^

Йод

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Йодът е един от най-необходимите химически елементи за нашето тяло. Тироидната жлеза управлява нашия растеж и развитие, и това е, в което йодът "помага". Колко точно засяга тялото ни, не е трудно да се досетите, но е по-добре да знаете със сигурност.

Йодът е един от най-необходимите химически елементи

trusted-source[1], [2], [3]

Какво трябва да знам за йод за всички?

Човешкото тяло съдържа около 25 грама йод. Приблизително 15 грама йод са в щитовидната жлеза, а останалите 10 грама са в различни органи на тялото ни. Част от него се съдържа в чернодробните клетки, малко в космите и ноктите, а останалото е количеството йод, концентрирано в бъбреците, простатната жлеза на мъжете и яйчниците на жените.

Йодът може да се намери в абсолютно всичко: както в органични съединения, така и в неорганични съединения. В допълнение, тя е в летливо състояние във въздуха, така че по време на валежите може да падне обратно в почвата с вода.

Колко имаме нужда от йод на ден?

За всеки човек е необходимо да получавате около 100-150 μg йод на ден. За съжаление, не всеки се вслушва в този съвет.

Кога се увеличава нуждата от йод?

Необходимостта от йод е много висока (до 200-300 μg) при жени по време на бременност или кърмене. При по-голямо физическо усилие се препоръчва също така дневната доза на йод да се повиши до 300 mcg. Ако работите в предприятие, където дейността на щитовидната жлеза може да бъде депресирана, определено трябва да консумирате повече морски дарове и йодирана сол.

Как да направите йод по-добре смилаем?

Най-добре е да се смила йод от храни, а не от химикалската колекция от минерали. Например, морски кале или coelacanth (научен език), е абсолютно погълната от човешкото тяло и покрива всичките й разходи за йод на ден.

Полезен ефект на йода върху тялото

Ролята на йода в човешкото тяло е просто огромна! Благодарение на него в щитовидната жлеза се произвежда йод, съдържащ хормони - тироксин или трийодотиронин. Те регулират развитието на тялото като цяло, "следват" топлообмен и метаболизъм. На клетъчно ниво, йодът подобрява въглехидратите, протеините и мастния оксид. Тироксин и трийодотиронин са много важни за централната нервна система, те помагат да се разтваря холестеролът и по този начин да се предпазва от сърдечно-съдови заболявания! Също така йодът е силен биостимулатор, стимулира работата на имунитета и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Какво се случва, когато има липса на йод в тялото?

Когато има недостиг на йод в организма, човек се чувства много уморен, може да има увреждане на паметта, вероятно влошаване на зрението или слуха. Може да бъде измъчван от продължително главоболие, запек и сухота в устата. Също така, хората с йоден дефицит в тялото автоматично попадат в рисковата група на хората с наднормено тегло. Рязкото спадане на налягането, намаляването на броя на сърдечните удари (до 60-50), прекъсвания менструален цикъл при жените и загубата на сексуално желание при мъжете са ясен знак за недостиг на йод.

Едемичният гущер е последица от липсата на йод в организма. Тази болест се среща при хора, които живеят в райони с ниско съдържание на йод в храната.

Количеството йод в зеленчуците и месните продукти на такива места е 3-7 пъти по-ниско от нормалното.

При децата липсата на йод в организма се проявява чрез умствено и физическо изоставане, нарушение на нервната система. Прекомерното слюноотделяне, безсъние и обрив също са явни признаци на йоден дефицит.

Какво се случва с излишъка от йод в тялото?

Основните симптоми на свръх-насищане на тялото с йод са повишеното изпотяване - хиперхидроза и диария. Йодът в чистото състояние на есента е токсичен! Следователно, при "предозиране" на йод човек може да умре от шок, тъй като всички нервни окончания са много раздразнени. Превишаването на нивото на йод в организма причинява заболяване, наречено болест на Грейвс.

Какво влияе върху количеството йод в продуктите?

Йод много се губи по време на продукти за термична обработка, така че при печене на хляб, можете да загубят до 80% йод, по време на готвене картофи - до 32%, по време на готвене зърнени култури - 65%, при пържене на месо и риба - до 50% йод. Това трябва да се има предвид при изчисляването на дневната доза йод.

Какви са причините за липсата на йод?

Количеството йод в зеленчуците и месните продукти зависи от това колко йод е във водата или в почвата на региона, където тези зеленчуци и животни растат и живеят. Ето защо, ако искате да запазите здравето си и знаете, че количеството на този елемент сте ограничени, не забравяйте да си запасите йодирана сол. Това ще ви помогне да поддържате йодния баланс в тялото си.

Продукти, съдържащи йод

Продуктите, съдържащи йод, включват морски кален, калмари, скариди. Количеството йод в тях варира от 80 до 300 микрограма. Морските дарове съдържат много йод, така че мерлуза, полюсът, рибата тон, морковите и други морски риби съдържат от 50 до 150 мкг от този елемент. Използването на морски дарове не само помага да се увеличи количеството йод в организма, но също така и ползата от храносмилането.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.