^

Операция за намаляване на гърдата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 11.04.2020
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Един от видовете хирургическа корекция на гърдата е намаляващата мамопластика, т.е. Операции за намаляване на млечните жлези.

Целта на такава операция е да се намали обемът на млечните жлези, който е твърде голям, несъизмерим с останалата част от тялото.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Редукционна мамопластика: индикации и противопоказания

На първо място, индикациите за пластична хирургия за намаляване на гърдата голяма включва възприема физически дискомфорт: Когато собственикът на бюст буйни чувстват постоянна болка в гърба, поради увеличеното натоварване на гръбначния стълб и в дългосрочен напрежението на мускулите, изправяне гърба си и вдигане на острие. Това отрицателно влияе на позата, принуждавайки се да се подхлъзне под тежестта на гърдите. В допълнение, сутиен ремъци с голяма гърда често нарязани в рамото, износени кръвоносни съдове и нерви, които водят до врата и главата. Така че може да нарани не само гърба, но и главата.

Също така да се намалят млечните жлези, прибягнати при постоянни проблеми с кожата под гърдата по време на мастоптоза (увисване на млечните жлези). Под тежките жлези, които лежат на гръдния кош, влагата, излъчвана от кожата и потта, се изпарява слабо. От това се развива мацерация, т.е. Разхлабване на роговия слой. В резултат на това, епидермиса на влажните зони може да ексфолира, причинявайки възпаление на кожата.

Сред индикациите за специалистите по редуциране на мамопластиката се наричат хипермасия (необичайно големи гърди) и асиметрия на млечните жлези (когато една гърда е по-голяма от другата). Пластичните хирурзи могат да намалят гърдите при мъже с гинекомастия.

В този случай хирургията за намаляване на млечната жлеза има следните противопоказания:

 • наличие на респираторни инфекции по време на операцията;
 • всяка онкология;
 • диабет;
 • тежки форми на затлъстяване;
 • не диагностицирани в млечната жлеза;
 • сърдечна недостатъчност и нарушения на кръвообращението;
 • хронични соматични заболявания в острия стадий;
 • намалява кръвосъсирването;
 • бременност и кърмене;
 • възраст до 18 години.

Подготовка за операция

За подготовката на операцията за намаляване на гърдите пациентите са информирани подробно от хирурга, който ще ги проведе.

Задължително изучаване мамолог и пълна история на гинекологични и общи заболявания, ултразвук или рентгенови лъчи на млечните жлези, както и ЕКГ.

Необходимо е да се преминат кръвни тестове: общи, биохимични, за захар, за RW и хепатит, за коагулация (коагулограма).

Като правило, при затлъстяване пациентите се препоръчват първо да се отърват от излишните килограми и да отложат операцията, докато теглото се понижи.

Две седмици преди планираната операция трябва да спрете да използвате алкохолни напитки, особено червено вино; е забранено да се вземат антикоагуланти и антитромботични лекарства (ацетилсалицилова киселина, дикумарин, варфарин, фибролизин и др.).

След душ, който трябва да се вземе в навечерието на операцията, не можете да прилагате козметика, използвайте дезодорант, крем, парфюм и т.н.

За да се улесни прехвърлянето на анестезия, трябва да спрете да приемате храна и да пиете течности 5-6 часа преди планираната операция, за да намалите млечните жлези.

Видове операции за намаляване на млечните жлези

Досега се извършват такива видове операции за намаляване на гърдите като редукция (редукция на пластичната хирургия) на млечните жлези и мастопексията. Ако веществото е само mastopexy вдигне увиснала гърдите чрез изрязване на кожата, след това по време на намаляване през разреза предварително определен хирург изрязана част на жлезите и мастната тъкан на гърдата и сегмента на кожата, която става ненужна след намаляване на обема на вътрешните тъкани. Освен това, назалната зона (ареолата) и зърното - с частично или пълно разделяне - се повдигат и шият по-високо.

Всичко това се прави под обща анестезия. След зашиване на хирургическата рана ръб затягането се осъществява дренаж (източване тръба с отглеждане навън), и след това се прилага под формата на стерилна превръзка марля превръзка около горната част на гръдния кош. Продължителността на цялата операция варира от три до пет часа (в зависимост от обема на отстранената тъкан и размера на кожния капак, който затваря раната).

С голямо количество мастна тъкан в млечните жлези може да се извърши редукция на гърдите с липосукция. Но това не е подходящо за всички жени. Като експерти в областта на пластичната мамология отбелязват, липосукция за намаляване на гърдите е възможна с мастна дегенерация на жлезите с появата на менопауза и също така да се коригира асиметрията на гърдите до един размер. Но при ясно изразена мастоптоза, влакнести корди в гърдите, лошо място в зърното и загуба на еластичност на кожата, липосукцията е противопоказана дори при леко намаляване на млечната жлеза.

Последици и усложнения от операцията

Всеки лекар пациент предупреждава за краткосрочни и възможните дългосрочни ефекти на операция, както и инструктира подробностите относно следоперативния период (промяна на обличане и почистване на отводнителни тръби) - за да се избегнат усложнения.

Последиците от операцията за намаляване на млечните жлези:

 • дискомфорт и болка (за да се намали това ще изисква болкоуспокояващи);
 • хиперемия и подуване на млечните жлези и съседни меки тъкани;
 • скованост или промяна в чувствителността на зърната;
 • сърбеж около разрез на гръдния кош и усещане за повишена твърдост на тъканите в млечните жлези (траещо от няколко до три месеца след операцията);
 • подуване на ръцете и ограничаване на тяхната мобилност (от шест до десет седмици).

Дългосрочните последствия се изразяват във факта, че в много случаи се губи възможността за кърмене и чувствителността на гърдите и зърната е необратимо намалена.

Най-вероятните следоперативни усложнения са формирането на хематоми; различие на конците на раната; кървене; инфекция и зачервяване на раната; деформации на млечната жлеза; възпаление на зърното или ареолата; формиране на мястото на постоперативните белези на груби келоидни белези.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Рехабилитационен период

Важно е да се има предвид, че продължителността на възстановяването след операцията - периодът на рехабилитация - варира в зависимост от индивидуалните характеристики на всеки пациент. И с широко изрязване на гръдната тъкан този период винаги ще бъде по-дълъг.

Обикновено след операцията, престоя в лечебното заведение е не повече от три дни, а само на третия ден се премахва превръзката и дренажът. Въпреки това, ако раната не е защитена от абсорбируем материал за шевове, конците се отстраняват в продължение на 8-12 дни. И преди да бъдат премахнати, трябва да се грижите правилно за шевовете: те трябва да бъдат лекувани с медицински алкохол и да използват само стерилна превръзка.

Предварително трябва да си купите специално изработена за тези пациенти компресионна сутиен, която трябва да се носи два месеца - денонощно.

Необходимо е да се носят сън и почивка на гърба, като главата е повдигната на височина от 30-45 °. И в съня си да не се обръщате настрани, препоръчваме да поставяте възглавници от двете страни на тялото.

Физическото упражнение, с изключение на ходенето със спокойно темпо, е абсолютно противопоказано в продължение на поне три месеца. Горещи душове и вземане на вани под забраната за поне един месец: душът е само топъл (и само след отстраняването на шевовете). От ултравиолетовите лъчи трябва да се пазят на сянка (т.е., противопоказанието за слънчеви бани е противопоказано).

Също така трябва да увеличите консумацията на течност (за предпочитане вода), а продуктите и напитките, съдържащи сол, трябва да се избягват.

Като спазвате препоръките на лекарите, след около шест месеца можете да видите действителните резултати от операцията за намаляване на млечната жлеза.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.