^

Мед

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Защо тялото се нуждае от мед (Cu)? Без него просто не можем да живеем. Той участва в метаболизма на организма, помага при образуването на червени кръвни клетки и хемоглобин, доставя клетките с кислород. Нека разберем каква друга роля играе медта за човешкото тяло.

trusted-source[1], [2]

Основна информация за медта

В човешкото тяло е от 75 до 150 мг мед. От тях 45% са част от мускулната тъкан, 20% - в чернодробните клетки, още 20% в костната тъкан, останалата част се разпределя в тялото.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7]

Необходимост от мед на ден

Всеки ден човек трябва да приема 1,5-3 mg мед, но не надвишава горното допустимо ниво от 5 mg.

При какви условия се увеличава търсенето на мед?

За бременни и кърмещи жени е необходима по-голяма консумация на мед.

Благоприятният ефект на медта върху тялото

Хемоглобинът и миоглобинът се синтезират поради взаимодействието на мед и желязо (Fe) и благодарение на тях се образуват нови клетки от еритроцити. Медта участва в управлението на дихателните процеси и нервната активност на организма, помага за синтезирането на протеини, аминокиселини и АТФ. Размяната на желязо няма да се случи без участието на мед.

Медта произвежда кожни пигменти и участва в образуването на еластин и колаген. Медта помага да се развият ендорфини, а този добре известен хормон на радост облекчава болката и повдига настроението.

Медното взаимодействие с други елементи на тялото

Ако тялото съдържа твърде много мед, абсорбцията на цинка (Zn) може да бъде нарушена. С излишък на желязо (Fe), размерът на мед се влошава, а молибден (Mo), например, може да отстрани твърде много мед от тялото. Медта окислява витамин С, последвано от производството на колагенов протеин.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Признаци за липса на мед в тялото

При липса на мед в тялото, космите и кожата страдат много: кожата губи пигментация и косата често пада. Хората с дефицит на мед често се разболяват от инфекциозни заболявания, често имат диария, обрив, гадене. Депресията и упоритата умора заедно с анемията са явни признаци за липса на мед. Ако липсата на мед е значима, човек може да изпитва вътрешно кървене, ще има смущения в съединителната и костната тъкан и нивата на холестерола ще се повишат.

Знаци на изобилието от мед

Изобилието от мед е не по-малко опасно, отколкото липсата му. При прекомерно количество мед, човек бързо остарява, косата може да падне, хората страдат от безсъние, може да се развие епилепсия и да възникне умствена изостаналост. При жените прекаленото количество мед засяга менструалния цикъл.

Защо може да има дефицит на мед в тялото?

Абсорбцията на мед в стомаха може да бъде повлияна от яйчен жълтък и фитични вещества. Алкохолът също допринася за лошото усвояване на мед от организма.

Продукти, съдържащи мед

Увеличаване на нивото на мед в тялото може да бъде, яде свинско или телешки черен дроб, защото съдържа от 3000 до 4000 μg мед. Скариди ще напълнят тялото ви с 850 μg мед, октопод при 435 mkg, леща и елда - при 650 mcg, фъстъци и лешници при 1250 mcg.

Значително повишаване нивото на мед в тялото ще помогне на тестени изделия, елда и овесена каша, съответно, на 700, 660 и 500 mcg. Фенове на орехи и шам фъстъци ще получат около 500-600 μg мед по време на употребата на тези продукти.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Мед" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.