^

Здраве

Болка в пищяла

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Терминът „шини на пищяла“ е общ термин за случаи на неспецифична болка в пищяла, която се появява по време на бягане.

Повтарящите се тласъци по време на джогинг или джогинг често причиняват болезненост в областта на подбедрицата. Тази болка понякога е резултат от специфична травма (например стресова фрактура на пищяла, причинена от стрес, синдром на компартмента, възпаление на тибиалната периоста, прекомерна пронация на стъпалото). Често не се открива точна причина за болка. В такива случаи се използва терминът „разцепване на пищяла“.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Симптоми и диагностика

Болката при разцепване на пищяла може да възникне в предната или задната част на пищяла и обикновено започва през първите няколко минути от бягането, като постепенно намалява, докато се движите. Ако болката в крака продължава в покой, това може да е показателно за друга причина, като стрес фрактура на пищяла.

По време на изследването обикновено се отбелязва силна болка в областта на предната мускулна група и понякога се комбинира с болка при палпация на предната повърхност на костта.

Рентгеновите лъчи обикновено не изчистват картината, независимо от причината. Ако се подозира стрес фрактура, диагнозата се поставя с CT на костта. Синдромът на отделението, предизвикано от упражнения, се диагностицира чрез увеличаване на вътрешно отделението, измерено със специален манометър.

Лечение на болки в пищяла

Бягането трябва да се спре, докато болката в краката изчезне. Първоначалното лечение включва лед, НСПВС и разтягане на предните и задните мускулни групи на прасеца. По време на фазата на лечение в покой, детренирането може да бъде сведено до минимум с подобни упражнения, които не изискват повтаряща се активност с пълно аксиално натоварване.

След отшумяване на симптомите се препоръчва постепенно връщане към джогинг. Носенето на ортопедична обувка с твърда пета с поддържаща арка помага за поддържане на стъпалото и глезена на място по време на бягане и може да насърчи възстановяването и да предотврати повторното появяване на симптомите. Също така трябва да избягвате бягане по твърди повърхности (като павирани пътеки). Упражняването на предните телесни мускули чрез дорсифлексиране на глезенната става срещу съпротива увеличава функционалността и помага да се избегне развитието на това патологично състояние в бъдеще.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.