^

Манган

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Манганът активно участва в метаболизма на всички живи организми и в човешкото тяло - особено. Вярно е, че в тези живи организми манганът е незначителен, така че той се получава предимно от фармацевтични продукти. Колко полезен е манганът и как да се попълват резервите му в тялото?

Източници, съдържащи манган

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Източници, съдържащи манган

Манганът е много в земната кора, второ е само за желязо. Но манганът в чиста форма в природата е трудно да се срещне някъде: той се среща само в редица химични съединения. По отношение на продукти, най-манган в лешник - 4.2 мг, в фъстъци - 3.8 мг, в фъстъци - 1.93 мг, бадеми - 1.92 мг, орехи = 1.9 мг в спанак - 0,90 mg, в чесън - 0,81 mg.

Манганът се намира в гъбите - например в подерезовик е 0,74 mg, в канчела 0,41 mg, а в гъбата - 0,23 mg. Манганът е дори в макаронени изделия - там е 0,58 мг. И манганът се намира в зелен чай и плодове: череша, къпина, ягоди, боровинка, касис.

В месото и рибата манганът е изключително малък.

Полезни свойства на мангана

Без манган нормалната работа на централната нервна система е невъзможна. Този полезен микроелемент помага на човек да се чувства много по-силен и по-спокоен, не толкова бързо оскърбен и развълнуван в неудобни ситуации, под стрес.

Манганът контролира производството на специални вещества - невротрансмитери, които са физиологично активни. Те са отговорни за това, че нервните импулси бързо се прехвърлят от влакната на нервната тъкан към други такива влакна.

Манганът също помага за нормалното развитие на костната система. Ако манганът присъства в тялото в правилните дози, костите обикновено растат и се развиват.

Манганът за костите е също толкова необходим, колкото калций. С помощта на манган имунната система на човешкото тяло става по-малко податлива на патогенни бактерии, вируси, реагира по-бързо и предпазва човек от различни заболявания. По-специално, от настинки.

Използвайки манган в организма, липидният метаболизъм е по-активен, както и инсулинът, с помощта на манган, всички процеси на стомашно-чревния тракт могат да бъдат добре контролирани.

Манган и витамини

Усвояването на витамини, дължащи се на манган е по-бързо - особено витамини, витамин С, витамин Е и манган се размножават бързо и разработване на нови клетки в организма, за да ги излекува бързо рани, драскотини и други увреждания на кожата. С манган, мозъкът работи по-бързо и по-точно и метаболизмът се получава по-бързо.

Изненадващо, благодарение на мангана, хората успяват да облекчат пристъпите на остеопороза и остеоартрит, ревматоиден артрит. Манганът допринася за това, че хрущялът расте по-бързо и става по-силен - тази функция е особено полезна за деца, юноши и хора, които са претърпели травми от костна тъкан. Манганът също така активно помага за борба с катаракта, множествена склероза на ретината и други очни заболявания, което е особено полезно за хората, които губят зрението си, както и за възрастните хора.

Предотвратяване на диабета с манган

Според много теории благодарение на мангана е възможно да се проведе отлична превенция на захарния диабет - той възпрепятства тази коварна болест, предотвратява нейното развитие. И заболяванията на щитовидната жлеза биха били много по-малко, ако хората са взели манган в достатъчни количества.

Манганът засяга работата на сърдечно-съдовата система, обмяната на инсулин. Научните изследвания доказват, че в човешкото тяло, което страда от диабет, манганът е по-малко от два пъти този на тези, които не страдат от това заболяване. Това се дължи на факта, че манганът е необходим за преработката на захар. Ако човек има захарен диабет, той трябва да приема манган в по-големи количества - може да бъде като добавка, а в комбинация с други добавки, витамин-минерал.

Манган и мускулни рефлекси

С помощта на манган можете да възстановите загубения мускулен тонус или да подобрите състоянието им. Краищата и ръцете, които са загубили чувствителността поради болести, благодарение на мангана, могат да го върнат.

Манганът спира или забавя развитието на остеопороза и артроза. Той помага на съдовете да се развиват по-активно. Подобрява качеството на кръвния поток. Когато човек взема манган, много по-лош холестерол става в кръвта, кръвта се обръща по-добре, не е толкова мазна и вискозна, рискът от кръвни съсиреци намалява.

Чували ли сте как вашите кокалчета, кокалчета, колене пращат на вас или на вашите приятели? Ако ядете храни с манган, ще се отървете от тези проблеми. Мускулите, костите и сухожилията, включени в храната на този микроелемент, ще станат по-силни, по-мобилни, ще има по-малко разтягане и фрактури.

Манган и детероден

Благодарение на мангана качеството на спермата се подобрява при мъжете. Сpermatozoa стават по-мобилни, те проникват по-бързо в яйцеклетката и една жена има шанс да забременее. Ако манганът се консумира от жена, той дава възможност за подобряване на работата на яйчниците, което означава, че шансовете за зачеване и раждане на дете се увеличават.

Когато бременните жени вземат Манган, плодът се развива по-правилно, без отклонения. Повишен шанс за раждане на здраво дете, физически силно и психически пълноценно. Манганът спомага и за образуването на мляко при кърмещи майки.

Манган и тъканна структура

Манганът е в състояние да подобри структурата на всички тъкани на тялото: костите и мускулите, а също така има добър ефект върху мозъчната функция. Манганът е в състояние да повлияе на работата на цялото тяло по такъв начин, че функциите на паметта на човека да се подобрят, да се увеличи вниманието, да се концентрира върху определена работа. Манганът засяга образуването на кръвни клетки и движението на кръвта през вените и артериите.

Особено важно е манганът за отстраняване на токсините от организма и неутрализирането им. При отравяне, дори и в инфекциозните отдели, се дава разтвор на слаб манган в големи количества. Това намалява риска след отравяне, помага за отстраняване на токсините, подобрява функционирането на вътрешните органи.

Вярно е, че се нуждаете от правилната доза консумация на храни с манган, така че ефектът му върху тялото е наистина полезен.

Ежедневната нужда от манган

За да покриете дневната доза манган за тялото, е важно да ядете повече храна за растенията и за предпочитане без топлинна обработка. Това зеленчуци, зеленчуци, плодове. Ежедневната нужда от манган за тези, които вече са напуснали детството, от 2 до 9 mg. За децата тази нужда зависи от това колко тежи бебето. За деца под 7 години е необходимо да се вземат 0,1 mg манган на килограм тегло, а за деца от 12 до 18 години - 0,09 mg на килограм от теглото им.

Липса на манган в тялото

По-добре, разбира се, да не допуснем това. Ако човек не яде растителна храна, излага го на топлинна обработка, не запълва дефицита на витамини и микроелементи с витамин-минерални комплекси, той е заплашен от недостиг на манган. Това води до нарушения в работата на нервната система, нарушаване на сексуалната функция както при мъжете, така и при жените. За жените недостигът на манган може да доведе до проблеми с концепцията и носенето на дете.

В състояние на постоянен стрес, манганът е особено необходим. Ако едно лице в същото време прекарва много умствена енергия на работното място, манганът е просто жизненоважен. Той помага да се възстановят клетъчните мембрани, да се премахнат токсините от тялото, без манган, нормалната работа на нервните клетки е невъзможна.

Как се чувства човек, когато има манганов дефицит?

Такова състояние не е завиждано. Въпреки че с недостига на манган, организмът може да спре екскрецията, което забавя остатъците от този полезен микроелемент, но този процес не може да продължи безкрайно. Подчертано дефицит на манган човек се уморява много бързо, той може да се разболее и замаяни, отслабени мускулите на краката не са толкова уверени, човек винаги трябва да има почивка без видима причина, която, разбира се, се отразява на производителността. Кой ще го хареса, ако човек в доста цъфтяща възраст винаги е слаб, мрачен и постоянно иска да легне?

С недостиг на манган можете да натрупате наднормено тегло, което е трудно да се справи, мускулите могат да болят и да откажат да служат. Тъй като реакцията на тялото на недостиг на манган, алергии към много храни, дори прах, могат да се развият, диабет, който също допринася за наднорменото тегло.

Ако манганът в организма не е достатъчен, ставите и мускулите могат да навредят, развива се ревматизъм, който се характеризира със силна болка. В списъка на заболяванията с недостиг на манган - витилиго, епилепсия, множествена склероза, рахит, неправилно функциониране на имунната система.

Ако има недостиг на манган при децата, тогава такова дете може да изостане в развитието си от връстниците си, бързо да се умори, да върви зле, паметта и вниманието ще бъдат разпръснати. При деца с недостиг на манган в тялото, костната система е слабо развита, мускулите могат да ударят дори при малко физическо усилие.

Кои продукти влияят на абсорбцията на манган

Това може да бъде шоколад, какао, бонбони с какао в състава, шоколадови продукти. Тялото използва повече манган, ако човек приема лекарства за намаляване на кръвното налягане и консумира твърде много протеини и мазни храни.

Какво заплашва излишъка от манган?

Ако тялото има прекалено много манган, това също има лошо въздействие върху човешкото здраве. Поради превъзходството на манган, желязото може да се абсорбира слабо, в тялото се натрупва прекалено много мед. Такива лекарства като фосфор, желязо, калций, забавят абсорбцията на манган. Следователно, трябва да бъдете много внимателни с витаминните минерални комплекси, които приемате.

Манган: противопоказания за употреба

При някои заболявания е необходимо да се ограничат или изключат лекарствата с манган в състава. Това са болести, свързани с работата на хората в опасните отрасли при условия, при които се натрупва много манган: централите за производство на стомана, мини, предприятията, където хората работят с мазут, електротехника, бензин, масла. Тогава дори може да има отравяне от съединения, в които има прекалено много манган.

Използването на манган е нежелателно за хората, които страдат от болестта на Паркинсон. Ето защо, преди да вземете манган, трябва да се консултирате с Вашия лекар относно дозите му.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Манган" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.