^

Здраве

Изрязване на шийката на матката

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Изрязването на шийката на матката е операция за отстраняване на засегнатата тъкан. Има няколко метода за извършване на операция.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Индикации за работа

Индикации за цервикална ексцизия:

 • рак;
 • доброкачествени формации;
 • дисплазия, нелекулярна ерозия;
 • ендометриоза, киста.

Ексцизията е противопоказана, ако:

 • пациентът е бременна или кърмачка;
 • жената започна менструация;
 • инфекция в пикочно-половата система.

Подготовка на

Преди операцията пациентът трябва да се подложи на цялостен преглед. На първо място, жалбите се оценяват и се анализира анамнезата. След това се извършва гинекологичен преглед. Разширена колпоскопия, цитологично и хистологично изследване, тестове за откриване на полово предавани инфекции, изследване на хормоналния фон и състоянието на имунната система могат да бъдат предписани.

Цитологичните изследвания помагат да се анализира състоянието на епитела при възпалителни процеси и неоплазми и също така позволява да се наблюдава ефективността на предписаното лечение. Чувствителността на метода е в диапазона 50-90%, специфичността е 86-97%. Най-качествените резултати са използването на течна цитология.

Наличен и изключително информативен метод за диагностика е колпоскопията. Неговите резултати обаче могат да бъдат донякъде субективни.

Причината за патологията на шийката на матката може да стане инфекция. Поради това се провеждат молекулярно-биологични анализи за откриване на пролиферативни маркери. Биопсията е стандартна процедура за преглед, използвана в много страни. Хистологията използва точкова или ексцизионна биопсия, както и диагностично изстъргване на канала.

Ако се извършва консизия с обща анестезия, се извършва и електрокардиограма, общ и биохимичен кръвен тест, общ тест за урина, анализ за коагулация на кръвта.

Лазерно изрязване на шийката на матката

Един от най-популярните методи. Могат да се извършват с помощта на лазерно лъчение с радиация с висока интензивност или с ниска мощност. Хирургът избира кое оборудване да използва.

Лазер с висока интензивност - като скалпел: със сигурност и с висока точност разрязва тъканта. Следователно, кървенето става съвсем незначително: по-малко от използването на други, а не толкова съвременни методи за цервикална ексцизия.

Лазер с ниска интензивност ви позволява всъщност да изпарявате шийката на матката. Този метод се нарича изпаряване. Също така, тя може да се използва, за да се направи конфизацията на шийката на матката. Операцията с използване на лазер с ниска мощност обикновено се прави за жени на възраст 40 години, които все още не са родили и които са развили умерена дисплазия. Основното предимство на този метод е, че той може напълно да изпари фокуса на засегнатата тъкан, като избягва образуването на белези.

Радио вълнова цервикална ексцизия

За операцията се използват специални високочестотни устройства. Те излъчват електромагнитни вълни с различни честоти. Създадената радиовълна прониква директно, като нагрява тъканта в точката на контакт. Радиохирургичното изрязване на шийката на матката дава възможност да не се използва хирургическата интервенция в нейното класическо разбиране и да се сведе до минимум времето за възстановяване. Методът е добър за неговата простота и малка вероятност за последващи усложнения.

Изрязване на шийката на шийката

Отнася се за електрохирургични операции. Техниката е, че електродите се прилагат върху болната тъкан. Те пренасят електричество, осигурявайки коагулация на тъканите заедно със съседни кръвоносни съдове. Този метод намалява загубата на кръв и появата на нодуларна и белезна тъкан. Електрическото изрязване на шийката на матката се извършва с помощта на специален цикъл, който е необходим за вземане на пробата и се извършва под локална анестезия.

Цервикална диатермикцизия

За дисплазия и откриване на полипи на стени на шийката на матката се използва диатермолектроцентрала. Операцията се извършва с използване на глобулиран електрод, който е насложен върху лезията. Тогава районът е коагулиран. Операцията продължава до 30 минути при локална анестезия. При диетермоелектроцесион, белезите често се появяват върху засегнатата по-рано тъкан. Тогава бременността след изрязване на шийката на матката ще завърши с травматично раждане. Белезите значително засягат еластичността на тъканта, което води до разкъсвания по време на раждането. Ето защо, диетермоелектроекцесията практически не се прилага при жени с неравномерно състояние.

От всички техники, които се считат за извършване на цервикална ексцизия, лазерните или радиовълните са най-предпочитани: тези видове операции се признават за най-ефективни и безопасни.

trusted-source[9], [10], [11]

Алтернативно лечение

Използването на лечебни билки след изрязване на шийката на матката ще спомогне за ускоряване на ремонта на тъканите. Билките се използват в случаите на малки лезии на тъканите, в противен случай могат да възникнат усложнения, а благосъстоянието само ще се влоши. От растения и билки се приготвят бульони за шприцване и тампони, освен това можете да вземете билкови тинктури.

След изрязване на шийката на матката, излекуването на тъканите ще настъпи бързо, ако освен това поддържат тялото с алтернативни рецепти и следват препоръките на лекуващия лекар. И след няколко седмици здравето ще бъде възстановено.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Последици и усложнения след цервикална ексцизия

Изразяването на шийката на матката е изпълнено с възможни усложнения:

 • сърбеж, който се тревожи от няколко седмици;
 • тежко кървене;
 • развитие на инфекция;
 • образуване на белег в цервикалния канал;
 • болка и спазми, ако местата на лезията или изрязването заемат значителна площ.

В бъдеще не възникват усложнения с концепция, носене или доставка след изрязване на шийката на матката. Но ако по време на операцията значителна област от шийката на матката е отстранена или операцията трябва да се извърши повече от веднъж, това може да доведе до последствия. Първо, намаляване на способността за зачеване и, второ, увеличаване на вероятността от закъснения при аборт или преждевременно раждане.

trusted-source[24], [25]

Рехабилитационен период

След изрязване на шийката на матката, жената е в болницата в продължение на няколко часа: докато налягането и сърдечната честота се нормализират. След това пациентът може да премине рехабилитация у дома.

След лечението на шийката на матката лекуващият лекар разработва план за терапия, изследвания и изследвания за наблюдение на резултатите от лечението.

Фактори, забавящи възстановяването след операция:

 • менструация по време на операция;
 • бременност или лактация;
 • инфекция на пикочно-половата система;
 • наднормено тегло.

За да избегнете усложнения, трябва да се придържате към определени правила. След операцията се препоръчва да се въздържите един месец от сексуалната активност; максимално повдигане на тежестта (максимум 3 кг), изключване на спортни товари; не можете да се къпят в сауна или вана, да се къпят, да плуват в басейна и басейните. Забранено е да се приемат лекарства, които разреждат кръвта. Пълното възстановяване на шийката на матката настъпва след 6 седмици. Кървавото кърваво отделяне след изрязване на шийката обикновено трае около 10-12 дни. В този случай няма причина да се притеснявате. Продължително обилно кървене, зачервяване с гной, висока температура, тежки спазми, болка трябва да се предупреждава. В този случай трябва незабавно да посетите лекар.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.