^

Кофеин в таблетки - за отслабване

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В инструкциите индикации за употребата на кофеин в хапчета за отслабване отсъстват: този пурин метилксантинов алкалоид принадлежи към групата на психостимулиращите вещества, засягащи централната нервна система.

Използваните имена на кофеин са: 1,3,7-триметил-ксантин (химически); кофеин-бензоат натрий или кофеин натриев бензоат (фармацевтичен); алтернатива - метилтеобромин, теин, гуанин.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Показания Кофеин в хапчета за отслабване

Показания кофеин натриев бензоат обхваща спектър от заболявания на централната нервна и сърдечно-съдовата система с спазми, намаляване на съдовия тонус и кръвното налягане, както и нарколепсия и астенични състояния на умора, сънливост и обща загуба на сила.

Освен това, кофеин, натриев бензоат (кофеин таблетки) са станали използва за намаляване на телесната маса, тъй като неговият механизъм на действие се простира не само за определени функции на автономната нервна система, но също така и върху метаболитните процеси от които - чрез невротрансмитери (предава импулси Chemicals) - контролите на мозъка.

Формуляр за освобождаване

Таблетки кафен-бензоат за натрий, прах, инжекционен разтвор (10 и 20%) в ампули.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Фармакодинамика

Фармакодинамика: Как кофеинът подпомага изгарянето на мазнините

Механизмът на действие, т.е. Фармакодинамиката на натриевия кофеин-бензоат, се основава на няколко биохимични процеси. Първо, кофеин инхибира фосфодиестераза ензим ефекторна клетка регулиране на вътреклетъчно сигнализиране, и това се отразява в увеличаване на концентрацията на генериране на сАМР хормона - цикличен AMP. Като резултат, сАМР увеличава активността на ензимите на мастните клетки (адипоцити), които разграждат триглицеридите и по този начин интензивността на липолизата в клетките на висцералната мастна тъкан се увеличава.

Това играе важна роля подобие кофеин химически структури (пуринова база метилиран ксантин) с молекулна структура, произведена от аденозин тяло - пурин невротрансмитер, забавящи мозъчна стимулация. Молекулите на кофеина могат да се свързват с аденозиновите рецептори в мозъчните клетки и да не им позволяват да се активират, т.е. Те действат като конкурентен антагонист. Но за процеса на изгаряне на мазнини ключът е, че този антагонизъм насърчава освобождаването и активирането на катехоламиновите невротрансмитери, включително адреналин.

Адреналинът действа върху мембранните адренорецептори на клетките на мастната тъкан и също стимулира ензимите, участващи в разцепването на триглицеридите.

В допълнение, ефектът на кофеина в хапчета за отслабване се свързва с неговия диуретичен ефект, който се дължи на инхибирането на реабсорбцията на водата в бъбречните тубули. Обаче увеличение на обема на урината се наблюдава само при доза кофеин, по-голяма от 300 mg.

Кофеинът, подобно на повечето психостимуланти, потиска апетита, т.е. Забавя сигнала на глада, но механизмът на този ефект все още не е известен.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Фармакокинетика

Кофеин Натриев бензоат абсорбира добре в стомашно-чревния тракт (в рамките на 30-45 минути), навлиза в системната циркулация (свързване със серумните протеини е не повече от 15%) и се намират в тъканите и интерстициална течност; прониква през BBB.

Повече от 90% кофеин се метаболизира от ензимната система на черния дроб чрез деметилиране и окисление до активни и неактивни метаболити. Сред основните активни диметилксантини, параксантинът играе специална роля в активирането на липолизата и съдържанието на глицерол и свободни мастни киселини се увеличава в кръвната плазма.

Лекарството не се кумулира. Времето на полуразпадане на продуктите на биотрансформацията на натриев кофеин-бензоат е 4.5-6 часа; екскреция - през бъбреците (с урина) и през червата (с изпражнения).

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Дозиране и администриране

Кофеинът в диета хапчета се приема перорално, но има различни подходи към дозировката му.

Според една препоръка е необходимо да се приемат 100 mg на всеки 30 kg телесно тегло и само преди физическо обучение (за 40-45 минути); други твърдят, че оптималната доза е 10-20 mg на килограм телесно тегло.

Някои източници посочват максималната единична доза кофеин в таблетките - 400 mg, а дневно - 1 g.

Специалистите на Американската медицинска асоциация считат умерена доза кофеин 200-300 mg на ден. Половината от тази сума се препоръчва да отнеме половин час преди закуска (като по този начин намалява апетита поне за половин ден), втората рецепция - 15-20 минути преди обяд (но не по-късно от 16 часа).

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30]

Употреба Кофеин в хапчета за отслабване по време на бременност

Кофеинът прониква в плацентата и навлиза в кърмата, поради което употребата й по време на бременност и по време на кърмене е противопоказана.

Противопоказания

Кофеин Натриев бензоат противопоказан прилага свръхчувствителност с история на кофеин, свръхвъзбудимост на централната нервна система, епилепсия, сърдечно-съдови патологии органичен произход, инфаркт на миокарда, тахикардия, хипертония, хронично безсъние, глаукома. Лекарството не се използва при пациенти в старческа възраст и деца под 12-годишна възраст.

trusted-source[19], [20], [21], [22]

Странични ефекти Кофеин в хапчета за отслабване

Основните странични ефекти на кофеина в таблетките се изразяват под формата на нервност, тремор, главоболие, нарушения на съня, сърдечна аритмия, повишено кръвно налягане, гадене, болка в епигастричния регион. Възможни са алергични реакции с уртикария и сърбеж на кожата.

Значително увеличение на диурезата може да доведе до дехидратация на тялото. Също така, при продължителна употреба на натриев кофеин-бензоат съществува риск от зависимост - кофеин. И с рязко спиране на приема може да увеличи сънливостта и депресивната стагнация.

trusted-source[23], [24]

Свръх доза

Излишната доза на натриев кофеин-бензоат води до болка в стомаха, гадене, повръщане, нервна свръхекспирация, повишена сърдечна честота, топлина, тремор и конвулсии.

В случай на предозиране е необходимо да се изплакне стомаха, да се вземе активен въглен: с гърчове, се правят интравенозни инжекции с антиконвулсанти, по-специално бензодиазепини.

trusted-source[31], [32]

Взаимодействия с други лекарства

Кофеинът-натриев бензоат усилва действието на аналгетици (не опиоиди), антипиретични средства, алфа и бета-адреномиметици, тиреотропични лекарства.

Кофеинът намалява ефекта на транквиланти, опиоидни аналгетици, успокояващи и хипнотични лекарства.

Подобряване на ефекта от кофеина за хормонална контрацепция; антибиотиците забавят елиминирането на кофеина и повишават концентрацията му в кръвната плазма.

Използването на кофеин едновременно със сърдечните гликозиди увеличава не само терапевтичния им ефект, но и страничните ефекти.

Кофеинът е абсолютно несъвместим с лекарствата, които потискат централната нервна система, по-специално лекарства за обща анестезия.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37]

Условия за съхранение

Кофеинът-натриев бензоат трябва да се съхранява при стайна температура на място, недостъпно за деца.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42]

Срок на годност

Срокът на годност на лекарството е 4 години.

Отзиви

Реалните мнения на тези, които губят тегло и резултатите, не са публикувани в достъпни източници, очевидно поради факта, че натриевият кофеин-бензоат не се рекламира от фармацевтичните предприятия, които го произвеждат.

Няколко прегледа на лекарите се свеждат до факта, че кофеинът може леко да намали телесното тегло или да предотврати увеличаването му, но "няма убедителни доказателства, че кофеинът причинява значителна или постоянна загуба на тегло".

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Кофеин в таблетки - за отслабване" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.