^

Здраве

Фантомна болка в ръцете и краката

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Симптомите на фантомните болки са много сложни и болезнени. Те са описани от доктор Паре през 1552 г. Оттогава медицината се е преместила далеч напред, но фантомните болки все още не са напълно решени. Научете повече за причините за фантомната болка.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Кога може да се появи фантомна болка?

Не е задължително след операцията. Това се случва дори години след това.

Фантомът на болката може да наруши пациента или в един крайник, или в няколко части на тялото. Усещането за несъществуващ крайник е толкова реално, че пациентите чувстват, че ръката е натиснат в юмрук или не, и кракът може да се издигне или падне. В този случай крайниците са много възпалени. Но тези части на тала не са повече.

Болката в несъществуващите крайници може да се свързва с болки в други части на тялото, съвсем реални. Те могат да се усилват дори от просто докосване.

Това е така, защото нервните окончания предават болезнени импулси в цялото тяло.

Тези болки могат да влошат състоянието на стрес, внезапни движения, неприятна поза. В този случай, дори силните медицински методи като високоскоростните лекарства или операцията не могат да променят нищо. Болката потиска рядко.

Как се изразява фантомна болка?

Най-често това е болка след операцията. Например, след като човек бъде премахнат ръката или крака. Долната линия е, че човек чувства болка в отдалечен крайник, сякаш го чувстваше в истинската, реална част от тялото. Но всъщност този крайник не съществува, той е фантом. Оттук и името - фантомна болка.

Човек, който изпитва фантомна болка, дори усеща размерите на несъществуващия му крак или ръка. Ръката или краката се виждат от човек толкова реален, че дори се опитва да го манипулира - да вземе нещо или да се опита да играе топката.

Силни и слаби болки

Те са различни, с различна степен на мощност. Болките са чести или рядкост. Честотата на болката може да достигне до 2-3 пъти в 6-7 дни.

Фантомните болки са разделени на три градуса

  • Първата е силна и пареща болка
  • Вторият - болката, подобна на въздействието на ток, се нарича невралгия
  • Третият е като порок, когато човек кара мускулите

Характеристики на фантомните болки

Те могат да продължат дори след като ранените тъкани и костите се лекуват. Тяхната продължителност може да бъде измерена през годините.

Често фантомните болки са подобни на тези, които са били преди операцията. Например пациент, който има ампутация на ръката, може да се оплаче от болка в пръстите, която го е притеснявала преди операцията. Такива случаи се наблюдават при почти половината от опериращите пациенти. И доста дълго - не по-малко от две години.

Зоните на болката могат да бъдат наблюдавани или от същата страна, както преди операцията или от другата страна.

И дори леко докосване до здравословната област на тялото може да предизвика силна болка в главата или крайниците.

Хроничните заболявания могат също да предизвикат болка в работещите ръце или крака. Например, сърдечно-съдови заболявания, които притесняват човека в продължение на много години след операцията, могат да предизвикат болка в фантомния крайник дори и след десет години след отстраняването му.

За облекчаване на тази болка може да се блокира лекарството за болка. Вярно е, не за дълго: само за няколко часа или дни.

Може временно да помогне на вибраторите, наложени върху повредената област на ръката или крака, както и на електрически импулси.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Пациентите с фантомна болка не са сами.

Този процент в света е доста голям. 75% от пациентите с фантомна болка се опитват да ги излекуват, често само за известно време. Само 15% от хората страдат от болка в продължение на 5-7 години. Останалите остават.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.