^

Здраве

Кръвен албумин

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Кръвният албумин е много важен протеинов компонент на човешката кръв. Името идва от латинската дума - бяла (albus). Това е протеин, който е силно разтворим в солена и кисела среда, и освен това протеинът е почти чист, тъй като не съдържа нито един милиграм въглехидрати.

Един от най-основните, многобройни албумини присъства не само в човешкото тяло, но и в протеините на пилешки яйца, в някои растения, неговият растителен и животински вид се нарича албуминоид. При хората албуминът се произвежда в големи количества от черния дроб. Албуминът в кръвта е носител на всичките двадесет незаменими аминокиселини.

Албуминът в кръвта изпълнява важна задача - той е отговорен за транспорта на мастни киселини, необходими за организма, микроелементи на жлъчката и пигменти - билирубин. В допълнение, въпреки малкия си размер, албуминът се справя с прехвърлянето на витамини и лекарствени компоненти - антибиотици, хормони, а понякога и някои токсични вещества. В медицината се нарича шеговито - молекула-такси. Такива функции се дължат на отличните свързващи свойства на албумина, а това „превозно средство“ не е причудливо избирането на пътниците. Огромният списък от вещества, които молекулата албумин може да свързва, е наистина впечатляваща. Също така, този протеин регулира плазменото, осмотичното налягане и ако човек започне да гладува по някаква причина, първо се консумира плазменият протеин, а осмотичното кръвно налягане спада.

В суха форма човешката кръв съдържа до 65% от този важен елемент. Всъщност, колко албумин в кръвта на човек, така че той и здраво тяло. Кръвният албумин се нарича също серум, защото се съдържа там. Молекулите на белтъчния албумин се намират и в други среди на тялото, например, албуминът също присъства в гръбначно-мозъчната течност.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Нормален албумин в кръвта

Количеството протеин зависи преди всичко от възрастта. Един литър кръв при бебета трябва да съдържа най-малко 55 g албумин. Възрастните хора не могат да се похвалят с толкова богати на кръв протеини - те се считат за нормално ниво до 45 г. Нормата на човек на средна възраст варира от тридесет до петдесет грама на литър кръв. Концентрацията на суроватъчния протеин се определя чрез специален анализ, чрез който се оценява метаболизма на протеини в кръвната плазма. Такова изследване е необходимо за изясняване на диагнозата на много заболявания, особено на патологиите на бъбреците и черния дроб, в които се ражда албуминът. Албуминът се оценява чрез серум, но урина, гръбначно-мозъчна течност и друг биологичен материал, където албуминът може да присъства, също може да бъде изследван.

Албуминът е един от основните "строителни" материали, особено важни за нарастващото тяло на детето. Протеиновото гладуване води до това, че младото тяло не получава аминокиселините, от които се нуждае, тъй като албуминът в кръвта се консумира по-интензивно, отколкото обикновено с нормална здравословна диета. С една дума, албуминът в кръвта не е просто голям брой активни протеини, а биологично значим елемент, може би най-важната част от кръвта.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.