^

Защо детето не печели тегло и какво да прави?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ако детето не надделява, първо трябва да разберете причините, след като сте се консултирали предварително с педиатър.

Масата е важен показател за здравето на бебето. Не трябва обаче да се забравя, че темповете на растеж на всяко бебе са изключително индивидуални. Оптималният начин за определяне на темпа на растеж е специална графика, която отчита такива показатели като височина, тегло, обем на главата и възрастта. Графикът може да бъде получен, например, от окръжния педиатър. Необходимо е също така да се вземе предвид фактът, че малки отклонения в по-голяма или по-малка посока от средните индекси са нормално природно явление. Само с превантивен преглед лекарят може да отговори правилно, ако има причина за безпокойство.

Защо детето не надделява?

Децата, които не са много добри при натрупване на тегло, въпреки това, могат да бъдат абсолютно здрави. В противен случай може да има няколко причини. Децата често причиняват бавен тежест, което е нарушение на режима на хранене.

Болестите на червата могат да причинят лошо наддаване на тегло, тъй като храната не се смила правилно. За диагностицирането е необходимо консултация с лекар на пълен работен ден.

Ако детето не надделява, това може да е следствие от гастроентерит (възпалително заболяване на стомаха и тънките черва), при което тялото губи голямо количество течност. В такива случаи теглото не само не се натрупва, но и обратно, то може да намалее.

Незабавно се консултирайте с лекар, ако детето не натрупва тегло според графика (твърде голяма разлика със средната стойност); ако в допълнение към малкото тегло има и други тревожни симптоми - повръщане, треска, което може да означава продължителна инфекция; ако теглото намалее. Ако той е бавен, реакциите му са бавни, изпражненията са неправилни, обемът на урината е незначителен - това е достатъчно сериозна причина да се консултирате с педиатър.

Когато кърмите, има няколко критерия, чрез които можете да прецените дали вашето бебе получава достатъчно мляко. Първата е честотата на хранене, която трябва да бъде поне седем до осем пъти на ден. Втората е активността и мобилността, здравословен тен. Третата е честотата на изпражненията, средно четири пъти на ден. Колкото по-големи са бебето, толкова по-рядко е нуждата от изпразване на червата.

Критерии, които показват, че детето не наддават на тегло: дневната печалба тегло по-малко от осемнадесет грама, изостава значително средната графика за контрол на телесното тегло, твърде много време на сън, за да се пести енергия, потъмняване на урината, нейната малка селекция муден като цяло.

До шест месеца здрави деца обикновено получават осемстотин грама всеки месец, а от шест месеца - триста или четиристотин грама. Децата, които имат ниско тегло при раждане, могат да добавят по-голяма тежест към теглото на стандарта.

Ако детето не надделява, винаги обръщайте внимание на общото състояние на бебето: ако е активно, не изглежда бледа и прекалено тънка, тогава най-вероятно няма причина за безпокойство. Но ако събира по-малко от триста грама на месец, трябва да разберете причините за този недостиг. Ето някои възможни: ако приложите бебето на двете млечни жлези, възможно е той да не приема мазнини; пониженото ниво на хемоглобин може да причини анемия, която на свой ред засяга степента на наддаване на тегло; често запек или, обратно, свободно изпражнение може да показва стомашно-чревно заболяване, което провокира значително поднормено тегло; може би, червеи на бебето - за да разберете дали това е така, е необходимо да преминете анализ на изпражненията. Общият кръвен тест също ще помогне при диагностицирането; Неврологичните проблеми могат да доведат до недостатъчно наддаване на тегло при бебето.

Друга причина, поради която детето не надделява, може да бъде неправилно въвеждане на допълнителни храни. В началото на въвеждането на допълнителни храни упражнява докато бебето към гърдите си, като дори малко количество от кърмата значително подобрява абсорбцията и смилането на храната, в резултат на бебе получава максималния размер на хранителни вещества. Ако примамката не харесва вкуса на бебето и той откаже да я изяде, докато има рефлекс на повръщане, трябва да се консултирате със специалист, за да коригирате диетата.

Една от причините, поради които едно дете не надделява, е недостатъчното количество мляко от майката, така че бебето непрекъснато е гладно. Ако млякото е достатъчно, но той заспи при хранене, естествено е, че той получава по-малко от необходимата порция, което се отразява на теглото му.

Ако детето не надделява, може да бъде небалансирана диета с недостатъчно количество мазнини, въглехидрати и други съществени вещества. Ако детето вече не е кърмено, можете да добавите малко масло към супата или овесената каша. Не злоупотребявайте с храни, които съдържат големи количества захар, което неблагоприятно повлиява абсорбцията на хранителни вещества и намалява апетита. В случай, че той има лош апетит, препоръчително е да се вземат витамини-минерални комплекси за подобряване на апетита.

Ако детето не надделява и други симптоми на тревожност са налице, не забавяйте посещението при лекар, това ще помогне да се идентифицират причините и да се реши проблемът във времето.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.