^

Здраве

D димер

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Когато фибриновите влакна се разцепват, се образуват фрагменти - D-димери. При определяне на съдържанието на D-димери с помощта на специфични антисеруми може да се прецени до каква степен фибринолизата, но не и фиброгенолизата, се изразява в изследваната кръв.

Референтни стойности (нормален) концентрация на D-димер в кръвната плазма - по-малко от 0.25 г / мл (250 мг / л), или 0.5 цд еквиваленти на фибриноген / мл (500 UG еквиваленти на фибриноген / L).

Определянето на D-димер в плазмата се използва, за да се изключи тромбозата на локализация и диагноза на DIC синдрома. При белодробната емболия съдържанието на D-димер в плазмата обикновено надвишава 0,5 μg / ml (500 μg / l).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Към кого да се свържете?

Причините за увеличаване на D-димера

Увеличеното съдържание на D-димер е един от основните маркери за активиране на хемостазната система, тъй като отразява както образуването на фибрин в изследваната кръв, така и нейния лизис. Период отстраняване D-димер от кръвообращението е 6 часа, което е значително по-добър от други маркери на активиране на коагулационната каскада (фрагмент 1 + 2 - продукт на протеолиза на протромбин, тромбин-антитромбин комплекс, фибринопептид А). Във връзка с това пробите от кръвна плазма не могат да се съхраняват повече от 6 часа.

Повишени нива на D-димер в кръвната плазма могат да бъдат в исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, рак, заболяване на черния дроб, активен възпалителен процес, инфекциозни заболявания, обширни хематоми, с тромболитична терапия, бременност, пациенти над 80 години.

Въвеждането на хепарин предизвиква остър и непосредствен спад в концентрацията на D-димер в плазмата, която продължава по-бавно и по-късно при лечението на директни антикоагуланти. Назначаването на индиректни антикоагуланти също е придружено от намаляване на съдържанието на D-димер, но е по-гладко. Обикновено, в контекста на лечението с индиректни антикоагуланти, концентрацията на D-димера под 500 μg / l се достига след 3 месеца.

Пациенти с дефицит на тъканен плазминогенен активатор или висока активност на инхибитор на плазминогенен активатор (което намалява фибринолитична активност на кръвна плазма) концентрация на D-димер не може да се повиши дори в присъствието на дълбока венозна тромбоза или белодробен емболизъм.

При пациенти с миокарден инфаркт и заличаване на атеросклероза на съдовете на долните крайници, повишената концентрация на D-димер в кръвната плазма се свързва с повишаване на вероятността от усложнения. Увеличаването на нивото на D-димер и фибриноген при пациенти с постоянна форма на предсърдно мъждене се счита за предвестник на тромбоемболични усложнения.

Инфекции, възпалителни процеси, хеморагични усложнения, наличието на ревматоиден фактор в кръвта, образуване на фибрин в заздравяването на постоперативни рани могат да бъдат придружени от увеличаване на концентрацията на D-димер.

Диагностичната чувствителността на откриване на D-димер за диагностициране на белодробна емболия е 90%, специфичност - по-малко от 50% за диагностика на дълбока венозна тромбоза - 60-100% и 29-91% съответно.

Концентрацията на D-димер в кръвната плазма се увеличава в ранните етапи на бременността и достига своя край 3-4 пъти по-висок от първоначалния. Значително по-високи концентрации на D-димер се откриват при жени с усложнения от бременност (гестоза, прееклампсия), както и при бременни жени със захарен диабет и бъбречно заболяване.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.