^

Здраве

Болка в гърдите при деца

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката в детската гърда често се свързва със сърдечни проблеми. Но всъщност това е далеч от случая. Изследванията, проведени в Съединените щати, показват, че при юноши и малки деца гърдите не са свързани със сърдечни заболявания в 99% от случаите. Ето го. В това проучване участват не по-малко от 3 700 деца от Бостън с болки в сърцето, а пациентите от бостънската болница са участвали и само 1% от тях са имали сърдечно-съдови заболявания. Какви са причините за болката в гърдите при децата и какво да правите?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Причини за болка в гърдите при деца

Изследването, на което пишехме по-горе, включваше деца, чиято средна възраст едва достигна 14 години. 99% от тях разкриха заболявания на костната тъкан, мускулно-скелетната система, храносмилателната система, централната нервна система. Някои деца имат болки в гърдите поради неконтролирано използване на лекарства, които причиняват алергии. И само 1% от децата изпитват болка в гърдите поради сърдечносъдови проблеми. Поради това лекарите силно съветват родителите, които са открили болка в гърдите си на децата си, преди всичко да направят електрокардиограма.

Това веднага ще премахне риска от сърдечно-съдови заболявания или ще потвърди сърдечни проблеми. И освен това е необходимо да се ръководим от картина на болестта. Това ще направи възможно да не губите време за употребата на наркотици от сърдечно-съдови заболявания, ако те не са на място. Това време е полезно за разкриване на истинската причина за гръдна болка при децата.

Така че причините за болка в гърдите при децата могат да бъдат:

 • Психогенна болка
 • Болка, причинена от увреждане или кожно заболяване
 • Болка в мускулните разстройства
 • Болка, дължаща се на заболявания на дихателната система
 • Болка, дължаща се на сърдечно-съдово заболяване
 • Болка, дължаща се на лезии на стомашно-чревния тракт

Първо, трябва да попитате детето подробно къде точно има болка, защото малките деца много често показват различни болни места. Следователно, болката в стомаха, показваща заболяванията на храносмилателната система, е лесно да се обърка с болки в гръдния кош - и това и друга част от тялото, която детето може да нарече гърдата. Попитайте детето и за естеството на болката, която го притеснява. Дали са остри, шевни или глупави, дърпат ли се? Кога детето има болка в гърдите? След ядене, с движения, след активен спорт? Нека разгледаме по-подробно всяка от причините за болката в гърдите на бебето.

trusted-source[6], [7]

Болка при заболявания или увреждане на кожата

Болката при заболявания или кожни лезии може да затрудни детето, ако има херпес или херпес зостер. Това заболяване има свойството да уврежда кожата с обриви, рангове или везикули. И тогава детето се оплаква от изгарящи болки в гърдите. Те могат да бъдат придружени от висока температура или лимфни възли, които значително се увеличават.

Как да помогнете?

Херпес зостер или херпес - е вирусно заболяване, което освен това е инфекциозно, т.е. Предавано от дете на дете. За да го излекувате, трябва да се обадите на местен лекар и да изпълните план за лечение, който той ще назначи.

Болка в гърдата на дете поради заболявания на опорно-двигателния апарат

Болката в гърдите на бебето поради заболявания на мускулно-скелетната система може да бъде доста силна и остра. Източници на болка могат да бъдат промени в гръбначните придатъци след травма, болка, причинена от увреждане на хрущялите в гръбначния стълб, ревматоиден артрит, туберкулоза. Всички тези заболявания водят до нарушаване на нервните корени и това е много болезнено.

Как да помогнете?

Необходимо е детето да бъде отведено до лекар-ревматолог за диагноза и лечение.

Болка в гръдния кош на бебето при заболявания на дихателната система

Болката в гърдите на бебето най-често може да се появи поради увреждане или възпаление на белите дробове. Този дихателен орган е заобиколен от плевра - мембрана, която облицова гръдната кухина. Когато плеврата е възпалена, листовете й (съставени от листовки, много тънки) се разтриват един срещу друг и това причинява силна болка в гърдите на бебето. Те са много трудни за издържване, болката се усилва още по време на дълбоко дишане и може да се приложи на раменната става.

Как да помогнете?

Такава болка може да има дете, когато пневмонията се влоши, белите дробове са в сериозно състояние, са възпалени и заразени с вируса. В това състояние самолечението е неприемливо. Необходимо е незабавно да се обадите на лекар и да лекувате детето в болницата, обикновено с антибиотици.

Болка в гърдата на дете със сърдечно-съдови заболявания

Сърдечносъдовата болка в гърдите на бебето е един от най-опасните видове болка. Те могат да се появят в различни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, като ревматизъм, ARI (остри респираторни инфекции), които причиняват възпаление на лигавицата на сърцето - перикарда или възпаление на сърдечния мускул (миокардит заболяване се нарича). Сърдечно-съдовите заболявания, които не са свързани с инфаркт на миокарда или ангина пекторис, могат да бъдат разпознати чрез зачервени и ритуални болки, като такива болки могат да се излъчват (разпространяват) до шията или рамото.

Ако има някакво съмнение относно това, което заболяване причинява болка, винаги трябва да слушате детето със стетоскоп. И тогава лекарят може да чуе около сърцето на външния шум, който "следи" всеки сърдечен ритъм, т.е. Синхронно. Болката в гърдата на дете със сърдечно-съдови заболявания също може да стане по-силна по време на гълтане или дълбоко дишане.

Как да помогнете?

Ако сърцето и кръвоносните съдове не са нормални - това е голяма опасност за детето. Трябва незабавно да се консултирате с лекар. Той ще предпише лечението в зависимост от естеството на заболяването.

Болка в гърдата на дете с заболявания на храносмилателната система

Болката в гърдите на бебето с заболявания на стомашно-чревния тракт може да бъде много силна и да показва сериозни здравословни проблеми. То може да бъде задръстванията в храносмилателния тракт, gazoreflyuksnaya заболяване (киселини), възпаление на хранопровода, което лекарите наричат езофагит, както и отравяне вещества, които може да раздразни деликатен лигавицата на хранопровода или стомаха.

Болести на храносмилателната система, които причиняват болка в гърдите на бебето, могат да бъдат стомашна или дуоденална язва, херния на хранопровода, чуждо тяло, което детето е погълнало (например кост). Такива болки могат да бъдат разпознати от природата: те стават по-силни при преглъщане, легнало положение или когато детето се навежда напред. Съпътстващи симптоми - затруднено преглъщане, повръщане с кръв, изпражнения с черни секрети, както и повишено слюноотделяне.

Как да помогнете?

Незабавно се обадете на линейка и вземете детето в болницата. На първо място, той трябва да направи ендоскопия на хранопровода (изследване на хранопровода чрез компютърна диагностика и инструмент, наречен ендоскоп). След това лекарят ще предпише лечението, в зависимост от заболяванията, които детето страда.

Психогенни гръдни болки

Психогенната болка в гърдите може да започне, ако детето изобщо не е болно, но изпитва остър стрес. Тогава в гърдите има мускулни скоби и детето се оплаква от болки в гърдите. Детето може също да се тревожи за състоянието на близко до него лице, например майка, и да имитира болката в гърдите, която страда. Психогенната болка може да бъде определена до момента, в който възниква. Като правило, тези болки притесняват детето само в състояние на будност, в състояние на сън или по време на хобита на детето, играта или интересна книга за болка минава.

Как да помогнете?

Необходимо е да се позволи на детето да има повече почивка, да играе, да бъде на открито. Ако болката в гърдите не изчезне, трябва да покажете детето на невролог и психолог.

Внезапна силна болка при шиене на неясна етиология

Внезапно силно болно боядисване с неясна етиология може да се появи при дете, най-често след хранене или със силен физически стрес. Тази болка може да бъде съпроводена с битки в областта на гръдния кош (пристъпи на болка), локализирани в горната част на корема или в дъното на гръдния кош. Като правило, тази болка е по-често локализирана от дясната страна. Причините за такава болка могат да бъдат напрегнати връзки между коремната мембрана (перитонеума) и диафрагмата.

Как да помогнете?

Болката от тази природа в детето трябва да мине, след като е починал и успокоен. Детето трябва да легне, връзките на перитонеума да се отпуснат и след това да премине цялата болка. Дори и без лекарства.

Болка в гърдите на бебето поради мускулно напрежение или мускулно увреждане

Болката в гръдния кош поради мускулни проблеми може да възникне след наранявания, мускулни навяхвания, натъртвания и също така поради вирусни инфекции в мускулите. Последното заболяване води до възпаление на мускулите, което се нарича вирусна миалгия. Характеризира се с факта, че мускулите на детето в гръдния кош стават много болезнени и тази болка идва неочаквано, тя е силна, чувства се дори при леко почукване на пръстите ви. Място на болка, като правило - само тази, няма други отклонения в състоянието на детето.

Как да помогнете?

С натъртвания и навяхвания, последователно се редуват топлина и лед (за 15 минути). Топли компреси могат да бъдат тиган със сол или бутилка с топла вода. Можете също така да нагреете вълнен шал на топла батерия и да я прикрепите към гърдите на болното бебе.

Ако гърдите са много възпалени, можете да им дадете нещо от противовъзпалителното и аналгетичното средство, например ибупрофен. Също така е възможно да дадете на детето панадол - той облекчава болката и възпалението.

Как да определим болестта по естеството на болката в гърдите на бебето?

Ако болката се увеличава с движение, най-вероятно причината е нараняване или мускулно напрежение. Това може да бъде и разтягане на мускулите или тяхното възпаление. Родителите трябва да обърнат внимание на тези симптоми, дори ако гърдите на детето нямат синини или други признаци на травма. Допълнителен симптом е болка с леко докосване, дишане, кашляне.

Ако болката в гърдите на детето се концентрира само на едно място, което боли постоянно, то може да бъде резултат от фрактура на реброто. Допълнителни симптоми - остра болка при движение, докосване и болка - в областта, където са разположени ребрата. Такава болка не дава никъде другаде.

Силна и остра болка в гърдите на бебето, сякаш зад гръдната кост, отзад - това е симптом на стенокардия или настинка. Такава болка може да бъде причинена от заболяване на трахеята, по-специално от нейното възпаление. Микроорганизмите, които причиняват ангина и трахеит, са едни и същи. Допълнителен симптом при това заболяване е сухата кашлица, болка, която се засилва с дълбоко дишане.

Болката в гърдите на детето под формата на изгаряне, която се появява след хранене - признак на заболяването на храносмилателната система, по-специално на стомаха. Тази болка се причинява от киселина, която се издига от стомаха обратно в хранопровода. Има деца, които особено страдат от киселини и киселини. За да избегнете това състояние, не е нужно да преяждате и да се навеждате след хранене, но седнете право. Ако тези прости средства не работят, трябва да доведете детето до лекар.

Болката в гърдите на бебето по време на кашлица е признак на заболяване на дихателната система, по-специално пневмония. Ако детето често кашля от дълго време, то може да проточи междузъбните мускули, те се възпаляват и нараняват. Болката се влошава от палпацията на гръдния кош. Тези болки бързо ще преминат веднага след като самата кашлица преминава.

Каквото и да е болката в гърдите на детето, не забравяйте този симптом, защото може да бъде сигнал за сериозни заболявания. За да не се убеждаваме, че тези болести са налице на практика, е необходимо да се обърне внимание на тях в началния етап, за да се диагностицират и лекуват във времето.

Какви лекари трябва да се консултират с болка в гърдите на детето?

 1. педиатър
 2. кардиолог
 3. дерматолог
 4. невролог
 5. и травматология
 6. гастроентеролог
 7. Пулмолог
 8. психолог
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.