^

Здраве

Измама на лицето

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.07.2023
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Загубата на чувствителност, чувство на изтръпване, изгаряне, понякога привличане на неприятна болка, тези неприятни усещания могат да възникнат във всяка част на тялото и се наричат изтръпване. Може би, изтръпването на лицето е особено неприятно.

trusted-source[1]

Причини изтръпване на лицето

Чувството на лицето не винаги е свързано с болестта. Понякога се появява чувство на изтръпване по време на сън на неправилно избрана възглавница или неприятно покой. В такива случаи загубата на чувствителност е временна и преминава сама за кратко време.

В други ситуации сковаността е по-често свързана с нервно или съдово заболяване или с други патологии. Накратко, можем да различим следните вероятни причини:

 • парализа на лицето (лицева нервна невропатия) - поражение на лицевия нерв в резултат на хипотермия, инфекция или съдов спазъм;
 • Множествена склероза - заболяване на нервната система с автоимунна природа, при което обвивката на нервните влакна се разпада;
 • неврит на тригеминалния нерв е поражение на нерва поради натиска върху него от туморния процес, оток, шипове и други фактори;
 • кръвоизлив или тромбоза на мозъчните съдове;
 • нарушение на нервните окончания;
 • стресови ситуации, депресивни състояния.

Загубата на чувствителност може да бъде свързана с недостиг на витамини, недостиг на някои микроелементи (натрий, калий) в организма, приемането на определени групи лекарства. Често човек се вцепенява с главоболие, свързано с мигрена.

Патогенезата на преходна изтръпване на лицето често се обяснява с наличието на атеросклероза, хипертония или остеохондроза. Лицето губи чувствителност при нарушения на кръвообращението във вътрешната каротидна артерия. В този случай, обикновено на страната на лицето, на чиято страна кръв поток е нарушен умира. В допълнение към изтръпване, състоянието може да се влоши от нарушения на преглъщането, речта, зрението. Ако чувствителността изчезне за повече от един ден, тогава можете да подозирате, че има постоянно увреждане на церебралната циркулация. В тази ситуация е необходимо спешно медицинско лечение.

trusted-source[2], [3], [4]

Епидемиология

Тъй като изтръпването на лицето е само симптом, който може да бъде свързан с много заболявания, неговата епидемиология не е дефинирана. Безпокойството често е знак за често срещани и редки патологии, поради което е почти невъзможно да се прецени честотата на появата на това състояние.

Ако ние считаме, безчувствеността като симптом на състоянието инсулт, тогава можем да кажем, че за годината в света на 100 000 души от населението може да достигне до 300 случаи на загуба на чувствителност на лицето. Около 200 000 пациенти с нарушена церебрална циркулация се регистрират ежегодно у нас. Повечето от тях правят оплаквания за отслабване на чувствителността на част или половина на лицето и главата.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Симптоми

Първите признаци на изтръпване на лицето се изразяват в неприятно усещане за изтръпване. На кожата има усещане за "пълзящи зловещи". Ако засегнатата област на лицето се докосне с ръка, загубата или отслабването на чувствителността става забележима.

Това състояние може да се комбинира с подуване на лицето, сърбеж, мускулна слабост.

По-нататъшното появяване на симптомите зависи от степента на увреждане на нервите или кръвоносните съдове.

 • Чувство на част от лицето може да се наблюдава при неврит, който често се проявява след хипотермия или инфекциозни заболявания. В допълнение към изтръпване, може да има асиметрия на лицето, изчезване на гънките на челото, разширяване на пролуката на окото, лакримация.
 • Измама на половината от лицето често е признак на инсулт - остро разстройство на церебралната циркулация. При удар, загубата на чувствителност винаги е едностранчива, а не само половината от лицето, но също и крайниците на засегнатата страна нарастват вцепенени. В допълнение към изтръпване, пациентът се оплаква от промени в зрителната функция, трудности с речта и моторна координация.
 • Изтръпването на лявата страна на лицето често се свързва с мигренозно-пароксизмално главоболие, причинено от съдови спазми. Главоболие с мигрена се произнася, понякога с гадене и повръщане, замайване и чувство за натиск в храмовете.
 • Изтръпването на дясната страна на лицето и езика може да показва развитието на цервикална остеохондроза, множествена склероза или туморен процес с мозъка. Често една страна на лицето расте глупаво при хора, които злоупотребяват с никотин или стероидни хормони. Такава изтръпване може да бъде придружена от болка в гръбначния стълб, усещане за "гъски" в областта на бузите от дясната страна.
 • Измама на шията и лицето също е често срещан признак на цервикална остеохондроза. Допълнителни симптоми може да са натискане или компресионна болка в областта на врата, храстите, замайване, намалена зрителна острота.
 • Главоболието и изтръпването на лицето могат да съпътстват повишаване на вътречерепното налягане. Може да се подозира ICP, ако има други знаци:
  • бифуркация и зрително увреждане;
  • шум в главата;
  • подуване на лицето;
  • слабост, гадене;
  • раздразнителност, умора;
  • появата на торбички или синини близо до очите.
 • Измама и подуване на лицето може да бъде следствие както на банални, така и на сериозни причини:
  • нарушения на сърцето;
  • берибери, тежки диети, нарушения на храненето;
  • нарушения на съня;
  • хронична умора;
  • алергии;
  • изобилна храна преди лягане.

Освен това е възможно да се подозира и увеличи вътречерепното налягане, което може да бъде потвърдено само от лекар.

 • Измама на очите и лицето често е следствие от травмата на главата. В тази ситуация трябва да се обърне внимание на други индиректни признаци на нараняване:
  • кървене от носа или ушите;
  • фрустрация на съзнанието, замаяност;
  • гадене;
  • сини кръгове под очите;
  • конвулсии, затруднено дишане.

В случай на травма винаги трябва да се консултирате с лекар, за да избегнете сериозни увреждания.

 • Изтръпване на ръцете и лицето се случва в остър инсулт, или когато преходни исхемични атаки (мини-инсулти), за които същите нарушения, характерни за движение на крайниците, от една страна, нарушение на говора и зрението, сънливост, нарушено съзнание. В допълнение, може да има замайване, гадене, разстройство на координацията.
 • Двустранната изтръпване на лицето най-често показва поражение на нервите, отговорни за болката, термичната и тактилна чувствителност. В повечето случаи тригеминалният нерв е или засегнат в мозъка на мозъка, или е подтиснат от туморните процеси в основата на черепа. В този случай има пълна скованост, със загуба на реакция на температура, болка и тактилни стимули. Ако се наруши само един тип чувствителност, тогава можем да говорим само за дисталната лезия, за възможните заболявания на мозъчния ствол.

Измама на лицето с цервикална остеохондроза

Кръвната остеохондроза се смята за една от най-честите причини за изтръпване в лицето. Намаляването на чувствителността и дискомфорта в този случай е резултат от продължителен натиск върху съдовете и нервните окончания, преминаващи близо до засегнатата гръбначна колона.

Измамата на лицето с цервикална остеохондроза обикновено се допълва от такива признаци като болка в областта на врата, главата, както и характерна криза, когато се опитва да премества главата. По-рядко се наблюдават виене на свят, тинитус, умора в ушите, влошаване на зрението.

Най-често срещаната болест се среща при млади хора и хора на средна възраст, между 20 и 40 години.

Изтръпване на лицето след екстракция на зъбите

Когато зъбът е отстранен, тъканта на венците винаги е повредена, в по-голяма или по-малка степен. Следователно, появата на усложнения след отстраняването не е необичайно, включително загуба на чувствителност в определена част на лицето.

Безпокойството може да засегне езика, устните, бузите, частично - областта на долната челюст и врата. Най-често това се случва след отстраняването на зъбите на долния ред - така наречените "седем" или "осем". Изтръпването е свързано с факта, че в непосредствена близост до изброените зъби преминават влакната на тригеминалния нерв, които могат да бъдат засегнати по време на извличането на зъбите. В този случай промяната в чувствителността обикновено е временна. Възстановяването се извършва от 2-3 дни до седмица, понякога до шест месеца.

По-рядко изтръпване може да бъде резултат от локално приложение на анестезия. Обикновено анестезията трябва да изчезне след няколко часа. Но също така се случва, че в резултат на едем или локално нарушение на кръвообращението чувствителността се възстановява само с 2-3 дни.

Измама на лицето с AVR

Естествената дистония се счита за многосимптоматично заболяване, но сред многобройни прояви на VSD, скованост на лицето не се случва при всички пациенти. Много по-чести са признаци като умора, нарушения на съня, понижено представяне, недостиг на въздух, припадък, нестабилни изпражнения, тенденция към подуване. Често пациентите съобщават за намаляване на чувствителността на крайниците, особено при продължителна седналост или легнало положение. През нощта може да има припадъци, болка в краката, неправилен сърдечен ритъм.

Изтръпване на лицето не е характерна черта на вегетативна дистония, обаче, този симптом може да се наблюдава при пациенти с увредена (бавно) циркулация, метаболитни нарушения, ниско кръвно налягане, което често се случва при VSD.

Измама след травма на лицето

След травма на лицето или главата може да се появи изтръпване, особено ако нараняването е придружено от следните условия:

 • дисекция, увреждане на целостта на кожата;
 • оток, разширен хематом.

При тези условия клонът на тригеминалния нерв може да бъде повреден или смазан чрез подуване или натъртване. Във втория случай изтръпването изчезва самостоятелно заедно с тумор, който компресира тъканта.

При механично увреждане на нервния клон, възстановяването може да отнеме много повече време. Това може да отнеме месеци, а в някои случаи с големи и дълбоки наранявания, изтръпването на част от лицето остава завинаги.

Такива специалисти като неврохирург, чернодробен хирург, невролог могат да помогнат по този въпрос.

Измама на лицето при високо налягане

Високото кръвно налягане може да има вредно въздействие върху васкуларната стена на вените и артериите, както и директно върху органите - сърцето, бъбреците. По тази причина негативните последици от високото кръвно налягане могат да бъдат удари, инфаркти.

Понякога изтръпване на лицето е един от първите признаци за появата на развитие на усложнения на хипертонията. Постепенно могат да се появят и други симптоми:

 • влошаване на чувствителността на крайниците;
 • нарушено зрение;
 • замъгляване на съзнанието, влошаване на функцията на говора;
 • виене на свят;
 • растящо гадене;
 • болка в главата (обикновено остра, изразена).

Изтръпването е по-често при инсулт. Инфарктът може да бъде придружен от загуба на чувствителност на лицето само в изолирани случаи.

Измама на лицето с невроза

Една от причините за частична изтръпване на човек може да бъде невроза, тежък емоционален стрес, продължителна депресия. Психологическите травми в този случай действат като странни стимули, които водят до ендокринно-хуморални разстройства и нарушения на автономната нервна система.

Често изтръпване се случва в пиковите часове: с уплаха, състояние на психомоторна възбуда. Такава временна загуба на чувствителност може да бъде придружена от тремор, състояние на ступор. Последствията могат да бъдат различни фобии, нарушения на говора (например, заекване), храносмилане и нарушения на пикочната система.

Безпокойството в неврозата обикновено е краткотрайно и преминава самостоятелно след подобряване на общото състояние.

Измама на лицето с гениантрит

Синузитът е заболяване на максиларните синуси на носа, причинено от възпалителния процес. Обикновено синузитът се проявява чрез симптоми като подуване на носната лигавица, появяване на мукопурулентен разряд, затруднено дишане на носа, повишена телесна температура.

Като усложнение на синузита, възпалението може да се разпространи до клона на тригеминалния нерв, което провокира частична изтръпване на лицето, челото и ноздрите. В допълнение към тригемина, лицевият нерв може също да страда.

За да премахнете изтръпването, винаги трябва да се свържете с лекар-отоларинголог и да предприемете курс на противовъзпалително лечение. След нормализиране чувствителността на лицето обикновено се възстановява.

Измама на лицето с множествена склероза

Измама на тялото, крайниците и лицето е един от първоначалните симптоми на множествена склероза. Чувствителността се губи драматично, за кратко време, без определени причини и докато не се възстановява дълго време.

В допълнение към загубата на чувствителност, пациентите обръщат внимание на все по-голямата слабост, нарушената моторна координация, треперенето в крайниците, нестабилната реч, трудността при преглъщане на храната.

Всеки от изброените признаци, включително изтръпване на лицето, често преминава напълно след края на острия период на множествена склероза. Възможно е обаче симптомите да останат завинаги и дори постепенно да се увеличат, независимо от лечението. Основната роля в ранното възстановяване на организма играят индивидуалните характеристики и вътрешните резерви на пациента, както и степента на увреждане на заболяването.

Измама на лицето с полиневропатия

Безпокойството при полиневропатия се получава равномерно: ако е ръце, тогава и двете, ако лицето е от едната страна и другата. Едновременно с изтръпване двигателната способност на мускулите се отслабва.

Чувство, като признак на полиневропатия, може да възникне след вирусно инфекциозно заболяване след остра интоксикация (отравяне). Разграничаване на диабетна и алкохолна полиневропатия, което е следствие съответно на диабет и злоупотреба с алкохол.

Измама на лицето с полиневропатия е по-рядко срещана от загуба на чувствителност в краката (в глезените). В някои случаи се наблюдава едновременно изтръпване на лицето, крайниците и езика в зависимост от степента и дълбочината на патологията.

Измама на лицето по време на бременност

Изтръпването на лицето при бременни жени е относително често. Това може да се дължи на много причини, например:

 • обостряне на остеохондрозата на цервикалния гръбначен стълб, остеопороза;
 • остър дефицит на витамини и микроелементи (калций, магнезий, калий);
 • желязо-дефицитна анемия;
 • хипотония, забавяне на кръвния поток;
 • метаболитно разстройство;
 • рязко увеличаване на телесното тегло;
 • рязък спад в двигателната активност.

За да се избегне изтръпване, жената "на позиция" трябва да яде правилно (да не гладува или преяжда), да се занимава със специални физически упражнения за бременни жени, редовно да взема кръвна проба за определяне нивото на хемоглобина.

Към кого да се свържете?

Диагностика изтръпване на лицето

При първите признаци на изтръпване човек трябва незабавно да се консултира с лекар. За правилното диагностициране, лекарят ще препоръча на пациента да извърши някои диагностични процедури.

 • Анализи, които помагат да се определи правилно причината за скованост на лицето:
  • биохимичен кръвен тест (определяне на дефицит на желязо или злокачествена анемия);
  • липидограма, определяне нивото на холестерола в кръвта;
  • коагулограма (оценка на системата за коагулация на кръвта);
  • общ анализ на кръвта и урината;
  • анализ на антифосфолипидни антитела (диагноза на автоимунно заболяване).
 • Инструментална диагностика, използвана за изясняване на диагнозата:
  • методът на радиография и магнитно-резонансно изображение ще помогне да се открият аномалии в черепната и гръбначната костна система, които могат да доведат до увреждане или натиск върху съдовете или нервите;
  • методът на електроневромиография позволява да се определи локализацията на засегнатите нервни влакна, както и да се открие невропатия;
  • Ултразвуковият метод за доплерово сканиране определя съдовите разстройства и промените в каротидната и вертебрално-базиларната артерия.

Други видове изпити могат също да бъдат възложени на индивидуална основа. Например, често в мравучкане на адреса на лицето за консултация с хирург, невропатолог, травматолог, vertebrologu и т.н. При системни заболявания количеството на инспекции значително се увеличава.

Диференциалната диагноза се извършва с всички възможни причини за изтръпване в лицето. Това са инсулти, зъбни проблеми, инфекциозни заболявания, съдови и неврологични заболявания и т.н.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Лечение изтръпване на лицето

За да се премахне изтръпването на лицето, първото нещо е предписаното лекарство, което се избира в зависимост от резултатите от диагнозата. Могат да се използват различни групи лекарства.

 • Лекарствата, които разширяват съдовия лумен, могат едновременно да облекчат спазмите и да увеличат циркулацията на кръвта:
 

Метод на приложение

Странични ефекти

Специални инструкции

Trental

Обикновено приемайте от 2 до 4 таблетки три пъти дневно след хранене.

Рядко може да има фрустрация на храносмилането, зачервяване на лицето, болка в главата.

Не използвайте за хеморагичен инсулт.

Berlition

Вземете веднъж дневно половин час преди закуска, 2 таблетки или капсули.

По време на лечението, гадене, разстройство на изпражненията, повишено потене, алергии могат да се появят.

Лекарството е особено ефективно за лечение на скованост на лицето, свързано с диабетна или алкохолна полиневропатия.

 • Противовъзпалителните лекарства, които елиминират признаци на възпаление, също могат да отстранят отока и да повишат резорбцията на инфилтратите:
 

Метод на приложение

Странични ефекти

Специални инструкции

Индометацин

Лекарството се предписва за вътрешно приемане, след хранене, от 25 до 3 пъти на ден.

На рецепцията може да има гадене, нарушения на апетита, умора, болка в стомаха.

Индометацин не трябва да се приема с улцерозни и възпалителни процеси в храносмилателната система.

Мелоксикам

Приема се устно веднъж дневно, с храна. Средната доза е 7,5-15 mg на ден.

Възможни стомашни нарушения, анемия, кожни обриви, замаяност.

Лекарството не се предписва за пептична язва, както и за бременни и кърмещи жени.

 • Препарати-hondroprotektory допринасят за възстановяването на хрущяла и ставите, което е особено важно, ако изтръпване на лицето, причинено от остеохондроза на шийните област на гръбначния стълб:
 

Метод на приложение

Странични ефекти

Специални инструкции

Глюкозамин

Таблетките назначават 1 бр. Три пъти дневно с храна.

Може би появата на гадене, разстройство на изпражненията, главоболие, алергии под формата на кожни обриви.

Обикновено ефектът се появява не по-рано от 2 седмици от началото на лечението с лекарството.

Румалон

Прилагайте като мускулни инжекции, започвайки с доза от 0,3 ml на ден, като постепенно увеличавате дозата. Продължителност на лечението - от 15 до 25 инжекции, в зависимост от количеството на лекарството, приложено на ден.

Понякога по време на лечението състоянието на пациента може да се влоши. Това се случва приблизително след шестата инжекция. Освен това състоянието се нормализира и подобрява без допълнителна корекция.

Подобрението настъпва не по-рано от 2-3 седмици след началото на терапията.

 • Средства, които подобряват мозъчната циркулация, помагат да се елиминира изтръпването на лицето, свързано с нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка:
 

Метод на приложение

Странични ефекти

Специални инструкции

Пирацетам

Задайте вътре 400-800 mg три пъти дневно. Продължителността на допускането е от 6 до 8 седмици.

Може би преходно състояние на възбуда, безпокойство, безсъние, болка в главата.

В тежки случаи е възможно инжектирането на лекарството.

Kavinton

Лекарството се приема перорално след хранене, 5-10 mg три пъти дневно.

Възможно е да има тахикардия, промени в кръвното налягане, нарушения на съня.

По време на лечението е необходимо да се наблюдава работата на сърцето върху ЕКГ.

От изтръпване на лицето може да се отърве от, след като е завършил лечението с някои лекарства. Но тези лекарства трябва да бъдат предписани от лекаря въз основа на резултатите от диагнозата. Самолечението с лекарства е неприемливо, тъй като това може да причини непоправима вреда на здравето.

Витамини

Ако вцепенението на лицето е свързано с недостиг на витамини в организма, лекарят предписва допълнителен прием на мултивитамини, за да компенсира недостига. Витамините от група В са основата на възстановителното лечение със загуба на чувствителност, поради което е необходимо да се приемат редовно, съгласно схемата, съставена от лекаря.

 • Тиаминът (В1) е витамин, който отговаря за нормалното функциониране на нервната система и нервната проводимост. Тиаминът се среща в рибни и месни ястия, яйца, овесени ядки, боб, ядки.
 • Рибофлавин (В2) - витамин, който предотвратява главоболието, регулиращ ефекта от повишен стрес върху нервната система. Рибофлавинът може да бъде получен от ферментирали млечни продукти и месо.
 • Никотиновата киселина (ВЗ) е витамин, който елиминира хроничната умора, подобрява мисловните процеси. Никотиновата киселина присъства в големи количества при различни видове ядки, в ечемик от елда, в черния дроб.
 • Пантотеновата киселина (В5) е витамин, който улеснява безпрепятственото предаване на нервните импулси. Пантотеновата киселина може да се открие във всички видове зеле, в млечните продукти.
 • Пиридоксин (В6) е витамин, който е отговорен за нормалното функциониране на цялата нервна система. Съдържа се в зърнени култури, банани, боб.
 • Фолиевата киселина (В9) е витамин, който регулира нервната възбудимост. Фолиевата киселина е достатъчна при ядките, плодовете, зърнените култури, зеленчуците.
 • Цианокобаламин (В12) е витамин, който е отговорен за нормалния сън и мислене. Цианокобаламинът се среща в продуктите на морето, млякото, пилето.

Физиотерапевтично лечение

Съвременната медицина активно използва физиотерапевтично лечение, за да премахне изтръпването на различни етиологии, което подобрява ефективността на лекарствата и ускорява възстановяването. С вкочаняването на лицето се прилагат следните процедури:

 • акупунктура - метод на акупунктура, който засяга определени биологично активни точки на тялото;
 • акупресура - метод на акупресура масаж;
 • ултрафонофореза - използването на ултразвукови вибрации за подобряване на кръвоснабдяването на тъканите.

Освен това, лекарят може да предпише електрофореза с витамини, галванична кал, терапия за упражнения.

Хомеопатия

Хомеопатията се предписва от лекар в комбинация с традиционното лечение на причините за изтръпване в лицето. Ако изтръпването е причинено от остеохондроза, може да се предпише Traumeel C. Предписан е както следва:

 • за инжекция интрамускулно инжектиране - 1 ампула на ден;
 • в таблетки - 1 бр. Три пъти на ден, под езика.

С нарушения на церебралната циркулация ще помогне хомеопатичните лекарства Gwako 6, Rustoks 6.

При наличие на туморни процеси в мозъка, можете да прибягвате до приемането на протокол Banerzhi.

Съдовите нарушения често използват препарата Gelzemium (Virgin Jasmine). Gelzemium се използва в малки разреждания, дозата се изчислява и предписва от лекаря.

Ако изтръпването е причинено от психосоматични разстройства, неврози, тогава в такива случаи е посочено лекарството Nervocheel. Лекарството се приема под езика, един час след хранене. Максималната единична доза е не повече от една таблетка. Общата схема на лечение и честотата на приемане се предписват от лекаря поотделно.

Към днешна дата хомеопатичните лекарства се считат за най-безопасните, тъй като практически не предизвикват странични ефекти. Рядко може да се появи алергична реакция към отделните компоненти на някой от агентите. Няма противопоказания за приемането на хомеопатични лекарства.

Оперативно лечение

Хирургично лечение може да бъде предписано, ако се получи скованост на лицето в резултат на пълно разрушаване на нервните влакна - например след травма. Операцията може да даде ефект, ако се извършва своевременно през първите месеци след началото на сковаността. Ако това не стане, то мускулите могат да се атрофират и нервната инервация няма да бъде възстановена.

Операцията за възстановяване на нерва е доста сложна, но след нея има само малък белег зад ушната мида. Последиците от скованост са почти незабележими.

Алтернативно лечение

Алтернативното лечение на изтръпване на лицето може да се използва само като допълнителна терапия, одобрена от лекуващия лекар.

Ако загубата на чувствителност се причинява от съдови нарушения, може да се приложи следното:

 • ½ кг корен от магданоз, колкото цели корен целина, един лимон и коричка се смилат в месомелачка;
 • масата се смесва със 150 г мед;
 • лекарството се съхранява в хладилника;
 • един ден трябва да яде 4 ч.л. Маса сутрин преди закуска.

С изтръпване, контрастни компреси са полезни. За процедурата се приготвят две чаши с топла и студена вода. Във всяка купа натопете кърпа. На свой ред поставете гореща или студена хавлиена кърпа на лицето си. Така че повторете до 10 пъти. След процедурата помажете лицето с подхранващ крем. За най-добър ефект се нуждаете от около 15 процедури, които трябва да се извършват ежедневно през нощта.

Също така, добър ефект дава маска за мед. За приготвянето му подгответе смес от 4 лъжици мед и 4 супени лъжици топла вода. Масата се нанася върху лицето около 20 минути, след което се измива с топла вода.

Полезно е да изтриете лицето си с лекарство, базирано на Ledum. Сухото прахообразно растение в количество 10 грама се смесва с 30 мл ябълков оцет. Настоявайте за 1 седмица, след което те се използват за триене на засегнатите райони 3 пъти на ден.

Билковото лечение заслужава специално внимание при лечението на изтръпване в лицето. Най-често за облекчаване на заболяването се приготвят алкохолни тинктури, инфузии и билкови отвари:

 • сладка детелина;
 • конски кестен;
 • върба кора;
 • листа от бреза.

Изброените растителни компоненти увеличават притока на кръв и стимулират вазодилатацията, която пряко засяга възстановяването на увредените нерви и тъкани.

trusted-source[23], [24], [25]

Усложнения и последствия

Колко опасно е вцепенението на лицето, определя лекарят. Всичко зависи от конкретната причина за загубата на чувствителност. В повечето случаи изтръпването става само по себе си. Ако обаче това състояние е възникнало въз основа на друга сериозна патология, вероятността от негативни последици значително се увеличава.

Измама може да бъде последствие от церебрална циркулация, съдови заболявания, нервни заболявания. Понякога тежко заболяване води до увреждане и дори до смърт. Но за да се направят изводи за възможни усложнения, без да се знае истинската причина за скованост, това е невъзможно.

Ето защо се отделя голямо значение на диагностичните процедури, чиято цел е точно да се определи причината за нарушаването на чувствителността на дадено лице.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35]

Предотвратяване

Предотвратяването на изтръпване на лицето може да се състои в своевременното лечение на сърцето и кръвоносните съдове, годишната диагноза на мозъчните съдове, редовното проследяване на холестерола и коефициентите на коагулация.

Здравето на кръвоносните съдове и на нервната система може да се засили, като следвате тези съвети:

 • Необходимо е да се защити нервната система от стресови натоварвания, да се избегнат конфликтни ситуации;
 • важно е да водите здравословен начин на живот, да се храните добре и по балансиран начин, да се движите повече и да ходите на чист въздух;
 • трябва да обръщат достатъчно внимание не само на работа, но и на почивка;
 • нощният сън не трябва да бъде по-малък от 7-8 часа;
 • Редовно трябва да следите кръвното налягане и да потърсите медицинска помощ своевременно.

Ако дадете достатъчно време на вашето здраве, съдовете и нервната система ще изпълняват правилно своята функция и тялото ще работи безпроблемно.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Прогноза

Прогнозата за изтръпването на човек зависи от конкретните причини, довели до загуба на чувствителност, както и от степента на развитие на увреждащия фактор. В повечето случаи, ако човек на ранен етап забеляза изтръпване и потърси медицинска помощ, прогнозата може да се нарече благоприятна.

Задължително е да се консултирате с лекар в такива ситуации:

 • ако изтръпването на лицето е съчетано с болка и общо усещане за слабост в тялото;
 • ако чувствителността изчезва не само в лицето, но и в крайниците;
 • ако изтръпването на лицето е завършено, когато кожата не реагира не само на допир, но и на температурни стимули;
 • ако, едновременно със загуба на чувствителност, зрението се влошава;
 • ако сковаността се комбинира с психични разстройства.

Безпокойството на лицето е неприятно и неприятно състояние, което съпътства различни заболявания. Ако следвате предпазните мерки и следите внимателно здравето си, тогава изтръпването може не само да се излекува, но и да предотврати възможни негативни последици.

trusted-source[45]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.