^

Здраве

Цитология на гърдата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Цитологията на гърдата е диагностичен метод, основаващ се на оценката и изследването на клетъчния материал. Ще разгледаме техниката на провеждане, индикации, резултати от декодирането и други нюанси на диагнозата.

Като правило, цитологията се използва заедно с други клинични методи, водещи в съвременната диагноза на патологичните състояния на гърдата. Изследването се оценява с лекота на поведение, лесно повторение и бързина. Това дава възможност да се използва за изследване на динамиката на морфологичните промени в периода на заболяването и лечението. Методът не изисква много пари, затова може да се използва за морфологична проверка в болница или за превантивни прегледи и мониторинг на състоянието на хората в риск.

Като материал за анализ са точковидни туморите тумора, регионалните лимфни възли, щампи и остъргване с повредената повърхност на зърното, различни уплътнения, изпълнението, отпечатва с парчета плат и намаляване на повърхността. Опит при използването на анализ позволява да се определи точно присъствието на злокачествени неоплазми, членовете туморна тъкан и степента на диференциация.

Но цитологичното заключение винаги завършва с формулирането на предоперативна диагноза, която служи като основа за развитие на тактиката на лечение. За да се оцени адекватно cytologist използва тези клинични данни, като възраст, пол на пациента, локализацията на тумора, фаза на менструалния цикъл, където материалът се смесва на проучване терапия използва (характер, доза). Ефективността на техниката зависи от това как е получен материалът и от начина на обработката му.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Индикации за провеждане

Счита се, че надеждността на цитологичната диагноза е най-висока и е 90-97%. Нека разгледаме основните индикации за поведението му:

 • Определяне на неоплазма (злокачествено, доброкачествено).
 • Изясняване на етапа на разпространение на тумора.
 • Определяне степента на диференциация на тумора за неговата класификация (промяна във формата, клетъчна структура).
 • Получаване на данни за промените на фона (образуване на грануломи и полипи, хронично възпаление).
 • Прогноза на заболяването.
 • Допълнително изследване на бактериалната флора.

По правило анализът се извършва с цялостен преглед заедно с други диагностични методи. За идентифициране на патологиите на млечните жлези се използва ултразвук, мамография, пневмоцитография. При идентифициране на тюлени, възли или други неоплазми се прави пробиване. Ако визуалният преглед разкрие промени в структурата на кожата и цвета на жлезата, освобождаване от зърното, пункцията е задължителна, тъй като има съмнения за злокачествена лезия. Критерият за верността на цитологията е резултат от сравнение с планирано хистологично изследване.

Към кого да се свържете?

Метод на провеждане

За да се идентифицират различни патологии на гърдата, се използват много методи. Ще разгледаме техниката за провеждане на цитологично изследване, което се основава на микроскопско изследване и оценка на клетъчния материал, получен от фокуса на патологията. Този анализ се отнася до онкоморфологията, но не трябва да се противопоставя на хистологичните.

Предимства на диагнозата:

 • Безвредност.
 • Бързина.
 • Достъпност и простота.
 • Възможност за многобройни изследвания.
 • Използване на малко количество материал за микроскопско изследване

Основната цел е да се установи правилната диагноза, която ще позволи да се избегне хирургическа намеса по време на биопсията и ще направи възможно създаването на ефективен план за лечение.

Материалът за изследване може да бъде:

 • Отстраняване от гръдната тъкан или тумор, отстранен по време на операцията.
 • Морската жлеза се точи.
 • Материал от ерозивни повърхности.
 • Освобождаване от зърното.
 • Впечатления от биопсия.

Изключително важно е да се получи пълноправен материал. Трябва да се вземе от фокуса на лезиите, а не от околните тъкани.

 1. Пункция

Провежда се в клинична лаборатория или процедура. Извършва се под рентгеново управление, ултразвук или CT апарат. Това е необходимо, за да се контролира позицията на иглата. Преди пункцията използваната област е добре палпитарана, за да определи подвижността, да се свърже с околните тъкани и да избере оптималното фиксиране. Тъканта се фиксира с пръсти и води аспирираща игла. При достигане на фокуса на патологията с помощта на спринцовка се правят няколко остри смучещи движения за материала на оградата.

Съдържанието на иглата се издухва върху плъзгач или в контейнер с разтвор. Ако пробивът се окаже течен, тогава под иглата поставете епруветката и я съберете. След отстраняване на течността, тъканта на жлезата се палпира внимателно, за да се изключат остатъчните маси, които могат да бъдат кислородно съдържание.

 1. Биопсия

Препаратите за цитология могат да бъдат направени от тъкани, получени с помощта на този метод. Отпечатването се извършва чрез придвижване на иглата за биопсия върху стъклото, като се избягва нараняване на тъканите.

 1. Оперативен материал

С помощта на скалпел се отрязва лимфен възел, тумор или печат. Материалът се получава чрез нанасяне на стъкло на среза. Ако консистенцията на тъканта е плътна, което прави невъзможно да направите отпечатък, а след това да изстържете от повърхността на туморния разрез.

 1. Разглобяем от гърдата

На стъклото се поставя капка от отделеното и се приготвя парче. Ако разглобяемият е малък, а след това да получите смазка с помощта на изразяващи движения, натиснете надолу областта на паротидната зона.

 1. Смешни отпечатъци от ерозирали повърхности

В сърцето на поражението поставих чашата, върху която остават клетъчните елементи на разглобяемото. Можете също да използвате памучен тампон. Всички получени материали се изпращат в лабораторията непосредствено след оградата.

Декодиране на цитологията на млечната жлеза

Диагнозата е важна в диагнозата и плана за лечение. Неговата ефективност до голяма степен зависи от методологията на извършване и декодиране. Цитологията на гърдата е един от най-популярните и достоверни методи за разкриване на патологии. След получаване на резултатите пациентите трябва да разберат, че окончателното заключение може да бъде направено само от лекар, който работи със симптоми, резултати от тестове, снимки и други данни.

Тълкуването на резултатите от цитологията е сложен процес. Нека разгледаме основното декодиране на анализа:

 1. Непълният резултат - това заключение показва необходимостта от допълнителни изследвания. Най-вероятно трудностите възникват поради малкия обем клетъчен материал. При това заключение лекарят препоръчва да се приеме или да се извърши повторната процедура.
 2. Норма - тъканите, взети за анализ, съдържат клетки, които нямат патологични признаци. Не се откриват допълнителни тела или включвания.
 3. Доброкачествени клетки - няма признаци, характерни за раковите клетки.
 4. Неракови клетки - в изследваните тъкани са открити патологични групи от атипични клетки и съединения. Но те имат нетуморен произход. Такива резултати могат да показват кисти, мастити или други варианти на възпалителния процес.
 5. Злокачествени неоплазми - потвърждават наличието на раков тумор в млечната жлеза. Декодирането трябва да съдържа допълнителна информация за етапа, границите и локализирането на тумора. Туберкулозите са очевидни, има характерни клъстери.

Напълно се разчита на получената информация не се препоръчва, тъй като дори при цитологичното заключение грешките са твърде вероятни. Ако лекарят има съмнения относно верността на резултатите, се предвижда още вземане на проби от пробите.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Флуидна цитология на гърдата

Един от водещите методи при определяне на патологичните процеси в тялото е морфологичен. Тя се основава на изследване на цитологичен и хистологичен материал. Флуидната цитология на гърдата се смята за най-добрият начин за обработка на тъканния материал. Препаратите, приготвени върху цитоцентрофуга, имат еднослойна структура и са равномерно разпределени на определена повърхност. Това позволява да се спестят скъпи реагенти по време на имунохимичните изследвания. Резултатите от тази диагностика са удобни за интерпретиране.

Цитотологът разглежда материала, като взема предвид клиничните и анамнестични данни, резултатите от ултразвук, CT и мамография. Да се изучат подходящи точкови тумори, отделяне от зърната, пръстови отпечатъци на патологията. В допълнение към течната цитология се използва фиксиране и оцветяване на материалите.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Цитология в кистата на млечната жлеза

Едно от най-честите заболявания на гърдата е кистата. Повечето патологии се появяват при пациенти на възраст 35-50 години. Причината за това заболяване са хормоналните нарушения. Кисти могат да бъдат едностранни и двустранни, единични и множествени. За диагностиката се прибягва до подходящи клинични прояви. Тъканите на жлезите стават по-плътни и се втвърдяват, се появяват болки и се отделят от зърната. При палпиране се определя малка форма на гъсто еластична консистенция.

Цитологията в цистата на млечната жлеза се извършва с подходящи индикации, които се получават с помощта на мамография, ултразвук и CT. Особено внимание се отделя на диференциалната диагноза с рак и фиброаденом. За събирането на материала се използва материал. Това е така, защото кистата е пълна с течност торба. По време на проучването се пробива със специална тънка игла и течността се изпраща за цитологично изследване.

Основната задача на анализа е да се идентифицират нетипични, т.е. Ракови клетки. Ако няма условия за безопасно събиране на материала, манипулацията може да повлияе по-нататъшното лечение или други диагностични процедури са установили наличието на метастази, а след това не се извършва цитология на пробиване.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Цитология в гръдната фиброаденома

Един от видовете туморни лезии на гърдата е фиброаденома. Тази неоплазма се отнася до листообразни тумори. Стените, използвани за цитология в мултипленния фиброаденом, са представени от кубичен епител и елементи на съединителната тъкан на стромата. Fibroadenoma се среща често, но листовидните тумори не надвишават 2% от всички фиброаденоми.

Такъв тумор има потенциал да се трансформира в саркома поради промени в злокачествеността в стромата. А присъствието на епителните компоненти може да показва развитието на карцином. Най-често неоплазмата се локализира в горния и централния квадрат на жлезата. В този случай няма изхвърляне от зърната или метастазите в лимфните възли.

Съществуват такива варианти на листния тумор според цитологията:

 • При наличие на епителни и съединителни тъкани.
 • С преобладаването на епителните компоненти и малко количество компонент на съединителната тъкан.
 • С преобладаване на клетъчни елементи, сходни със съдържанието на кислородната кухина.
 • С малък епителиален или стромален компонент.

Точният цитологичен резултат на фиброаденома, т.е. Доброкачествената форма на листообразен тумор, е възможно само при първия вариант.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43]

Цитология при рак на гърдата

Раковите лезии на гърдата се характеризират с клетъчен и ядрен полиморфизъм, което прави цитологичната диагноза достоверна с 90%. Обмислете характеристиките на цитологията при рак на гърдата и различни видове рак:

 1. Колоиден рак - има гъсто разположени клетки в клъстери и производството на слуз в цитоплазмата или под формата на непромазана оцветена маса, т.е. Извънклетъчно.
 2. Папиларен рак - има изразен полиморфизъм на клетъчни елементи, груби с неравномерни контури и хиперхромни ядра.
 3. Рак с ниска степен на диференциация - цитологията се характеризира с мономорфна картина. Клетките имат закръглена форма и ядрата заемат централната част на клетката. Понякога картината е подобна на цитограмата на злокачествения лимфом.
 4. Ракът на Paget - повечето клетки не се различават от ниско разпространената или умерено диференцирана форма на рак. Има големи ярки клетки.
 5. Рак с плоска метаплазия - има полиморфни клетки, които се разполагат по изолиран начин с изобилна хомогенна цитоплазма и хиперхромни ядра.

За да се изследва използването точковидна туморни образувания точковидна регионалните лимфни възли, изолиране и останки на биберона и ерозирали повърхности съдържание кистозна кухини отпечатъци туморни или лимфен възел.

Основните принципи на цитологичната диагностика са:

 • Разликата в клетъчния състав в патологията и нормата.
 • Оценка на агрегата от клетки.
 • Приложение на патоанатомичната основа.

Всяко изследване трябва да приключи с формулирането на подробно заключение. Диагностичните критерии се основават на морфологията на ядрото и клетката, помислете за тях по-подробно:

 • клетка

Има увеличен или гигантски размер, което значително затруднява цитологията. Подобна е наблюдавана при лобуларен, мастит-подобен и тубуларен рак. Има промяна в полиморфизма и формата на елементите на клетката. Състоянието на ядрото и цитоплазмата е нарушено.

 • сърцевина

Има увеличен размер, туберкулоза, контури неравномерни. Има полиморфизъм, хиперхромия и неравномерно разпределение на хроматина. В редки случаи има данни за клетъчно делене.

 • ендозома

Има неправилна форма и разширени размери. В засегнатата клетка ядрото е много по-голямо, отколкото в здравата.

Основният критерий за надеждността на цитологичните изследвания е сравнението на резултатите с хистологията.

trusted-source[44], [45], [46], [47]

Цитология на секрециите от млечните жлези

Изследването на клетъчния и бактериален компонент на течността, която трябва да бъде разделена, е цитологията на секрециите от млечните жлези. Този метод включва вземане на смазка или пръстов отпечатък, които да се отделят от всяка зърното и след това да се засяват на хранителната среда.

Причините за секрециите могат да бъдат както патологични, така и някои болести, и естествени. По този начин при по-възрастните жени се наблюдава ектазия на млечните канали със симптоми на възпалителен процес. Разпределение може да бъде причинено от интрадуктален папилом, галакторея, травматични увреждания, абсцес, фиброзна мастопатия, злокачествени заболявания или бременност.

Цитологията на млечната жлеза Ви позволява да разпознавате естеството на секрециите, да идентифицирате причината за тях и да предписвате ефективно лечение. Диагнозата трябва да се извършва само от квалифициран лекар в лабораторията. Заключението се прави въз основа на резултатите от анализа, различни диагностични методи, палпация и индивидуални характеристики на тялото на пациента.

trusted-source[48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57], [58], [59]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.