^

Здраве

Болка в лакътя

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката в лакътя носи не само болезнените усещания, но също така е в състояние да ограничи моторната си дейност с ръце, което води до значителен дискомфорт. Въпреки това, поради факта, че лакътът е в добра видимост за лекаря, процедурите за преглед и лечение не са трудни.

Нормалната степен на удължаване и огъване в лакътя варира от 0 до 150 °. При огънато лакът се извършват сублиниране и въртене при 90 °. Болка в лакътя и в средата на външната част на ръката може да бъде облъчване, от областта на раменната става.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Какво причинява болка в лакътя?

Болка в лакътя способен формира поради различни причини, такива като, например, болка в кръста, заболяване, свързано с възпалителни процеси (подагра, остеоартрит, тендинит, ревматоиден артрит, подуване, хондрокалциноза) предизвика болка в лакътя. Си вид провокира и остеофити, което стеснява в лакътния нерв жлеба образуване лакътния невропатия.

Страничен или медиен епикондилит

Можете да намерите други имена: "тенис играч тенис" и "лакътя голфър". При първото заболяване болката в лакът се появява при удължаване на ръката или ръката, а във втория случай, напротив, при флексия. Повредите са резултат от пренатоварване на сухожилията и мускулната тъкан на предмишницата, което води до възпалителен процес. Болката се усеща по време на палпиране и пасивно движение.

Страничният епикондилит е външен. Коляно започва да боли, когато човек прави товари, от които тялото е отбито (например спорт след дълга почивка). Епикондилът на хумеруса страда, но болката в лакътя може да излъчва надолу ръката. Болестта често се проявява при хора над 35-годишна възраст. Това се случва в резултат на прекомерно износване на сухожилието на общия разширител, което е прикрепено към страничния епикондул на раменната кост. В същото време апоневрозните влакна могат да се счупят. Болката в лакътя рязко се увеличава с напрежението на споменатата сухожилие (огъване на китката и пръстите с пробито положение на ръката). Болезнените усещания се появяват на предната повърхност на страничния епикондула на рамото. Помолете пациента да развърже четката, а след това леко натиснете върху горната част на болката в лакътя се увеличава драстично. Рентгеновата патология не се открива. С течение на времето болката в лакътя обикновено преминава, но инфилтрацията на хидрокортизон до началото на сухожилието насърчава по-бързо отстраняване на болката и възстановяване. Ако тази мярка е неефективна, препоръчително е да се определи физиотерапевт на пациента. В тежки случаи, когато нищо не помага, те предприемат хирургично лечение: те "разкъсват" самото начало на общото разширение от костта и я оставят на свободното си място - тя може да донесе значително облекчение на пациента.

Медиалният епикондилит, напротив, е вътрешен и е по-рядък от външния. Болка в лакътя се случва, когато се опитате да усетите палпа в областта, където мускулите са прикрепени към медиалния епикондула и също се разпространяват по ръката (по унната повърхност).

"Лакът на ученика"

Тя се основава на травматичен бурсит, произтичащ от натиск върху лактите, например, по време на продължително четене на вълнуваща книга. Има болка в лакътя и подуване под лактите. Други причини включват септичен или духов бурсит [в последния случай, трябва да се търсят духови тофи (възли) на други места]. Аспирирайте течността от борса. В случай на травматичен бурсит, хидрокортизон се инжектира в кухината на синовиалната торбичка. Септичният бурсит трябва да се изтощи.

Неврит на улнен нерв

Фиброза на лакътния нерв и лакътния (коляно) невропатия може да причини остеоартритна стесняване на лакътния жлеб, свиване на лакътния нерв на мястото, където тя преминава зад средната epicondyle на лакътната кост и триенето на лакътния нерв в лакътната Получената Valgus (често suprakondilyarnyh последици от фрактури в детството). Пациентите често изпитват безпокойство, когато се движат в ръката. Болката често се прилагат ограничения за малкия пръст и медиалната повърхност на безименния пръст. Има малка четка слабост на мускулите инервирани от лакътния нерв (адукторните мускули pollicis; междуребрена мускулите, мускулна, кутрето похитителя четка; мускулна противопоставя малко четка пръст). Едно проучване на зоната на нерв разкрива поражението си. Лечението се състои в хирургично отделяне на притискане на нерв и поставянето в нова храна в предната част на лакътя.

"Valgus Elbow"

Нормалната степента на валгус ( "образуваща ъгъл") в лакътя е 10 ° до 15 ° мъже и жени Когато фрактури в долния край на раменната кост или странично подложка злоупотреба епифизите растеж този ъгъл може да бъде увеличен. В резултат на това има лакътния неврит и остеоартрит на лакътната става. И двете условия изискват лечение.

"Варус Лакът"

Тази деформация обикновено настъпва след непълно свързване на суперкондиларни фрактури.

Остеоартрит на лакътната става

Рисковите фактори за това заболяване са ексфолиране на остеит и фрактури с наранявания на лакътната става. Обикновено се нарушава огъването и удължаването на лакътната става, ротацията се запазва. Хирургическата намеса рядко се показва, но ако болката остане в страничните части, може да се направи изрязване на радиалната глава. Ако болката в ставата е свързана с наличието на "свободни тела" в кухината на ставата, които в същото време могат да блокират ставата, те се отстраняват.

Други причини за болка в лакътя

  • Болка в лакътя причинява възпаление в кошница повърхност olecranon (бурсит olecranon) от вредата лакътната поради непрекъсната повърхност (задно дъно) или образуват заедно с подагра, артрит, RA. Когато ръката да се оправям, в района бурсата на олекранона можете да видите кръгла форма тумор размери до яйце пиле.
  • Страдащите от хемофилия, невротрофичната артропатия Charcot, изпитват болка в лакътя. При хемофилията, това се дължи на факта, че ставната кухина е пълна с лоша коагулираща кръв.
  • При дифузен фасцит, когато лакътната става стане ограничено в движение, кожата около раменете и предмишниците прилича на кората на оранжевото, а при палпацията се усещат малки уплътнения под кожата.
  • Съвместната блокада, причинена при хондроматоза на ставите. В кухините на ставите лекарят може да открие ненужни образувания (костни или хрущялни), които пречат на движението в ставата.
  • Победете шия (пети или шести) или гръдната (първи и втори) прешлени: остеохондроза или притискане при херния нервните пътища. С такива заболявания болката в лакътя се усеща както по време на движение на ръката, така и при покой. Болката не остава на място, но се локализира в цялата ръка. В този случай, често бицепсът на брахиусния мускул претърпява атрофия, чувствителността на кожните повърхности на предмишницата претърпява промени.
  • Наранявания на лактите: изкълчвания, сублиатации, фрактури. Повреди могат да се получат като падат на лакът или четка, при автомобилна катастрофа, по време на спортни упражнения, докато се работи в производството и т.н.

Какво трябва да направя, ако имам болка в лакътя?

Болката в лакътя изисква лекар. Ако не можете веднага да получите медицинска помощ, трябва да спрете движението на пациента с ръката си, да фиксирате лакътната става и да нанесете леда за кратко време на възпалението.

Лечение на болка в лакътя

Лечението на болката в лакътя започва с преглед на пациента. Той е проверен за степента на нежност на лакътната става, оток на лакътя, способността да се огъва и да се разгъва ръката. След това пациентът получава радиография, която ще ви помогне да установите точна диагноза.

Често пациентите, които мъчили болка в лакътя, лечението се състои в преминаване на урината, кръвта, притежаващи рентгенови лъчи, защото болка лакът може да бъде наличието на туберкулоза или инфекциозни заболявания, като бурсит.

Ако пациентът не се нуждае от спешна хирургична намеса, той му предписва антибактериална терапия, която помага да се елиминира възпалението и да се върне нормалното. И за да се намали болката в лактите по-малко пациент, лекарят може да му предпише противовъзпалителни нестероидни лекарства под формата на таблетки или инжекции. Понякога предписвайте и мехлеми.

След като елиминира възпалителния процес на пациента, може да му се предложи тренировъчна тренировка, масаж на лакътна зона, физиотерапия, акупунктура.

Ако в момента няма възможност да се консултирате с лекар, можете да прибягвате до лечение на болка по алтернативни начини, но трябва да разберете, че самолечението е много опасно нещо и трябва да действате внимателно тук. За лечение на болка чрез алтернативни средства, могат да се използват следните методи:

  • Това ще отнеме обвивка от пилешки яйца, изсушено мляко или кисело мляко. В черупката, отстранете филма и го смилайте на прах. Съставките трябва да се вземат еднакво и да се смесят добре, за да се получи хомогенна маса.

Поставете масата върху кърпа или носна кърпа и обвийте пациента с натиснат лакът. На всичко отгоре все още се покрива с целофан и топла кърпа. Компресът се нанася за един час, след което ставата се избърсва с чиста кърпа.

Ако болката в лакътя се появи не толкова отдавна, тогава след 5 курса на обвиване ще се почувства подобрение. При продължителна болка е необходимо да направите почивка в продължение на 5 дни и да повторите целия курс (продължете, докато се облекчи).

  • Необходимо е да се вземат горната част на няколко цвята на маслодайна (растението е отровно, следователно, много внимателно се справят с готовия продукт) и се изсипва стръмна вряла вода (200 гр.). Нека продължи 20 минути, след това се изсипва в голяма тенджера, изсипете горещо (около 5 литра.) И натопи лакът в тигана и се накисва. Температурата на горещата вода трябва да бъде такава, че да издържи.

Потопете кърпа в тази инфузия и я увийте с лакътната става. Извийте лакътя, преди да си легнете, и дръжте компресията цяла нощ. След известно време лакътят ще спре болката.

  • От 3 яйца вземете протеините и ги разбийте. Вземете 50 грама медикаментозен алкохол, 50 грама камфор и 50 грама суха горчица. В получената смес поставете бичи протеини, разбъркайте добре и смажете лакътя. Свържете се с топла кърпа и оставете за нощта. Мехлемът може да се използва в продължение на няколко дни, но се съхранява в хладилника.
  • Sabelnik блато помага при болки в ставите. Корените на блатото сабя фино нарязан, за да има 1/3 литър кутия. Добавете водката в буркана и го поставете на тъмно в продължение на 3 седмици. Напомпете щам и вземете 1 супена лъжица. Лъжица три пъти на ден. Можете да навлажнете тинктурата с кърпа за нощен компрес върху лакътната става.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.