^

Здраве

Център от А до Цинк

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Комплекс Център витамин А до цинк не е лекарство (АТС код - A11AA04: мултивитамини, съдържащи минерали), но са включени в групата на средства, влияещи тъкан метаболизъм.

Centrum имената имат няколко мултивитаминови препарата с незначителни разлики в състава или броя на компонентите.

trusted-source[1]

Показания Център от А до Цинк

Използването на Zentrum от А до цинк, както и други мултивитаминови комплекси, е спомагателен начин за попълване на тялото с витамини, микроелементи и минерали.

Centrum от A до цинк се възлага на възрастен с цел предотвратяване на хиповитаминоза след продължително заболяване (особено след химиотерапия и лечение с антибиотици или сулфонамиди), както и при недохранване. Но трябва да се има предвид, че витаминните добавки не трябва да заместват балансирана диета.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6]

Формуляр за освобождаване

Centrum от A до цинк - таблетки в черупки от 1,244 грама (30 таблетки в пластмасов буркан, опаковани в кутия).

Фармакодинамика

Биохимичният механизъм на действие на витамини и микроелементи като такива не е даден в инструкциите за приготвяне на Centrum от А до цинк. Съставът на комплекса (включва 25 компонента) е показан и се отбелязва тяхната биологична роля в човешкото тяло.

Centrum от A до цинк съдържа:

 • витамин А - осигурява физиологичната структура на кожните клетки и лигавиците, е необходима за производството на стероидни хормони.
 • каротеноиден лутеин (ксантофилен антиоксидант) - осигурява нормално централно зрение, предотвратява макулна дегенерация (макула) на ретината и лещата.
 • витамин Е - антиоксидант, регулира редукционните процеси в организма.
 • витамин С - насърчава асимилацията на глюкозата и съхранението на гликоген в черния дроб, е необходима за синтеза на аминокиселини и хормони, нормална коагулация на кръвта и функционирането на щитовидната жлеза.
 • витамин В1 - участва в регулирането на метаболизма на липидите, въглехидратите и протеините.
 • витамин В2 - участва в почти целия тъканен метаболизъм и хематопоеза.
 • витамин В5 (пантотенова киселина) - е източник за развитието на много важни коензими.
 • витамин В6 - осигурява метаболизма на основни аминокиселини.
 • витамин B9 (фолиева киселина) - е необходим за протеиновия синтез и образуването на тъкани.
 • витамин В12 - осигурява растеж и регенерация на кръвните клетки и кожата.
 • витамин Н (В7 или биотин) - участва в метаболизма на въглехидратите, производството на пуринови основи и колаген.
 • витамин D - регулира обмяната на калций и фосфор, осигурява здравина на костите.
 • витамин К - фактор на коагулацията на кръвта.
 • Витамин РР (никотинамид) - регулира редукционните процеси, насърчава целостта на кръвоносните съдове.

В допълнение, Zentrum от A до цинк съдържа калций, фосфор, желязо, магнезий, манган, мед, йод, хром, молибден, селен и цинк. Този комплекс осигурява дневен прием на възрастни манган, хром и молибден, както и половината дневна норма на йод, мед, селен и цинк и 36% от необходимото желязо.

Всички компоненти се допълват взаимно, например витамини А, С и Е заедно с цинк и селен допринасят за укрепването на имунитета; Витамин А и лутеин помагат да се поддържа нормална визия и др.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Фармакокинетика

Фармакокинетика на витаминни препарати (включително TSentrum А до цинк) не са описани, тъй като техните съставни съединения попълване на тялото резерви на веществата, участващи в много биохимични процеси и механизма на абсорбция и отделяне на метаболити не проследява.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Дозиране и администриране

Centrum от A до цинк трябва да се приема перорално - всеки ден една таблетка (по време на или след хранене), в продължение на 30 дни.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Употреба Център от А до Цинк по време на бременност

Комплексът от витамини Centrum от A до цинк не е предназначен за употреба по време на бременност, затова има специални витаминови препарати за бременни жени. По време на бременност, допълнителен прием на витамин А без консултация с лекар може да доведе до вътрематочни дефекти на плода.

Противопоказания

Витамин Комплекс Център от А до Цинк е противопоказан в случай на индивидуална непоносимост към основните компоненти или помощни вещества.

Ако сте алергични към лекарства или хранителни продукти, анемия, чернодробни проблеми или метаболитни нарушения, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Странични ефекти Център от А до Цинк

Обикновено, комплекс TSentrum А не предизвиква странични ефекти на цинк, но в някои случаи може да предизвика алергични реакции (обрив и сърбеж на кожата, подуване на езика, устните и лицето; задух и стягане в гърдите). 

trusted-source[23], [24], [25], [26]

Свръх доза

Предозирането на този инструмент в инструкциите не е покрито.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36]

Взаимодействия с други лекарства

Едновременното приемане на комплекс "Център" от А в цинк с индиректни антикоагуланти може да увеличи риска от странични ефекти.

Не приемайте витамини заедно с пеницилинови, тетрациклинови и флуорохинолонови антибиотици, бифосфонати и леводопа, като комплекс от витамини, намалява ефективността на тези лекарства.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Условия за съхранение

Съхранявайте центъра от A до цинк при стайна температура, далеч от източници на топлина, влага и светлина, недостъпни за деца.

trusted-source[45], [46], [47]

Срок на годност

3 години.

trusted-source[48], [49], [50], [51], [52]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Център от А до Цинк" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.