^

Здраве

Болка в кокалчето по време на бременност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Повечето жени, които са в такова деликатно състояние като бременност, често забелязват неприятни усещания в сакралния гръбначен стълб. Те засенчват радостта от очакване на бъдещо бебе и водят до много дискомфорт. Болката в кокали (кокци) е много често срещано оплакване по време на бременност. Понякога тя не е изразена или локализирана на определено място. Някои жени смятат, че болката е в ануса, червата или перинеума.

Болка в кокалчето по време на бременност

Често бременните жени се обръщат към лекар с оплаквания от болка в долната част на гърба или корема. Природата на болката в кокаин по време на бременността е различна и не винаги от думите на жена, която е податлива на синдрома на анадромната болка, може точно да постави тази диагноза. Той има голям брой прояви - анална невралгия, кокосогонност и прокталгия. И ако им се прибави аноректална болка - опитен лекар ще успее да комбинира тези симптоми заедно и да определи, че бременната жена страда от синдром на анадромната болка.

Тази диагноза макар и носи много дискомфорт (болки в ануса, тежест в сакрален, парене в опашната кост, болки болки в долната част на гърба или корема), но лечението не е предмет и определена опасност за бременната жена не е представена. Единственото изключение е травматичната коцогенезия, която причинява болка в кокцикса. За съжаление, вредата може да са били получени в миналото, много преди бременността, и жените често не свързват тези болки с появата на стари травми.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Причини за болка в кочока по време на бременност

Следните фактори влияят директно върху възникването на болка в кокцикса по време на бременност:

  1. Липса на калций, магнезий или и двата елемента в тялото на една жена 
  2. През второто тримесечие тялото на жената започва да се променя бързо. Това е през този период, поради бързо растящата матка, сакралната гръбнака, лигамент и кокцикс са най-засегнати . 
  3. Напрежението на тазовите кости, процесът на тяхното естествено разрастване се съпровожда от подобни болки 
  4. Ниското състояние на плода през третия триместър на бременността

Болката в коканта обикновено се счита за норма по време на бременност. Но понякога те са симптом на по-сложни аномалии. Какви са опасностите от болка в кокцикса? 

  1. Такава болка в костната кухина или долната част на корема и гърба може да показва опасност от преждевременно прекъсване на бременността.
  2. Големият дефицит на магнезий и калций може не само да причини болка в костната кухина, но и да доведе до нехармонично развитие на плода или до заплаха от спонтанен аборт.
  3. Ако болката в костната кухина е причинена от стара или скорошна травма в тазовата област, тогава бременната жена трябва да бъде внимателно изследвана, тъй като в този случай естественото раждане може да бъде противопоказано .
  4. Пароксизмалните и парещи болки могат да показват нарушение на седалищния нерв.

От всичко казано по-горе стана ясно, че болката, често срещана при много бременни жени в кокцидата, крие скрита заплаха в себе си и изисква задължително медицинско обслужване. Лекарят, от своя страна, ще успокои жена или ще я изпрати за по-нататъшно разглеждане.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.