^

Здраве

Доплеров ултразвук на съдовете на простатната жлеза

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ултразвуковата доплерография на съдовете на простатната жлеза е ефективно средство за неинвазивна оценка на кръвния поток в простатата. За да се оцени притока на кръв в простатната жлеза, като правило скоростта на цвета и енергийния Доплер.

Простатната жлеза получава кръвоснабдяване от клоните на дясната вътрешна илааева артерия, които преминават по задната повърхност на пикочния мехур и се делят на две крайни разклонения: простатната и вътрешната артерии на пикочния мехур. Простатната артерия се разклонява в уретралните и капсулните артерии. Клоните на уретралната артерия заобикалят врата на пикочния мехур и при използване на цветно доплерово картиране се визуализират в прегрозния сфинктер.

Тези кръвоносни съдове доставят преходната зона. На страничните повърхности на жлезата капсулните артерии образуват мрежа, от която се отклоняват перфориращите съдове, които захранват периферната зона. Капсулните артерии са част от постеролатералния съдов плексуален плексус, който включва капсулни вени и еректилни нерви. В основата на жлезата с трансректално ултразвуково изследване, съдовият плексус може да имитира възловата формация на намалена ехогония. Тези структури могат лесно да бъдат диференцирани чрез цветна доплерография.

Периуретралната съдови сплит са определени както в пръстен около напречна сканиране на уретрата въже, или под формата на ориентирани по протежение на уретрата на съдовите структури на сагитален сканиране и приближава основата на простатата при странично сканиране.

Методи на ултразвукова доплерография на простатните съдове

В клиничната практика ултразвуковото изследване на простатната жлеза използва енергийно доплерово картографиране. Това дава двуизмерна картина на подреждането и формата на съдовете, избрани в един цвят на фона на конвенционалното изображение в B-режим.

Методът на енергийната доплерография показва факта на кръвния поток в жлезата, но не дава количествена информация за средната скорост на кръвния поток. В този смисъл той е близо до метод за ангиография и позволява да се наблюдава на плавателните съдове с ниски скорости на потока и с малък диаметър, цветови тонове даде представа за интензивността на сигналите, отразени чрез преместване на кръвни елементи. Предимствата на метода са практически пълна независимост от ъгъла на доплерово сканиране, повишена чувствителност (в сравнение с други методи на Доплер), висока честота на кадрите и липса на двусмисленост при измерването на спектъра.

За трансректална ултразвукова доплерография се използват високочестотни (5-7.5 MHz или повече) ректални сензори, които позволяват получаване на високо информативни изображения на простатната жлеза с висока разделителна способност.

Трансректално доплерографски преглед на простатата обикновено включва:

 • цветно доплерово картографиране на простатната жлеза и / или изследване в енергийния доплеров режим;
 • регистриране и анализ на характеристиките на кръвния поток в спектралния Доплер режим,

През последните 5-7 години се появяват и влизат в клиничната практика такива модификации на трансректалното доплерографско изследване, като:

 • тримерна доплерографска ангиография на простатата (ZD-доплерография като вариант на триизмерен ултразвуков преглед на простатната жлеза);
 • доплерография на съдовете на простатата с укрепване (ултразвукови контрастни средства, други възможности за подобряване на визуализацията и съдовете).

Цветен доплер картографиране на простатата и / или изследване в режим на мощност Доплер се извършва след трансректална ехография в сивото режим, както и в края на изследването - в извличане на сондата от ректума. Трансректалните цветен доплер ехография на енергията и промените, ви позволява да видите съдовата модела на простатата, за да се оцени степента на сериозност и симетрия в различните части на тялото, и затова понякога се нарича ултразвукова ангиография. Определена сложност се крие във факта, че изследователят трябва да интерпретира изображението на екрана в реално време в реално време и тази оценка понякога е много субективна.

Всеки път се извършва индивидуално регулиране на оборудването (филтър, мощност, честота на повтаряне на пулса и др.). Оптимизирането на цветния сигнал е зададено на максимум, но винаги е под нивото на възникване на мигащи цветни артефакти. В цветен доплер картографиране за визуализиране на артериите, обикновено използват цветна скала с максималната скорост - 0.05-0.06 м / сек, и за по-добра визуализация на вени - максимална скорост от 0.023 m / сек. Оценявайте присъствието, тежестта и симетрията на кръвния поток, както и диаметъра, посоката на удара, естеството на разклонението на артериите и вените в следните области на простатата:

 1. в периутрални съдови плексуси (преходна зона);
 2. в периферната зона на простатата (дясно и ляво);
 3. на границата на периферната и преходната или централната зона на простатата (в интерболарните или обвиващи съдове от дясно и ляво);
 4. в съдовете на предната горна част на простатата, в паренхима на централната или преходната зона на простатата (дясно и ляво);
 5. в посттераларни странични простатектични съдови плексуси (вдясно и вляво);
 6. в предната и антеро-латералната почти простатна васкуларна структура (дясно и ляво);
 7. в хемороидалния съдов плекс (при отстраняване на сензора).

Трябва да се отбележи, че проучването в режим на цвят и мощност Доплер съдова изображение изглежда се наслагват в реално време на имиджа на простатната жлеза с нюанси на сивото - т.нар двустранно сканиране на, която позволява на изследователите да точно определяне на местоположението на съдовите структури визуализират.

С цветно доплерово картографиране честотата на последователните ултразвукови импулси се трансформира в цветове с различни нюанси според скалата и в зависимост от посоката и степента на срязване. Като правило използваме стандартната сиво-червена скала, докато червеният цвят следи притока на кръв към сензора, а нюансите на синьото от сензора. По-ясно изразено честотно отместване и съответно по-високи скорости се показват в по-светли нюанси.

Енергия (мощност) Доплер е метод, който се основава на записването на изменението в амплитудата (якостта), а не на честотата на ултразвуковия сигнал, отразен от движещия се обект. Мощност Доплер, въпреки че той не позволява да се определи посоката на притока на кръв е по-чувствително във визуализацията на малки плавателни съдове, във връзка с които много изследователи датират визуализация на съдовете простатата предпочитате да използвате само тази модификация доплерови изследвания. На екрана на монитора промяната в силата на отразения сигнал се визуализира в съответствие с едноцветна скала. Обикновено използваме стандартната оранжево-жълта скала.

Анализът на характеристиките на кръвния поток в спектралния Доплер режим се извършва след цветно доплерово картографиране. Кръвният поток постоянно се записва в артериите и вените на горните области на простатната жлеза.

При спектралното допиране честотата се представя като крива, отразяваща посоката и степента на промяна на времето. Отклонението на кривата над изолината показва посоката на кръвния поток към сензора, под изолината - от сензора. Степента на отклонение на кривата е пряко пропорционална на степента на доплерово отместване и съответно на скоростта на кръвния поток.

По време на анализа на доплеровата спектрална крива в артериите се определят следните индекси: 

 • максималната линейна скорост (V max или A, m / s); 
 • минималната линейна скорост (V min или V, m / s); 
 • индексът на пулсации (индекс на Gosling, PI) = A - B / V; 
 • индекс на съпротива (индекс на Purselo, RI) = A - B / A; 
 • съотношение на систоладиосталично (индекс Oyuart, S / D) = A / B.

При изследването на вътрепростатичните вени обикновено се записва само линейна скорост на потока (VB), тъй като кръвният поток в тях почти винаги не е пулсиращ.

Правилната регистрация на скоростите на кръвния поток в малките паренхимни съдове може да се свърже с някои трудности, тъй като тези съдове често се визуализират като пулсираща точка и в този случай е невъзможно да се проследи тяхната посока. В същото време е известно, че показателите за абсолютни скоростта са пряко зависими от ъгъла между сензора и съда за тестване, и по този начин, е грешка при определяне на посоката на кораба може да доведе до неправилно изчисление на скоростта на кръвния поток. Трябва да се отбележи, че изчислените относителни индекси (индекси пулсации и устойчивост, съотношение систолично) не зависи от ъгъла и правилно характеризират кръвен поток дори в случай, че е невъзможно да се определи точно посоката на движение на плавателния съд.

Резултати от анализа на спектъра на Доплер се сравняват с данните от картографирането цвят и ултрасонография в режим на сивата скала, при което се извършва окончателното тълкуването и ултразвукови Доплер кръвоносните съдове на простатата.

Ултразвуковата доплерография на простатата е нормална

Периферната зона на простатната жлеза обикновено има понижена васкуларност. В преходната зона визуализирането се увеличава поради по-голям брой съдове в стромата на жлезата. С възрастта, с развитието на доброкачествена простатна хиперплазия, се засилва контрастът между васкуларизацията на периферните и преходните зони. Импулсната вълна или спектралната Doppler ултразвук позволява да се оцени спектърът на скоростите на кръвния поток в кръвоносните съдове по време на промяната във времето. При провеждане на пулсовата вълна доплерография на органния кръвен поток на ден от отделните елементи на съдовия модел, като правило, ние трябва да се ограничим до анализиране на параметрите на общата периферна съпротива. Тези линейни скорости на потока на кръвта в съдовете на простатата жлеза е трудно да се определи, защото изчисляването им е невалиден поради дължината на кораба направи малък диаметър (около 0.1 cm) и сложността на пространствения местонахождението в простатната жлеза. Тези причини не позволяват да се коригира ъгълът на доплерното сканиране, което неизбежно води до значителни грешки в резултатите от измерването и ниска възпроизводимост на данните. Цел мерки импулсни вълна Doppler-ултрасонография могат да бъдат изкривени поради деформация на тъкан на простатата, неизбежно произтичащи от неравномерно налягане PA жлеза ултразвукова сонда, за влезе в ректума. Невъзможността да се използват индикатори, зависими от ъгъла, значително ограничава използването на импулсно доплерово картографиране.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.