^

Здраве

Белодробна реанимация

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Белодробната реанимация в предхождащия стадий се определя чрез проводимост; изкуствена вентилация на място с помощта на метода "от уста на уста". Предимствата на техниката са: възможността за приложение при всякакви условия; с подходяща техника на изпълнение, е осигурен достатъчен обмен на газ. IVL причинява дразнене на дихателните пътища и центъра на дишането с въглероден диоксид и поток въздух на реаниматора (Goering-Brier reflex). Белодробната реанимация е най-благоприятна по отношение на резултатите, тъй като се извършва с все още запазена сърдечна активност.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

IVL "от уста на уста"

Тя се осъществява при пълно спиране на дишането, което е признато от следните признаци: загуба на съзнание, цианоза на кожата, особено в горната половина на тялото, мидриаза, намалява рефлексите и мускулната активност, без екскурзии гръдни клетки имат двустранна проводимост преслушване на дихателните.

Тази белодробна реанимация е съвсем проста. Жертвата е поставена на твърда повърхност: хоризонтална или оптимално в положение Fauler с понижен край на главата - за по-добър приток на кръв към мозъка. В този случай белодробната реанимация има следните етапи:

  1. Безплатни дихателни пътища от чужди тела: кал, водорасли, повръщане, кръвни съсиреци и др.
  2. Осигурете проходимостта на самия дихателен тракт, който се нарушава от загубата на съзнание на езика. За тази цел главата се изхвърля назад - можете да поставите ролка от всеки твърд материал под раменете си - дрехи, одеяло и т.н. Осигуряват отстраняване на езика, накланянето на главата дава ефект само при 80% от хората, е неефективно при пациенти със затлъстяване; за пълна увереност в проходимостта, трябва допълнително да избутате долната челюст, да отворите устата си, което осигурява пълна проходимост в 100% от случаите (просто приемане Safar).
  3. Проведете изпитателен издишване в жертвата, за да убедиш в проходимостта. При правилната подготовка и внедряване на всички условия гърдите трябва да се повишат. Ако това не се случи - въздухът се вдухва в стомаха отново, докато се разруши. Ако дихателните пътища не се почистват от чужди предмети, те могат да бъдат инжектирани в бронхите с пълна оклузия. Когато този етап е завършен, устата на пациента е затворена с някакъв материал (например носна кърпа), носът е изцеден и произвежда 4-5 тестови вдишвания. При затлъстели и възрастни хора, с емфизема на белите дробове, сковаността на гръдния кош може да бъде трудно издишване. Елиминирането на този момент се постига чрез изстискване на гръдния кош или натиск върху горната част на гръдната кост. ,
  4. Директна белодробна реанимация. При нормална проходимост на дихателните пътища, продължете да вентилацията. Режимът на вентилация трябва да се поддържа оптимален. Обемът на дишането не трябва да превишава 800 ml, а честотата - не повече от 18 на минута, което при определени условия осигурява максимален обмен на газ.

Реанимация е ефективна, ако се появят следните симптоми: Active гърдите екскурзии, за намаляване на цианоза на кожата, свиване на зениците, появата на спонтанно дишане и елементи на съзнание.

Белодробната реанимация може да има усложнения, които са причинени главно от нарушение на техниката на вентилация. Силното разтягане напред на долната челюст може да доведе до изместване, което е напълно отстранено. При недостатъчно пречистване на дихателните пътища е възможно да се инжектират чужди тела в бронхите с оклузията им, което води до неефективност на следващия IVL. Недостатъчното осигуряване на проходимост ще доведе до приемането на вдишван въздух в стомаха до разкъсване.

Тежки усложнения се развиват по време на принудително дишане с голям обем, който може да доведе до скъсване и образуване на белия дроб пневмоторакс, поява на кървене от белодробна и др. Бързо дишане намалява обменът газ в алвеолите на белите дробове и определя неефективност вентилатор. Освен това, ако то е дълбоко и често - в самото събиране измит от кръвта въглеродния диоксид, който е основният дразнител на дихателния център, докато той загубил съзнание и извън собствената си дъх.

В условията на поликлиника и болници белодробната реанимация е по-ефективна, тъй като е възможно да се извърши едновременно вентилация и фармакотерапия. За целта трябва да се образуват специални трупове, които обикновено се съхраняват в помещения за лечение или в постове, но задължително са на разположение за незабавна употреба.

Белодробната реанимация започва с обичайния метод "от уста на уста". При условията на болницата има възможности за използване на специални въздуховоди: ларингеален накрайник, S-образна тръба - за да се осигури проходимостта на дихателните пътища и да се предотврати прекъсването на езика. По-добри условия се създават, когато вентилаторът се прилага с чанта Ambo или други респиратори; В условията на специализирани отделения за интензивно лечение, вентилацията се извършва с помощта на дихателен апарат през интубационната тръба.

Фармакотерапията се извършва сложна, насочена към спиране на всички патогенетични връзки на остра дихателна недостатъчност. На първо място, пациентът е свързан чрез интравенозно капково инжектиране на 4% разтвор, сода - 200-400 ml, за да се елиминира ацидозата и 5% глюкоза като разтворител на други лекарствени вещества. Интравенозно инжектиране: 10 ml 2,4% еупилин, като бронходилататор, стероидни хормони (преднизолон 90 mg); антихистамини на 2-4 ml, дихателни аналептични средства за повишаване на устойчивостта на тъканите към хипоксия. За стимулиране на респираторния център интравенозно инжектирайте до 1 ml циттоун. Изброената първична белодробна реанимация е достатъчна във всички случаи, за да се запази функцията на дишането и обмяната на газ преди пристигането на специалисти по реанимация.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.