^

Здраве

Гигантски глупости

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Giant fluke е червей, който паразитира в човешкото тяло основно в черния дроб, което причинява остри и хронични нарушения на черния дроб, както и други органи. Този паразит е широко разпространен в Африка и Азия, но има и възможни случаи на инфекция в Русия и Украйна. Необходимо е да се изведат някои признаци на цикъла, за да се предскаже не само хода на симптомите, но и възможните методи за превенция на различни етапи.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Структура гигантски глупак

Giant fluke или Fasciola gigantica е паразит, принадлежащ на метили или плоски червеи от вида Trematodes. Характеристиките на техния жизнен цикъл и структура правят възможно съединяването им в един род с други паразити - шистозоми, опистор.

Специфичните особености на структурата на гигантската глухарка са такива, че от своя клас тези паразити могат да бъдат с най-голям размер. Дължината на възрастен екземпляр от гигантски глухар може да бъде около седем сантиметра. Тялото им има удължена форма, под формата на листенца на лалета - в края се стеснява. Цветът на червея може да е от бледо розово до сиво, в зависимост от условията. Името "flukes" на тези паразити се е получило, защото те имат смуси в предната част на коремния край. Между тези досадници е устният край, през който идва храната. Храносмилателната система е затворена глухарка, т.е. Има храносмилателна тръба, където се извършват основните процеси на храносмилането на храната. Освен това тази храна се движи през червата през цялата дължина на тялото и след като храносмилането се изхвърля през отвора на устата. Такива характеристики позволяват дългосрочен паразитизъм в затворени пространства без достъп до кислород. Това локализиране се обяснява и с неразработената система на хематопоеза и дишане, която ни позволява да останем без кислород за дълго време и да мигрираме през човешки съдове, хранейки се с червени кръвни клетки и други кръвни клетки.

Giant fasciola реагира на движението и промяна във формата на тялото поради разклонена нервна система. Тя започва в близост до оралната сукалка под формата на пръстен от нервна тъкан, от която по дължината на цялото тяло има нервен ганглий. По този начин, всички органи се инервират от този ганглий, а също така се осигурява реакцията на анализаторите.

Възпроизвеждането на паразита е сложно, тъй като огромният глухар е хермафродит. Има хора с женски и мъжки пол. За възпроизводството е необходимо да има благоприятни условия за това и да преминава известно време за оплождането на яйцата. Освен това, особеностите на промяната на гостоприемниците ни позволяват да преминем през последователни етапи за развитието на фассиоли.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Цикъл на живот гигантски глупак

Животният цикъл на гигантски флейк започва с основния домакин, който е голям и малък едър рогат добитък - кози, овце, крави, бикове, биволи. Тези червеи са локализирани в червата на едрия рогат добитък и след това продължават да съществуват за известно време, когато зреят и станат сексуално зрели. В това състояние те могат да мигрират през стената на червата и да влязат в системата на порталната вена. Така че паразитът навлиза в черния дроб, където се локализира окончателното му местоположение. Там паразитът възпроизвежда и излъчва яйца, които могат да преминат обратно в червата чрез системата на жлъчните пътища и да се откроят с изпражнения. Така че с изпражненията се разпределят яйца, които не са патогенни за дадено лице, докато напълно не узреят. Освен това, яйцата влизат в прясна вода, където е необходима топла вода за по-нататъшно развитие. Във водата, ларвите растат и се развиват в продължение на два дни, тогава е необходимо тя да влезе в тялото на мекотелите. Налице е по-нататъшно развитие на fluke, където достига етап на лавра инвазивна за хората.

Начините на заразяване на хора с гигантски глухар са ограничени до непреки пътища, когато човек попадне случайно в терен, където се намира паразитът. В този случай можете да хванете храна, като ядете зеленчуци, плодове, зеленчуци, които на повърхността имат ларви. Възможно е също така да се замърсява с случайно използване на вода, в която тези паразити плават. Тези характеристики на жизнения цикъл трябва да се вземат под внимание, за да се установят основните начини на предаване и как да се предотврати заболяването.

trusted-source[10], [11], [12]

Симптоми

Характерното локализиране на паразита в тялото на крайния гостоприемник насърчава същата локализация в човешкото тяло. Следователно, има някои специфични симптоми на фасциолиаза, които са характерни за поражението на тази група метили.

При навлизане в човешкото черво, гигантските ябълки се развиват и растат, след това навлизат в субмукозния слой в ларвалния стадий и се абсорбират в кръвта. С потока на кръвта през системата на порталната вена паразитът навлиза в черния дроб, където се актуализира. Налице е по-нататъшно нарастване на ларвите, тяхната активация - в това състояние те са в състояние да се движат по тръбите и да навлязат в жлъчния мехур, по време на които нормалното подреждане на канала и връзката им е нарушена. Функцията на изтичане на жлъчката се нарушава на първо място и като вторичен процес се наблюдава стагнация на жлъчката и нарушаването на самата функция на черния дроб.

Инкубационният период трае от няколко дни до пет до седем седмици. В този случай човек може да не помни факта на инфекция, което прави диагнозата много трудна. Този период трае от момента на навлизане в червата преди активирането в черния дроб и нарушаването на неговата функция.

Острата фаза на заболяването се развива при едностепенно масивно увреждане на черния дроб със значителен брой паразити. В този случай симптомите са много силни. Има жълтеница, която кара пациентите да се консултират с лекар. Придружава се от сърбеж на кожата, тъй като се изразява освобождаването на жлъчните киселини в кръвта. В същото време има симптоми на болка в дясната или в горния десен квадрант, тежестта на синдрома на болката се увеличава с употребата на мастни храни. Болката може също да бъде тъпа, лека. Често придружаващият симптом е алергичен обрив. Този симптом често се наблюдава поради способността на хелминтите да причиняват повишена алергизация на тялото, което по-често се проявява чрез дифузен обрив по цялото тяло със сърбеж на кожата. Също така, когато остър курс може да изпита диспепсия - горчив вкус в устата, гадене, повръщане, болки в корема и диария за нарушаването на тип председателства.

Но такава разширена клиника е по-рядка от латентния поток. Често, с малък брой паразити, има малко изразени симптоми, може би само астенобегенетивен синдром, които не могат да бъдат обяснени. В този случай се образува хронична форма, която се характеризира с бавно постоянно освобождаване на яйцата в лумена на червата и след това с повторно инфектиране. С това не може да има симптоми от страна на черния дроб, изразяват се само промени в алергичната реактивност и образуването на предразположение към образуване на камъни и хроничен холецистит в жлъчния мехур.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Диагностика

Диагнозата на тази патология трябва да бъде пълна и навременна, тъй като в началния стадий на развитие е по-лесно да се действа върху малък брой червеи. За начало е необходимо внимателно да се събере анамнеза, като се открият възможните етиологични фактори на инфекцията. Предвид инкубационния период е необходимо да се установи анамнеза за последните два месеца. След това трябва да прегледате пациента и да уточните подробностите за оплакванията. При изследването можете да установите положителни муковисцидозни симптоми, нежност в горния десен квадрант, но черният дроб не трябва да се увеличава.

Инструменталните диагностични методи са по-информативни по отношение на диагностицирането не само на паразитни фасциоли, но и по отношение на оценката на състоянието на жлъчните пътища и черния дроб. При ултразвук на черния дроб и жлъчните пътища се определя разширението на канала, образуването на ехо-положителни сенки в прожекцията на тези канали, нарушение на изтичането на жлъчката и реактивен жлъчен мехур. Въз основа на това може да се подозира наличието на паразит. 

Лабораторният кръвен тест не е специфичен, но има и възможни промени във формата на еозинофилия, което може да потвърди етиологията на хелминтовата инвазия. При тежка жълтеница, пациентът се нуждае от биохимичен кръвен тест. Установява се повишение на нивото на билирубина, дължащо се на неговата директна фракция, както и повишаване на алкалната фосфатаза като признак на холестаза и интрапаразитен паротит на глухар. Най-специфичният и чувствителен метод за диагностициране на гигантски fluke е кръвен тест и полимеразна верижна реакция. Това определя качественото и количествено присъствие на червея в тялото под формата на неговата ДНК. Това ви позволява да идентифицирате антителата или самия антиген в човешкото тяло и точно да идентифицирате патогена. 

Това са основните методи за диагностициране на тази патология, която трябва да се използва с първоначалните симптоми на заболяването, за да се предотврати хроничният ход на патологията. 

trusted-source[17], [18], [19]

Лечение

Лечението на всякакъв вид хелминтична инвазия трябва да се извършва само в комбинация с други агенти, които приготвят стомашно-чревния тракт за дехилменис. Ето защо трябва да започнете с диета, която почиства червата. Необходимо е по време на лечението напълно да се ограничат сладките брашни храни. Трябва да ядете овесена каша и варени зеленчуци, които стимулират чревната перисталтика. След това се препоръчва провеждането на пиърсинг курс. За целта е необходимо да се проведе един курс с използване на лаксативи. По-добре е да приемате билкови препарати с слабително действие. След това се препоръчва да се използва курс с лечение със сорбенти, като се приемат за три дни. Можете да използвате Sorbex, White Coal, Polysorb. След такъв курс на пречиствателна терапия отидете за лечение на най-елминова инвазия. Използвайте противоглистни лекарства, които имат преобладаващ ефект върху плоските червеи и техните ларвни форми.

  1. Геоксихолът е лекарство, което е особено активно при локализирането на паразитни червеи в черния дроб. Предлага се под формата на прах. Режимът на лечение за това лекарство може да бъде тридневно, петдневно и десетдневно лечение. Тридневната схема е най-ефективна, тъй като ви позволява да създадете максимална концентрация на лекарството в най-кратки срокове. В този случай лекарството се предписва в дневна доза от 0,2 милиграма на килограм телесно тегло на пациента. Лекарството се приема три пъти дневно. Първата доза трябва да се приеме след лека закуска, разтваряща праха с чаша топло мляко. След три дни лечение е необходимо да се придържате към диетата най-малко една седмица, което ще спести резултата и ще подобри реакцията на тялото на лекарството. Когато лекувате това лекарство, трябва да наблюдавате не само динамиката на клиничните симптоми, но и биохимичния анализ с нивото на билирубина и трансаминазите.
  2. Тиабендазол е широкоспектърно антихелминтно средство, което е активно срещу възрастни червеи и ларви. Това лекарство се предлага под формата на таблетки от 500 милиграма, дозировката на лекарството - две таблетки два пъти дневно с курс на лечение в продължение на три дни. По този начин максималната доза на лекарството за един курс не трябва да надвишава 6 грама. Възможни странични ефекти по време на лечението със силна хелминтни инфекции - гадене, коремна болка, сърбеж на кожата, както и изразена интоксикация с подути лимфни възли, замайване и ниска температура. Децата под 5-годишна възраст не трябва да използват това лекарство, нито могат да се използват по време на бременност.

Предвид преобладаващото чернодробно увреждане и нарушаването на вътрехепаталния излив на жлъчката, се препоръчва употребата на хепатопротектори и лекарства за подобряване на изтичането на жлъчката. За тази цел се препоръчва използването на "Ursofalk" за подобряване на изтичането на жлъчката, което нормализира функцията на канала и облекчава симптомите на жълтеница. От групата на хепатопротекторите можете да използвате "Enerliv", "Liver", "Gepabene", "Heptral". Заедно с подобряването на чернодробната функция е необходимо да се нормализира работата на червата след почистването, което ще помогне за по-бързото премахване на паразита. Ето защо, пробиотиците се използват и в сложната терапия.

Предотвратяване гигантски глупак

Предотвратяването на инфекции с гигантски двукомпонентни части може да бъде неспецифично и специфично. Неспецифичните методи за превенция са много прости - трябва да се придържате към хигиенните правила, да измивате плодове и зеленчуци преди консумация и да избягвате приема на вода от необработени източници. Специална профилактика може да се извърши с всяко антипаразитно лекарство два пъти годишно през пролетта и есента, като се използват превантивни дози от лекарството.

Giant fluke е паразит от група плоски червеи, които се локализират в черния дроб и жлъчните пътища, с нарушена функция на изтичане на жлъчката и развитието на клинични симптоми. Инфекцията на човека не се случва често, тъй като последният собственик е говедата. Симптомите на патологията могат да бъдат скрити или очевидни, което изисква правилна диагноза. Лечението на гигантски грип трябва да е насочено към елиминиране на паразита, възстановяване на функциите на черния дроб и червата.

trusted-source[20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.