^

Здраве

Изкуствен аборт

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Влагалището е изложено чрез огледала. Предната устна на шийката на матката е захваната с клещи.

За да определите размера на шията и тялото на матката и да получите представа за посоката на оста на матката, се извършва сондиране. Хепатичният канал се разширява с помощта на дигите на Gegar, обикновено до 11-12. Остъргването се извършва от кутрети, които се вкарват свободно, без усилие, до дъното, определено от слабо съпротивление. След това с енергично движение части от феталното яйце се изстъргват от предната, страничната и задната стени на матката. Остъргването се извършва отгоре надолу, от дъното на матката до външното гърло.

В периода на бременност повече от 9 седмици, големи части от яйцеклетката се отстраняват чрез аборт. Те са заловени тези части от феталното яйце, които са доведени до вътрешното гърло и са разположени свободно в маточната кухина.

След отстраняването на основните части на феталното яйце, цялата повърхност на матката се проверява чрез малка кутрета, която отстранява малки парченца тъкан. Остъргването се извършва преди усещане за контракция на матката и прекратяване на кървенето, а не до появата на характерна криза, която показва значително излагане на мускулната мембрана на матката.

Изкуственият аборт се извършва до 12 седмици от бременността по искане на жената (социални индикации) и в случаите на заболявания, при които продължаването на бременността заплашва здравето на жената (медицински показания).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Противопоказания за изкуствен аборт

Продължителността на бременността е повече от 12 седмици, наличието на общо инфекциозно заболяване или възпалителен процес в острия или субакутен стадий на малък таз, III-IV степен на чистота на вагината.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Усложнения при изкуствен аборт

Възможни усложнения при производството на аборт: матката перфорация, цервикален разкъсване, оставяйки части на яйцеклетка в матката след кюретаж, маточно кървене с хипотония.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.