^

Здраве

Лекарствена електрофореза

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Лекарственият електрофореза - Това е комбиниран физико-химически метод за местно влияние постоянен електрически ток и лекарства прилага чрез ток през електродите и хидрофилен салфетката навлажнява с разтвор на тези средства контакт и насложен върху повърхността на кожата или лигавиците на определени области на тялото на пациента.

Плътността на тока е 0.05-0.1 mA / cm2, напрежението е 30-80 V. Списъкът на лекарствата за електрофореза, техният процент в разтвора и полярността на тяхното приложение се определят чрез физични и химични изследвания.

Характеристиките на комбинирания ефект и основните клинични ефекти се дължат на влиянието на постоянен ток и съответното лекарство.

Електрофорезата е, че лекарствата се въвеждат в тъканите под формата на положително и отрицателно заредени частици (йони) през междуклетъчните процепи, каналите на пот и мастните жлези. Количеството на прилаганото лекарство е малко (2 - 10%, съдържащо се в подложката) и зависи от свойствата на лекарствата, тяхната концентрация, якост на тока, продължителност на експозицията, площ на електрода, кръвоснабдяване на кожата. По-голямата част от лекарствата се установяват в епидермиса - малко количество - в дермата и подкожната мастна тъкан. Депозирането на лекарствени вещества в кожата осигурява дълъг рефлекс или фокален ефект върху тялото (през деня или повече). На фона на действието на постоянен ток фармакологичната активност на лекарствените продукти се увеличава, тъй като те се въвеждат в тъкани в йонна и химически чиста форма. Постоянният ток предизвиква промени във функционалните свойства на тъканите, повишавайки тяхната чувствителност към лекарствените вещества. Страничните ефекти на лекарствата се намаляват, защото те навлизат в организма в малки количества, заобикаляйки стомашно-чревния тракт. В същото време концентрацията на лекарството в патологичния фокус нараства и може да надвишава няколко пъти тази, постигната с парентерално приложение на лекарства.

Лекарствените вещества се въвеждат в тялото според тяхната полярност: положително заредени частици (катиони) - от анода, отрицателно заредени (аниони) - от катод. Оптимален разтворител за лекарства - дестилирана вода, осигуряваща най-добра електролитна дисоциация и висока електрофоретична мобилност на лекарствата. В допълнение към водата, етилов алкохол и универсален разтворител - диметилсулфоксид (димексид, DMSO), който също е добър носител на лекарствени вещества, се използват за водонеразтворими и слабо разтворими вещества. За разтваряне се използват 5, 10, 25 и 50% разтвори на DMSO.

Комплексните вещества - протеини и аминокиселини са амфотерни съединения с изоелектрична точка. Тяхната електрофореза се осъществява от разтвори, чието рН се различава от изоелектричната точка на протеините и аминокиселините. Като разтворител, използван за комплексни вещества подкисляват (5-8 капки от 5% разтвор на солна киселина) или алкални (5-8 капки от 5% разтвор на натриев хидроксид) дестилирана вода и буферни разтвори (ацетат, фосфат буферни и др.). Поради наличието на големи количества буферни йони се движат в неговото приложение е ограничен, така че често се използва в практиката на подкисляване или алкализиране на воден разтвор. След подкисляване на протеини разтвора и аминокиселини са положително заредени и са въведени с положителния полюс, в алкализирането - отрицателен заряд и са на разположение в рамките на отрицателния полюс.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Показания за лекарствена електрофореза

Церебрална атеросклероза, преходни исхемични атаки, остатъчни ефекти и последствия от исхемични и хеморагични удари, състоянието след отстраняване на съдови аневризми, церебрална арахноидит, ефектите на травматично увреждане на мозъка, хипоталамуса синдроми на различен генезис, последици от кърлежи менингоенцефалит, инфекциозно-алергични и травматично неврит, тригеминална , глософарингеална, тилната нерви, увреждане на гръбначния мозък и заболяване, цервикален и лумбален остеохондроза, заболявания Спондилит, вибрационна болест, болест на Рейно и др.

Противопоказания за лекарствена електрофореза

Противопоказанията са същите като при поцинковане и освен това непоносимост към лекарствени вещества.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Лекарствена електрофореза: механизъм на действие

Механизмът на действие на лекарствената електрофореза се определя от влиянието на галваничния ток и спецификата на приложеното вещество. В случай на употреба на ненасилващи агенти, основният ефект се определя от постоянен ток, като мощните са фармакологичните свойства и специфичността на препарата.

Йонофореза има на противовъзпалително, разделяне, локално анестетичен ефект, подобрява кръвоснабдяването на тъканите и проводимост на влакна от периферните нерви, намалява патологичните - пулсация от периферията, и нормализира функционалното състояние на централната и автономната нервни системи.

Методът на лекарствена електрофореза

Техниката на лекарствената електрофореза не се различава значително от техниката на поцинковане. В допълнение към конвенционалните електроди се използва лекарствена подложка от филтърна хартия или няколко слоя марля, навлажнена с лекарствен разтвор. Лекарствата могат също да се инжектират от разтвори чрез баня (електрофореза), като се използва интерстициална електрофореза. Продължителността на експозицията е 20-30 минути. Курсът на лечението - 10-15 процедури, всеки ден или всеки ден.

Интерстициална електрофореза същество се състои в това, че лекарственото средство се прилага на пациента по известен начин (интравенозно, подкожно, интрамускулно, вдишване), и след това, след достигане на максималната концентрация в кръвта, напречно се провежда поцинковане на лезията.

Методи на лекарствена електрофореза

За да се увеличи ефективността на метода, се разработват и се подобряват нови методи за лекарствена електрофореза. По-специално се предлагат следните методи за използване:

  • продължителна поцинковане (електрофореза). Използва се при прилагане на ток с малка сила (100-200 μA) за продължителна продължителност на действие. Техниката е разработена и приложена в практиката на НА. Gavrikovym (1977, 1983). Батерията тип "Krona" може да се използва като постоянен източник на ток. Процесът на лечение - 20-30 процедури. Процедурите имат седативен, аналгетичен, вазоконстриктивен ефект върху тялото. Те се използват при продължителни, продължителни болкови синдроми, при сложна терапия на геноинова и травматична епилепсия, с дегенеративно-дистрофични лезии на ставите и гръбначния стълб;
  • нестабилна галванизация или електрофореза. Един от електродите (безразличен) е стабилно фиксиран, вторият се движи със скорост 3-5 см в секунда по повърхността на тялото. За да се елиминират текущите колебания по време на действието, в апарата допълнително се въвежда стабилизиращо устройство. Процедурите подпомагат подобряването на метаболитните процеси, увеличават кръвоснабдяването на тъканите, подобряват възбудимостта и проводимостта на нервномускулните образувания. Препоръчително е методът да се използва в комплекс за лечение на пациенти с травматичен неврит, токсични и първични полиневропатии и полирадикулоневрити, неврози (истерия) и др .;
  • интерстициална (интраорганична) електрофореза или електро-елиминиране. Интравенозно се напръсква или капе чрез канюлата, подкожно, мускулно инжектираното лекарствено вещество или смес от вещества. Напречно на лезията прилага галванични електроди, така че в областта на патологични процеси поради доставка подобрена кръв микроциркулацията, подобряване на адсорбционната способност за увеличаване на тъканната концентрация на лекарството. Когато мастиленоструйни прилага лекарства включват галваничен ток едновременно с прилагане на лекарството, при спад - 2/3 след съдържание приложение капкомер, с парентерално - в случай на максимална концентрация на лекарството в кръвта. С интерстициална електрофореза е възможно да се използва смес от лекарствени вещества, лекарства се въвеждат без оглед на полярността, няма загуба на лекарства.

В неврологичната клиника може да се използва интерстициална електрофореза за наранявания и заболявания на централната нервна система;

  • вакуумна електрофореза - електрофореза при условия на ниско атмосферно налягане. Използва се апаратът EVAK-1, състоящ се от вакуумна помпа, вакуумни кювети, устройство за поцинковане на Potok-1. Вакуумната електрофореза чрез ректифицирани токове се извършва на подходящ апарат за нискочестотна терапия. Клетките са каучукови или пластмасови капачки с вътрешни проводникови електроди. По време на процедурата, кюветата се нанася върху кожата или лигавицата, подложката се овлажнява с лекарствен разтвор. След като се създаде изпуснат натиск, кожата се издига нагоре и плътно влиза в контакт с лекарствената подложка. Продължителността на процедурата е 5-10 минути. Можете да решите да действате на 2-3 места. Вакуумната електрофореза се извършва веднъж на 4-5 дни. Курсът на лечението - 5-10 процедури. При вакуумна електрофореза количеството на приложеното лекарство увеличава дълбочината на проникване. Вакуумната терапия спомага за увеличаване на метаболизма и увеличаване на кръвообращението. Методът може да се използва за синдром на хронична болка при пациенти с цервикална и лумбална остеохондроза, с травми на периферните нерви;
  • microelectrophoresis. При извършване на употреба използвайте памучна вложка, в която гнездо поставете памучен тампон, навлажнен с медицински разтвор. На горната страна, електродът е позициониран така, че да създаде контакт между металния връх и памучната вата. Liner фитил с изпъкнала страна да се предотврати точката на акупунктура (ТА) подлагане на ЗД чрез акупунктура игли от неръждаема стомана с помощта на специални скоби. Проводниците от скобите са фиксирани към кожата с мазилка за да се избегне напрежение и игла огъване. Микроелектрофорезата се осъществява чрез проникване на лекарственото вещество в ТА. Токът на лицето е 5-50 μА, на багажника - 100-120, на крайниците 100-200 μA. Продължителността на експозицията е 2-30 минути. За провеждането на следните elektropunktury и microelectrophoresis апарат прилага в ТА "РЕР-1", "Elite-1", като "ELAP" "реф-Lex-30-01", "Индикатор МТ-2", "Biotonus" и т.н. . Microelectrophoresis препоръчително да се определи в етап 1-11а на хипертония, мигрена, безсъние, постенцефалитен хиперкинеза, заболявания на периферната нервна система (радикулит, невралгия, неврит и травматично плексити, неврит на лицевия нерв), последиците от травматично увреждане на мозъка;
  • комбиниран ефект на ултразвук и електрофореза - електрофореза на медицински вещества. Специално устройство, което се състои от терапевтичен източник на високочестотен променлив ток, конвертиращ ултразвуков датчик, източник на ректифициран и стабилизиран ток, електрическо прикрепване, безразличен електрод се произвежда. Електропакетът се състои от два цилиндъра, поставени един в друг. Пространството между стените им е изпълнено с медицински разтвор. Основата на вътрешния цилиндър е излъчващата повърхност на ултразвуковия сензор, вмъкнат в цилиндъра. Под пространството между стените на цилиндъра е изработено от тефлон и има 6 кръгли дупки, напълнени с пореста стъкло. Над тях в кухината между стените на цилиндрите е монтиран пръстеновиден метален електрод, който е в контакт с разтвора на лекарственото вещество.

Процедурата е следната: безразличият електрод е фиксиран към кожата и свързан с един от полюсите на източника на ток. Електрофузионният разтвор, напълнен с лекарствения разтвор, е прикрепен към ултразвуковия сензор и е свързан към другия полюс на източника на ток. Плавно увеличаване на тока до необходимата стойност (плътност на тока 0.03-0.05 mA / cm2), след което включва ултразвук (интензитет 0.2-0.6 W / cm2). Влияние върху зоните при стабилни и лабилни методи в рамките на 10-15 минути. Курсът на лечението - 10-15 процедури, всеки ден или всеки ден.

Методът може да се използва при лечение на пациенти с цервикална и лумбална остеохондроза със синдром на болка, невралгични болки с различен произход.

За може да се използва прилагане на лекарства, различни от галванични пулсиращ ток, постоянно в посока, но периодично променя напрежението и отстранени натоварени токове на ниска честота (диадинамотерапия, модулира синусоидално, правоъгълна, експоненциална, променливо) с електрофоретичен ефект. По този начин усилва аналгетик, вазодилататор, разрешаване действието на импулсни токове и прилагани лекарства. В сравнение с класическата електрофореза минимално количество от лекарство се прилага чрез електрофореза импулсни токове, но техните проникване дълбочина увеличава до известна степен. Електрофореза импулсни токове, прилагани за лечение на пациенти с болка и вегетативно-съдови синдроми, увреждане на гръбначния мозък, неврит на лицевия нерв и други.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.