма с лека еозинофилия в кръвта. Децата имат чести невротични симптоми на гиариаза: слабост, умора, раздразнителност, сълзи, главоболия. В тропическите и субтропичните страни, пациентите с гиаридоза са регистрирани със синдром на малабсорбция.

Гиардиазата може да бъде усложнена от чревна дисбиоза.

Къде боли?

Какво те притеснява?

Диагностика на гигардия

Лабораторната диагностика на гиадиазията е за изследване на изпражненията или съдържанието на дванадесетопръстника. В изпражненията обикновено се откриват кисти от ламбли. При диария или след приемане на слабително във фекалиите могат да се намерят и вегетативни форми. За да се идентифицират трофозоидите, се изследва съдържанието на дванадесетопръстника. За диагностични цели също така са отпечатани петна от лигавицата на тънките черва, биопсичен материал, получен при ендоскопия. Използвайки ELISA, се откриват антитела срещу ламблия антигени.

Диференциалната диагноза на гиадиазата се извършва с хелминтозни инвазии и други диария инфекции. Консултативната помощ обикновено не се изисква. Пациентите се лекуват амбулаторно.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Какво трябва да проучим?

Към кого да се свържете?

Лечение на гигардия

Специфично лечение на гиариаза се извършва, когато ламблия се открие и пациентът има клинични прояви. За тези цели използвайте следните таблетки срещу ламблия.

  • Метронидазол. Вътре, възрастни се предписват 400 mg три пъти дневно в продължение на 5 дни или 250 mg три пъти дневно в продължение на 7-10 дни: деца 1-3 години - 0.5 g на ден 3 дни, 3-7 години - 0.6 -0.8 грама на ден за 3 дни, 7-10 години за 1-1.2 грама на ден за 5 дни.
  • Тинидазол се прилага перорално веднъж, възрастни 2 g (ако е необходимо, повторете), деца - 50-75 mg / kg.
  • Орнидазол се прилага перорално 1,5 g веднъж дневно (вечер) в продължение на 5-10 дни; За деца с телесно тегло до 35 кг, лекарството се предписва на 40 mg / kg в единична доза.
  • Ниморазол се прилага перорално 500 mg два пъти дневно в продължение на 6 дни.
  • Прием на Nifuratel: възрастни 400 mg 2-3 пъти дневно в продължение на 7 дни, деца - 15 mg / kg два пъти дневно в продължение на 7 дни.
  • Albendazole. При възрастни 400 mg два пъти дневно в продължение на 7 дни; Деца - 10 mg / (kghsut), но не повече от 400 mg, в продължение на 7 дни. Показана е висока ламблицидна ефикасност на албендазол, която може да бъде средство за избор при лечение на гирдиаза в комбинация с чревни нематоди. Алтернативно ламблия може да бъде лекувана.

Специфичната терапия за гиариаза завършва с контролно изследване на фекалиите.

Често инфекциозни заболявания се предписват за ламбли.

Клинично изследване

Клиничното проследяване се извършва съгласно клинични и епидемиологични показания: при продължителна персистираща ламблиолиза се препоръчва наблюдение до 6 месеца при двойно или тройно паразитологично изследване.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Повече информация за лечението

Медикаменти

Как да се предпазим от гардерия?

Предотвратяването на гиариаза е същото като при амебиазис и други инфекции с фекално-орален механизъм на предаване на патогена.

Прогноза за гардия

Giardiasis има благоприятна прогноза.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.