^

Здраве

Болка в мускулите на краката

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Мускулите на краката осигуряват движение на коляното, глезена, както и на ставите на пръстите и краката. Болките в мускулите на краката могат да свидетелстват както за простата работа, така и за сериозните нарушения.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Причини за болка в краката

Основните причини, поради които може да възникне болка в мускулите на краката, са нарушение на гръбнака, съдовете, ставите или мускулите.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Болести на кръвоносните съдове

Преди всичко, болката в мускулите на краката се дължи на нарушение на кръвоносната система. Поради нарушението на изтичането на венозна кръв, налягането на стените на съдовете се увеличава, което от своя страна служи като стимул за нервните окончания и причината за болката. Такива нарушения в крайна сметка водят до варикозна вазодилатация. Природата на болката в мускулите на краката в такива случаи обикновено е зачервена и болезнена, с усещане за тежест в краката. Тези разстройства често се дължат на заседнала работа и начин на живот, кръвта не циркулира напълно, което води до изпаряване на тъкани от кислород и натрупване на токсини.

Болести на съдовете, поради които болки в мускулите на краката - е атеросклероза и тромбофлебит. В първия случай стените на съдовете стават по-плътни и това води до компресионни болки, които се увеличават по време на ходене, главно в гастрокнемиевия мускул, а усещането за студени крака също е знак за болестта. Когато болката в тромбофлебитите в мускулите на краката е почти постоянна и има пулсиращ характер, който се превръща в чувство на парене под кожата.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Болести на гръбначния стълб

Нарушенията на гръбначния стълб, като изместването на междупрешленните дискове или възпалителните процеси, също водят до болка в мускулите на краката. Такива разстройства причиняват характерни болки, които предизвикват болка, което означава, че болката се предава на краката. В случаите на нарушения на гръбначния стълб, той самият може да не е болен, а само да служи като причина за болка в мускулите на краката, защото работата на нервната система, която дава фалшиви сигнали за болка, е нарушена.

Също така, нарушенията на периферната нервна система могат да причинят болка в мускулите на краката, в такива случаи тя има пароксизмален характер, а през интервалите не се чувства изобщо.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Болести на ставите

Болката от усукващия знак показва нарушение на ставите. Много често се влошава поради промени в атмосферния въздух. Особено болезнена болка в мускулите на краката настъпва в сериозни стадии на подагра. Болката в областта на коляното може да говори за унищожаването на колянния хрущял. Точната диагноза може да бъде направена само от надежден лекар.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27]

Болест на мускулите

Най-силната болка в мускулите на краката възниква при тяхното възпаление - миозит. Това заболяване може да възникне, по време на усложнения на други заболявания, поради наранявания или силно необичайно натоварване, има и паразитен миозит. Болестта е много сериозна и диагнозата и лечението й не трябва да се отлагат.

При миозит, болката в мускулите на краката е незабележима, по време на движение се увеличава. В засегнатите мускули, уплътненията и нодулите могат да бъдат опиянени. При паразитен миозит пациентът развива треска, болка в гръдния кош и други мускули.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Към кого да се свържете?

Диагностика и лечение на болка в мускулите на краката

В случай на проблеми с гръбначния стълб е необходима консултация с лекар и най-често лечението ще бъде ограничено до курса по масаж. Болката в мускулите на краката, причинена от проблеми със ставите или мускулите, изисква незабавна диагноза и лечение, в който случай може да ви помогне само висококвалифициран специалист, инструкциите на които трябва да бъдат спазени имплицитно.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40]

Предотвратяване на болка в мускулите на краката

За да се избегне възникването на болка, трябва да се спазват определени правила: в случай на проблеми с кръвоносните съдове е необходимо да се изключат мазни храни от храната, да се контролира теглото и редовно да се правят упражнения, които подсилват краката. С заседнала работа, всеки час, който трябва да се затопли, а също и укрепване на упражненията сутрин.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.