^

Здраве

Болка в окото

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Клиничните прояви на болка в окото са изключително разнообразни. Болката в очите може да има характер на лек сърбеж и дискомфорт и може да бъде тежка, пулсираща, придружена от гадене, докато се появи повръщане. При едно малко дете, наличието на болка в окото може да се прецени чрез ясно изразено инжектиране на очната ябълка, стесняване на окото или тежка фотофобия. Болковите рецептори на окото и периорбиталните тъкани произхождат от тригеминалния нерв и V двойката на черепните нерви. Отделните вътреочни структури се различават по броя на болезнените нервни окончания на единица площ. Например, роговицата е снабдена с голям брой нервни окончания, разположени подпепително, докато конюнктивата е практически без рецептори на болката. В тази връзка, болката в очите, възникваща в различните структури на очната ябълка, може да има значителни разлики в интензитета.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

По каква причина боли окото?

При някои заболявания болката в очите, въпреки усещането за появата му в окото, всъщност се дължи на появата на други заболявания, например някои форми на мигрена.

роговица

Най-често болката в окото е свързана с патологията на роговицата, по-специално с лезии, локализирани в нейната субдепителна зона. Травмата, инфекцията, както и метаболитните и дистрофичните процеси могат да причинят много силна болка.

конюктива

Изолираните съединителни заболявания рядко причиняват силна болка в окото, въпреки че могат да бъдат придружени от сърбеж, чувство на парене и дискомфорт. При тежка болка, съпътстваща конюнктивалната болест, е необходимо да се търси съпътстващата патология на роговицата, склерата или вътреочното разстройство.

склерата

Възпалителният процес в еписклерата и склерата може да бъде придружен от изразено локално инжектиране на съдовете и болка.

Нарушения в производството на сълзотворен флуид

Болката в очите може да се появи поради намаляване на производството на сълза течност. Но при децата подобни състояния са много по-редки, отколкото при възрастните. Образуване намалени слъзната течност при деца обикновено е съпроводено от вродени синдроми (синдром на Riley-Day [Riley-Day]), е в резултат на възпалителни заболявания на орбитата (psevdotumor) или симптом на реакции на отхвърляне на трансплант.

Запушване на назолакрималния канал

Острият дакрисоцитит, настъпващ при деца под 6-месечна възраст, се дължи на вродена обструкция на назолакрималния канал. Едновременната лакримация може да се комбинира с болка.

Глаукома

При деца, болката в очите се получава както с вродена, така и с придобита глаукома. Болезнените усещания в такива случаи се дължат на вторичната патология на роговицата, особено на нейния епител.

ирис

Много форми на ирити са придружени от фотофобия и болка. В много случаи, обаче, иритите са асимптоматични (напр. Ювенилен ревматоиден артрит). За задния увеит с участието на стъкловидното тяло, съдовата мембрана и ретината в патологичния процес, усещанията за болка не са характерни.

Оптичният нерв

Изолираните заболявания на оптичния нерв и ретината като правило не се съпровождат от болка. Болката в окото, наблюдавана при неврит, се дължи на включването на обвивката на оптичния нерв в възпалителния процес. Невритът при децата е рядко явление.

клепачите

Острите възпалителни заболявания на клепачите могат да бъдат придружени от болка. Болезнените усещания са особено характерни за асептичните и инфекциозни целулити.

Централна нервна система

Патологията на орбитата и централната нервна система може да се прояви чрез болка в очната ябълка. Първичният патологичен фокус често се намира в черепните нерви на кавернозния синус, мозъка, III или VI.

Измислена болка в очите

Въпреки че въображаема загуба на зрение се проявява много по-често, фиктивна болка в окото също е често оплакване. Диагнозата обаче се установява само след изключване на възможна патология.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Диагностика на болка в окото

Причината за болката не може да бъде открита до пълно изследване на очната ябълка. Особено внимание се обръща на роговицата и състоянието на нейния епител, може да е необходимо да се оцветява роговицата с флуоресцеин или Бенгалско розово. В случаите на комбинация от болка с тежка фотофобия и блефароспазъм, съществува необходимост от проучване при анестезия или седативи. Това е незаменима анестезия и при изследване на дете с подозрение за глаукома, когато важен елемент от изследването е измерването на вътреочното налягане. Понякога, за оценка на екстракуларна патология или заболявания на периорбиталната тъкан е препоръчително да се извършва неврорадиография.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Лечение на болка в окото

Тактиката за лечение на болка в окото зависи от причината за възникването им.

  • Ерозия на роговицата: превръзка.
  • Глаукома: нормализиране на вътреочното налягане.
  • Ирит: разширена зеница и противовъзпалителни мерки.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.