^

Здраве

A
A
A

Изпъкнала бенка: какво трябва да знаете за нея?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Изпъкналата белези (невус) е доброкачествена неоплазма върху кожата. От гледна точка на дерматолозите, бенките и рожбите имат подобни медицински причини. В началния стадий на развитие молчето изглежда като малък петна от тъмни цветове върху кожата. В бъдеще тя може да остане плоска или да се издигне над нивото на кожата, т.е. Тя се изпъква. Всичко зависи от местоположението на пигментните клетки. Ако меланоцитите се намират в епидермиса (горния слой на кожата), молът ще остане плосък. Молът става изпъкнал, когато пигментните клетки се намират в дълбоките слоеве на кожата (дермис).

trusted-source[1]

Причини на изпъкнал мол

Изпъкнало е изпъкналост поради патологични промени в кожата (клетъчна пролиферация, водеща до затрупване или уплътняване на кожата с определен радиус). Понякога рожденият маркер може да съдържа пигменти от меланин, които му придават цвят с по-тъмен нюанс. Меланин се синтезира в присъствието на меланоцитни клетки, дължащи се на излагане на ултравиолетова радиация. Трябва да се отбележи ролята на меланотропния хормон, продуциран от хипофизната жлеза. Ето защо, в процеса на пигментация на бенки, не се включва една система на тялото.

Основните причини са наличието на някои фактори - локални дефекти в развитието, наследствено предразположение, ултравиолетово лъчение, хормонална недостатъчност в тялото, травма, инфекция и вируси.

Местни причини за дефекти в развитието

Става въпрос за рождените белези от вродена природа, които в 60% от случаите са причина за пигментни петна. В този случай се появява изпъкнал знак за раждане като резултат от нарушение на правилното разделение на клетките през последните периоди на бременност. По принцип такъв дефект в раждането на дете не се забелязва. И само след 2-3 години новата формация се проявява в визуален преглед.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6]

Фактори на наследствеността

В момента не може да се изключи появата на рождените белези поради наследствени патологии на кожата. Туморни неоплазми и молове първоначално се кодират в определени гени в молекулата на дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК). Тази генетична верига се предава от хромозомата на децата от родителите.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Невнуси, произтичащи от излагане на ултравиолетова радиация

Растежът на меланоцитите в основния слой на кожата се стимулира от ултравиолетовото лъчение. При повишено слънчево излъчване броят на меланоцитните клетки ще се увеличи. По този начин, ако искате да получите тъмно нюанс на кожата (тен), в резултат на нормалната реакция на клетките на въздействието на слънчевата светлина, съществува опасност от патологични промени в клетките на епидермиса и дермата. Появата на такива изпъкнали молове е присъща на възрастните и е придобила характер.

Хормонален фактор

Медицинското наблюдение на пациентите с изпъкнали белези показва, че хормоните активно участват в образуването на неви. Според резултатите от изследването е отбелязано, че най-често рождените белези на придобития характер се появяват при юношите по време на узряването на репродуктивната система на тялото. Също така са изложени на риск хората, които имат сериозни смущения в ендокринната система. В редки случаи появата на тумори засяга жените по време на бременност. Основната причина е ефектът от хормоналното приспособяване на патологичен или физиологичен характер върху функциите на хипофизната жлеза. В тези случаи прогнозата на заболяването е благоприятна, тъй като тези рождени знаци са малки по размер и могат да изчезнат след известно време.

Увреждания, бактериологични инфекции и вируси

Травматичният фактор на образуването на неви (механично увреждане, ухапване от насекоми) се отнася до незначителни и редки причини. В този случай основната роля играе възпалителният процес в различни слоеве на кожата. В резултат на възпаление се образуват биологично активни вещества, които стимулират растежа на клетките. Подобен механизъм на образуване има изпъкнали знаци, произтичащи от навлизането в организма на инфекции на вирусна и бактериална етиология. Трябва да се отбележи, че когато човек е заразен с вируса на папилома, образуваната изпъкнала пеперуда е различна по своята същност. Следователно, от гледна точка на хистологията и дерматологията, тя се класифицира като папилом, а не като невус.

Горепосочените фактори на появата на изпъкнали молове ни позволяват да определим рисковата група. Това включва хора, които са предразположени към появата на бенки. Особена опасност се състои от изпъкнали белези, склонни да се развиват в злокачествени тумори.

Рискови фактори

Кой може да попадне в рисковата група:

 • хора, работещи в предприятия с повишена ултравиолетова радиация;
 • хора, свързани с химическата или друга промишленост, в производствения процес, в който се използват канцерогени;
 • хора, които често почиват в южните (екваториални) страни;
 • хора с хронични ендокринни заболявания;
 • хора с малък имунитет;
 • хора с болести, чието лечение изисква продължителна употреба на хормонални лекарства;
 • хора, родени с голям брой неви, тъй като този фактор може да доведе до появата на нови изпъкнали молове с последваща трансформация в рак;
 • хора с роднини с хистологично потвърждение на диагнозата меланома (рак на кожата);

От всички видове молове (около 50), обикновено има около 10 разновидности на неви. Те се подразделят на меланон-опасни или меланопаузални форми. Първият тип включва белези, без предразположение към трансформация в рак на кожата. Отстраняването им е само за козметични цели. Друг вид неви е опасен, защото по всяко време може да започне трансформацията на доброкачествени клетки в злокачествени клетки.

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Симптоми на изпъкнал мол

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Изпъкнало петно на лицето

Обикновено изпъкналите родилки на лицето не представляват особена опасност. Единственият фактор, целящ да се отърве от невсус, е козметичен дефект. Ако молът причинява чувство на дискомфорт, то трябва да се отстрани. Към днешна дата процедурата за премахване на изпъкнали бенки по лицето не е проблем. Но избирайте предпазливо метода на отстраняване, като вземете предвид характеристиките на кожата на лицето.

Хирургическият метод не е подходящ за естетически причини, тъй като могат да останат белези по лицето. Методът на радиохирургията е ефективен само при отстраняване на малки молове. Излагането на течен азот (кридоразрушаването) е процес, който не изисква големи парични разходи, но отнема много време. Методът на електрокоагулация носи риск от увреждане на невуса, което може да доведе до злокачествена трансформация на молеца. По-безопасен вариант е методът на лазерната хирургия. Това означава, че нито един от начините за премахване на изпъкналите бенки на лицето е 100% безопасно. За да получите пълна увереност в правилността на избора, трябва да се свържете с квалифициран хирург за професионален съвет.

trusted-source[23], [24], [25], [26]

Изпъкнали белези на ноздрите

Изпъкнал мол на носа може да се счита за опасен, тъй като е подложен на постоянен риск от механично увреждане (контакт с носна кърпичка, триене на очила и т.н.). Това е неблагоприятен фактор, който действа като изходна точка на възпалението на мор, превръщайки го в меланом или рак на кожата. Друг рисков фактор са неблагоприятните ефекти на ултравиолетовите лъчи. В края на краищата никой в ежедневието не използва защитно оборудване за носа.

Необходимо ли е да извадите изпъкнало петно върху носа? Ако рожденият знак не се притеснява и изглежда естетически, тогава не е необходимо да го изтривате без да отпадате. В тези случаи, когато рожденият маркер променя цвета, структурата и формата, трябва да мислите за това, да се освободите от невусите завинаги. Методите за отстраняване на изпъкнал мол по носа са същите като тези на лицето.

trusted-source[27], [28]

Изпъкнало раждане при дете

Напоследък много млади майки преживяват поради наличието на изпъкнали къртици в дете. Доказано е, че едно дете от сто е родено от къртици, в останалите случаи рождените белези се появяват много по-късно (приблизително на възраст от 5 до 6 години). Изпъкналата роза на едно дете изглежда същата като при възрастен. По принцип, това са ненузи до 1 см в диаметър на светлокафяв цвят. Често подобни формирования не представляват опасност за здравето на детето.

Друго нещо, ако изпъкналият мол започва да се държи необичайно - расте бързо в размер, променя цвета, кървенето или люспите. В тази ситуация трябва да се консултирате със специалист за съвет. Също така, тревожен симптом е интензивното увеличаване на броя на бенките. Към днешна дата лекарите рядко настояват за спешна хирургическа интервенция. Това се дължи на особеностите на растежа на тялото. Най-препоръчаното консервативно лечение. Но има ситуации, при които (поради медикаментозни причини) да се премахне ненуса е необходимо спешно.

Най-често срещаният метод за отстраняване на изпъкналата белези при дете е лазерната хирургия. Самата операция е напълно безопасна. Децата го носят съвсем нормално. По-важно е да се обърне внимание на следоперативния период. Препоръчва се да се прибягва до спестяваща схема, както и да се приемат лекарства за нормализиране на имунната система. Необходимо е да се ограничи престоя на детето на слънце, като водата се извършва до пълното излекуване на кожата. За предотвратяване на всякакви усложнения трябва периодично да се правят дерматологични прегледи. Особено се отнася до периода на пубертета.

trusted-source[29], [30], [31]

Известни факти за рождените белези

 • Изпъкналите родилки са най-често вродени.
 • Мълите имат свойството да променят оцветяването на пигментацията на кожата.
 • При жените се образуват неви по-често (страдат от кожата и лигавиците).
 • Мнозина не подозират, че наличието на папиломавирус, който присъства в 85% от населението, е причина за развитието на изпъкнали формации, подобни на бенките.
 • Някои видове родилни знаци достигат доста големи размери (над 30 см), което намалява качеството на живот на много хора, причинявайки козметични дефекти и психологически проблеми.
 • Особено често доброкачествените новообразувания на кожата се превръщат в злокачествени при хора, които имат лек тон на косата и очите.
 • Но има и положителен факт - много хора вярват, че хората, които имат голям брой родилни знаци, са по-щастливи.

Форми

Видове меланонеопаузни изпъкнали молове

trusted-source[32], [33], [34], [35]

Интрадермален пигментен мол

По принцип този тип неви се развива през периода на юношеството. В началния стадий той се локализира в дълбоките слоеве на дермата, но не излиза извън неговите граници. Размерът на рождения маркер е няколко милиметра. Най-често срещаното място е кожата в областта на гърлото и шията, под гърдата, в кожните гънки на подмишниците и слабините. С течение на времето тази изпъкналост може да промени леко формата и цвета си.

Прогнозата е благоприятна. Злокачествена дегенерация (злокачествено заболяване) се наблюдава при приблизително 15% от случаите с допълнителни рискови фактори.

Папиломатозен знак за раждане

Характерна особеност е изразената повърхност на кожата, която се различава по форма и цвят. Визуално изглежда като кафеникаво или розово, изпъкнало петно със зърнеста повърхност. Когато палпацията е мека и безболезнена. Обикновено, освен козметичните недостатъци, няма особена загриженост. Мястото на настаняване е главно скалпа. Много рядко може да се намира на багажника и крайниците.

Прогнозата е благоприятна. Папиломатозният знак за раждане има свойството да се увеличава постепенно през целия живот на човек, но случаите на злокачествена трансформация са много редки.

Невус Сътън (galonevus)

На външен вид е овален или кръгъл блек изпъкнал мол. Характерна разлика е корола от бледа кожа, обкръжаваща основата на невуса. Предпочитаното място е кожата на крайниците или багажника. Понякога може да се локализира върху краката, лигавиците и лицето. Трябва да се има предвид, че когато се появи една марка от този тип, трябва да се търсят подобни, тъй като единичните прояви на този вид формации са нетипични.

Прогнозата е благоприятна. Самите неоплазми изчезват без лечение след няколко месеца след началото. Следователно не се препоръчва да ги изтривате. Трансформацията на halonews в рак на кожата се среща в много редки случаи. Въпреки това тези белези могат да показват наличието на други сериозни заболявания, които трябва да бъдат диагностицирани своевременно.

Видове меланопасни изпъкнали молове

Синият невус

Синият невус (Jadassona-Tiche или синьо) се счита за вид преканцерозни тумори, но основно се отнася до вида на доброкачествените образувания. Името на невуса се дължи на клетките му, които активно произвеждат меланин. Външно е тъмно (тъмно синьо, тъмно виолетово) или черен изпъкнал мол. Ясни статистики за местоположението на този нов растеж не е така. Размерът на мол в диаметър не надвишава 1см. Синият невус не се характеризира с растежа на косъма на повърхността. При по-задълбочено изследване се отбелязват границите на рождения маркер и напрежението на кожата.

Прогнозата е благоприятна. Случаите, когато бенките от този вид стават рак на кожата, често не се срещат. Най-често това се случва след неуспешно отстраняване или травматизиране на образованието. Въпреки това, хората с син невус се препоръчва да се подлагат на редовна и навременна проверка с дерматолог.

trusted-source[36], [37], [38], [39]

Гигантски пигментен мол

Този вид неви се различава от другите видове, тъй като има вроден характер и се забелязва още през първите дни от живота на новороденото. Външни признаци по време на изследването - голям сив или кафяв изпъкнал знак. С развитието на тялото има свойство да се увеличи значително (от 2 до 7 см). В някои случаи се намира на големи участъци от кожата на тялото (бузата, шията, значителна част от багажника). Доста често на неравната повърхност на изпъкнал мол се отбелязва интензивността на растежа на космите.

Прогнозата е благоприятна. Хирургичното лечение на този вид къртици се предписва с цел премахване на козметичния дефект. Въпреки това, случаите на трансформиране в злокачествени тумори не са толкова редки (около 10%). Причината за това явление е големият размер на площта на локализирането на бенки, което увеличава вероятността от тяхната травма.

Усложнения и последствия

Дали изпъкналата белега е опасна?

По принцип изпъкналата роза не представлява особена опасност и не изисква хирургическа интервенция. Повечето хора живеят с неви през целия си живот, без да изпитват дискомфорт. Освен това, в напреднала възраст, бенките често изчезват, превръщайки се в пигментирани петна. Въпреки това, някои видове молове са вид преканцерозни заболявания. Това е опасността от неви.

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45]

Диагностика на изпъкнал мол

 • Разпит на пациента (събиране на анамнеза). На първо място, изучава се фамилната история. Посочва се дали кръвните роднини имат родилни знаци и изпъкнали белези. Веднага се конкретизира въпросът за диагностицирана меланома сред членовете на семейството. Задължителен въпрос е наличието на посочените по-горе външни и вътрешни рискови фактори в ежедневния живот на пациента.
 • Данни за визуална проверка. Неоплазмата се оценява според определени критерии: размера и броя на неви, консистенцията и цвета, времето на появата и локализирането, промените, настъпили след последния физически преглед.
 • Dermoscopy. Тя се осъществява с помощта на специално медицинско устройство, което увеличава изображението на тествания материал няколко десетки пъти. Поради това, специалистът може да забележи най-малките промени на повърхността на изпъкналия мол.

 • Термометрия. С помощта на специално устройство се извършва локално измерване на температурата на кожата. Изследването сравнява температурата на здравата кожа и температурата на повърхността на изпъкнала молева.
 • Биопсия. Използва се в последния етап от диагностиката, когато вече са извършени други методи за изследване и диагнозата все още не е направена. Алтернатива на този метод е цитологичният анализ. Тя се извършва чрез изстъргване на клетките на мол. При наличие на разтоварване или експресия на повърхността на невуса, анализът се взема чрез прилагане на плъзгача към неоплазмата.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50]

Анализи

Такива тестове като биохимичен кръвен тест, общ кръвен тест и анализ на урината в диагностично проучване на изпъкнали молове обикновено не са предписани. Това се дължи на факта, че за тези неоплазми няма характерни промени. За целите на изучаването на работата на вътрешните органи на тялото на пациента, тези тестове се извършват преди биопсия или преди оперативна процедура за отстраняване на изпъкнала печат. В случай, че са се появили бенки в резултат на инфекции или хронични заболявания, тестовете се повтарят. Това се дължи на необходимостта от правилно лечение, тъй като в този случай невусът се отнася до симптомите и не претендира да има спешно лечение.

trusted-source[51]

Към кого да се свържете?

Лечение на изпъкнал мол

Лечението на изпъкнали молове започва след диагноза, включително биопсия на подозрителна тъкан. Лечението на наркотици няма ефект върху вече формираното образование, така че практически не се използва. Лечение с лекарства, предписани в случаите, когато неви се формира на фона на други заболявания.

Методи за лечение на изпъкнали молове:

 • отстраняване на неви хирургически;
 • лечение с алтернативни средства;
 • превантивни мерки в случай на отказ за извеждане;

Начини за премахване на къртиците

Изцеждане на тъкани. Тя се извършва с помощта на конвенционален скалпел. Състои се в отстраняване на разширените пигментни клетки и определена (около 1-2 cm) повърхност на кожата около тях. Операцията се извършва под обща или местна анестезия. Изборът на анестезия зависи от размера и местоположението на невуса. Недостатъкът на този метод е последвалото образуване на белег върху кожата. Следователно, методът на изрязване на доброкачествена тъкан на неоплазмите неотдавна беше рядко използван.

Cryodestruction. Тя се извършва чрез замразяване на тъкани. В резултат клетките спират да се разделят и умират. След това замразената тъканна област се отстранява (без да се уврежда кожата под нея). Предимството на този метод е безболезнеността и липсата на белези след процедурата. Но има недостатък - рискът от непълно отстраняване, което може да доведе до вторично образуване на изпъкнал мол. Поради тази причина, кридоразрушаването се използва за отстраняване на малки къртици.

Лазерна хирургия Това е най-честият метод за отстраняване на изпъкнали бенки. Състои се от изпаряване на течност от кожни тъкани, което води до клетъчна смърт. Отстраняването се извършва без анестезия (пациентът по време на процедурата чувства само топлина или леко изтръпване). Предимството на този метод е способността за отстраняване на множество неви, както и в последващото отсъствие на белези и белези. Недостатъкът е фактът, че е проблематично по този начин да се отстранят бенките с големи размери (повече от 2 см). Възможно е да има същите последици, както след кридоразрушаването.

Електрокоагулация. По време на тази процедура тъканните клетки се разрушават от действието на електрически ток. Използва се при отстраняване на малки формации.

Алтернативно лечение на изпъкнали молове

 • Смажете рожденния знак с мед няколко пъти на ден.
 • Непрекъснато (няколко пъти на ден) смазвайте неврото с сок от лук (лук).
 • Внимателно се разтривайте в морското масло от рициново масло.
 • В 100 мл ябълков оцет добавете 5 капки етерно лимоново масло. За да разтриете белега с готовата смес 2 пъти на ден (сутрин и вечер).
 • Сладка ябълка кисело на ренде и се смесва с мед (в съотношение 1: 1). Завършете овесената каша, за да смажете мола, плътно прилепете и покрийте с целофан. Оставете превръзката през цялата нощ. Извършете процедурата за три дни.

trusted-source[52], [53], [54]

Билколечение

 • Раздробявайте прясно мляко. Кашицу се прикрепя към изпъкнал мол, вратовръзка и се оставя за 2 часа. Процедурата се повтаря няколко пъти (докато знакът за изчезване не изчезне).
 • Изкопайте корените на глухарче, изплакнете ги и ги нарязайте на каша. Получената смес се прилага на мола под формата на компрес за няколко часа.
 • Сок келандин, смесен с нефтен желе. Нанесете тънък слой на повърхността на мол няколко пъти на ден.

Необходимо е да се знае, че посочената алтернатива означава помощ само в 10% от случаите. Сега е по-целесъобразно да се обърнете към специалист за получаване на навременна квалифицирана помощ.

Предотвратяване

 1. Избягвайте директното излагане на слънчева светлина.
 2. Използвайте крем за овлажняване на кожата, за да избегнете повишена сухота на кожата.
 3. С течение на времето се свържете с дерматолог, ако има неприятни симптоми (сърбеж, зачервяване, пилинг и т.н.).
 4. Предотвратяване на механични повреди. Ако изпъкналата раждаемост е локализирана в шията, палмите и краката и е постоянно застрашена от нараняване, по-добре е да я премахнете.
 5. Редовно се консултирайте с дерматолог или онколог и също така преминете на необходимия преглед (най-малко веднъж годишно).

trusted-source[55], [56], [57]

Прогноза

Изпъкналата рождена марка не създава особена опасност за човека, така че прогнозата е благоприятна. Но трябва да помним, че е много важно да не пропуснем момента на дегенерация на невуса в меланома. За да се избегне това, е необходимо да се предприемат всички изброени по-горе превантивни мерки.

trusted-source[58], [59]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.