^

Кобалт

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Кобалтът, подобно на всички микроелементи, е много полезен за човешкото тяло. Той засяга хемопоезата, участва в синтеза на биологични вещества. Но за да научите всичките му полезни свойства, нека да го опознаем по-добре.

Обща информация за кобалта

trusted-source[1], [2]

Обща информация за кобалта

Началото на двадесети век бележи събитие: учените открили в черния дроб на животните витамин В12. Интересното е, че той е 4% кобалт. Както се оказа по-късно, витамин В12 е биологично активна форма на кобалт и неговият недостиг в тялото се характеризира с липса на витамин В12.

Кобалтът в човешкото тяло се открива главно в черния дроб, малък е броят на лимфните възли, надбъбречните жлези, бъбреците, панкреаса и щитовидната жлеза. Общата му маса е 1-2 mg.

Кобалтът се намира в кръвта, но концентрацията му варира в зависимост от сезоните: обикновено тази концентрация варира от 0,07 до 0,6 μmol / l. Тази разлика се обяснява с факта, че през лятото човек консумира повече зеленчуци и плодове, което значително увеличава съдържанието на кобалт в кръвта.

Необходимостта от кобалт всеки ден

Всеки ден кобалтът заедно с продуктите трябва да се консумират от 0,1 до 1,2 мг.

Полезен ефект на кобалта върху тялото

Кобалтът оказва значително влияние върху метаболизма и хематопоезата. Поради факта, че включва витамин В12, в отсъствието на нарушен процес на разделяне на протеини въглерода и мазнини, синтеза на ДНК и аминокиселини, и това се отразява на нервната система. Работата, растежа и развитието на кръвните клетки - еритроцитите, зависи пряко от съдържанието на кобалт в организма.

Кобалтът е необходим за правилното функциониране на панкреаса и освобождаването на адреналина. Благодарение на това желязото се абсорбира добре от стените на стомаха и депозираното желязо (Fe) преминава в хемоглобина на еритроцитите. Също така, кобалтът подпомага асимилирането на протеиновия азот и стимулира синтеза на мускулния протеин.

Взаимодействие на кобалт с други елементи на тялото

Кобалтът помага да се асимилира желязото (Fe). Той също така влиза във витамин В12.

Признаци за липса на кобалт в тялото

Ако кобалтът не влезе в организма в достатъчни количества, тогава човек може да развие заболявания на ендокринната система и да има проблеми с кръвообращението.

Знаци на изобилие от кобалт в тялото

С изобилие от кобалт в организма може да се развие болест на кардиомиопатията, свързана със сърдечна недостатъчност.

Какво влияе върху съдържанието на кобалт в продуктите?

Съдържанието на кобалт в храните зависи от количеството му в почвата.

Защо може да има недостиг на кобалт?

Липсата на този елемент в тялото може да възникне, ако човек има такива хронични заболявания като гастрит, холангиолечение или язва на дванадесетопръстника.

Продукти, съдържащи кобалт

Кобалтът е много наситен с риба. За да увеличите нивото на този елемент в тялото си, яжте по-често риба тон, треска, сардина, щука или писия. Както морската, така и речната риба съдържат от 20 до 40 μg кобалт. Kalmar съдържа най-голямо количество кобалт - до 95 μg!

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Кобалт" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.