^

Витамини за планиране на бременността за жени: списък и имена

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ако бременността е планирана предварително, а не случайно, става ясно, че става дума за отговорни хора, които ще вземат всички мерки, за да гарантират, че тяхното дете е родено здраво и бременността е била успешна. Много хора знаят, че това изисква най-малко половин година преди зачатието да се откажат от такива явления като тютюнопушене, буря, алкохолни напитки, безсънни нощи, стрес. Но има ли витамини, необходими при планиране на бременност за жени?

Съвременният прагматичен подход към попълването на семейството включва планиране на бременност. Това увеличава вероятността за раждане на здравословно бебе, намалява риска от вродени патологии, което ви позволява да коригирате бащинството и майчиното здраве преди зачеването.

В този процес, една от водещите роли принадлежи на питателна храна с необходимите витамини, макро и микро организми, които ще осигурят на нуждите на двамата родители в жизненоважни вещества и ще имат ясна положително въздействие върху тяхното функциониране.

Планиране на бременността трябва да разгледате необходимостта от всеки витамин и минерален компонент, тъй като всяко вещество изпълнява определена функция. Най-често лекарите препоръчват мултивитамини-минерални комплекси, като се започне от факта, че съвременните работещи родители не винаги имат възможност да се хранят напълно. Нормата на витамините се увеличава при планиране на бременността, но все още е необходимо да се разработи диференциран подход към този въпрос. Най-често тялото няма едно или две специфични вещества, а останалите са нормални. Синтетичните лекарства могат да постигнат хипервитаминоза много по-рано от тези, получени с храна. Излишъкът от витаминни и минерални компоненти също не е желателен при планирането на бременността. За да разберете какви хранителни компоненти липсва на тялото е напълно възможно, след преминаване на тестовете. Дефицитните условия имат доста специфична симптоматика, компетентен лекар ще може да се консултира с двойка и да възложи необходимите изследвания.

Показания На витамини при планиране на бременността

Жената е източникът на "строителния материал" за бъдещия човек. Той ще има нужда от витамини, микроелементи и други полезни вещества, които ще вземе от тялото на бъдещата майка. Ето защо, със сигурност има нужда да направите резерви преди зачеването, за да не се навредите на себе си и да раждате пълно и здраво дете. Самата концепция за "планиране на бременност" включва посещение на лекаря и на двамата бъдещи родители за изследване: преминаване на различни тестове за наличие на инфекции, определяне на наследствени рискови фактори. Жените ще проверят хормоналния произход, състоянието на хроничните заболявания. Въз основа на тези показатели лекарят ще предпише тези или други витамини или витаминови комплекси. Специални указания за употребата на витамини при планирането на бременността за жени е фактът, че предишната бременност е имала усложнения или е била прекъсната.

Жената носи детето, но бащата носи 50% отговорност за здравето на детето. И тъй като мъжете обикновено лекуват храната си по-небрежно от жените, витамините за бъдещия баща при планирането на бременността са толкова важни, колкото и майките. Най-често те ще спомогнат за подобряване на качеството на сперматозоидите, за да бъдат заровени здрави потомци.

На първо място, витамините са необходими за мъже, които ядат монотонно или са принудени да се придържат към хранителна диета по здравословни причини; има проблеми със силата; пушенето и редовното пиене на алкохол; често болни и страдащи от повишена умора. По принцип бъдещият баща в този период е необходим: ретинол, токоферол, аскорбинова и фолиева киселина, други витамини от група В, полиненаситени мастни киселини Омега-3.6; минерални вещества - цинк и селен. Съществува доста голям избор от мултивитамини-минерални препарати за мъже, най-популярните от които са Vitrum Prenetal, Alphabet и Orthomol Fertil +. Здравето на бъдещия баща зависи много и е невъзможно да се вземе предвид.

Витамини в бременността планиране за жените е необходимо, първо, да половата система работи перфектно и концепция настъпили по план и без неприятни изненади, и второ, да се подготвят за една просперираща девет месеца в детеродна и да се осигури нормален процес на доставка. На първо място, като витамини се препоръчва да се бъдещи майки, които с оглед на обстоятелствата (например чести командировки), е ограничена възможността за осигуряване на пълен режим на хранене; при състояния с дефицит на анамнеза; обичайният спонтанен аборт; повишена умора; чиято възраст надхвърля 30-годишна възраст. В по-голямата част от случаите жените, които планират да станат майка, са витамин В9 (фолиева киселина) и токоферол (витамин Е). Витамините С и А също не пречат на бъдещата майка. Най-лесният начин да се пие сложна мултивитамини-минерална подготовка е насочен към тези, които искат да станат родители, които ще препоръчат лекар.

Витамин Е  (а-токоферол ацетат) е показан като регулатор на репродуктивната система на двамата родители, предотвратяване на вродени аномалии и заплаха от спонтанен аборт.

Витамините с фолиева киселина  при планирането на бременност се предписват на почти всеки, който се консултира с лекар по време на този решаващ период. Те предотвратяват недостига на това важно вещество за организма, особено на фона на небалансирана диета.

Витамините Vitrum Prenetal  и  Vitrum Prenatal Forte са  предназначени за бъдещите родители, които отговарят на нуждите на организма от витамини и минерали.

Витамин D2 (ергокалциферол)  и  D3  (холекалциферол)  действа директно върху кожата, мускулите, сърцето, кръвоносните съдове, имунна бариера, и - гениталиите.

Elevit  - е показан в случай на недостатъчност на витаминни и минерални компоненти в периода на подготовка за зачеване.

Б витамините  се използват за предотвратяване на дефицита им, който засяга негативно репродуктивната функция и на двамата родители, както и на по-нататъшното образуване на фетуса в утробата.

Femibion витамини  се предлагат в два варианта: I - предназначени двойки, които планират да станат родители и бъдещи майки до 12-та гестационна седмица, II - след дванадесетия седмицата. В нашия случай е необходим Femibion I.

Състои терапевтични дози от  витамини Aevitum  показано нуждаещи се от продължителни високи дози ретинол и токоферол (след тежки инфекции, тежки хронични патологии), и - при което поради ограничения в диетата се редуцира до получаване на необходимото количество на тези витамини храна или за независимо по какви причини, намалена абсорбция на тези вещества в храносмилателния тракт.

Витамини Азбука, по-специално, опцията "Мамо здраве" е предназначена да компенсира витамин и минерален дефицит на зачеване и бременни жени.

Angiovit витамини  съдържат комбинация от витамини (В6, В9, В12) и, строго казано, са предназначени да получи в случай на тежки сърдечносъдови патологии и хиперхомоцистеинемия, които се разглеждат като причина за различни гинекологични усложнения: безплодие на вродени аномалии.

Витамините на Complivit  са показани за превантивни и лечебни цели с хиповитаминоза и липса на минерални вещества.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Формуляр за освобождаване

Всички съществуващи витамини са разделени на водни, мастноразтворими и витаминни вещества. Те могат да се приемат перорално и могат да се инжектират. Формата на освобождаване на водоразтворими витамини е капсули, прахове, таблетки, разтвори за инжекции. Мастноразтворимите са под формата на капсули, таблетки, дражета, маслени и алкохолни разтвори, маслени екстракти. Витаминните вещества се освобождават под формата на растителни екстракти.

С авитаминоза, хиповитаминоза, дефицит на желязо, за да се осигури здравословна концепция за детето, съществуват редица витамини, които се предписват преди бременността. Имената на основните витамини в планирането на бременността за жените са както следва:

 • А;
 • група В (В1, В2, ВЗ, В6, В7, В9, В12);
 • С;
 • D3;
 • Е.

Витамините от група В и витамин С са водоразтворими, а витамини А, D3, Е - до мастноразтворими.

Витамин Е за жените при планиране на бременността

Както може да се види от предходния списък, витамин Е за жени при планиране на бременност също е в списъка на лекарствата, препоръчани за прием. Това е предпазител на клетъчните мембрани, което води до неговите антиоксидантни свойства тяло, участва в синтеза на протеини, кост, гладка мускулатура, миокарда, плацента, черен дроб ензими. Възможността да се повлияе на репродуктивния процес се забелязва през 1920 г. Бялата плодородна лабораторен плъх престава да пролиферират след дълъг период от време, съдържащи се в млякото диета, води до бери-бери Е. През 1922 г. Беше установено, че делеция на мастно компонент на храната доведе до смърт на плода плъх. През 1936 г. Са разработени препарати на основата на масла от зърнени кълнове, а през 1938 г. Витамин Е се получава чрез синтез. Намира се в храните: в растителни масла (царевица, соя, маслини), в мазнини, говежди черен дроб и месо, масло, зелен грах, боб, ядки. Богат на този витамин и билки като коприва, люцерна, куче роза, глухарче. В аптеките витамин Е се продава под формата на капсули и маслен разтвор. Тя се различава в зависимост от дозата на токоферол - биологично активно вещество. Измерено в международни единици (IU). Дневната доза на една възрастен жена е 8 IU, бременна - 10 IU, кърмене - 12 IU. Противопоказанието за приемане на витамин Е е свръхчувствителност към лекарството. Трябва да се подхожда с повишено внимание при пациенти с хипертония и пациенти със захарен диабет и разширени вени. Страничните ефекти могат да бъдат под формата на диария и алергии. Задръжте на тъмно място, защото слънчевите лъчи могат да унищожат витамина. Той е неразделна част от много витаминни и минерални комплекси.

Комплекс от витамини при планиране на бременността за жени

За да се избегнат вродените малформации на детето и да се укрепи здравето на бъдещата майка, са разработени витаминните комплекси, необходими за планирането на бременността за жени. Те всички компоненти са балансирани и да се съпоставят да задоволи дневната нужда на съществени елементи, които играят важна роля в оттеглянето на токсините, подобряване на протеини, въглехидрати, липидния метаболизъм, укрепват нервната система, сърдечно-съдови, укрепване на репродуктивната функция, повишаване на имунитета. Комплексът може да включва витамини А, С, D3, Е, В и минерали: калций, фосфор, цинк, магнезий, желязо и други в различни комбинации.

Имената на витамините при планирането на бременността са познати на много от рекламите, както и при слушане, мултивитамини-минерални комплекси.

Често лекарите препоръчват  витамин Е  при планиране на бременност. С недостига на този витамин процесът на наторяване става невъзможен, тъй като репродуктивната система, женска и мъжка, престава да функционира нормално; тя е необходима за нормалното вътрематочно развитие на бебето и предотвратява появата на хемолитична жълтеница при бебе.

Фолиевата киселина  (витамин В9) е необходима за бъдещите родители да нормализират процеса на хематопоезата и да предотвратят ефектите на външни и вътрешни тератогенни фактори.

Витамин D,  когато планирате бременност, също не може да бъде пренебрегнат, не само е необходимо да се предотврати развитието на рахит при бебе, неговият недостатък в родителите може да предотврати концепцията за това бебе. По принцип гениталните органи са повлияни положително от холекалциферол, неговият дефицит може да наруши процеса на имплантиране на ембриона в мембраната на матката. Неговият излишък обаче може да окаже негативно влияние върху бъдещото бебе, причинявайки дефекти в развитието, както физически, така и психически. Нивото на този витамин е желателно да се поддържа с балансирана диета и облъчването със слънчева светлина само лицето и ръцете не повече от два часа в седмицата е достатъчно, за да се нормализира този показател.

Важна роля в планирането на бременността играе  витамини. Един от тях B9 или фолиева киселина вече е споменат по-горе. Витамините В1-В6 също не трябва да са недостатъчни, но те могат да бъдат "ядене". В1 се съдържа в зърнени култури, и житни растения, цялата пшенично брашно, ядки (лешници, бадеми, орехи Voloska), в много зеленчуци и разход на не-дефицитни, например, в цвекло и зеле, моркови и лук. Витамин В2 също не трябва да бъде достатъчен, той се среща в много зеленчуци, така че дори и строгите вегетарианци да не са изправени пред дефицит. Витамин B3 или PP, както го наричаха по-рано, също присъства в цялата стандартна храна - от кокошката и яйцата си, докато гъби, ядки и боб, същото може да се каже на витамини В5 и В6.

Между другото,  витамин В12  може да бъде оскъден при строгите вегетарианци, защото тялото ни го извлича от животински продукти и го произвежда малко. Витамин В12 при планирането на бременността е много важен, с недостатъчност развива злокачествена анемия.

Витамини Vitrum  при планирането на бременността (Vitrum Пренатална, Vitrum Пренатална Forte) осигурява на организма с дневния си изискване на витамини и минерали, недостиг profilaktiruet на някои вещества. Същото може да се каже на витамин-минерален комплекс препарати с подобен състав, като  витамини Elevit  при планирането на бременността, бъдещите родители, които се компенсират от нужното дневно количество витамини и минерали, липсата на тях се дължи на небалансирана диета; витамини Complivit  за планиране на бременност, с ниска доза от витамини и минерални вещества, които, според производителя, не може да доведе до предозиране и лекарство, използвано при производството на отделни гранулиране технология, която предотвратява неблагоприятното взаимодействие на несъвместими витамини. Тези комплекси включват целия спектър от витамини В, витамини А, Е, С, фосфор и калций, мед, цинк и желязо. Те се различават леко един от друг с един или два минерала, например, Complivit и Vitrum Prenatal не съдържат йод.

Femibion I витамини  за планиране на бременността се състоят от десет витамина, в които тялото най-често липсва и в периода на подготовка за зачеване е желателно да се компенсира този дефицит. За разлика от предишните сложни агенти, ретинолът, витамин D и К не са включени в това лекарство, тъй като, според производителите, човешкото тяло като правило не им липсва. Този комплекс освен витамин B9 съдържа метафолин (levomifolievuyu киселина), асимилиран в организма на хора с имунитет на витамин B9. Тези витамини могат да се препоръчват при планирането на концепцията не само на бъдещата майка, но и на бащата.

Витаминната азбука  се предлага в 16 варианта. В този случай, може да бъде от интерес: базовия състав на тези витамини не се различават от предишния комплекс, витамини за мъже и комплекси "на майката Здраве", който се предлага в три вида таблетки: "Железни +", "Антиоксидантите +", "Калций-D3 + ". При създаването на този витамин-минерален комплекс се вземат под внимание всички възможности за намаляване на риска от странични ефекти. Например, витамини В1 и В12, С и В12 са поставени в различни таблетки, витамин В3 под формата на никотинамид, източник на ретинол е естествената си форма - бета-каротин.

Витамини Aevit  при планиране на бременност може да се приема само при строги показания, тъй като те съдържат терапевтични дози витамини А и Е.

Същото важи и за  витамините Angiovit. При планиране на бременността те не се приемат без предварително проучване и има сериозни основания за тяхното приемане.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Фармакодинамика

Витаминът Farmakodinamika се определя от степента на експозиция на веществото на тялото, локализацията му и получаването на ефекта. По-долу е ролята на всеки от тях:

 • витамин А - засяга синтеза на мукополизахариди, протеини, липиди;
 • витамин В1 - участва в хематопоезата, подобрява дейността на нервната система, нормализира работата на сърцето;
 • витамин В2 - елиминира ефекта на токсините върху тялото, се използва при образуването на кръвни клетки и антитела;
 • витамин B3 (PP) - никотинамид, благоприятно повлиява производството на хормони от надбъбречните жлези, участва в метаболитните процеси;
 • витамин В6 - е необходим за метаболизма, здравословното функциониране на централната нервна система, за образуването на костната структура, зъбите, венците на бъдещото дете;
 • витамин В7 - биотин, участва в метаболитните процеси, осигурява стабилността на нивата на захарта;
 • Витамините с фолиева киселина - един от основните стимуланти на хемопоезата, с нейния дефицит, образуването на еритроцити се нарушава. Приемането на фолиева киселина намалява риска от вродени дефекти от външни и вътрешни неблагоприятни фактори. Дефицитът на фолиева киселина отрицателно влияе върху степента на клетъчно делене на феталното яйце, образуването на нервната система на бъдещото бебе, е необходимо за растежа и развитието на всичките му системи и органи.
 • витамин В12 - подпомага метаболизма на кислорода в клетките, участва в производството на кръв;
 • витамин С - засяга еластичността на стените на кръвоносните съдове, укрепва костната тъкан, спомага за асимилацията на калций и желязо;
 • витамин D3 - е необходим за предотвратяването на рахит, засяга регулирането на метаболизма калций-фосфор.

Почти всички  витамини от група В  по някакъв начин участват в кръвообразуването и образуването на нервната система на плода. Витамин В1 тонизира мускулите на храносмилателната система и сърцето, участва в обмяната на веществата и усвояването на въглехидратите, белтъчини, мазнини, сол и вода, не се натрупва в тъканите и органите, и няма токсичен ефект върху тях, трябва да се попълва ежедневно. Витамин B2 и насърчава усвояването на желязо в комбинация с В1 поддържа нивото на този елемент в кръвта, предотвратява развитието на желязодефицитна анемия. Необходимо е за нормалното образуване на мозъка и органите за зрение, регулира клетъчното дишане. Витамин B3 (никотинамид) се поставя до витамин С, оценявайки способността му да увеличава устойчивостта на тялото към различни заболявания. Този витамин не се страхува от висока температура, не се срутва както в киселинна, така и в алкална среда. Витамин В5 активира всички процеси на клетъчния метаболизъм, и - синтеза на хормони от надбъбречните жлези, подобрява кръвообращението, стимулира отделянето на токсини и абсорбция на хранителни вещества. Неговата роля в работата на мозъка и нервната система е незаменима. Витамин В6 е необходим за метаболизма на протеини и аминокиселини за нормалното функциониране на ензимни системи на тялото, абсорбцията на витамин В12, което е съществено за узряването на червените кръвни клетки, нарушена кръвосъсирването и нормален процес на хематопоеза.

Vitrum пренатални витамини  и по-силна версия -  Vitrum Пренатална Forte  съдържа пълен набор от важни витамини и минерали, за да се осигури ежедневна необходимост и профилактика на състояния на недостиг, като желязодефицитна анемия. Фармакодинамика състав съответства мултивитамини минерални подготовка, която включва всички необходими витамини, витамини А, Е, С, D, калций, цинк, желязо, никотинамид. Вариантът форте съдържа още по-сложен състав от 22 вещества, обхващащи всички сфери на функционирането на човешкото тяло. Приемайки тези комплекси, не можете да мислите за полезността на храненето (добре, всеки решава за себе си).

Единадесет пронаталистична  - по отношение на структурата и фармакологични свойства, подобни на Vitrum Пренатална Forte съдържа 12 витамини и минерали, 7, необходими на организма от родителите на бъдещата детето, предотвратява риска от недостиг на е основен компонент. Нормализира процесите на хематопоеза, метаболизъм, окислително-редукционни реакции в организма, поддържа нормална репродуктивна функция.

Подобно на описаното и комплексно лекарство Complivit, съдържащо 19 витамини и минерали, както и Femibion I, което се различава от предишната липса на витамини А, D и К.

Витамини азбука  интересна не само за неговия състав и факта, че техните създатели предвид всички взаимодействия на различните компоненти са налични в три различни таблетки и неуместни витамини и минерали в една таблетка не е свързан. Когато този витамин-минерален препарат е създаден, е възможно да се избегне влиянието на антагонистичните съставки един върху друг, което прави асимилацията на веществата по-пълна.

Комплексът Aevit  включва две активни съставки - α-токоферол ацетат и ретинол палмитат. Неговият механизъм на действие съответства на тези компоненти. Той е стимулант на защитата на организма, който освен това има изразени антиоксидантни свойства. Съставките на комплекса са участници в пролиферацията на епителните клетки, мускулите и костната тъкан, възстановяването и обновяването, метаболизма на протеини и мазнини. Те насърчават нормализирането на качеството на зародишните клетки и активират репродуктивната функция. Витамините А и Е нормализират трофичните процеси в тъканите, повишават еластичността и здравината на кръвоносните съдове, подобряват микроциркулацията на кръвта в капилярите.

Angiovit  - комплект от три B витамини (В6, В9, В12). Този състав стимулира ензимната активност на катализаторите и remetilyatsii transsulfatsii метионин, което ускорява разлагането на метионин метаболити, включително - понижава серумната концентрация на токсични аминокиселина - хомоцистеин, прекомерно съдържание на който предизвиква липсата на витамини В6, В9, В12 в организма. Тази патология се вижда в съвременната медицина като повишена вероятност от различни акушерски усложнения: повтарящи се аборти, имплантиране дефекти яйцеклетка като причина за безплодие, късна токсикоза, смърт на плода и др. Този комплекс компенсира липсата на витамини и елиминира хиперхомоцистеинемията.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Фармакокинетика

Фармакокинетиката на основните витамини, препоръчани за планиране на бременността, е дадена по-долу:

 • А (ретинол) - бързо абсорбира в стомашно-чревния тракт, насища черния дроб и максимално се концентрира в кръвта след 4 часа;
 • В1 (тиамин) - не се синтезира при хора, получава се с храна, абсорбира се от червата;
 • В2 (рибофлавин) - абсорбира в червата, преминава метаболитните процеси в черния дроб, кръвта, стените на червата. Изхвърля се от тялото чрез бъбреците, оцветява урината в жълто;
 • В6 (пиридоксин) - влизането в тялото, чрез сложни трансформации навлиза в тънките черва и се абсорбира. Неговата най-голяма концентрация в черния дроб, миокарда и бъбреците. Продуктите, освободени в резултат на тези процеси, се екскретират в урината;
 • В7 (биотин) - от горните части на тънките черва в непроменена форма влиза в тялото. Екскретира се чрез изпразване на пикочния мехур и изпразване;
 • B9 (фолиева киселина) - абсорбира се в стомаха и дванадесетопръстника, след това интензивно се свързва с плазмените протеини. Той се отделя от бъбреците;
 • В12 (цианокобаламин) - се синтезира от микроорганизми, дебелото черво не се абсорбира. След като премине през сложен път на трансформация, започва да се абсорбира в устната кухина, а след това в тънките черва. От общото количество витамин, който е в храната и навлиза в стомашно-чревния тракт, се абсорбира само 20-25%;
 • С (аскорбинова киселина) - абсорбцията се извършва основно в тънките черва, максималната концентрация - 4 часа след приема. Когато приемате 200 mg, 70% от витамина се абсорбира, като се увеличава дозата - способността да проникне в тялото намалява до 50-20%. Той се екскретира чрез бъбреците и изпражненията. Пушенето и алкохолът разрушават витамин С, намаляват резервите си;
 • D3 (холекалциферол) - абсорбира се в тънките черва. Всички процеси на трансформация се появяват в черния дроб, бъбреците, кожата. При естествени условия тя се образува под кожата от ултравиолетови лъчи, акумулира се в мастни тъкани. Полуживотът е 19 дни. Неабсорбираната част се екскретира с изпражнения;
 • Е (токоферол) - през горните части на тънкото черво влиза в лимфната система, след това в кръвта. След една седмица 80% се екскретира с жлъчката в червата, а останалото - с урина;
 • ПП (никотинова киселина) - абсорбцията се появява в стомаха и горните части на тънките черва, се екскретира в урината.

Фармакокинетиката на мултивитаминовите и полиминералните комплекси не е напълно разбрана поради многокомпонентния състав на тези препарати. Въпреки това, можем да кажем, че водоразтворимите витамини (аскорбинова киселина, група В) и минералите се абсорбират добре от тъканите при необходимите норми на дневен прием. Излишъците, които не се абсорбират в тъканите, се екскретират естествено, главно с урина, понякога с жлъчка и изпражнения.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25]

Дозиране и администриране

Начинът на приложение и дозата витамини при планиране на бременността за жени трябва да отговарят на препоръките, свързани с превантивните цели: да се вземат вътре 10-15 минути. След хранене, с много вода.

Дневният прием на основни витаминни добавки, препоръчани за планиране на бременността, е както следва:

 • A - 3,3 хил. IU. Витаминът се съхранява в тялото, така че не можете да забременеете преди половин година след края на процедурата;
 • В1 - 2-5 mg;
 • B2 - 1.6 mg;
 • В6 - 2-3 mg;
 • B7 - 30-100 mcg;
 • B9 - 200-400 mcg;
 • В12 - 30 мкг;
 • С - 50-100 mg;
 • D3 - 3125-5000 МЕ;
 • PP - 0,015-0,025 г.

Витамините от група B, Aevit и Angiovit се предписват от лекаря, като се изхожда от нуждите на организмите на бъдещите родители;

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38]

Противопоказания

Тялото може да бъде сенсибилизирано до всеки витамин или група витамини и минерали, в който случай витаминният препарат или комплексът, съдържащ витамин, е противопоказан за употреба.

Противопоказания за употребата на който и да е от витамините са свръхчувствителността и хипервитаминозата. Също така, всеки от тях има свои собствени ефекти върху тялото, които могат да причинят вреда и трябва да бъдат взети под внимание при вземането на:

 • Витамин А е противопоказан при цироза на черния дроб, вирусен хепатит, бъбречно заболяване; не се предписва на лица с тежки форми на коронарна болест на сърцето, токсичен гущер, изобилие от витамин Е и деца на възраст от 0 до 12 години;

витамини от група В  имат почти няма противопоказания, с изключение на реакции на свръхчувствителност, не се прилагат, когато eritremii, полицитемия, тромбоемболизъм, тумори и инсулти, има някои данни за тератогенен ефект на високи дози витамини от групата, така че официалните инструкции на витамин В12 бременност, включени в противопоказанията.

 • витамин В6 - с коронарна болест на сърцето, язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • B9 - с злокачествена анемия;
 • В12 - с неоплазми, тромбоза;
 • С - при захарен диабет, камъни в бъбреците, метаболитни нарушения и редица други заболявания;
 • D3 - за определени диагнози на бъбреците и черния дроб, сърцето, туберкулозата; е противопоказан за лица с излишък от калций и даден витамин, уролитиаза на техния произход.

Vitrum Prenatal  не се предписва на пациенти с излишък от калций, магнезий, селен, витамини А, D и Е, еритроцити, метаболитни нарушения на Cu и / или Fe; сенсибилизиране на фруктоза и / или лактоза; с тежка дисфункция на черния дроб и бъбреците, уролитиаза и бъбречни камъни, гломерулонефрит; подагра; Болест на Vaquez-Osler; активна белодробна туберкулоза; склонност за образуване на кръвни съсиреци; токсичен гръклян; хронични сърдечни заболявания; язви, локализирани в горните части на гастродуоденалната зона.

Elevate Pronatal  не се препоръчва за хора с излишък от витамин А или D3, с бъбречна или чернодробна недостатъчност или комбинация от тях, метаболитни нарушения на калций или желязо.

Албумът е  противопоказан при лица с хипервитаминоза, хиперминерализация, токсичен гущер. Същото се отнася и за всички витаминни препарати, въпреки че останалите производители на мултивитамини-минерални комплекси показват само свръхчувствителност към компонентите (Complivit, Femibion I, Angiovit).

Aevit  не се налага на лицата с токсични гуша, остро и хронично бъбречно заболяване и заболявания на кръвоносната система, особено с висока вероятност на тромбоемболия, остра и хронична исхемична болест на сърцето.

Всички тези предупреждения са сигнал, че човек не трябва да приема витамини без да се консултира с лекар.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31]

Странични ефекти На витамини при планиране на бременността

От общите нежелани реакции, присъщи на всички витамини, можете да определите възможността за прояви на алергични реакции с прояви като сърбеж, кожни обриви, оток на слуз и кожа. При подкожно приложение на някои витамини са възможни болезнени усещания. Отделни витамини могат да причинят:

 • скованост в крайниците (PP и B6);
 • рязко намаляване на налягането (PP);
 • бронхоспазъм (В9);
 • тахикардия (В12);
 • гадене, повръщане, диария, метаболитни нарушения, увреждане на зъбния емайл (С);
 • запек, главоболие, повишено кръвно налягане (D3).

trusted-source[32]

Свръх доза

Предозирането на витамини води до развитие на хипервитаминоза, алергии, гадене, диария. Така че, прекомерният прием на витамин А може да причини сънливост, двойно виждане в очите, пилинг на устните, сухота в устната лигавица; витамин В1 - понижаване на кръвното налягане, повишаване на телесната температура; B2 - води до подуване; Б6 - на анемия, нарушения на координацията на движенията, скованост на крайниците; На 12 - до разрушаване на сърцето, увеличаване на кръвосъсирването. 

По принцип предозирането се проявява като алергична уртикария, главоболие и диспепсия: гадене, повръщане, диария.

Препоръчителните дози витамини при планиране на бременност обикновено не предизвикват нежелани реакции, но при продължителна употреба на високи дози, в допълнение към вече посочените, може да се наблюдава следното:

 • 400-800 mg / дневно  токоферол  може да предизвика зрителни нарушения, спазми в коремните мускули, замаяност, слабост; повече от 800 mg / дневно нарушения на кръвосъсирването, кръвоизливи, дефицит на витамин К; нарушения на метаболитните процеси в щитовидната жлеза; тромбофлебит, тромбоемболизъм; повишаване на серумната концентрация на тиреоглобулин и холестерол, активност на креатин киназата, концентрация на женски и мъжки полови хормони в урината;
 • предозирането на  фолат  не е документирано;
 • витамин D3:  необходимостта да се пие, последвано от изсушаване на лигавиците на устата и гърлото, пикочните пътища, анорексия, метален вкус на езика, giperutomlyaemost, нежелание да се движат, дехидратация; по-късно може да се появи болка в костите, мускулите, зрителни нарушения, загуба на тегло и психически промени;
 • не са описани свръхдози от витамините В, витамин В2 и ВЗ, взети във високи дози и неконтролирани, могат да причинят затлъстяване на черния дроб;
 • продължителни високи дози  Aevitum  може да предизвика рецидив на хронично възпаление на панкреаса и жлъчни камъни, хипервитаминоза ретинол проявява заболявания на централната и периферната нервна система (поведенческите аномалии - раздразнителност или апатия, безсъние, сънливост, крайник изтръпване), артралгия, косопад, акинезия, сушене кожена длан-плантарна локализация, хепато-и splengomegaliya.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43]

Взаимодействия с други лекарства

Приемайки различни витамини и лекарства, е необходимо да се помни реакцията от взаимодействието помежду си:

 • А - лошо усвояван без витамин Е и ако се приема едновременно с алкохол, тогава можете да причините повече увреждане на черния дроб, отколкото да приемате само алкохол. Комбинацията от витамин с естествени съединения, които имат своята активност (ретиноли), обикновено е токсична; Не се предписва в комбинация с препарати, съдържащи желязо и сребро, имащи алкална среда, индиректни антикоагуланти. Повишава ефекта на хормоналните и нехормоналните противовъзпалителни средства, антиепилептичните лекарства, намалява токсичността на SG, витамините А и D. Антагонистът на витамин К
 • В1 - алкохолът намалява скоростта на абсорбцията му, а приемането заедно с антибиотици и никотинова киселина унищожава последния;
 • В2 - насърчава асимилацията на витамин В6, е съвместима с антихипертензивни лекарства, а транквилизаторите блокират скоростта на асимилацията си. Витамин В2 е синергично комбиниран с В1, В9, В6;
 • В3 - необходимо е да се отглежда по време на прием с антибиотици, аспирин, лекарства, които намаляват кръвното налягане, а диабетиците отчитат способността му да повишава кръвната захар;
 • B6 - не е съвместим с B1 и B12. Увеличава ефекта на диуретиците и взаимодейства добре със сърдечните билкови препарати;
 • B7 - предотвратяване на абсорбцията на алкохол, никотин, антиконвулсанти и антибиотици в кръвния поток. Магнезият и цинкът, напротив, помагат при абсорбцията;
 • В9 - В12 реагира добре с S. Ефикасност и намалена докато прием с аспирин, кортикостероиди, противовъзпалителни средства не се прилага едновременно с някои антибиотици и противовъзпалителни лекарства туберкулоза, както и хормонална контрацепция (което не е вярно в този случай);
 • В12 - несъвместим с други витамини от тази група, с аспирин, соли на тежки метали;
 • С - приемането на големи дози аспирин води до загуба на тялото; възстановява окисления витамин Е;
 • D3 - при високи дози увеличава ефекта на сърдечните лекарства, отколкото може да причини аритмия. Едновременно лечение с диуретици може да доведе до развитието на хиперкалцемия не са назначени едновременно с други витамин-минерални комплекси, които го съдържат, някои диуретици, сърдечни гликозиди, калций и фосфор, бензодиазепини и барбитурати.
 • Е - взаимодействието със селен засилва действието си. Магнезиеви, цинкови и медни йони инхибират действието на витамина.

Родителските Vitrum,  азбука,  Complivit  не се комбинира с сулфонамиди, някои антибиотици, с други витамини и минерални препарати, по-специално тези, които съдържат витамин А (включително тератогенност на този витамин).

Elevit  не се прилага едновременно с други витамини, минерали и комплексни мултивитамини-минерални препарати; антибиотиците на тетрациклин се приемат на интервали от поне два часа след или преди приема на Elevit.

Fembione  не е лекарствен продукт и взаимодействието му с други агенти не е посочено.

Aevit:  комбинация с други лекарства, които включват ретинол, неговите предшественици и синтетични аналози, е неприемлива. Комбинацията с естроген увеличава риска от излишък на витамин А. Солите и естерите на азотната киселина, холестирамин в комбинация с това лекарство намаляват абсорбцията на ретиноловия палмитат. Едновременната употреба с глюкокортикостероиди инхибира противовъзпалителния ефект на последните.

Ангиоите :

 • при едновременна заместителна терапия с естроген, използването на антиконвулсанти и / или аналгетици, витамин B9 на организма се нуждае от увеличение;
 • антиациди, холестирамин, сулфониламиди намаляват абсорбцията на витамин В9;
 • някои антибиотици, цитостатици, диуретици и антималарии намаляват ефективността на витамин B9;
 • витамин В6 в комбинация с диуретици повишава тяхната ефективност; с леводопа - намалява неговата ефективност;
 • ефективността на витамин В6 намалява някои антибиотици и естроген-съдържащи контрацептиви;
 • витамин В6 синергично се комбинира със сърдечни гликозиди, L-глутаминова киселина и аспаркам (повишава миокардната резистентност към недостиг на кислород);
 • абсорбцията на витамин В12 намалява в комбинация
  със салицилати, аминогликозиди, колхицин, калиеви препарати и антиепилептични лекарства;
 • Ангиозит не се предписва с
  лекарства за кръвосъсирване.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49]

Условия за съхранение

Тази информация обикновено е посочена на опаковката. Като правило витамините и минералите се съхраняват при положителна температура до 25 ° С за не повече от три години.

Бъдещата майка, разбира се, изисква няколко витамина и минерали да носят здраво дете и да не изпитват недостига си. Независимо от това, витаминните препарати, особено съдържащи терапевтични дози от един или повече витамини, в никакъв случай не могат да се предписват сами за себе си. Необходимо е да се консултирате с лекар и да се инспектирате за нивото на витамините в кръвта, мъжки и женски.

Излишъкът от витамини и минерали, колкото по-добре се получава от препаратите, а не от храната, може да има вредно въздействие върху бъдещата бременност, както и недостатъците им. Ако знаете какви вещества липсват за Вас, витамините с ниски разходи ще бъдат ефективни при планирането на бременността. Например, витамин Е или фолиева киселина са много евтини и достъпни за всички. Преди около десетина години тази комбинация бе обявена за панацея за всички усложнения на бременността и патологиите на плода, това бяха тези, които бяха назначени при планиране на бременността, без изключение. Те наистина могат да се възползват, но без да отслабват значението им, ентусиазмът вече се е понижил.

trusted-source[50], [51], [52]

Срок на годност

Срок на годност - 3 години.

trusted-source[53], [54], [55]

Най-добрите витамини при планиране на бременността за жени

При планирането на бременност за предотвратяване на заболявания на централната нервна система на плода жените по света се прилага фолиева киселина (В9). След разглеждане на цялата информация за останалите витамини и полезните им свойства, взаимодействието помежду си, на негативното въздействие на свръхдоза, е ясно, че най-добрите витамини по време на бременността, които планират за жени - комплекс от витамини и минерали, които са преминали теста, всеки компонент на който е необходимо, и балансирани дози. Тук са най-популярните от тях:

 • витрум пренатал;
 • elevit prenatal;
 • азбуката за бременни жени;
 • многовариантни перинатални.

В развитите страни, където по-доброто хранене и бъдещите майки имат достъп до различни плодове и зеленчуци през цялата година, не се смята за необходимо да се вземат витамини по време на планирането на бременността. За нас, за да избегнете хиповитаминоза, се препоръчва да насищате тялото си с полезни вещества, за да поставите силна "основа" за бъдещ нов живот.

Оценката на витамините за планиране на бременността във всяко лице може да бъде индивидуална, специфична, въз основа на нуждите на организма въз основа на прегледи и медицински препоръки.

Ако няма значителни признаци за дефицит, лекарите обикновено препоръчват съвременни мултивитамини-минерални комплекси, които включват широк спектър от вещества. Те съдържат по-ниски дози витамини и минерални вещества и, според техните производители, не трябва да водят до хипервитаминоза. Въпреки това, преди да вземете такива средства, препоръчително е да получите съвети от подходящ специалист, или дори по-добре да направите кръвен тест за поддържане на витамини там.

Отзиви

Анализ на отговорите на жените подготвят за майчинството предварително, може да се заключи, че повечето от тях са получили препоръки от експерти и изрази предпочитание за фолиева киселина (витамин В9) и витамин Е. Малка част от приема на витамин комплекси. И в двата случая бременността бе успешна и се появиха здрави деца.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Витамини за планиране на бременността за жени: списък и имена" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.