^

Флуорид в тялото

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Флуоридът е 17-ият елемент на таблицата на химическите елементи. Името идва от латинската дума "флуоресценция" - потокът. Флуорид в естественото си състояние се среща в много източници - във вода, храна, почва и няколко минерала, като флуорит и флуорапатит. Но може да се синтезира и в лаборатория, където флуоридът се добавя към питейната вода и се използва в различни химически продукти. Кога е полезен флуор за тялото и кога то става вредно? 

Колко полезен е флуоридът?

От това, което увеличава количеството флуорид

Концентрацията на флуор в нашите хранителни продукти значително се увеличава с добавянето на суперфосфат в почвата - тор, който съдържа значителни концентрации на флуор (1-3%). Неотдавнашно проучване показва, че поради използването на голям брой фосфорни торове, растенията абсорбират прекомерно количество флуорид.

Нивото на съдържание на флуор в храната зависи от съдържанието на флуор, получен от вода, който се използва при подготовката или преработката на почвата.

Концентрация на флуор в сурови или немити храни, отглеждани в близост до промишлените източници (емисии) може да бъде по-голям от един и същ продукт, отглеждани в екологично чисти rayonah.Poetomu, закупуване на хранителни стоки, обърнете внимание на етикетите им. Сега има специални магазини за еко-продукти, които са по-полезни за здравето, отколкото продукти с неизвестен произход.

Кой се нуждае от флуорид?

Много лекари препоръчват на деца и възрастни определено ниво на флуорид. Децата трябва да получават флуорид, за да защитят зъбите си по време на образуването им. Възрастните хора се нуждаят от флуорид, за да предпазят зъбите си от разлагане на зъбите.

Формирането с флуор е необходимо за хората при такива обстоятелства

  1. кариес
  2. Липса или ограничен достъп до зъболекари
  3. Лоша хигиена на устната кухина
  4. Диета с високо съдържание на захар или въглехидрати
  5. пушене
  6. Злоупотреба с алкохол
  7. Скоби, коронки, мостове и други предмети за възстановяване на зъбите
  8. Липса на слюнка или сухота в устата

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Източници на флуорид в тялото

Флуоридът може да влезе в тялото с храна. Ако ядете храни, които съдържат флуорид (като месо, риба, яйца, чай и листа зелена салата), флуоридът влиза в кръвта, след това се абсорбира от зъбите и костите.

Повечето хора имат възможност да обогатяват зъбния емайл с флуорид - с помощта на третирана питейна вода или хигиенни продукти, като например паста за зъби и вода за уста.

Флуорът може да се прилага и директно върху зъбите в зъболекарския кабинет. Зъбите абсорбират добре флуорида и остават в устата в продължение на няколко часа.

Асимилация на флуорид от тялото

Влизайки в човешкото тяло, флуоридът прониква в общия кръвен поток и се задържа главно в стомаха и червата. Асимилацията му зависи от разтворимостта във водата и дозата на консумацията. Разтворимите флуориди се абсорбират почти напълно от стените на стомашно-чревния тракт, но степента на абсорбция на флуорид може да намали елементите като алуминий, фосфор, магнезий или калций. Флуоринът може да се абсорбира частично или напълно от дихателния тракт като газ или в твърда форма (например, паста за зъби).

Флуоро разпространява бързо от тъканта на кръвния поток за системно екстрацелуларната течност, но при хора и лабораторни животни от около 99% флуор натрупва в костите и зъбите.

При бременна жена флуоридът прониква в плацентата и се предава от майката на плода.

Концентрацията на флуорид в костите зависи от възрастта, пола и състоянието на костите.

Асимилацията му се дължи и на ефективността на бъбреците, които произвеждат флуорид.

Флуоридът се екскретира от организма главно с урина. При децата около 80-90% от дозата флуорид се съхранява, а при възрастни тази цифра е около 60%.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Дневната доза на флуорид

Тя е от 1,5 до 2 mg на ден

Колко полезен е флуоридът?

Флуоридът предпазва зъбите от кариес и емайла от увреждане. Когато бактериите в устната кухина взаимодействат със захари, се произвежда киселина, която може да унищожи зъбния емайл и да увреди зъбите. Този процес се нарича деминерализация. Когато зъбите вече са повредени от киселина, флуоридът се натрупва в деминерализираните области и процесът на ремонт на емайл започва - процес, наречен реминерализация. Флуоридът е много полезен за предотвратяване на гниенето на зъбите и укрепване на зъбите, но ефективността му е много по-слаба, ако зъбната кухина вече е унищожена.

Защо въздействието на флуор е толкова противоречиво?

Въпреки че научните изследвания потвърждават ползите от флуорида в превенцията на кариес, учените се съмняват в неговата безопасност. Нарастването на флуорозата на зъбите, дължащо се на повишената концентрация на флуор във вода, надхвърляща оптималното ниво, изисква непосредствено спиране на приема на флуорирана питейна вода. Някои учени обикновено считат, че лечението с флуорид не е необходимо.

Добавянето на флуорид към питейната вода първоначално се практикува през 1940 г., за да се предотврати разпадането на зъбите. Изследванията вече показват, че флуоридът причинява флуороза на зъбите при 10% от населението.

Научните изследвания също така разкриха асоциацията на флуорид с повишен риск от ракови заболявания (особено рак на костите), както и генни мутации и репродуктивни невротоксични проблеми (напр. Хипердепресия). През 1999 г. Седалището на Съюза на учените СИП зае позиция срещу флуорирането на питейната вода.

Според Съюза на учените ЕРА, флуоридът се използва за флуориране на вода като "неразрешено лекарство". За правилното използване на това лекарство, трябва да разберете колко оптимални са неговите дози. Тъй като флуоридите вече съществуват в много храни и напитки, учените смятат, че общото потребление на дневни дози флуорид като лекарство може да бъде прекомерно. Изследванията показват, че според Американската стоматологична асоциация изкуствената флуоризация не е необходима за човек, тъй като при хранене и почистване на зъбите вече получаваме 300% или повече от препоръчителната дневна доза флуорид.

Излишък от флуорид

Правилното използване на флуориди се счита за безопасно и ефективно средство за предотвратяване на кариеса. Високото ниво на флуорид, което засяга дълго време зъбите, може да причини вреда на човек. Например, при твърде високи дози флуорид може да се появи флуороза на зъбите - промяна в цвета на емайла, крехкост и отчупване.

Колкото по-екстремни, токсичните ефекти на флуорида могат дори да доведат до смърт, ако човек консумира прекалено много от този елемент. Предозиране на флуор е възможно, например, ако едно малко дете изяде цялата опаковка от паста за зъби. И тогава там е от следните симптоми: гадене, повръщане, диария кръвта, болки в корема, лигавене, сълзене на очите, слабост, задух, повишена умора, спазми.

В допълнение, излагането на високи концентрации на флуорид води до отслабване на костите и флуорозата на скелета (скованост на ставите и болка в тях). При високи дози флуоро дава синтеза на колаген води до унищожаване на колаген в костите, сухожилията, мускулите, кожа, хрущял, бял дроб, трахеята и бъбреците, и също така води до началото на бръчки по кожата

При повишени дози флуоридът нарушава имунната система и я принуждава да атакува собствените си тъкани, а също така увеличава темпа на растеж на тумори с тенденция към рак.

При широк спектър от хронични заболявания флуоридът може да предизвика алергични реакции, включително дерматит, екзема и уртикария. Флуоридът в големи количества причинява вродени дефекти и генетични нарушения. Флуорът може да влоши развитието на бъбречните заболявания, диабета и хипотиреоидизма.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Колко флуорид е в пастата за зъби?

Пасти за зъби и гелове за възрастни обикновено съдържат флуорид концентрация от 1000 до 1500 мкг / г и хигиенни пасти, гелове, предназначени за деца, съдържат ниски нива на флуор, 250-500 мкг / г

Уста за ежедневна употреба начало обикновено съдържат 230 до 500 мг флуорид / л, и вода за уста седмично употреба или две седмици може да съдържа повече флуор - 900-1000 мг / л. Всички тези мощни източници на флуорид.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.