^

Здраве

Фактор VII (проконвертин)

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Референтните стойности (норма) на активността на фактор VII в кръвната плазма са 65-135%.

Фактор VII (proconvertin или Convertino) се отнася до а 2 глобулини и синтезира в черния дроб, с участието на витамин К. Основно участват в образуването на тъкан протромбиназата и протромбиново превръщане в тромбин. Неговият полуживот е 4-6 часа (най-кратък полуживот между коагулационните фактори).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Вродена дефицит на проконвертин

Вроденият дефицит на фактор VII причинява развитието на болестта на Александър - автозомно рецесивно заболяване, свързано с дефект в синтеза на проконвертин.

За тази патология се характеризира с хеморагичен синдром на смесен тип хематом-микроциркулаторен. Водещи клинични признаци: мелена, екхимоза и петехии, кървене от пъпната рана, цефалотор. Тези типични прояви се появяват само когато съдържанието на проконвертин в кръвта е по-малко от 5% от нормата, което рядко се наблюдава в клиничната практика.

При лабораторни проучвания се установява повишаване на времето за съсирване (при нормално време на кървене и брой на тромбоцитите), увеличаване на PV и APTT. За окончателното потвърждаване на диагнозата е необходимо да се установи съдържанието на проконвертин в кръвния серум (в нормата от 65-135%).

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Лечение

Болус приложение на концентриран препарат на протромбиновия комплекс, който включва фактор VII, 15-30 единици / kg интравенозно.

За новородени дози от фактор VII, приложението не се изработва, но не трябва да надвишава 70 единици. Ако е необходимо, интравенозното приложение може да се повтори. По-ефективно за тази коагулопатия интравенозно antiingibitornogo коагулант комплекс (FEIBA T1M 4 Immuno) в доза от 50 до 100 U 2 пъти дневно или лекарството NovoSeven (INN: Eptakog алфа активиран) в доза от 20 до 70 мкг / кг с интервали от 3 часа ,

Придобит недостиг на проконвертин

Придобитите форми на хипопроконвертинемия са възможни при пациенти с чернодробно увреждане, както и в резултат на действието на индиректните антикоагуланти. Наблюдава се намаляване на активността на проконвертина в кръвната плазма при пациенти с вирусен хепатит, чернодробна цироза, остър алкохолен хепатит, хроничен персистиращ хепатит. При пациентите с цироза на черния дроб има различна връзка между намаляването на нивото на проконверцина и тежестта на процеса. Поради краткото време на полуживот намалена активност prokonvertina - най-добрият маркер на чернодробна недостатъчност, началото на който можете да следите буквално часове проучване prokonvertina активност в кръвта.

Минималното хемостатично ниво на активността на фактор VII в кръвта за операциите е 10-20%, а при по-ниско съдържание рискът от постоперативно кървене е изключително висок. Минималното хемостатично ниво на активността на фактор VII в кръвта за спиране на кървенето е 5-10%, като по-ниското съдържание на спиране на кървенето без въвеждане на фактор VII на пациента не е възможно.

При синдрома на ICE, започващ с ІІ етап, се наблюдава значително понижение на активността на фактор VII, дължащо се на консумацията на коагулопатия.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.