^

Здраве

A
A
A

Болка в тялото с температура

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Вероятно всеки човек е запознат с болезненото усещане за обща слабост и слабост на настинките. Това състояние се нарича "болки в тялото" е чувство на дискомфорт, с което е невъзможно да се работи или да се отпуснете.

Защо възниква това състояние и как да се справим с него?

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Причини болки в тялото

Болката в тялото често придружава различни инфекциозни заболявания, но понякога се появява без видима причина. Независимо от това, такива причини съществуват и ние дори не можем да предполагаме за тях:

 • физическо претоварване, остри необичайни натоварвания;
 • предстоящо настинка;
 • чернодробно заболяване;
 • възпалителни процеси в дихателните пътища;
 • използването на стари или лошокачествени продукти (интоксикация с храни);
 • ухапвания от насекоми (по-специално кърлежи);
 • кръвни заболявания;
 • вътрешни туморни процеси;
 • възпаление на ставите;
 • приемане на някои лекарствени вещества, както и тяхното отравяне;
 • стресови ситуации, психоемоционални стресове;
 • хелминтови инвазии;
 • нарушения на ендокринната система;
 • автоимунни процеси;
 • прекомерна слабост или затлъстяване.

Често пациентите не приемат сериозно тези причини или не знаят за съществуващата болест.

Също така, появата на болки в тялото може да се обясни с други фактори.

 • Болката в тялото за настинка обикновено протича на фона на слабост, тревожен сън, треска. Това условие се обяснява с интоксикация на тялото с продуктите на жизнената активност на бактериите, които активно се размножават по време на заболяването. При вирусни заболявания, когато пациентът има треска, болката се появява едновременно с интоксикация, болка в мускулите и костите.
 • Болките на тялото с грип са резултат от дейността на грипните вируси, които, проникващи в кръвта и лимфния поток, се пренасят във всички тъкани на тялото. Това води до нарушение на метаболитните процеси, тъканна хипоксия и болка в мускулите, които се проявяват под формата на болки.
 • Болката в тялото с ARVI - вирусни инфекциозни заболявания - също може да бъде причинена от разрушаването на рецепторите на болката, които под влияние на повишената температура губят чувствителност и започват да работят "погрешно". Централната нервна система получава сигнали за такива нарушения, които физически се проявяват като болезнено усещане за болки в тялото.
 • Болка в тялото преди менструалния период може да се появи при онези жени, чиято матка до известна степен се отдръпва отзад. Менструалните контракции на матката водят до натиск върху нервните окончания, което става причина за натискане на болка в зоната на външните генитални органи и болки в лумбосакралната област.

trusted-source[5], [6]

Патогенеза

Болките на тялото засягат скелетните мускули, костната система и ставите, така че това усещане е доста специфично.

Физиологично болки процес е както следва: мозъка получи уведомление за неизправност в болкови рецептори, който действа върху нервните пътища на специални структури на периферната и централната нервна система. Съществува противоречие между класическия синдром на болката и изкривената реакция на болковите рецептори, която се проявява от странно усещане, наречено "болка". Следователно, болка в тялото е един от вариантите на болката, която неправилно се възприема от структурите на мозъка.

Епидемиологията на това състояние не е проучена, тъй като болките не са болест, а специфичен симптом на други патологии.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Симптоми болки в тялото

Болката в тялото се усеща като неудобно, дразнещо и неприятно състояние, което се проявява периодично за определен период от време. По време на нападение от болки, човек изглежда, че тялото му е счупване, завъртане, разтягане. И всички тези чувства възникват едновременно.

Болката може да "мигрира" в цялото тяло, сякаш се търкаля в една област на багажника, а след това до другата.

Първите признаци на болки в тялото могат да се усетят в навечерието на заболяването или дори след увеличаване на симптомите, например, когато температурата се повиши. В същото време, не само мускулите, но и ставите "пауза".

 • Липсата на тяло и слабостта често възникват от банално претоварване, физическо или морално. В допълнение към болките и слабостите човек може да се оплаче от скованост на крайниците, обща умора, нарушена работоспособност.

Също така, подобни симптоми могат да се превърнат в знак за рязко намаляване на имунитета, което обикновено се комбинира с нарушения на съня и болки в ставите.

 • Главоболие и болки в тялото се наблюдават с леко отравяне или с бавно възпаление, когато злоупотребата е слабо изразена. То може да бъде и резултат от внезапен скок на кръвното налягане, атака на вегетативно-съдова дистония или резултат от безсънна нощ.
 • Температурата, слабостта и болките в тялото обикновено се наблюдават на фона на катаралните, вирусни и други инфекциозни заболявания. Същите симптоми са характерни за началния период на херпес (дори преди появата на обриви) и токсоплазмоза.
 • Болки в тялото и втрисане винаги показват наличието на интоксикация и съпътстват всеки възпалителен отговор, включително възпалителни заболявания на отделителната система, храносмилателната система и така нататък. В допълнение, може да се появи треска в случаи на отравяне с химикали, храна, лекарства и така нататък.
 • Кашлицата и болките в тялото могат да се появят, ако се засегне дихателната система. Кашлицата с интоксикация често придружава възпалителни процеси в назофаринкса, трахеята или бронхите, както и тежките сърдечни патологии. Но по-често такива признаци възникват при пневмония - възпаление на белите дробове.
 • Болката в тялото и болезненото гърло най-често говорят за началния стадий на студено или вирусно заболяване - ТОРС или инфлуенца. Обикновено това заболяване се допълва от други симптоми: главоболие, влошаване на апетита, студени тръпки, летаргия и сънливост.
 • В такива случаи могат да се наблюдават гадене и болки в тялото:
  • с грипна инфекция;
  • с менингоенцефалит;
  • с херпесна инфекция;
  • с гъбични инфекции на дихателната система;
  • в началния етап на развитие на инфекциозна интоксикация;
  • с ентеровирусен миозит;
  • за остро отравяне.
 • Болката в тялото без признаци на настинка може да действа като един от вариантите на потока от остеохондроза, спондилоартроза и туморни процеси. По същия начин се чувстват абсцеси (абсцеси), остеопороза, туберкулоза. Често болки в тялото може да бъде единственият първоначален признак на сексуални инфекциозни заболявания: хламидия, гонорея, уреаплазмоза и др.
 • Диарията и болките в организма са недвусмислени признаци на бактериална болест на червата. Ако състоянието се съпровожда от повишаване на температурата, то може да бъде сериозно инфекциозно заболяване (например, салмонелоза, дизентерия). При дете подобни симптоми могат да се появят при вирусни инфекции, включително грип и ARVI.
 • Болките в тялото сутрин могат да бъдат свързани с поражение на мускулите или ставите. Но най-често причините са по-прости:
  • прекомерно физическо натоварване в навечерието;
  • използване на малко количество течност, обезводняване;
  • глад, твърде строга диета;
  • дефицит в организма на някои витамини и микроелементи (например витамини от група В, магнезий).

trusted-source[21]

Болки в тялото по време на бременност

При бременни жени, болки в тялото могат да бъдат причинени от същите фактори като другите хора. Съществуват обаче специфични причини, характерни само за бременността. Например, неприятните усещания в крайниците могат да бъдат предизвикани от варикозно заболяване или от влошаване на кръвообращението поради повишен натиск върху съдовете от разширена матка.

В допълнение, учените обясняват периодичните болки в тялото по време на бременни хормонални промени в тялото. Така че, за да се подготви родилния канал за раждане, плацентата и яйчниците отделят голямо количество хормон релаксин, което подобрява еластичността на лигаментния апарат. Продължителността на връзките и несъответствието на тазовите кости и предизвикват усещане за болки в третото тримесечие на бременността.

trusted-source[22], [23], [24]

Болки в тялото след раждане

Болката в тялото след раждането може да бъде причинена от различни причини, както физиологични, така и патологични.

Физиологичните (природни) причини за болките след раждането са променен хормонален фон, който създава труда за раждане, улеснявайки преминаването на детето през родовия канал. След раждането, ставите и сухожилията се връщат в състояние "преди бременност", което се свързва с усещането, че тялото "се разпадне".

Освен това, в процеса на раждане тялото на жената страда от огромен товар. Мускулите стягат, връзките и ставите се разширяват. Следователно, постнатален артрит в организма е постепенно възстановяване на мускулно-скелетната система, което я прави нормално.

Патологичните причини за неприятни усещания в тялото могат да станат заболявания на ставите, гръбначния стълб и мускулната система. Ако през първите месеци след раждането състоянието не се нормализира, препоръчва се да се консултирате с лекар за цялостно изследване на тялото.

trusted-source[25], [26]

Усложнения и последствия

Директно болките в тялото не застрашават човека с неблагоприятни последици. Спомнете си, че това състояние не е болест, а само един от симптомите на други заболявания или състояния.

Усложненията могат да доведат само до заболявания, придружени от болка. Например, инфлуенцата или SARS могат да бъдат усложнени от пневмония, а острото отравяне може да се превърне в инфекциозно токсичен шок.

Самата усещане, когато разрушава тялото и усуква мускулите, преминава след лечението на основната болест.

Физиологичните болки в тялото също преминават самостоятелно, тъй като мускулната и мускулно-скелетната система на тялото се възстановява.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35]

Диагностика болки в тялото

Не съществува конкретна диагноза на болки в тялото. Въпреки това, лекарят може да предпише преглед за основната диагноза, симптом на което е усещане за болки.

За да се определи причината за болките, могат да се дадат тестове:

 • общ и биохимичен кръвен тест;
 • изследване на урината;
 • кръвен тест за хормони;
 • определяне на ревматоиден фактор (анализ за антитела срещу имуноглобулини М).

Инструменталната диагностика може да включва:

 • Рентгеново изследване;
 • компютърна и резонансна томография;
 • артроскопия;
 • електромиография.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Диференциална диагноза

Диференциалната диагноза на симптом може да се извършва срещу инфекциозни и вирусни заболявания, автоимунни процеси в тялото, подагра, ревматизъм, остеоартрит, туберкулоза и други.

Основният проблем при диагностицирането на болки в тялото е неяснотата на този симптом, който не е специфичен за някаква болест. Следователно, за да се направи точна диагноза, може да се изисква сложен преглед на пациента. Резултатите от диагнозата впоследствие са свързани с клиничните прояви на заболяването.

Към кого да се свържете?

Лечение болки в тялото

Лечението на болки в тялото зависи от причинителя, който причинява неприятни усещания. Обикновено такова лечение е сложно, насочено към елиминиране на причината и ускоряване на възстановяването. В някои случаи, когато причината за заболяването не може да бъде установена, се предписва комбиниран режим на лечение с употребата на различни лекарства. Такава терапия винаги е продължителна и сложна.

Лекарят може да предпише следните лекарства за болки в тялото:

 • Противовъзпалителни нестероидни средства:
  • Парацетамол - вземайте 0,5 грама на ден, с достатъчно количество течност. Прилагането на парацетамол може понякога да причини коремна болка и гадене;
  • Ибупрофен - приемайте 400-800 mg три пъти дневно. Сред нежеланите реакции могат да възникнат диспептични разстройства, алергии, главоболие.
 • Антибактериални и антивирусни лекарства:
  • Biseptol - се предписва в количество от 4 таблетки на ден в две разделени дози. Продължителността на лечението се определя от лекаря. Възможни нежелани реакции: алергии, бъбречна болка (нефропатия);
  • Arbidol - вземете вътре, преди да ядете 2 таблетки 4 пъти на ден. Продължителността на лечението е 3 дни. Лекарството може да причини алергична реакция.
 • Анестетици, които облекчават синдрома на болката:
  • Pentalgin - 1 таблетка се предписва до 3 пъти на ден, в продължение на 3 дни. Pentalgin може да причини храносмилателни нарушения, особено при продължително приемане.
 • Мускулни релаксанти:
  • Miodocal обикновено се предписва съгласно индивидуална схема, като дневната доза не трябва да надвишава 150-450 mg от лекарството. Възможно е да има нежелани реакции: мускулна слабост, главоболие, алергични обриви. След намаляване на дозата страничните ефекти изчезват.
 • Кашлица средства:
  • Coldrex е препарат на основата на фенилефрин, който се предписва за 2 таблетки до 4 пъти на ден. Coldrex обикновено се понася добре, но понякога може да има гадене, разстройство на изпражненията, сърцебиене;
  • Gripgo е лекарство, което премахва симптомите на настинка, включително болки в тялото. Gripgo приема 1 таблетка до 4 пъти дневно в продължение на 3-4 дни. Понякога по време на лечението може да има коремна болка, замайване, жажда, разстройство на изпражненията.

Витамини

С физиологичните болки в тялото витамините се считат за най-ефективното лекарство, защото физиологичните усещания са естествени, така че използването на медикаменти за тяхното премахване би било погрешно.

Допълнителният прием на мултивитамини подобрява храненето на тъканите (включително мускулите), ускорява метаболитните процеси и укрепва имунитета. Особено важно е приемането на витаминни комплекси в пренаталния и постнаталния период, както и при възстановяване след продължителни инфекциозни и вирусни заболявания. Кърмачетата и бременните жени, преди да приемат каквито и да е лекарства, включително витамини, трябва да се консултират с лекар.

 • Неурумулититът е витаминно средство, базирано на пиридоксин, тиамин, цианокобаламин. Невромуливитът се предписва за неврологични заболявания, както и за подобряване на работата на нервната и мускулно-скелетната система, 1 таблетка до 3 пъти дневно след хранене.
 • Magnum е лекарство, което премахва недостига на магнезий и пиридоксин в организма, което често причинява гърчове и болки в крайниците и тялото. Обикновено Magnumum се използва дълго време, поне един месец, 1-2 таблетки три пъти дневно.
 • Невровитан е сложен наркотик с витамини от група В. Той може да се използва за болки в тялото, причинени от физическо и нервно претоварване, анемия, недохранване, злоупотреба с алкохол, невралгия. Позволява се да се приема по време на бременност, под наблюдението на лекар. Neurovitan приема от 1 до 4 таблетки дневно по усмотрение на лекуващия лекар.

Алтернативно лечение

За да премахнете болките в тялото, можете да използвате различни рецепти за алтернативна медицина. Такива методи са безопасни за прилагане в следните случаи:

 • причината за болката е известна;
 • не по време на обострянето на заболяването;
 • за превантивни цели.
 1. Духова тинктура от евкалипт се използва за външно смилане на тялото.
 2. Завършете банята с добавянето на отвара от коренището.
 3. Приложете прясно прибрани хрян листа на крайниците и долната част на гърба (може да бъде една нощ).
 4. Те поставят една телешка горчица на мускулите на телето, вечерта преди лягане.
 5. Пийте чаша топло мляко с 1 чаена лъжичка. Сода за хляб и 1 чаена лъжичка. Мед, до 3 пъти на ден (последен път - преди лягане).

Специфичното лечение с билки включва използването на билкови лекарства, които допринасят за елиминирането на възпалението и укрепването на защитата на организма. За тази цел се използват много различни билки и сухи билкови смеси. Ние ще Ви предложим най-популярните рецепти за премахване на болки в тялото:

 • Вземете 50 г сушен виолетов трикольор, 50 г листа от сушени бреза и 50 г листа от изпечена коприва, пригответе 1 литър вряща вода. Инфузията се приема преди хранене до 100 ml, 4 пъти на ден.
 • Пригответе инфузия от 20 грама съцветие от бъз, 100 грама върбова кора, 80 грама листа суха бреза с 1 литър вряща вода. Лекарството се приема половин час преди хранене, три пъти дневно, половината от чашата.
 • Напълнете една част от водката с две части от цвета на кестена. Настоявайте две седмици на тъмно, можете да в килера. Филтрирайте и приемайте до 3 пъти дневно между главните ястия, 5 капки в малко количество вода.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53]

Хомеопатия

Хомеопатите лекуват много заболявания. Приемайте хомеопатични препарати и за заболявания, придружени от болка в тялото - например с настинка или грип, тъй като тези лекарства ефективно намаляват топлината и премахват основните признаци на възпалителния процес.

Хомеопатични лекарства, които могат да премахнат болките в тялото:

 • Aflubin е лечебно и профилактично хомеопатично лекарство, което укрепва имунната защита и е в състояние да издържа на катархалните и вирусни заболявания. Като правило, направете 1 раздел. Или 10 капки три пъти дневно за една седмица.
 • Aconite - хомеопатично лекарство, което премахва неприятните симптоми при ARVI, ARI, респираторни заболявания и др. Лекарството има антипиретичен, противовъзпалителен и аналгетичен ефект. Aconite се приема под езика, 7 гранули 2-5 пъти на ден. Общата продължителност на лечението е 28 дни. В началото на лечението може да има повишение на симптомите, което не се счита за извинение за оттегляне на лекарството.
 • Инфлуцидни - хомеопатични таблетки, които обикновено се предписват за лечение и профилактика на заболявания, придружени от треска и болки в тялото. Лекарството може да се приема в остър период от 1 таблетка на час (но не повече от 12 пъти на ден) до облекчение, след това - 1 таблетка три пъти дневно до пълното излекуване. Таблетките се разтварят в устната кухина.

В редки случаи са възможни алергични реакции към лекарството.

 • Cinnabsin е противоинфекциозно хомеопатично лекарство, което премахва оток, възпаление, което укрепва имунитета. Cinnabsin често се предписва за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и назални синуси.

Възрастните пациенти приемат 1 таблетка до 8 пъти дневно за остри симптоми и след това приемат по 1 таблетка три пъти дневно.

По време на лечението може да има леко увеличение на слюноотделянето.

В допълнение към тези лекарства, с болки в тялото, можете да използвате хомеопатични лекарства като Gelzemium, Bryonia, Euphrasia, Dulcamara и др.

Предотвратяване

Предотвратяването на болки в тялото е преди всичко предотвратяването на заболявания, които могат да причинят такъв симптом.

За да се запази имунната защита и да се намали чувствителността на човек към инфекциозни и възпалителни заболявания, е необходимо да се изслушат следните превантивни препоръки:

 • практическо втвърдяване с използване на водни и въздушни процедури;
 • упражнения, сутрешна гимнастика;
 • редовно провеждайте мокро почистване и проветрявайте помещението, в което човекът е по-голямата част от времето;
 • да се спазват санитарните и хигиенните правила, да се мият ръцете, да се използват лични средства за измиване и изтриване на тялото;
 • да изключи или сведе до минимум контактите с хора с инфекциозни форми на заболяване (вирусни и инфекциозни);
 • използвайте само качествена и прясна храна;
 • да се хранят напълно, да избират храни, богати на витамини и микроелементи;
 • пийте достатъчно количество чиста питейна вода дневно;
 • да водят здравословен и активен начин на живот, без лоши навици.

Тъй като съвременната среда съдържа само невероятен брой различни патогени, които могат да провокират появата на инфекциозни възпалителни заболявания при хората, е много важно да се помнят превантивните мерки за предотвратяване на разпространението на инфекции.

trusted-source[54], [55], [56], [57], [58], [59], [60]

Прогноза

Прогнозата за усещане за счупване и болки в тялото обикновено е благоприятна: дискомфортът преминава, когато се възстанови и се отърве от основната провокираща болест.

Както видяхме, болките в тялото са нетипичен симптом, който може да се появи в много заболявания и условия. Въпреки това, в развитието на това усещане има една особеност: в по-голямата част от случаите болките в тялото са проява на различна степен на интоксикация или натрупване на токсични компоненти в тъканите на тялото.

trusted-source[61]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.