^

Здраве

Kuldotsentez

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Kuldotsentez е инвазивен метод за диагностика, при който се извършва пункцията на задната форма на влагалището за диагностични или терапевтични цели. Като се има предвид ниската степен на минимално инвазивни и неинвазивни методи за диагностика в началното и средното ниво грижи, в остър гинекологичен патология, която изисква незабавни действия, този метод е приоритет и най-информативен. Въпреки че културната централа има свои собствени недостатъци, е необходимо да се познават основните принципи и цели на тази диагностика.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Показания за процедурата

Kuldotsentez е инвазивна намеса, която може да бъде извършена само от лекар-акушер-гинеколог, който има подходяща квалификация за такива методи. Тя трябва да се извършва, като се вземат предвид всички правила на асептични и антисептични, затова се смята за задължително да се проведе в работещ или чист дресинг. Този метод е инвазивен, което увеличава риска от възможни усложнения, поради което употребата му е ограничена до случаи, при които е трудно да се установи истинска диагноза или да се диференцират подобни патологии. Често острата гинекологична патология може да бъде диагностицирана чрез ултразвук. В този случай можете да определите свободната течност в зооценомното пространство, руптурата на кистата или друга патология. Ако няма възможност за провеждане на ултразвук на тазовите органи, които могат да бъдат в извънредни ситуации, когато се обаждате в къщи или през нощта, тогава културата е метод на избор. Поради това индикациите за провеждането на културална концентрация са:

  1. подозрение за прекъсната извънматочна бременност и кървене в извънтурното пространство;
  2. подозрение за разкъсване на кистата на яйчниците;
  3. апоплексия на яйчника с кървене;
  4. Рак на яйчниците - да се изясни диагнозата и определението за атипия;
  5. всяко подозрение за наличието на течност в извънтурното пространство (Douglas) с клиниката на острия корем.

Във всеки случай, състоянието на задната пункция вагинално свод се надвиснали задната дъгообразна структура, при употреба палпация и проверка в огледалото, както и положителни колебания симптом или "плаващ матката." Възможно е да се извърши ултразвук или лапароскопия, което е по-малко инвазивен метод, но ако не разполагате с време за това и възможностите, които тази индикация за kuldotsentezu.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Подготовка

Подготовката за тази процедура не отнема много време, защото изиграните минути играят роля. По правило процедурата се извършва при локална анестезия.

Първо, външните гениталии се лекуват с алкохол и антисептично средство. След това огледалото се поставя във влагалището, което ви позволява да ограничите полето за намеса. Долната устна се отстранява надолу, след което се показва мястото на пробиване. Това място се намира в задния вагинален свод по средната линия под външния фаринкс. С помощта на дълга и дебела игла за пробиване се извършва пробиване, докато се получи усещане за повреда. След това прикрепете буталото и изтеглете съдържанието. По своята същност вие не само можете да определите диагнозата, но и да посочите допълнителната тактика на лечението.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Към кого да се свържете?

Техника kul'docenteza

В допълнение към определянето на индикациите за тази процедура е необходимо също така да се определи правилната тактика за интервенцията да бъде диагностицирана.

Матката се намира в малкия таз между пикочния мехур отпред и ректума отзад. Съответно, в тези места има депресии, които са покрити от перитонеума. Пространството между матката и ректума, и най-важното е разположена така, че е по-ниска от всички кухини, т.е. Ако тя влиза свободните таза течност се влива в него има. Този пространствен маточен ректум се нарича още Дъглас. Когато kuldotsenteze проведе пробиване през задната вагинално дъгообразна структура е това пространство, защото е тук е възможно да се определи кръв без течност, ексудат или други патологични течност.

Кулдоцентзията в овариалната киста може да бъде извършена, ако има съмнение за разкъсване на такава киста с цел диференциране на извънматочна бременност. В този случай съдържанието на пунктат ще бъде под формата на серумна течност в случай на разкъсана киста и с извънматочна бременност или апоплексия на яйчника - зацапване с различен интензитет и обем.

Противопоказания за процедурата

Противопоказанията за culdocentesis са ограничени само от абсолютните такива, тъй като този метод може да е необходим за установяване на диагноза. Основните противопоказания включват:

  1. възпалителни заболявания на вагината и матката - инвазивната намеса може да причини не само разпространението на процеса в кухината на малкия таз, но също така може значително да влоши хода на основното заболяване;
  2. рак на матката - е противопоказан поради риск от контактни метастази;
  3. подозрение за продължително кървене на малки тазови органи в голям обем, което може да причини хеморагичен шок;
  4. бременност;

Това са противопоказанията, които трябва да бъдат взети предвид, но като се прецени важността и диагностичната стойност на процедурата във всеки отделен случай.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Предимства и недостатъци на отглеждането

Предимството на културата-център може да се разглежда като достъпност и скорост на диагностициране в трудни ситуации. Ето защо може да се смята за остарял, но много информативен метод. Но има недостатъци, тъй като това е инвазивен метод и са възможни допълнителни усложнения. Възможно е да се развият възпалителни екзогенни процеси в малкия таз, както и удължаване на периода на рехабилитация с този метод. Следователно, ако е възможно потвърждаването на диагнозата с ултразвук, трябва да се използва последният метод.

Последствията от културната центтеза могат да бъдат под формата на адхезионни процеси в малък таз, ако такава пункция не е нито една. Също така, трябва да се обърне внимание на състоянието на матката след такава процедура, тъй като може да има незначителен хематом при повреда на средно големи съдове и по-продължително кървене от тях.

Рехабилитационният период след culdocenttesis, като правило, съответства на основната патология, заради която е извършена. Това означава, че ако ектопичната бременност е причината, която бе потвърдена, рехабилитацията трябва да се извърши поне три месеца. За този период също трябва да се откажете от сексуалните отношения. Следващата бременност се препоръчва да бъде планирана след една година. Грижата за гениталиите не изисква специална намеса, за един месец след процедурата е необходима проста хигиенна грижа с контрола на състоянието и преглед на гинеколога.

Kuldotsentez, въпреки че е инвазивен метод за диагностика, но е много информативен, така че може да се използва за диагностика и диференциална диагноза на остра гинекологична патология. Необходимо е да се познават основните условия на неговото поведение и показания, така че процедурата има възможно най-малко негативни последици и е диагностично значима.

trusted-source[31]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.