^

Здраве

Детски алерголог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Алергиите, т.е. Прекомерната реакция на имунната система на безвредни за повечето хора вещества, се превърнаха в една от най-разпространените болести в света. Според Световната организация за алергии (Световната организация за алергии) към днешна дата алергията е разочароващо диагноза на 20-30% от жителите на нашата планета.

Според Американския съвет по алергия и имунология (АБАИ), 50 милиона американци - включително милиони деца - страдат от алергии. В Европа броят на алергиите достигна 150 милиона, а алергичните разстройства, които са засегнати от около една трета от европейските деца, са на първо място сред хроничните заболявания при децата. По този начин в Швейцария 11,2% от децата са пациенти на детски алергени. Сред децата от британските семейства почти 50% имат някаква форма на алергия (повече от 8% от тях страдат от хранителна алергия, която лекарите наричат непоносимост към храни).

Така че специален лекар - дете алерголог - е необходим, за да осигури оптимално лечение и да подобри състоянието на малките пациенти.

trusted-source[1]

Кой е дете алерголог?

Детски алерголог или лекар, алерголог-имунолог, е специалист с висше медицинско образование в отделна област на клиничната медицина, която се нарича алергология. В тази част от медицината се изследват алергичните реакции и свързаните с тях заболявания, тяхната етиология, механизмите и симптомите на развитие, както и методите за диагностика, лечение и профилактика.

Детският алерголог взема предвид характеристиките на организма на детето въз основа на фундаментално обучение по педиатрия, което се занимава с детските болести и грижите за здрави и болни деца от всякаква възраст. Поради това детските алерголози знаят как ефективно и безопасно да помагат на своите пациенти.

Детски Алерголозите са обучени за лечение на симптомите на хранителна алергия, и може да осигури професионална помощ на родителите, за да се предотврати влошаване на заболяването и намаляване на алергичните симптоми - с помощта на специален или елиминиране на индивидуализирана хипоалергенна диета.

Кога трябва да се свържа с педиатричен алерголог?

Специалистите отбелязват, че най-честата алергична реакция при деца е алергичен ринит. Въпреки че алергичните реакции на детето към прашец на растенията, лекарства, гризачи, прахови акари, домакински химикали и някои храни показват същите симптоми като възрастните.

Трябва да се има предвид, че всяко дете може да стане алергично, но децата от семейства, в които един от роднините имат алергия, могат да наследят тази болест с вероятност до 40%. Това не означава, че такива деца са обречени на активно развитие на това заболяване, но алерголозите за деца съветват да обърнат внимание на основните симптоми на алергия. Те включват: нарушение на назалното дишане, сърбеж на носа и небцето, кихане и хрема; оток и хиперемия на конюнктивата, сърбящи клепачи и лакримация; често повторена нощна суха кашлица; хрипове в гърдите и недостиг на въздух (до недостиг на въздух и атаки от задушаване); сърбящи кожни обриви.

По правило един от тези признаци на алергия се проявява, без да се променя телесната температура. Така че родителите трябва да бъдат внимателни и с подобни, привидно "неразумни" реакции на детето да се обърне към специалист - дете алерголог.

Освен това, липсата на своевременно лечение на алергии от всякаква етиология може да доведе до най-сериозните усложнения.

Какви тестове трябва да предприема, когато се свържа с педиатричен алерголог?

Почти всички симптоми на истинска алергия могат да бъдат признаци на голям брой други заболявания, така че когато се свържете с педиатричен алерголог, ще ви е необходим общ клиничен кръвен тест. Този анализ ще позволи на лекаря обективно да прецени общото здравословно състояние на детето въз основа на данните за концентрацията на хемоглобина; брой левкоцити, еритроцити и тромбоцити; честотата на утаяване на еритроцитите (ESR) и други показатели. Общият кръвен тест ще предостави информация за наличието на инфекциозни, възпалителни процеси в тялото, ще идентифицира вирусни и бактериални заболявания.

Детски алерголог може да се отнася до анализа на доставка на кръв до нивото на еозинофилите, общ анализ на храчка и носната тампон на еозинофили. Често се препоръчват да се подложи на spirography - да се определи реакцията на бронхите и изясняване на причините за кашлица (кашлица, както нощта е, когато много други патологии, като например хипертрофия на назофарингеалната сливица - аденоиди).

За да се определи правилната диагноза, особено при подозрения за полиноза или атопичен бронхит, често се използват данни от рентгеново изследване на параналните синуси на носа или белите дробове. В допълнение, с хелминтична инвазия се повишава чувствителността на организма на детето към различни антигени, поради което може да се предпише анализ на изпражненията за яйца от хелминти.

Какви диагностични методи използва детето алерголог?

Понастоящем в домашната алергология се използват два ключови специални диагностични метода, като и двете са насочени към идентифициране на алергени - вещества, които причиняват неадекватен отговор на имунната система.

Кожните тестове и алергия или кожни тестове към алергените на различни видове деца се провеждат не по-рано от 4-годишна възраст. В кожни заболявания, алергични тестове пластир са определени: навлажняват с разтвор на алерген парче стерилна превръзка се прилага към кожата на ръката или обратно (където не обрив) от по-горе се покриват с филм или целофан и се фиксира с мазилка (от около 1 кв см.). Резултатите се оценяват след 20 минути, след 5-6 часа и след 1-2 дни.

Също извършва skarifikatsionnye кожни тестове за алергия, където капчиците имат специални препарати на специфични алергени се прилагат към вътрешната страна на предмишниците и във всяка капчица върху кожата се прави малки, плитки драскотини (драскотини направени всеки отделен ланцет или край на иглата). Резултатите се оценяват след 15-20 минути. Алерголози подчертават, че skarifikatsionnye кожни тестове, проведени с пациенти с подозрение за прашец алергия, алергичен ринит, атопичен форма на бронхиална астма, уртикария, ангиоедем и - т.е. Когато reaginic реакции незабавни тип (Е-зависима).

Втората основна диагностична техника, която се използва широко за деца алерголог кръв имуносорбентен анализ (ELISA), който измерва общия серумен имуноглобулин специфични антитела (IgE). Този метод за диагностициране на алергии се счита за по-точен и резултатите от него са практически несъмнени.

Освен това, сред диагностичните методи, използвани в детски алергия, могат да бъдат споменати провокационни тестове: назален (назално) тест за диагностициране на алергичен ринит (определяне еозинофилия - нива на еозинофили в мукозни секрети) и конюнктивата тест (тест за откриване незабавно конюнктивата свръхчувствителност към алерген). Инхалираният Тест (малко количество вдишване от алерген в ниска концентрация - за откриване на атопична астма) се извършва по време на ремисия и изключително в болнична обстановка.

Какво прави детето алерголог?

Задачата на всеки алерголог е да постави правилната диагноза и да предпише адекватно лечение на алергични заболявания и патологични нарушения на имунната система при деца.

Алергията е системно заболяване и за същите симптоми може да има различни причини. И детският алерголог се занимава с идентифицирането на тези причини, т.е. Специфични алергени, при деца от всички възрастови групи - от кърмачета до подрастващи.

Така че при кърмачетата алергичният дерматит (диатеза) е много често срещан, тъй като храносмилателната система на кърмачетата е в процес на формиране. И обикновено не кожна реакция имунологичен характер, свързан с началото на храненето, когато диетата на детето, което е кърмено, започват да се въведат нови продукти: краве мляко и млечни продукти, зърнени храни, яйца, зеленчуци, плодове. При по-големи деца алергичната реакция под формата на назална конгестия и ринит се дължи на навлизането на алергени с протеинов произход през дихателната система.

Във всеки случай, детски алерголог да проучи внимателно детето и провеждане на медицинска история - това е, попитайте за наличието на алергични заболявания в семейството, тя попитала майка си как течеше бременност и раждане са минали. И ако има нужда, лекарят ще проведе специален алергологичен (имунологичен) преглед.

Какви заболявания се лекуват от дете алерголог?

Други заболявания, за които лечението е отговорност на детския алерголог, са абсолютно всички прояви на алергични реакции на тялото и алергии от всякакъв етиология. Това полиноза (сезонен алергичен ринит или сенна хрема), алергичен ринит, алергичен конюнктивит, алергичен бронхит, атопичен бронхиална астма, уртикария, атопичен дерматит, алергични дерматози (включително доза toksikodermiya), серумна болест, ангионевротичен едем (оток на Квинке).

Съвети на педиатричния алерголог

Алергията е много сериозно заболяване, така че е невъзможно да се ангажираме със самолечение. Особено, тъй като е невъзможно да излекувате алергията, но можете само да премахнете симптомите.

Всяко лекарство от алергична кашлица, алергичен ринит или уртикария трябва да бъде предписано от дете алерголог, в противен случай родителите рискуват здравето на детето си.

Родителите трябва да запомнят, че за да се сведе до минимум рискът от развитие на алергични реакции на новороденото, помага за естествено хранене. Ето защо е необходимо да се храни бебето с кърмата възможно най-дълго и до пет месеца да не му дават животински протеини, а до една година - краве мляко. Нови продукти в храненето на малки деца се въвеждат един по един, като се започне с малък брой.

Най-добрият препарат за малко дете е бебешки сапун без добавки. Преди пускането на нови дрехи трябва да се измие. Апартаментът трябва да бъде чист: прахът и мухълът са много чести и опасни алергени. Килимите и меките играчки могат да навредят на здравето на дете, предразположено към алергии.

В случай на възможно най-малко съмнение за алергия, трябва да потърсите специализирана медицинска помощ, която се предоставя само от детски алерголог.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.