^

Здраве

Болка в таза

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката в тазовата област може да бъде напълно различна по своята природа и да сочи към различни патологии в зависимост от природата и локализирането на синдрома на болката.

Много хора страдат от тазова болка. Особено жени. Разбира се, те имат повече рискови фактори, особено раждането, при които тазовите кости се различават и могат да навредят. Защо се появяват болки в областта на таза?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Какви са причините за тазовата болка?

Какви са причините за тазовата болка?

Тя може да бъде:

  • нараняване
  • Възпаление на сухожилията и ставите
  • Хронични заболявания
  • Инфекции в тялото (дори скрити)
  • Тумори в близост до ставите
  • Нарушения в състава на съединителната течност

Всички тези симптоми могат да причинят силна болка в ставите и да доведат до разрушаването му.

Какви заболявания причиняват болка в таза?

Обмислете най-често срещаните видове болка и причините за болка в областта на таза. Така че острата силна болка в дясната страна на корема, придружена от треска, гадене или дори повръщане, показва атака на апендицит и призовава за спешна медицинска помощ. Болката в таза при жените има някои характеристики. Спазмодичните болкови атаки в долната част на корема, както и в областта на лумбалната област, се наблюдават при много жени по време на менструацията. Ако болката се толерира, това се счита за нормално и не изисква медицинска намеса. Ако болката е много тежка и причинява сериозен дискомфорт, препоръчително е да се предприемат анестетични антиспазматични серии. По време на овулацията някои жени също имат синдром на краткотрайна лека болка, който преминава сам по себе си и не изисква лечение.

В допълнение, причините за тазова болка може да са свързани с нарушена чревна функция. Такива болки са придружени от характерни признаци: отоци, запек или, обратно, чревно разстройство. При остри клинични картини и усложнения подобна болка изисква съвет от лекар. В ранните етапи се третира със специални диети и лекарства, които се продават без рецепта.

Друга причина за болка в таза може да бъде възпаление на пикочния мехур или уринарните канали. Възпалението може лесно да се разпознае от факта, че болката също е налице при уриниране.

Образуването на камъни в бъбреците може също да причини болка в долната част на корема.

Когато тазовата става изчезва, тя става крехка и уязвима. След това се появява остра болка в областта на таза. Човек не разбира какво се случва с него.

За да се премахне тазовата болка, първо трябва да разберете причините за болестите, които я предизвикват.

Причината за тазова болка може да бъде възпален хрущял, който също има свойството да се срине и да се разруши. Когато това се случи, костта на главата на тазовата кост може да стане гола, след това тя се втрива срещу друга кост - тазовата кухина. Това взаимно триене причинява болка.

Болката в таза може да предизвика и стави - болки в ставите. Възпалени, те могат да причинят болка в областта на таза.

Болката в тазовата област може да се дължи на факта, че тазовата става е повредена. Но тук е парадоксът: ставата е унищожена и болката не може да го притеснява, а да се предава през бедрото и дори да се дава на долния крак.

Костите (по-правилно, лумбалната част на гръбначния стълб) могат да причинят болка в таза. И отново, тази болка е трудно да се разпознае, защото тя може да наруши не в областта на таза, но в задната област.

Какво е басейн и как е подреден?

Това е една от областите на гръбнака, която се намира в основата му. Тазът помага на долните крайници (краката) да се прикрепят добре към скелета. Тазът е отлично хранилище за вътрешните органи на жената, които са жизнено важни.

Тазът се състои от две тазови кости, а също и кокцикс и друг сакрум. Тези части на скелета са съединени.

Преди човекът да навърши 18 години, хрущялът играе ролята на такива връзки. След 18 години те се втвърдяват и се превръщат в кости. Те се наричат тазови кости.

Какви са симптомите, свързани с тазовата болка?

Хората, които са обезпокоени от болка в областта на таза, губят мобилност. Хълбоците започват да се огъват зле, болката в която и да е посока не се движи. Човекът изпитва скованост и неудобство в движенията.

Това се дължи на връзката на коляното и бедрото с преминаването на нервните окончания.

Хората, които изпитват болка в таза, знаят добре, че тези болкови синдроми не идват сами. Най-често те са придружени от определена симптоматика, която носи не по-малко дискомфорт от самата болка. Симптомите на тазовата болка често започват с ограничаване на мобилността. Както при всяко движение болката се усилва, тя пречи на нормалното движение, което предизвиква физически и емоционален дискомфорт. Човек изпитва известна скованост и ограничена физическа активност поради това, че често трябва да се откаже от обичайната рутина на деня и планираните случаи. Освен това болка в областта на таза може да се приложи на коляното, което кара коляното да се огъне и да функционира лошо. Това е така, защото тазовата област и коляното са свързани чрез нервни окончания. При жените симптомите на тазовата болка се усложняват от факта, че тя може да причини много патологии от гинекологичен характер. Ето защо, по-често жените с тези оплаквания се обръщат към гинеколога. Но не забравяйте, че някои симптоми на тазова болка може да показват чревни инфекции или бъбречни проблеми. Ако има треска, може да има възпалителен процес в тазовите органи и при тази симптоматика трябва да се свържете с подходящия специалист.

Болка в таза

Болките в областта на таза са онези болки, които са локализирани в областта под пъпа. Причините за болката са разнообразни, тъй като в таза има различни органи, а в допълнение към тази зона, патологичните промени в други системи на органи понякога "се отказват" от болка. Има множество наблюдения, когато тазовата болка може да покаже много сериозни нарушения, някои от които дори са животозастрашаващи. Ето защо, ако внезапната болка е твърде внезапна, незабавно трябва да потърсите медицинска помощ. Болестите в областта на таза са склонни да бъдат придружени от кървене, атипично отделяне, появата и развитието на тумори или инфекциозни процеси. Болката в таза може също да показва, че в тялото настъпват известни промени, които по-късно могат да имат нежелани последствия и усложнения. Също така, болка в областта на таза може да възникне след предишни наранявания или операции, особено при хора, чувствителни към промени в метеорологичните условия, понякога може да се появи лека болка. В такива случаи трябва да приемате болкоуспокояващи, ако болката стане непоносима.

Болка в таза вляво

Болката в областта на таза вляво може да показва наличието на панкреатит. В такива случаи болката се характеризира със скучна болка, локализирана в лявата долна част на корема и е по-изразена след приемане на тежка храна или преяждане. Също така, болка в областта на таза вляво може да показва проблеми в далака. Тези проблеми най-често са причинени от промяна в размера на органа или от неговата травматизация, което може да доведе до разкъсване на далака. Тази болка изисква незабавно медицинско обслужване. Често болката в тазовата област вляво показва инфекциозните процеси, протичащи в червата. Такава болка ще бъде придружена от подуване на корема, усещане за тежест в корема и нарушение на функционалността на червата. Уролитиазата или пиелонефритът може да предизвика болка в долната част на корема вляво. Такива заболявания се характеризират с издърпване или рязане на болка и са придружени от често желание за уриниране. Уринирането с тези заболявания е доста трудно и болезнено. При жените тазовата болка в лявата страна може да бъде признак на гинекологични заболявания. При всякакви болезнени усещания е необходимо да се обърнете към лекаря, тъй като в района на малък басейн има почти всички жизненоважни органи.

Болка в таза

Не забравяйте, че всички органи се държат върху мускулите и сухожилията, които могат да бъдат спасени и да причинят болка. Болката в таза вдясно може да показва чернодробни проблеми. Такива чернодробни заболявания като холецистит и хепатит се проявяват като болка в долната дясна част на корема. Болестите на бъбреците и пикочните пътища се характеризират също с болки в корема. В зависимост от съпътстващата симптоматика и вида на болката, е възможно да се открие наличието на такива заболявания като пиелонефрит или уролитиаза. В някои отделни случаи онкологичните заболявания на тазовите органи също се проявяват в дясната страна на корема. Ако тазовата болка не изтича надясно в продължение на два часа, дори и с анестезия, има смисъл да се обадите на линейка, защото някои патологични патологии без навременна медицинска намеса могат да бъдат животозастрашаващи. Съществуват редица съпътстващи симптоми, които показват, че тазовата болка е свързана с дисфункция на орган. Това са симптоми като обща слабост, замаяност, треска, болка при допир до корема, напрегнати коремни стени, повишена сърдечна честота или дишане или повишено кръвно налягане.

Болка в таза след раждане

Те могат да обезпокоят 30% от жените. Каква е причината? Това може да бъде отклонение на тазовите кости, травма на мускулната тъкан, натъртвания.

В този случай трябва да сложите превръзка, за да затегнете костите на тазовата област и да лежите на удобна, но равна и твърда повърхност. Така че за известно време ще успокоите болката, докато получите лекарска помощ.

Когато болката в таза след раждане настъпва, те могат да се възобновят при най-малка травма или напрежение. По-добре е да се грижите и да не поемате рискове.

Диагноза на тазовата болка

Има няколко вида болка в областта на таза. Тежката коремна болка може да бъде резултат от наранявания, хирургически операции или инфекциозни заболявания. Обикновено тази болка е системна и продължава до три месеца. Ако болката се тревожи за по-дълъг период от време, такава болка се нарича хронична. Ако за период от три месеца синдромът на болката се повтаряше не повече от три пъти, тогава тези болки се наричат рецидиви. Лекарите се опитват да установят вида на болката, да задават въпроси на пациента, внимателно да изучават анамнезата и да провеждат общ външен преглед. Тъй като в тазовата област има голям брой органи, в началния етап е много важно да се определи произходът на болката колкото е възможно по-скоро, за да се разбере каква допълнителна диагноза на тазовата болка е необходима. Ако очевидните причини за болката не показват проблеми в репродуктивната система, се предписват редица тестове, като кръвен тест, урина, фекалии, за диагностициране на заболявания на коремните органи. Диагностика на болки в таза при жените може да стане чрез лапароскопия, ултразвук или таза изпит, като такава локализация на болката при жените в повечето случаи показват, патология на половата система. Също така, при липса на каквато и да е физическа причина за болка, е важно да се помни, че такива болки могат да имат психологически предпоставки. Тежките стресови ситуации, конфликтните или семейни проблеми често са причините за тазовата болка. В такива случаи се препоръчва коригираща работа с психолог.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Лечение на тазовата болка

Ако има болка в областта на таза, най-често човекът подозира, че може да причини това, или локализирането и естеството на болката го показват. В зависимост от характеристиките на болката, трябва да се свържете с такива лекари като гастроентеролог, уролог, гинеколог (за жени), травматолог, невролог. В бъдеще лекарят може да се обърне към друг специалист, ако по време на диагнозата се установи, че болката има различен произход. Понякога се случва, че проблемът се крие в болестта на не един орган, а няколко наведнъж. Тъканните органи, които се намират близо един до друг, могат да се повлияят пряко един от друг. В този случай е необходим интегриран подход към лечението и мониторинга за няколко лекари едновременно. При събирането на данни трябва да се обърне специално внимание на характеристиките на болката. Ако знаете точно за такива показатели като интензивност, честота на болка, ситуация или позиция, която се разгражда, типа на болка, можете да зададете правилното лечение на болки в таза, без допълнителни интервенции в тялото през хирургични процедури. С болка в областта на таза, хоспитализацията обикновено не се изисква, освен в особено тежки случаи или случаи, изискващи хирургическа интервенция.

Последици от тазова болка

Те могат да бъдат доста сериозни. Ако болката в таза се допълва от ставни заболявания, човек може да потъне и да има трудности при ходене.

Ставите изглежда стават каменни, твърди, трудно се огъват. Особено трудно е човек да се движи, ако промени позицията си драматично. Например, той седна и се изправи рязко или се наведе рязко. Тогава болката може да стане непоносима.

Болката в областта на таза може да бъде свързана с мускулна травма. Тогава те стават много болезнени.

Много сериозна причина за тазова болка е травма и фрактури.

Ако тези фрактури провокират болка, трябва да посетите лекар за по-нататъшно изследване и лечение.

Когато меките тъкани, които обграждат тазовия пръстен, са заобиколени от тумори, болката може да се появи внезапно и тежко.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Как да се предотврати тазовата болка?

Предотвратяването на болка в областта на таза се състои в превантивни мерки по отношение на работата на всички органи, намиращи се в тази област. Първо, е необходимо да се изключи възможността от инфекциозни заболявания. Което често е причината да се свържете с лекар. За да направите това, избягвайте преохлаждането и рационалната оценка на степента на риск при контакт с фокуса на инфекциите. При първия признак на инфекциозни заболявания трябва да се следва незабавно лечение, тъй като нелекуваната инфекция във времето има свойството да усложни работата на много органи. Пушенето трябва да се избягва. Малко хора знаят, че никотинът може да провокира не само рак на белите дробове, но и рак на жлъчката и пикочния мехур. За да се предотвратят венерически инфекции, трябва да помните за контрацепцията и да се опитате да правите редовни контролни тестове редовно. Заслужава си да носите удобни и топли дрехи. Понякога при постоянно притискане на тазовата област с дрехи може да се появят промени в органите. Лекарите също препоръчват внимателно наблюдение на диетата си, не се опитвайте да преяждате и не използвайте твърде често вредни и тежки храни, за да избегнете проблеми със стомашно-чревния тракт. Някои заболявания на тазовата област са причинени от генетично предразположение. Необходимо е да се разбере кои заболявания са най-разпространени в семейството и особено да следим внимателно работата на тези органи, чиято дисфункция е пострадала от членовете на семейството.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.