^

Задължителни ваксинации за котки

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ветеринарните лекари разделят ваксините на две големи категории, както и една малка трета категория. Задължителните ваксинации са ваксинации, които трябва да се правят на всяка котка в определено време в живота й. Незадължителните ваксинации са ваксинации, които са необходими само за някои котки, в зависимост от фактори като географското местоположение и начина на живот. Други ваксинации също са на разположение, но обикновено не се препоръчват на котките.

Панлевкопения (задължително ваксиниране)

Първата ваксина срещу панлевкопения (вирус на панлевкопенията на котки) трябва да се направи на възраст от 6 до 8 седмици, докато котенцето влезе в нова къща, където могат да има и други котки. Ако котето е особено изложено на риск в района, в който има случаи на заболяването, ваксината може да бъде направена на възраст 6 седмици и след това на всеки три до четири седмици, докато тя стане на 16 седмична възраст. Обсъдете това с ветеринарен лекар.

След първата серия ваксини за котенца, втора инжекция на възраст от 1 до 2 години може да бъде достатъчна за котки, които комуникират с други котки, тъй като излагането на болестта подобрява имунитета. След една година се препоръчва втора инжекция, а след това не по-често от всеки три години.

Предлагат се два вида инжекционни ваксини. Първият е убит вирус, вторият е модифициран жив щам. Предлага се и ваксина за вливане в носа. Ваксина, базирана на модифициран жив вирус, не се препоръчва при бременни котки и котенца на възраст под 4 седмици. Ваксините на базата на убития вирус могат да бъдат по-подходящи в групите, където няма заболяване, тъй като няма риск от връщане на вирулентността.

Ваксинацията срещу панлевкопения често се комбинира с ваксинации от комплекс от вирусни респираторни заболявания на котки, като се прави с една инжекция.

Комплекс от вирусни респираторни заболявания на котки (задължително ваксиниране)

Вашият ветеринарен лекар може да препоръча инжекционна ваксина, съдържаща щамове на вируса на херпес симплекс (VHC) и на catcivirus от котки. Те обикновено се комбинират с ваксина срещу панлевкопения и се правят най-малко два пъти, с една инжекция, последната инокулация не по-рано от 16-седмична възраст. Котките могат да бъдат ваксинирани от 6 седмици.

Младите и възрастни котки трябва да получат две начални дози, които се прилагат с разлика от три до четири седмици. И двете котенца и възрастни котки се препоръчва да имат второ инжектиране за една година, а след това на всеки три години.

Въпреки факта, че ваксините срещу вирусни респираторни заболявания са много ефективни, те не предотвратяват всички случаи на заболяването. Една котка може да бъде изложена на отделни щамове на вируса, че ваксината не се съпротивлява или инфекцията може да бъде толкова тежка, че да надвишава защитата. Ако това се случи, болестта обикновено протича по-лесно, отколкото при неваксинирана котка. Ваксинацията не възпрепятства състоянието на конете при котки, които все пак се заразяват.

Ваксини от респираторни вируси се предлагат като инжекции на базата на модифициран жив вирус, умъртвен вирус и също така под формата на капчици в носа въз основа на модифициран жив вирус. Ако ваксината се вкарва в носа, може да се появи кихане и изпускане от носа. Ваксина, базирана на убит вирус, е за предпочитане пред бременни котки и групи, където няма заболяване, тъй като няма риск от връщане на вирулентността.

trusted-source[1], [2]

Вирулентна системна калицивирусна болест при котки

Напоследък е започнала употребата на новата ваксина CaliciVax за борба с вирулентната системна калицивирусна болест на котките. Това е адювантна ваксина, базирана на убития вирус. Ваксината CaliciVax съдържа щам на вирулентен системен калицивирус от котки, както и по-стар щам от калицивирус от котки. Той е предназначен за ваксиниране на здрави котки на възраст от 8 до 10 седмици, с повтаряща се доза от три до четири седмици и годишно повторно инжектиране. Въпреки това, рискът от използване на ваксина с адювант може да не й струва, освен ако не сте потвърдили наличието на вирулентен системен калицивирус при котки.

Тази ваксина беше въведена през 2007 г., след като най-новите насоки за ваксинация бяха издадени от Американската асоциация на феринолозите. Крайната му ефективност ще бъде потвърдена само след продължителна дългосрочна употреба.

Бяс (задължително ваксиниране)

Държавите и градовете определят изисквания за ваксиниране срещу бяс. Всички ваксинации срещу бяс трябва да бъдат направени от ветеринарен лекар, в много държави това е законът. Котка, която се транспортира през държавната граница, трябва да има активна ваксинация срещу бяс и сертификат, потвърждаващ този факт.

Предлагат се три вида ваксини против бяс. Те включват рекомбинантна ваксина, неадювантна векторна ваксина на базата на канарна шарка и адювантна ваксина на базата на убития вирус. Всички те се инжектират. По принцип се препоръчва на едно котенце да бъде дадена една инокулация на рекомбинантна ваксина срещу бяс или ваксина на базата на убит вирус на възраст от 8 до 12 седмици, в зависимост от използваната ваксина. Възрастните котки с неизвестна история на ваксиниране също трябва да имат една ваксинация с рекомбинантна ваксина против бяс или ваксина на базата на убития вирус. Когато се използват рекомбинантни ваксини, се препоръчват ежегодни повторни инжекции. Когато се използват ваксини против бяс въз основа на убития вирус, се изисква втора инжекция една година, а след това на всеки три години с ваксина, одобрена за приложение на всеки три години.

Ваксина свързан сарком при котки

Саркомата е рак на съединителната и меките тъкани. Саркомата не е нова форма на рак при котките. Но през 1991 г. Ветеринарните лекари започват да забелязват излишък от чакащи саркоми, които се появяват на места, където обикновено се прилагат ваксини. Впоследствие е установена връзка между въвеждането на ваксината и развитието на саркома. Ваксините от вируса на левкемия на котки и бяс са по-често свързани с развитието на саркома, отколкото други ваксини. И двете подкожни и интрамускулни инжекционни места са засегнати. Други инжекции без ваксина могат също да повлияят на развитието на заболяването.

Увеличаването на честотата на сарком приблизително съвпада с прехода от използването на ваксини срещу вируса на бяс въз основа на модифицирания жив вирус към адювантните ваксини на базата на убития вирус. Приблизително в същото време, адювантна ваксина (адюванти на база алуминий) се въвежда от вируса на левкемия на котки. Ексципиентите се добавят към ваксини за подобряване на имунния отговор, особено за ваксини с убит вирус. Вярва се, че спомагателните вещества като цяло и алуминият по-специално са причината. Въпреки това изследователите вече не са сигурни, че това е така. Смята се, че тези ваксини причиняват възпаление на мястото на приложение, което в някои случаи е свързано с развитието на саркома, но точната връзка не е доказана.

Въпреки това производителите на ваксини разработват рекомбинантни ваксини, които все още използват спомагателни вещества и причиняват по-малко възпаление на мястото на ваксина. Много ваксини се предлагат на базата на модифициран жив вирус от други вирусни заболявания и някои от тях не съдържат помощни вещества. Новите препоръки за ваксиниране се опитват да сведат до минимум броя на инжекциите, които котката получава по време на живота, и се препоръчва също къде да се инжектира.

Важно е да запомните, че саркомът, свързан с ваксината, е много рядка форма на рак. Честотата на възникване варира от 1 на 1000 до 1 на 10000. Голям диапазон изглежда е свързан с генетично предразположение към това заболяване при някои котки и котки. Например в някои географски райони заболяването се появява по-често.

Такъв рак може да се прояви след месеци и дори години след ваксинацията. Независимо от факта, че голям брой котки след ваксинацията имат малко подуване, месец по-късно трябва да преминат. Ако това не се случи, покажете котката на ветеринаря.

От толкова много все още е неизвестен, е създадена работна група по въпроса за свързано с ваксината срещу саркоми на котки за съвместна работа от Американската асоциация на практикуващите животновъди, Американската асоциация на ветеринарните лечебни заведения, Amerinaskoy асоциация на ветеринарните лекари и общество за борба с рака при животните. Тази група работи, за да определи истинската степен на проблема, причината и най-ефективното лечение на саркома, свързан с ваксината.

Лечение

Това е агресивен рак, който се разпространява в мускулните слоеве и между тях, което прави много трудно хирургически премахването на всички ракови клетки. Хирургическата и радиационната терапия, извършена преди или след операцията, очевидно е най-успешният план за лечение, но въпреки това в повечето случаи възниква рецидив.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.