^

Здраве

Кръв в изпражненията: причини, симптоми, диагноза, лечение

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Кръвта в изпражненията е най-тревожният и сериозен симптом на заболявания на чревния тракт (анален район, анален канал, ректум).

Кръвта в изпражненията може да бъде открита при различни патологични процеси, протичащи в различни части на чревния тракт. Следователно симптомите на болестите могат да бъдат разнообразни.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Защо изпражнения с кръв?

Появата на кръв от аналния проход може да е признак на заболявания, които не застрашават живота на възрастен и дете, както и симптом на изключително сериозни заболявания, при които не е възможно да се отложи обръщение към лекар.

Кръвта в изпражненията на възрастен и дете е първият признак, който показва нарушение на целостта на съдовете на чревния тракт и лигавицата. Но трябва да се помни, че наличието на червена течност, наподобяваща кръв, в изпражненията не е винаги кръв. В някои случаи промяната в цвета на изпражненията се счита за причина за консумацията на всички видове храни, включително десерти на базата на желатин, цвекло, домати и сладки пиперки. В резултат на това, когато изпражненията станат червени, не е нужно да започнете да се паникьосвате. На първо място, препоръчително е да се помисли какви продукти са консумирани през последните 2 - 3 дни.

Заболявания, при които може да бъде открита кръв в изпражненията:

 • Анална фисура
 • хемороиди
 • Криптит
 • проктит
 • Ректални полипи (тумори на повърхността на чревната лигавица)
 • Колоректален рак при гниене
 • Рак на други части на чревния тракт и стомаха
 • Чревна дивертикула (дивертикулоза, дивертикулит)
 • Стомашна и / или дуоденална язва
 • Улцерозен колит
 • Терминален илеит от различно естество
 • Болест на Крон
 • Разширени вени на храносмилателния тракт (изключително рядко)
 • Чернодробна цироза
 • Паразитни заболявания на чревния тракт
 • Инфекциозни причини за кръвта в изпражненията (дизентерия, амебиаза)
 • Ендометриоза с включване в процеса на лигавицата на дебелото черво (връзката на кървенето с менструацията)
 • Анален секс и въвеждане в ануса на всяко чуждо тяло, увреждане на лигавицата на ректума
 • Странични ефекти на лекарства (антибиотици и някои лекарства с калий може да предизвика язва на чревния тракт и кървене, и в резултат на това кръв в изпражненията)
 • Всякакви аномалии на съдовете на чревния тракт (хемангиома и др.)

Откриването на кръв в изпражненията и на хартия почти винаги се счита за сериозен и огромен симптом, изискващ участие на лекар, тъй като човек не може да намери точния източник на кървене самостоятелно без професионален преглед и без изследване.

Към кого да се свържете?

Какви изследвания са важни, ако сте намерили кръв в изпражненията си?

Консултацията с проктолога обикновено включва дигитално изследване на ректума и, ако е необходимо, ректоскопия. Ако имате съмнения, могат да се извършат ендоскопски или рентгенографски изследвания на целия дебело черво.

Цветът на кръвта в изпражненията ще зависи от това откъде идва част от кръвта на стомашно-чревния тракт. Колкото по-близо е кървенето към аналния проход, толкова по-ярка е кръвта.

Наличието в изпражненията на ярко червена свежа кръв показва наличието на кървене в долната част на чревния тракт (хемороиди при хемороиди, анални пукнатини, ректални тумори и др.). Често при тези заболявания червената кръв също остава на тоалетна хартия и дори на лен.

Изключително важно е да се знае, че ректалното кървене е един от основните признаци на не само хемороиди, но и тумори на рак на дебелото черво, метастази на други злокачествени тумори в черния дроб.

Лечение

Лечението при откриване на кръв в изпражненията ще зависи от откритата патология, тъй като всички тези заболявания изискват напълно различен подход към тяхното лечение.

Ако сте намерили кръв в изпражненията или на тоалетна хартия, трябва да се свържете с проктолога за по-подробен преглед възможно най-скоро. Пълното изследване е изключително необходимо във всички случаи на промени в цвета на изпражненията, за да не пропуснете опасното заболяване!

Не забравяйте: нормалната кръв в изпражненията не е открита!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.