^

Здраве

Ефекти от отстраняването на рождения знак

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Много често рождествените белези имат показания за отстраняване. Например, лекарят ще ви посъветва да се отървете от рождения знак, ако се намирате на неудобно място и непрекъснато се тресе от дрехите. Отстраняването е също така подложено на ненузии с големи размери поради тяхната склонност към злокачествено заболяване. Но не всички пациенти се съгласяват с процедурата, тъй като мнозина се страхуват от последиците от премахването на рождената марка. Какви са тези последици и дали те са толкова ужасни?

Всички дерматолози са съгласни, че най-опасните последствия могат да бъдат след самостоятелно отстраняване на рождените белези: Много използва за тази цел всички видове медицинското обгаряне с билки, подготвяне на терени и др Пренебрегването на посещението на лекаря, такива пациенти не се вземат под внимание степента на риска, тъй като те лесно могат да бъдат объркани с дълбоко невуси и. В природата на образованието. Такава независима намеса може да бъде смъртоносна опасност.

Понастоящем медицината има всички възможни начини да се отърве от бенките. Има няколко травматични и безболезнени техники, а в една сесия можете да премахнете няколко знака по едно и също време.

trusted-source[1], [2], [3]

Последици от отстраняването на белега на лицето

На човешкото лице има много кръвни и лимфни съдове, а кожата е тънка и деликатна. Ето защо премахването на рождения маркер върху лицето трябва да се извършва много внимателно и професионално.

Последиците от премахването на рождения маркер върху лицето може да зависят от:

 • от размера и формата на образованието;
 • от професионализма на лекаря;
 • от избрания метод за премахване;
 • от имунитета на пациента;
 • колко внимателно пациентът ще се придържа към препоръките от периода на рехабилитация.

Подходящата грижа за раната след отстраняването до голяма степен определя колко е естетично кожата изглежда на това място. Лекарят след процедурата трябва непременно да посочи няколко правила, които трябва да се запомнят и изпълняват, за да се избегнат усложнения.

Повредената област на кожата трябва да се третира с антисептици, които лекарят ще изпише.

По-рано или късно, образуваната коричка на повърхността на раната ще изчезне. Тя не може да бъде откъснато, в противен случай раната ще излекува дълго време, а на негово място се образува неестетичен белег.

По време на лечебния период не можете да си вземете вана, да се къпвате във вана, да плувате в открити и затворени резервоари, да използвате козметика върху увредени тъкани и да останете на слънце за дълго време.

trusted-source[4], [5]

Ефекти от отстраняването на бенки от азота

Процедурата за отстраняване на невземания с течен азот се нарича криоструктура. Обикновено този метод не дава никакви гаранции, поради което резултатите могат да бъдат различни.

Факт е, че при обработката на тъкани с азот е невъзможно точно да се изчисли дълбочината на проникване на веществото. Това често води до непълно отстраняване на образованието, така че понякога може да се наложи допълнително лечение.

Степента на изцеление след кридоструктурата е дълга и след нея остават следи от изгаряния - белези. Възстановяването на тъканите отнема много време, в продължение на няколко месеца.

По време на процеса на отстраняване, здравата тъкан също може да бъде случайно наранена. Такава щета ще изглежда като изгаряне и лечението й ще отнеме повече време от обикновено.

Единственото предимство на този метод е неговата простота и евтиност.

trusted-source[6], [7], [8]

Последици след отстраняване на рождения маркер с лазер

Лазерното отстраняване на кърлежите понастоящем се счита за най-безопасното, тъй като не изисква допълнително време за възстановяване и след процедурата няма декорирани промени в кожата.

Цялата сесия за лазерно отстраняване продължава няколко минути. В същото време няма разрязване на тъканите, няма риск от кървене, замърсяване на кръвта.

Усложненията след отстраняването на лазера са изключително редки и възстановяването се случва във възможно най-кратко време. Последствията от премахването на лазера - тънка суха кора - ще изчезнат за 7-10 дни. След изцеление и регенерация на кожата, почти няма следа. Само кожата на мястото на рождената марка може да бъде малко по-лека от обичайното, което в крайна сметка става невидимо.

trusted-source[9], [10], [11]

Ефекти от отстраняването на къртиците чрез електрокоагулация

Електрокоагулацията помага да се премахне нежеланото образуване в една сесия, като се използва електрически ток за тази цел. По време на процедурата, дълбочината на проникване се контролира визуално, така че качеството на процедурата зависи от опита и квалификацията на лекаря.

Сред възможните последици от електрокоагулацията може да се нарече, освен ако не е малък белег в паметта на процедурата.

 • Молът се отстранява в рамките на една процедура.
 • Можете да премахнете невроза от всяка част на тялото.
 • Няма риск от кървене.

След отстраняването остава малка петна, която прилича на изгаряне. При подходящо лечение токът се приема няколко седмици.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Последиците от хирургичното отстраняване на рождения маркер

Хирургическа интервенция се предписва за отстраняване на големи или дълбоко вкоренени неоплазми. По правило отстраняването на мол се извършва при локална анестезия. След процедурата лекарят поставя шевове.

Раната след хирургичното отстраняване на молеца лекува, подобно на обичайното постоперативно увреждане на тъканите. Приблизително след 5-7 дни лекарят ще премахне шевовете и мястото за отстраняване ще трябва да бъде внимателно обработено.

Последствията от разрезът са белег - за съжаление неизбежен. По тази причина хирургичното отстраняване не се извършва в лицето.

Кумулативните последици от този метод включват:

 • риск от кървене (особено при отстраняване на големи молове);
 • опасност от заразяване с микроби;
 • оток и болка.

Последиците от премахването на рождения маркер с нож с радиовълни

Премахването на молове с помощта на апарата Surgitron е относително нов метод, чието действие се основава на свойствата на радиовълните.

Методът е добър по свой начин:

 • позволява да се избегне кървене по време на процедурата;
 • предотвратява появата на неестетични белези.

Последствията след унищожаването на радиовълни обикновено са рядкост. Те са възможни само в някои случаи:

 • влошаване на възпалението в присъствието на възпаление в областта на отстраняване на молеца;
 • алергични прояви;
 • повишено кръвно налягане;
 • конвулсивни атаки с епилепсия.

След излагане на радиовълни се образува тънка кора на повърхността на кожата. След това тя ексфолира, оставяйки едва видима следа.

След отстраняването на молеца, независимо от избрания метод, е необходимо да се изясни с лекаря: Частта от дистанционното обучение ще бъде изпратена за хистологично изследване? Само такъв анализ ще позволи точното определяне на естеството на рождения маркер. Ако хистологията показва признаци на прераждане, тогава мястото на отстраняване трябва да бъде внимателно наблюдавано, в противен случай последствията от отстраняването на молеца може да са непредсказуеми. Така че, ако образуването е частично отстранено, туморът може да расте.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.