^

Здраве

Ceres

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Лекарство, което се използва активно за лечение на пациенти с първи или трети вид болест на Гоше. Използва се за продължителна ензимна заместителна терапия при пациенти с невропатични прояви и без тях. 

Показания Серезо

Сред основните симптоми на заболяването, които могат да бъдат основа за предписване на лекарството, трябва да се отбележи следното:

 1. Анемия (с изключение на анемията с дефицит на желязо).
 2. Болести на костна тъкан (с изключение на заболявания, придружени от дефицит на витамин D).
 3. Тромбоцитопения.
 4. Спленомегалия или хепатомегалия.

Формуляр за освобождаване

Продуктът се предлага под формата на лиофилизат, с който можете да приготвите две разтвори за инфузии (200 и 400 единици). В аптеката лекарството може да бъде закупено в малки бутилки от 20 ml. Лекарството съдържа активен компонент от 200 (400) ED имиглуцераза. Тази глюкоцереброзидаза в модифицирана форма, която се създава с помощта на рекомбинантна ДНК технология от яйчниците на китайски хамстери. 

Фармакодинамика

Керамидът и глюкозата се катализират от имиглуцеразата, дължаща се на хидролизата на глюколипид глюкоцеребросад чрез нормално разграждане на мембранните липиди. По принцип образуването на глюкоцереброса се осъществява чрез хемопоетичен обмен в клетките. При болестта на Гоше пациентът проявява недостатъчност в активността на такъв ензим като β-глюкоцереброзидаза. Поради това, макрофагите на тъканите натрупват глюкоцереброзални липиди. Те се наричат "клетки на Гоше" и могат да бъдат напълно запълнени с този липид.

Като правило клетките на Гоше могат да бъдат намерени в костния мозък, черния дроб, червата, далака, бъбреците и дори белите дробове. Вторичните прояви на експертите по отношение на заболяването разглеждат анемия и тромбоцитопения, които водят до тежка хепатоспленомегалия. Вероятно най-сериозните усложнения при болестта на Гоше са усложнения в развитието на скелета (остеонекроза, ремоделиране на дефицит, остеопения). 

Фармакокинетика

След интравенозна инфузия на четири дози от лекарството на пациент един час по-късно се постига стабилна активност на ензимите. След процедурата, активността на ензимите в плазмата започва да намалява след 10 минути. Някои експерти смятат, че продължителността на инфузията и дозировката на лекарството по никакъв начин не засягат показателите, но са проведени клинични проучвания върху малък брой пациенти.

Дозиране и администриране

Болестта на Гоше е мултисистемна и хетерогенна по своята същност, така че само лекуващият лекар може да определи правилната доза след изследване на пациента. Инфузията се извършва венозно с помощта на капкомер един или два часа. Скоростта на прилагане на лекарството не трябва да надвишава 1 единица / кг / мин. Първите две седмици от дозата са 60 U / kg. Тази доза се прилага веднъж. Лечението трябва да продължи, ако не е имало алергична реакция към лекарството. Стандартното лекарство се прилага веднъж на всеки две седмици, но дозата постепенно се увеличава.

trusted-source[2], [3]

Употреба Серезо по време на бременност

В момента няма достатъчно информация за това, как лекарството Cerezyme засяга здравето на бременните жени и развитието на плода. Ето защо не се препоръчва употребата му при лечението по време на бременност. Само в случай на спешност, Церезим може да бъде назначен от лекуващия лекар. 

Противопоказания

 1. Непоносимост на активния компонент на лекарството.
 2. Алергия към лекарството.

Странични ефекти Серезо

 1. Повръщане.
 2. Диария.
 3. Гадене.
 4. Виене на свят.
 5. Главоболие.
 6. Излъчва по кожата.
 7. Ангиоедем.
 8. Генерализиран сърбеж.
 9. Бронхоспазъм.
 10. Недостиг на въздух.
 11. Дискомфорт на мястото на инжектиране.
 12. Повишена телесна температура.

trusted-source[1]

Свръх доза

Не са съобщавани случаи на предозиране с лекарства.

Взаимодействия с други лекарства

Няма проучвания за лекарствени взаимодействия.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Условия за съхранение

Лекарството трябва да се съхранява на хладно място, за предпочитане в хладилник, при температура от +2 до -8 градуса. 

trusted-source[8], [9], [10]

Срок на годност

Срокът на годност е 2 години. Не използвайте след изтичането на този период. 

trusted-source[11]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Ceres" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.