^

Здраве

Болка в тазобедрената става

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Походка с болка в тазобедрената става

Лицата с нестабилна или болезнена тазобедрена става използват пръчка, която я поставя на страната, противоположна на засегнатия крак (обратната ситуация възниква при патологията на колянната става).

С болка в тазобедрената става е необходимо да се запитате за състоянието на другите стави. Болезненост в областта на бедрото може да бъде свързано с патологията на гръбначния стълб, в сакроилиачните стави, в коремната кухина или в таза.

Измерване на дължината на долните крайници

По дължината на крака видимата неравенство (когато долните крайници са разположени успоредно и в съответствие с тялото), наричан също очевидно скъсяване (например, поради таза наклон или определена деформация с редукция до получаване на очевидното съкращаване ипсилатералната) или изрично удължение, крака (например, поради фиксирания хип отвличането) казват, че когато в действителност не е истински неравенство с дължина на страната, който се определя чрез измерване на разстоянието от горния илиачната гръбнака на медиалния малеол на всяка страна (таза се поддържа паралелно на долните крайници, които на свой ред са на еднакво олово или олово).

Фиксирана деформация

В този случай съединението или мускулната контрактура предотвратява положението на краката в неутрално положение. При фиксирана деформация на редукцията ъгълът между крайника и напречната тазова ос (линията между горните илиадни гръбнаци) обикновено е по-малък от 90 °, а при фиксирана деформация на оловото е повече от 90 °.

Фиксираната деформация на флексията се установява чрез приемането на Томас.

trusted-source[1]

Приемане на Томас

Отстрани, където приемате наличието на фиксирана деформация на огъване, усетете лумбалната лордоза. Ако успеете, максимум огънете здравата страна. В този случай лордозата изчезва и фиксираната огъваща деформация става очевидна отстрани на лезията. Ъгълът, до който можете да вдигнете бедрата, е действителният ъгъл на фиксирано огъване.

Кокса вара (или извита вътре в бедрото)

Този термин означава тазобедрена става, при която ъгълът между шийката на бедрената кост и диафсията на костите (бедрото) е по-малък от нормалния ъгъл от 125 °. Причини: вродено състояние, подхлъзване на горната епифаза на бедрото, фрактура (връх с неправилно сливане); омекотяване на костите (рахит, остеомалация, болест на Paget). Последствията са истинско съкращаване на крайника. "Тренделенбургският подход" по време на ходенето прави пациента потиснат.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Изследване на тазобедрената става

Когато хип изпит трябва да проверите следните движения: флексия (пациентът лежи по гръб, хванете илиачните гребени с цел избягване на въртене на таза), обикновено е 120 °; олово - обикновено 30-40 ° (докато държите ръцете върху горната част на илиаките, за да изключите тазовите наклони); отдръпване при едновременно огъване - при норма 70 ° и намаляване - в нормата от 30 ° (изследва се чрез движение с пресичане на спирачките). Обикновено страничното и медиалното завъртане са 30 °.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Трендленбург Тест

С помощта на този тест се улеснява стабилността на тазобедрената става и способността за поддържане на таза в изправено положение на единия крак. В такова положение тазът обикновено се издига от страната на повдигнатия крак. Това изпитване се счита за положително, когато тазът е спуснат отстрани на повдигнатия крак. Причините за това са следните.

  1. Парализа на отвличащия мускул на бедрото (средни и малки мускули на глутея).
  2. Изместване до върха на голям трохантер (изразен кокса вара или разместване на тазобедрената става).
  3. Липса на стабилна точка на подкрепа (например фрагменти не са свързани при счупване на шийка на бедрена кост).
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.