^

Здраве

Физиотерапевтични упражнения при заболявания на стомашно -чревния тракт при деца

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Физическите упражнения засягат храносмилането през централната нервна система чрез мотор-висцерални рефлекси. Специалните физически упражнения подобряват кръвообращението в органите на коремната кухина, помагайки за намаляване на стагнацията и възстановяването на нормалната двигателна функция.

Целите на терапията с упражнения:

 • общо подобряване и укрепване на тялото от пациента;
 • влияние върху неврохирурната регулация на храносмилателните процеси;
 • подобряване на кръвообращението в органите на коремната кухина и малкия таз, предотвратяване на сраствания и нарушения на микроциркулацията;
 • укрепване на мускулите на коремния процес, увеличаване на вътреболнично налягане, стимулиране на двигателната функция на стомашно-чревния тракт;
 • развитие на пълноценно дишане;
 • положително въздействие върху невропсихичната област на пациента, повишена емоционална тонус.

Показания за терапия с упражнения:

 • херния на езофагеалното отваряне на диафрагмата;
 • splanchnoptosis (израстване на вътрешните органи);
 • хроничен гастрит с нормална и повишена секреция и с секреторна недостатъчност;
 • пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • колит и ентероколит;
 • дискинезия на жлъчните пътища.

В медицинската гимнастика, заедно с упражнения с обща укрепваща природа, се използват специални комплекси за коремните и дихателните мускули. В изправено положение наклонете напред и настрани, завъртате, упражнения на крака (флексия, разширение, размножаване, повдигане).

В позицията на лежащите упражнения се извършват в две версии. Първият вариант е най-малко натоварен и удобен за постепенно увеличаване на натоварването на коремните мускули. С тази опция багажникът е фиксиран и краката са мобилни. Във втория вариант пациентът лежи на гърба, краката са неподвижни, всички упражнения се извършват от движенията на тялото. Това е най-стресиращото упражнение, упражнението се улеснява с помощта на ръцете. Използвайте тези упражнения в средата на курса на лечение, т.е. След предварително обучение.

trusted-source[1], [2], [3]

Физиотерапия с херния на езофагеалното отваряне на диафрагмата

Терапевтичната гимнастика се провежда не по-рано от 2 часа след хранене. Упражненията се извършват в легнало положение на гърба, с повдигнати глави и изправени. Използвайте упражнения за ръцете, краката, врата и торса - странични наклони и завои надясно и наляво. Торсовите завои напред са строго забранени. Широко използвано дифрагматично дишане с ударение върху удължено издишване.

Напрежение в корема на мишката предизвиква контракция на диафрагмата в същото време, така че обърнете специално внимание на релаксация упражнява мускулни групи (например, в легнало показано люлеещ свити крака към страната, в волеви упражнения за отпускане корема на мишката). Тези упражнения се извършват през първата половина от курса на лечение. След това включвайте упражнения с умерен щам на мишката в предната коремна стена. Терапевтичната гимнастика се провежда два пъти на ден. В допълнение към терапевтичната гимнастика, препоръчва се дозирано ходене, плуване и други форми на физиотерапия. Изключете спортове, които изискват торсът да се наведе напред.

Физиотерапия със splanchnoptosis

Физическите упражнения оформят мускулите на коремния и тазовия под. С помощта на тренировка укрепва мускулния корсет, което значително влияе върху задържането на коремната кухина. През първите 2-3 седмици упражнението се извършва само в легнало положение в наклонена равнина с повдигнатия край на дивана (за връщане на коремните органи на по-високо място). Специални упражнения за мускулите на коремния и тазовия етаж се редуват с възстановителни и дихателни упражнения.

След 5-7 седмици е необходимо да се обърне внимание на корективните упражнения за формиране на правилна поза, което допринася за физиологичното разположение на вътрешните органи.

Упражненията се извършват със спокойно темпо, без да се натрапват и внезапно се движат. Изключете движенията, които причиняват треперене на тялото (скокове, скокове). Масаж на коремните мускули също се препоръчва.

Терапевтично упражнение при хроничен гастрит

Методът на лечебното физическо възпитание зависи от естеството на секреторната активност. С гастрит с намалена секреция, умерено натоварване, възстановителни упражнения, специални упражнения за коремните мускули в началните позиции на седене и лежане са необходими. Те използват сложни видове ходене. Терапевтичната гимнастика се провежда в продължение на 25-30 минути преди приема на минерална вода за подобряване на кръвообращението в стомаха. Препоръчваме пешеходни турове, пешеходни разходки, в близост до туризъм, плуване, плуване, гребане, кънки, ски, масаж на предния коремен стенен стълб.

Физиотерапия гастрит с нормална или повишена секреция през първата половина на курса на лечението е насочено към укрепване на организма и нормализиране хиперактивност като цяло, и в отговор на натоварване, по-специално. Физическите упражнения изпълняват ритмично, спокойно. През втората половина на курса на лечение (ден 10-15) се използват да упражняват по-голямо натоварване, с натоварване на коремните мускули трябва да се ограничи, терапевтични упражнения, осъществявани между ден прием на минерална вода и обяд, като минерална вода при получаване на последователност има инхибиторен ефект върху секреция на стомаха. Препоръчва се разходка, разглеждане на забележителности, плуване, плуване, ски, кънки. Показва масаж на гърба мускулите на долния ляв край на крайбрежната арката отляво и епигастриума региона.

Физиотерапия за пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника

Упражняване лечение на пептична язва допринася за регулиране на възбуждане и инхибиране в кората на главния мозък, подобрява храносмилането, кръвообращението, дишането, редокс процеси, влияе положително на нервно-психическо състояние на пациента. Когато правят упражнения, те отделят площта на стомаха и дванадесетопръстника. В острия период проучванията не се провеждат. Упражнението се предписва 2-5 дни след преустановяване на острата болка. През този период процедурата не трябва да надвишава 10-15 минути. В позицията на лежане изпълнява упражнения за ръцете и краката с ограничена амплитуда на движение. Физическото упражнение се увеличава постепенно. За да се предотврати процеса на сцепление, се използват упражнения за мускулите на предната коремна стена, диафрагменото дишане, простите и сложни ходене, гребане, ски, мобилни и спортни игри

Противопоказания за назначаване на терапевтични упражнения: кървене, проникваща язва, появата на остра болка по време на тренировка.

Терапевтично упражнение при заболяване на червата

Терапевтичната физична култура се използва за хроничен колит, ентероколит, заболявания с изразени нарушения на чревната подвижност. Специалните упражнения за коремната преса се избират, като се вземат предвид особеностите на хода на патологичния процес.

В спастичен запек отделяме голямо внимание на избора на предположения, помага да се отпуснете в предната коремна стена (застанал на четири крака, да лежи по гръб със свити крака), да ограничи използването на упражнения с натоварване на коремните мускули и упражнения, в които изразява точка усилие (увеличаване или намаляване на преките крака в лежащо положение). Напротив, с разпространението на атония на червата фокус върху упражнения за коремните мускули в различни изходни позиции с елементи за сигурност, както и голям товар.

За да увеличите натоварването, увеличете броя на повторенията на всяко упражнение и след това добавете нови упражнения. Други форми на терапия за упражнения препоръчват пешеходни турове, дозирано колоездене, ски екскурзии. Ефективно съчетаване на терапевтични упражнения с масаж.

Физиотерапевтични упражнения за изместване на жлъчните пътища

В зависимост от природата на функционалните смущения на контрактилитета на жлъчния мехур дискинезия разделени на хиперкинетичен и hypokinetic. Изясняването на клиничната форма е необходимо за диференциран подход към конструирането на методи за терапевтична гимнастика. Необходимо е да се осигури въздействие върху централната и периферната нервна механизми на регулиране на жлъчния мехур функция, подобряване на кръвообращението в коремната кухина, да се създадат условия за да се улесни изтичането на жлъчката от жлъчния мехур (ако hypokinetic форма), подобряване на функцията на червата (анти-запек), има възстановителен и лечебен ефект върху организма на пациента като цяло.

Когато се препоръчва хипокинетичната форма, средният общ физически товар. Началните позиции са разнообразни. Упражненията от позицията на лежане от лявата страна са предписани за подобряване на изтичането на жлъчката. Торзиите на багажника напред и въртене трябва да се използват с повишено внимание, тъй като те могат да причинят гадене, повръщане, повръщане.

При хиперкинетичната форма при първото наемане се дава малко физическо натоварване с последващо увеличение до средно. Избягвайте изразените статични напрежения на коремните мускули. Показват дихателни упражнения от дясната страна за подобряване на кръвоснабдяването на черния дроб. Преди сесията се нуждаете от пасивна почивка за 3-7 минути в легнало положение. Почивайки, можете да масажирате коремните мускули.

Медицинска гимнастика с хроничен гастрит със секреторна недостатъчност

Въведение, начална позиция - заседание. Елементарни упражнения на ръцете и краката в комбинация с дихателните пътища (1: 3). Целта е да се адаптира тялото към физическата активност. Продължителност 5 минути.

 • Основната част: начална позиция - седнало и изправено.
 • Упражнения за ръцете и краката и багажника, дихателни упражнения. Продължителност 5 минути.
 • Ходенето е просто и сложно (с висока разходка, ски и др.). Продължителност 3-4 минути.
 • Началната позиция лежи на гърба с фиксиран багажник. Упражнения за ръцете и краката. Продължителност 10-12 минути. Целта е да се увеличи интраабдоминалното налягане, да се укрепи мускулите на предната коремна стена.
 • Заключителен раздел. Разходки в комбинация с движения на ръцете и дихателни упражнения. Продължителност 2-4 минути.

Терапевтични упражнения с хроничен гастрит с нормална и повишена секреция

 • Въведение: ходене с промяна в темпото, движение на ръце, крака и дихателни упражнения. Продължителността е 3-5 минути. Целта е да се подготви тялото за физическа активност.
 • Главната секция: началната позиция - седнала и изправена. Упражнения за ръце и крака без гимнастически снаряди и с гимнастическа пръчка, меден пинбол. Продължителност 5 минути. Целта е да се увеличи общият тон, да се подобрят функциите на основните системи от органи, да се координират движенията. Началната позиция е в гимнастическата стена. Упражнения за ръцете, краката, багажника. Продължителност 5-7 минути. Подвижни игри като релейни състезания 10-12 мин. Целта е да се промени емоционалното състояние на пациента.
 • Заключителен раздел: началната позиция седи. Елементарни упражнения в комбинация с дихателни. Продължителност 2-3 минути. Целта е да се намали общото натоварване.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.