^

Здраве

Цел Т.

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Лекарството Целта на T е многокомпонентно комбинирано хомеопатично лекарство, производителят е компанията Biologische Heilmittel Heel GmbH (Германия).

Показания Цел Т.

Показанията за употребата на това лекарство включват дегенеративен артрит на различни места, артроза (по-специално, гонартроза), полиартроза, спондилартроза, ставна скованост.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Формуляр за освобождаване

Инжекционен разтвор в ампули от 2 ml, таблетки за резорбция (сублингвално), мехлем в епруветки с 50 g.

trusted-source[8]

Фармакодинамика

В инструкциите за хомеопатични лекарства фармакодинамиката, т.е. Механизмът на терапевтичните ефекти, се описват като обусловени от техните компоненти. Принципът на хомеопатичното лечение е различен от алопатичните и биохимичните реакции на веществата, използвани в хомеопатията, не са напълно разбрани (FDA не оценява безопасността на хомеопатичните лекарства).

Как точно Т Цел лекарство е противовъзпалително и аналгетично действие, и как неговите компоненти стимулират метаболизма на хрущял и образуването на нови клетки (хондроцити) не е обяснено. И имената на съставките не се превеждат.

В състава на всички форми на препарата Цел Т съдържа до петнадесет компонента. Никотинамид аденин динуклеотид (Nadidum) или NADH - вътреклетъчен коензим производно на витамин В3 прехвърля електрони в редокс реакции, включително метаболизма на пуринови бази. Коензим А (Coenzymum А) е коензим ацетализация процеси в цикъла на трикарбоксилна киселина, която осигурява ATF тъканни клетки и поддържа вътреклетъчния метаболизъм. Acidum алфа-липониум или а-липоева киселина притежава антиоксидантни свойства. Acidum silicicum - силициева киселина - повишава задържането на калций и укрепването на хрущяла. Сярата (сяра) се използва за диатеза, хронична студ и ревматизъм.

От веществата от растителен произход, Цел Т съдържа:

  • екстракт от корена на соколитовия сом Symphytum officinale, който има аналгетични и противовъзпалителни свойства поради наличието на алантоин в него;
  • корен екстракт канадски bloodroot (Sanguinaria Canadensis) - съдържа същите алкалоиди че мак и жълтениче: сангвинарин (причинява припадъци), хелеритрин и протопин Homochelidonine (причини парализа на централната нервна система);
  • извличане на арника планина (Arnica montana) - в хомеопатията се използва за натъртвания като анестезия, безсъние, сърбеж на кожата, гърчове, атония на стомаха;
  • Solanum dolcamara - съдържа алкалоид соланин, който причинява възпаление на лигавиците на стомашно-чревния тракт и дихателната система; в хомеопатията се използва за лечение на ревматизъм (който се обостря от студ и влага), пикочен мехур, астма и диатеза;
  • Ivy Rhus toxicodendron (toxicodendron oaky или вкореняване) се използва постоянно в хомотоксични лекарства за болка в ставите.

Целта на Т и съдържа компоненти от животински произход, засягащи вътреклетъчен метаболизъм: екстракти от свинска хрущял (Cartilago суис), пъпна връв (Funiculus umbilicalis суис), ембрионална тъкан (ембриони суис) и плацента (плацента суис).

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Фармакокинетика

Фармакокинетика на агента Целта на Т (включително инжекционен разтвор) е, че производителят не е представен.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Дозиране и администриране

Разтвор за инжектиране Целта на Т е за подкожно, интравенозно, периартикуларно и паравертебрално приложение - два пъти седмично за 2 ml (1 ампула).

Таблетки Целта на Т трябва да се съхранява под езика до пълно разтваряне - не повече от три пъти дневно за една таблетка.

Мехлемът се прилага локално, малко количество се нанася върху кожата върху ставата (2-3 пъти на ден) и лесно се разтрива; може да се използва превръзка.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34]

Употреба Цел Т. по време на бременност

Според официалното указание за средствата, Цел Т, употребата му по време на бременност и по време на кърмене не е проучена. Като се има предвид съдържанието на канадски алкалоиди, това лекарство е противопоказано за бременни жени.

Противопоказания

Целта на Т е противопоказана при наличие на свръхчувствителност към веществата, съставляващи лекарството. Таблетки и разтвор за инжекции не се прилагат до 18 години, маз - до 12 години.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Странични ефекти Цел Т.

Най-силно изразена странични ефекти Цел Т явна като кожен обрив, сърбеж, болка в ставите (когато се инжектира в ставите), гадене, стомашна болка и други стомашно-чревни симптоми.

Горните алкалоиди Sanguinaria canadensis могат да доведат до повишаване на нивото на чернодробните трансаминази и билирубина в серума, причинявайки наркотичен хепатит.

trusted-source[29]

Свръх доза

В инструкцията се отбелязва, че няма данни за предозиране на хомеопатично лекарство.

trusted-source[35], [36]

Взаимодействия с други лекарства

Инструкциите не са дадени.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42], [43]

Условия за съхранение

Съхранявайте далеч от светлина и влага, при t <25 ° C.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Срок на годност

Таблетки и инжекционен разтвор - 5 години, маз - 3 години.

trusted-source[51], [52], [53], [54]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Цел Т." е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.